Overslaan en naar de inhoud gaan

Single mama met ambitie: Rekha behaalt diploma Orthopedagogie

Rekha en Merida 2

Rekha behaalde net haar bachelordiploma Orthopedagogie en is ook single mama van de vijfjarige Merida. Kiezen tussen het moederschap en studeren was voor Rekha geen optie. Ze wilde een inspirerende en behulpzame mama zijn én ondertussen haar eigen doelen nastreven. En het is haar gelukt, het diploma is binnen!

Keuzestress? Ik wist wat ik wilde

Acht jaar geleden begon ik aan de bachelor Orthopedagogie aan AP Hogeschool. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mensen nabij wil zijn in hun kwetsbaarheid en wil trainen om veerkrachtiger te worden. De keuze om Orthopedagogie te studeren was dan ook logisch. Tijdens mijn opleiding ben ik zwanger geworden. Op een bepaald moment heb ik gekozen wat voor mij toen het belangrijkste was, namelijk Merida zien opgroeien. Ik wou mezelf een mooie tijd met haar gunnen, zonder mij zorgen te moeten maken over mijn opleiding. Daarom heb ik een korte pauze ingelast en mijn traject vervolgens gespreid over meerdere jaren. Op deze manier kon ik eerst genieten van mijn baby om vervolgens terug in de studieboeken te duiken.

Meer reflectieverslagen dan onderbroeken

Het is ook dankzij de gedreven docenten en de toegewijde studenten- en trajectbegeleiding dat het mij gelukt is om mijn diploma te behalen. De begeleiders rond mij waren enorm flexibel én inspirerend. Zij gaven mij tips hoe ik alle taken en examens moest aanpakken als alleenstaande mama. Ze gaven mij begeleiding op maat en steunden mij 200% in mijn persoonlijk studietraject. In de opleiding Orthopedagogie heb ik ook veel reflectieverslagen moeten schrijven. Ik heb hier thuis meer reflectieverslagen liggen dan onderbroeken (lacht). Maar daardoor denk je wel na over je leven. Ik realiseerde mij dat je als mama goed voor jezelf moet zorgen. Basisbehoeftes zoals eten, slapen en drinken zijn niet genoeg. Je moet ook aandacht besteden aan je eigen wensen en je moet ontdekken wie je bent als persoon zonder je kind.

Communicatie communicatie communicatie

Als je een opleiding combineert met een gezin is het ook belangrijk om te communiceren met alle betrokken partijen: begeleiders, lectoren, coördinatoren, vrienden, familie, etc. Communicatie is een teken van engagement. Ik wil graag samen met de mensen rond mij kijken wat mogelijk is. Je moet samen een puzzel leggen waar iedereen zich in kan vinden. Om dit te realiseren moet je je twijfels, bedenkingen en onzekerheden uitspreken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het brengt wel veel op.

Examenresultaten

Ik heb de punten van mijn laatste examenperiode gekregen toen ik met Merida aan het spelen was in de speeltuin onder de warme zon. Dat was een enorm betekenisvol moment aangezien de twee belangrijkste dingen in mijn leven samenkwamen. Mijn kind was aan het genieten op de glijbaan en ik kreeg het nieuws dat ik geslaagd was in mijn opzet. Voor al mijn vakken erdoor. Het voelde allemaal heel magisch aan.

De toekomst? Ik volg mijn hart! 

Ik heb veel ambitie. Ik wil graag een Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs bijstuderen en in de zomer begin ik te werken bij het Buitengewoon Onderwijs (BUSO). Het liefst start ik later mijn eigen schooltje met een focus op inclusie en sport. Ik wil bijvoorbeeld danstherapie of knuffelturnen kunnen aanbieden aan kinderen met een beperking. Maar het belangrijkste is om mijn hart te volgen en ik raad iedereen aan om dat ook te doen. Heb je een droom om te studeren, een diploma te halen, je gezin te combineren met andere doelen? Ga ervoor, volg je gevoel en dan volgt de rest ook wel! 

Ook interesse om Orthopedagogie te studeren?

Gerelateerde artikels