Overslaan en naar de inhoud gaan
KENNISCENTRUM

Immersive Lab

Onderzoek en adviesverlening rond workflows, user research en embodiment in Extended Reality.
Onderzoekscoördinator: Silvia Van Aken

immersivelab@ap.be

Het Immersive Lab is een kenniscentrum dat alle onderzoeksprojecten, verworven kennis en technologie rond XR-technologie (extended reality: virtual, augmented en mixed reality) centraliseert en ter beschikking stelt van studenten, onderzoekers, bedrijven en non-profitorganisaties. Onderzoekers worden in contact gebracht met XR-producenten, hardware- en softwareontwikkelaars, investeerders… maar ook onderwijs, culturele instellingen en andere geïnteresseerden uit de regio. 

Het lab focust op de creatie van kwaliteitsvolle content voor commerciële, educatieve, culturele en wetenschappelijke toepassingen door het opzetten van geïntegreerd, praktijkgericht onderzoek, het ontwikkelen van tools waarmee producenten aan de slag kunnen en het organiseren van gebruikerstesten, workshops, lezingen en demonstraties.

Wil je graag op de hoogte blijven van al onze projecten en de nieuwste XR-technologieën? Schrijf je dan zeker via deze link in op onze nieuwsbrief.

Dienstverlening

Het Immersive Lab treedt met zijn kennis naar buiten en helpt organisaties en ondernemingen bij de ontwikkeling van VR/AR/MR-toepassingen. Dit doen het op volgende manieren:

  • Opleidingen: je kan bij het Immersive Lab terecht voor demonstraties, workshops en lezingen op maat, voor beginners tot experten. Daarnaast kan je deelnemen aan de Summer School waarin je twee weken ondergedompeld wordt in de wereld van immersive storytelling., of het éénjarig postgraduaat
  • Advies en samenwerken: struikel je over bepaald probleem of vraagstuk en kunnen immersieve technologieën een oplossing bieden? Via het Blikopener-project kan het Immersive Lab gratis meedenken en advies verlenen. Het Immersive Lab helpt ook bij het zoeken van financiering en stapt graag mee in projecten als partner.
  • Gebruik van het Lab: het Immersive Lab faciliteert usability tests voor VR/AR/MR-producten gebaseerd op het eigen ontwikkelde analysemodel. Daarnaast kan je in het Lab gebruik maken van de infrastructuur en expertise van de onderzoekers, zoals bijvoorbeeld de Greenkey studio. Verder kan je ook materiaal zoals 360°-camera's, brillen en suits bij ons uitlenen

Onderzoek

De experten van het Immersive Lab voeren onderzoek naar de diverse doeleinden van VR/AR/MR-technologie en dit in verschillende disciplines. Dit onderzoek vertrekt steeds vanuit een praktijkgeoriënteerde blik en heeft tot doel geïntegreerde en bruikbare methodieken, tools en kennis tot het werkveld te brengen. 

Expertisegebieden:

  • Immersive storytelling: hoe breng je een immersief verhaal naar de eindgebruiker op een duidelijke en effectieve wijze? Het Immersive Lab heeft een brede kennis over narratieve technieken en user experience in Extended Reality. Voor meer info bekijk onze projecten Show & Tell, Typo in VR en Merging Realities.
  • Veiligheid: hoe kan Extended Reality helpen bij de uitvoering en opleiding van risicovolle praktijken zoals hulpverlening of machinebesturing? Het Immersive Lab werkt mee aan de ontwikkeling van tools die hulpdiensten zoals de brandweer helpen bij navigatie en realistische VR-trainingen mogelijk maken. Voor meer info bekijk onze projecten Brandweer 2025, HolofireAI-gedreven VR-trainingen en Let's Go Virtual.
  • Pijnbestrijding: de afleiding die VR-verhalen kan genereren opent opportuniteiten voor niet-medicinale pijnbestrijding. Het Immersive Lab onderzoekt i.s.m. het Zorginnovatie Lab de effecten van VR als middel voor pijnbestrijding tijdens de bevalling in het project Virtual Relief.
  • Immersieve kunst: hoe kunnen VR/AR/MR-technieken bijdragen aan de ontwikkeling van kunst? Door een nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep MAXlab wordt de interactie tussen beide onderzocht. Voor meer info bekijk onze projecten Form a line into a circle en The body text body.

Contact opnemen?