Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Verpleegkunde organiseren danschallenge in woonzorgcentra

ap hogeschool antwerpen bachelor verpleegkunde dag van de zorg danschallenge kom erbij joke emmers 10

Onze studenten Verpleegkunde trokken gisteren naar woonzorgcentra Sint-Camillus en Amandina om er te dansen en feesten met bewoners en personeel. Het initiatief kadert in de Week van de Zorg waarvoor actrice en ambassadrice Joke Emmers een dans challenge lanceerde. Iedereen die wil, kan al shakend z’n steun tonen voor alle patiënten en personeel in de zorgsector.  

Dansen is gezond en positief. Daarom staat de Week van de Zorg (9 - 15 mei 2022) dit jaar in het teken van dans. Actrice en ambassadeur Joke Emmers lanceerde een danschallenge op de tonen van het themalied ‘En dans’ van Clouseau. Onze studenten en lectoren Verpleegkunde bleven alvast niet stilzitten en gingen meteen de uitdaging aan. In WZC Sint-Camillus in Antwerpen en WZC Amandina in Wuustwezel organiseerden ze een minifeestje voor de bewoners en het personeel.

Shana Dehaes, lector in de bachelor Verpleegkunde: “De zorg moet niet enkel bestaan uit technische handelingen, maar gaat ook over activiteiten die warmte en vreugde brengen. Helaas is hier door het personeelstekort vaak te weinig ruimte voor. Met deze actie willen we de woonzorgcentra, die de laatste jaren vaak negatief in beeld kwamen, weer wat meer betrekken bij evenementen en hierbij jong en oud samenbrengen.”

Leuk om de doelgroep op een heel andere manier te leren kennen

Studenten Joyce en Ellen hielpen mee om de festiviteiten in woonzorgcentrum Sint-Camillus in goede banen te leiden. Een activiteit die naast fun ook heel wat nieuwe inzichten bracht. 

Joyce, tweedejaarsstudent Verpleegkunde: “Het is de eerste keer dat ik echt dit soort activiteiten doe met senioren. Ik heb wel al stage gedaan in een woonzorgcentrum, maar dan ben je toch vooral bezig met technische zorghandelingen en heb je minder tijd voor leuke momenten zoals deze. Ouderenzorg vind ik best een moeilijke discipline, omdat de doelgroep zo divers is. Sommigen zijn makkelijker om mee om te gaan, anderen heel erg moeilijk.”

Ellen, vierdejaarsstudent Verpleegkunde: “Je ziet de bewoners helemaal opleven tijdens het feest. De zaal is mooi aangekleed, er zijn hapjes en feestelijke mocktails en er staat een playlist op met hits van vroeger. Het is mooi om te zien hoe de muziek veel herinneringen en emoties naar boven brengt. Mensen beginnen spontaan met elkaar te babbelen, zingen, dansen … Deze sociale contacten dragen allemaal bij aan het mentaal welzijn van de bewoners en dus ook aan hun gezondheid. Ik vond het echt heel fijn om dit mee te organiseren, want zo leer je de doelgroep op een heel andere manier kennen. Ik studeer binnenkort af en geriatrie (ouderenzorg) is voor mij zeker een optie om werk in te zoeken.”  

In de pers 


Zelf ook interesse in de bachelor Verpleegkunde? 

Gerelateerde artikels