Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw studeren

Ben je in je loopbaan op het punt gekomen dat je nog een (extra) diploma wil behalen? Denk je eraan om werken te combineren met een opleiding? Of misschien heb je al een gezin en wil je studeren? Dan biedt AP een aantal trajecten - in flexibel dagtraject maar ook als avondopleiding - op jouw maat aan. Je vindt hier ook alles over verlofstelsels en financiering.

Dagopleidingen

Graduaten

Een heel aantal van onze graduaten hebben een avondopleiding, maar ook in dagopleiding zijn er heel wat faciliteiten voor werkstudenten of andere personen die flexibel willen studeren. Zo is het veelal mogelijk je modeltraject op te splitsen in de tijd, zodat je niet de traditionele twee jaar doet over de opleiding, maar meer. Werk je al in de sector, maar heb je nog geen diploma? Dan zoeken we ook naar mogelijkheden waarop je je werk in het kader van het werkplekleren kan valideren.

Bachelors

In principe kan je in elke opleiding starten in een werkstudentenstatuut, maar niet elke opleiding leent zich hier even goed voor. 

Een aantal van onze bacheloropleiding in dagonderwijs hebben specifieke trajecten voor werkstudenten. Dat betekent dat je heel wat theorie in zelfstudie verwerkt: zowel via klassiek cursusmateriaal en/of e-learningmethodes. In bepaalde gevallen volg je ook nog één dag per week les op de campus, voornamelijk voor praktijkvakken.

 

Avondopleidingen

AP heeft een aantal opleidingen die - naast een dagtraject - ook een avondtraject aanbieden. Deze avondtrajecten zijn makkelijker te combineren met een job overdag. Niet alleen omdat de uren niet overlappen met de traditionele werkuren, maar ook omdat deze opleidingen sowieso al gespreid zijn in de tijd. Werken en studeren combineren is dan ook een dubbele belasting, en door de opleiding op een correcte manier te spreiden, doe je er bijvoorbeeld drie in plaats van twee jaar over.

Werkstudentenstatuut

In principe kan je in elke opleiding starten in een werkstudentenstatuut, maar niet elke opleiding leent zich hier even goed voor. 

Wil je graag als werkstudent een dagopleiding volgen? Dan zorgen wij in samenspraak voor individuele aanpassingen op maat. Dat zijn ondersteuningsmaatregelen die een student kan aanvragen omwille van specifieke persoonlijke noden. Bij AP voorzien we deze aanpassingen op maat, omdat elke student en elke situatie uniek is.

Omdat de context en de mogelijkheden van elke opleiding anders zijn, bekijken we samen met de student welke hindernissen hij of zij ervaart. 

Blijf op de hoogte

Wil jij ook als eerste op de hoogte blijven van nieuwe events, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief voor kandidaat-studenten en dan sliden we ze rechtstreeks in je mailbox.

 
 

Financiering

Opleidingscheques

Wil je buiten je werkuren nog een opleiding volgen? Dan heb je misschien wel recht op opleidingscheques van de Vlaamse Overheid. Zo betaal je zelf maar de helft van je inschrijvingsgeld (de overheid betaalt de andere helft). 

  • Per kalenderjaar kan je voor maximaal 250 euro aan opleidingscheques bestellen (waarvan jij zelf 125 euro betaalt).
  • Heb je geen diploma hoger onderwijs? Dan kan je een extra tegemoetkoming van maximaal 125 euro krijgen, als je studiekosten hoger liggen dan 250 euro.

Meer informatie over voorwaarden en de aanvraagprocedure, vind je op de website van Vlaamse Overheid.

Heb je al digitale opleidingscheques? Bezorg ons die dan via opleidingscheques@ap.beLet wel: ligt het factuurbedrag voor het studiegeld lager dan de (nominale) waarde van de cheque, dan mogen we deze cheque niet aanvaarden. Bestel dus nooit meer opleidingscheques dan nodig.

KMO-portefeuille

Een tweede financieringsmogelijkheid van de Vlaamse Overheid is de KMO-portefeuille. Hiermee kan als je werknemer van een kleine of middelgrote onderneming tot 20 à 30 procent van je studiekosten financieren.

  • Je informeert hiervoor best bij je werkgever of je hiervan gebruik kan maken, want er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Check KMO-portefeuille voor een online overzicht.
  • Om je subsidieaanvraag in te dienen heb je ook het erkenningsnummer van AP Hogeschool nodig. Dat is: DV.O232895.

Aanmoedigingspremie opleidingskrediet

Werkt u in de privésector en onderbreekt u uw loopbaan om een opleiding te volgen? Dan kunt u van de Vlaamse overheid een aanmoedigingspremie opleidingskrediet krijgen, tot wel 514 euro per maand. Dat is een aanvullende uitkering die u ontvangt boven op uw onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

De opleiding die u volgt, moet:

  • arbeidsmarktgericht zijn. Dat betekent concreet dat de opleiding in aanmerking moet komen voor het Vlaams opleidingsverlof (VOV).
  • voldoen aan 1 van de volgende 3 voorwaarden:
    • de opleiding is onderwijs- of beroepskwalificerend
    • de opleiding leidt tot een knelpuntberoep
    • de opleiding past in een ondernemerschapstraject.

Alle informatie is te vinden op deze pagina van de Vlaamse Overheid.

Verlofstelsels

Vlaams opleidingsverlof

Werk je in de privésector in Vlaanderen? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof, het vroegere Betaald Educatief Verlof. Zo mag je afwezig zijn van je werk om een opleiding te volgen, terwijl je loon wel gewoon doorbetaald wordt. Je werkgever krijgt vervolgens ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald.

Per academiejaar kan je maximaal 125 uur Vlaams opleidingsverlof krijgen. Alle voorwaarden en procedures vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Betaald educatief verlof

Werk je in de Brusselse privésector of een autonoom overheidsbedrijf in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest? Dan blijven de regels van het Betaald Educatief Verlof van toepassing. Zo kan je onder bepaalde voorwaarden maximaal 180 uur per academiejaar een opleiding volgen tijdens je werkuren.

Niet al onze opleidingen geven echter recht op Betaald educatief verlof. Een overzicht vind je op de website van het BEV.