Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) binnen het departement Gezondheid en Welzijn staat voor innovatie, expertiseopbouw, onderwijs- en curriculumvernieuwing. Binnen het PWO wordt onderzoek verricht naar de noden in het werkveld, de maatschappij en het onderwijs. Daarbij wordt interdisciplinariteit aangemoedigd. Bovendien worden niet alleen docenten maar waar mogelijk ook studenten bij het wetenschappelijk onderzoek betrokken.
Naar onderzoeksportaalIn de bachelor-na-bachelor-opleiding (banaba) Autismespectrumstoornissen bouw je verder op jouw ervaring in het werkveld. We verrijken jouw ideeën met de inzichten van je studiegenoten én je lectoren, die zelf minstens deeltijds professioneel bezig zijn met autismespectrumstoornissen (ASS). We reiken ook een flink pak recent wetenschappelijk onderzoek naar ASS aan.
Bemiddeling is een boeiend en tegelijk complex vak. We hebben immers allemaal aannames over wat goed en fout is. Daardoor denken we te weten wat voor de andere de ‘juiste’ richting is en gaan we hen sturen in een bepaalde richting. Om die overtuiging te overstijgen leer je tijdens deze opleiding om vanuit neutrale rol cliënten op een betrokken manier te ondersteunen.
Als coach begeleid je mensen in hun ontwikkeling, en faciliteer je hun leren op vaak cruciale momenten in hun professionele leven. Coaching is dan ook een vak dat de nodige onderbouw, kennis en kunde vereist, en terzelfdertijd teruggrijpt naar de essentie van een helpend gesprek. Wat betekent de relatie met de coach vanuit het perspectief van de coachee?
Het aantal mensen met diabetes mellitus neemt almaar toe. Een aangepaste zorg en begeleiding voor deze patiënten is noodzakelijk. Deze opleiding reikt je als zorgverlener de kennis en tools aan om je hierin te specialiseren. Word jij straks de diabeteseducator waar zo veel vraag naar is?
Een ergotherapeut helpt mensen vlotter te functioneren en te participeren in hun dagelijkse leven.
Zorg jij er binnenkort mee voor dat de juiste man of vrouw, met de juiste talenten, competenties en leermotivatie, op de juiste plaats en op het juiste moment goede prestaties levert? De praktijkgerichte graduaatsopleiding HR-support leidt je op tot een HR-medewerker die, vanuit een passie voor mensen, ondersteunend meewerkt op het kruispunt van medewerker, organisatie en maatschappij.
De opleidingen verpleegkunde zijn volop in beweging.
In de afstudeerrichting Maatschappelijk Werk van de bacheloropleiding Sociaal Werk maak jij het verschil voor mensen en neem je het op voor de meest kwetsbaren. Het sociale werkveld kent steeds nieuwe uitdagingen en is op zoek naar authentieke personen, zoals jij. Jouw missie? Individuen en groepen versterken en (opnieuw) verbinden met de samenleving.
De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk (Maatschappelijke Dienstverlening) is een praktijkgerichte opleiding waarin je zal samenwerken met medestudenten, lesgevers-begeleiders en het werkveld om individuen te leren begeleiden en stimuleren tot volwaardige deelnemers aan de samenleving.
AP Hogeschool in Antwerpen, de Arteveldehogeschool Gent en de Karel de Grote Hogeschool organiseren gezamenlijk een bachelor-na-bacheloropleiding Oncologie voor verpleegkundigen. De opleiding maakt van jou een expert in kankerzorg. Je doorloopt hiervoor vier theoretische modules, een deel klinisch onderwijs en een bachelorproef.
Verbreed je handelingskader als jeugdwerker met deze tiendaagse, praktijkgerichte opleiding. Vertrekkend vanuit de ervaring van diverse sectoren, ga je dieper in op de theorie rond verschillende thema's. Je houdt hierbij steeds de context van jongeren, hun leefwereld en hun interesses in het achterhoofd.
De bacheloropleiding Orthopedagogie maakt van jou een praktijkgerichte orthopedagoog.
We leiden je in de praktijkgerichte graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding op tot een opvoeder-begeleider die professioneel en aan de hand van de juiste methodes zorgvragers ondersteunt in hun dagelijkse leven. Van in het begin van de opleiding verbind je de praktijk met de theorie waardoor je snel voeling krijgt met je rol en het werkveld.
In de afstudeerrichting Personeelswerk van de bacheloropleiding specialiseer jij je in humanresourcesmanagement (HRM). Je hebt oog voor de werknemer, werkgever en de arbeidsmarkt. Je waakt mee over de optimale balans tussen mens en organisatie. Werving en selectie, talentmanagement, loopbaanbegeleiding, welzijn op het werk ...
In de afstudeerrichting Sociaal-cultureel Werk van de bacheloropleiding Sociaal Werk leer je echte veranderingen teweeg brengen. Want jouw initiatieven versterken individuen, buurten, ja, zelfs hele gemeenschappen. Het sociale werkveld is op zoek naar authentieke personen zoals jij. Jouw missie? Actie ondernemen voor een democratische, solidaire, inclusieve en duurzame samenleving.
De graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk (Socio-Culturele Begeleiding) is een praktijkgerichte opleiding waarin je samen met medestudenten, lesgevers-begeleiders en het werkveld leert om individuen en groepen in de samenleving op een krachtgerichte manier te begeleiden.
In deze opleiding leer je zelfsturing en reflectie ontwikkelen. Daarmee verhoog je je professionele deskundigheid in het begeleiden van studenten en professionals. De opleiding duurt twee jaar en bestaat uit twee op elkaar volgende leertrajecten. Na het afronden van beide leertrajecten ontvang je een getuigschrift van het ‘Postgraduaat Begeleidingskunde’.
Je leert in de opleiding Toegepaste Psychologie menselijk gedrag begrijpen en kinderen, jongeren, volwassenen en groepen begeleiden. We focussen hierbij op psychodiagnostiek en professionele gespreksvoering. Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan in drie boeiende werkvelden: de klinische psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en pedagogische psychologie.
Wil je deskundige zorg bieden in het ziekenhuis van de toekomst? Ben je klaar voor een boeiende job met verantwoordelijkheid? Dan schuilt er misschien wel een verpleegkundige in jou. De opleiding Verpleegkunde bij AP bestaat uit een gezonde mix van theoretische kennis, praktijk, managementvaardigheden en onderzoek.
Als verpleegkundige verdiep je je in deze opleiding in de specifieke zorg van een huisartsenpraktijk. Je leert hoe je de huisartsen ondersteunt bij het behandelen, begeleiden en verzorgen van patiënten in de eerste lijn.
Deze opleiding is een samenwerking tussen AP Hogeschool en vrijwilligersorganisatie Give a Day.
Deze opleiding maakt van jou een verloskundige. En dat is heel wat. Met je deskundige raad en daad ondersteun jij als medisch bevoegde professional moeders en vaders in spe, voor, tijdens en na hun zwangerschap. Jij bent hun aanspreekpunt voor vragen, niet alleen over zwangerschap en bevalling maar ook over seksualiteit en vruchtbaarheid.
Dit postgraduaat wil medewerkers die tewerkgesteld zijn in de social profit - meer bepaald mensen die werken in de jeugdhulpverlening of met mensen met een beperking - opleiden om in de context van en met cliënten aan het werk te gaan.
Opgelet: Dit postgraduaat wordt vanaf het academiejaar 2021-2022 niet meer ingericht.