Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegepaste Psychologie

In de opleiding Toegepaste Psychologie leer je menselijk gedrag begrijpen en kinderen, jongeren, volwassenen en groepen begeleiden. De focus ligt op psychodiagnostiek en professionele gespreksvoering. Je gaat aan de slag in drie boeiende werkvelden: de klinische psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en school- en pedagogische psychologie. Ga je voor een brede kennis van de verschillende domeinen of een specialisatie? Dat kies je zelf. Hoe dan ook, heb je heel wat boeiende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je kan de opleiding zowel in dag- als avondonderwijs volgen.

Iets voor jou?

Je bent gefascineerd door mensen, hun gedrag en wil in je toekomstige loopbaan graag het verschil maken voor personen of organisaties met een (hulp)vraag. Jij wil begrijpen hoe we denken, leren, voelen, werken … Het vooruitzicht om kinderen, jongeren, volwassenen, senioren of groepen te coachen en trainen, maakt je enthousiast. Je staat te trappelen om als psychologisch consulent je steentje bij te dragen in een divers team van specialisten. Je kan de opleiding ook combineren met je job of gezinsleven, dankzij het avondprogramma.

20151116 Bachelor Orthopedagogie_Campus Spoor Noord (2).jpg

Wat leer je?

 • Als psychologisch consulent in opleiding verdiep je je in drie werkvelden: arbeids- en organisatiepsychologie, klinische psychologie en school- en pedagogische psychologie.
 • Een brede, diepgaande vorming met de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Zo kan je straks in alle drie de domeinen aan de slag en bouw je ervaring op met verschillende doelgroepen. Specialisatie of niet? Dat kies jij! Voor de stages in het tweede en het derde jaar bepaal je zelf of je voor één werkveld gaat of afwisselt. Ook voor projectwerk en praktijkopdrachten kies je je doelgroep of discipline.
 • Je krijgt ook de kans om jezelf te verdiepen in bepaalde onderwerpen door middel van keuzevakken. Zo geef je de opleiding gedeeltelijk zelf vorm aan de hand van jouw interesses.
 • Klemtoon op psychodiagnostiek en professionele gespreksvoering in het kader van begeleiding en preventie. Je leert de instrumenten, onderzoeksmethoden en vaardigheden om cliënten met uiteenlopende hulpvragen te begeleiden.
 • Een enthousiast lectorenteam met massa’s praktijkervaring staat voor je klaar. Je komt terecht op een warme en open campus, waar je zelf kan rekenen op de nodige coaching en ondersteuning.

Wie word je?

Je studeert af als psychologisch consulent: een expert in het menselijk gedrag en denken. Je kan professionele gesprekken voeren met cliënten, onderzoeken en psychodiagnostische tests uitvoeren en op basis van resultaten advies geven. Je begeleidt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, coacht hen binnen verschillende domeinen of werkt psychosociale trainingen uit. Je werkt hierbij preventief of begeleidend. De generalistische aanpak van AP biedt je mooie kansen op de arbeidsmarkt. Elk jaar zien we afgestudeerden vlot aan de slag gaan in elk van de drie psychologische werkvelden: klinische psychologie, school- en pedagogische psychologie of arbeids- en organisatiepsychologie. 

Brede opleiding, mooie kansen

Je hoeft je bij AP niet vast te pinnen op één werkveld of afstudeertraject. Dat heeft heel wat voordelen. Niet alleen vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Je krijgt rustig de mogelijkheid om alle werkvelden te leren kennen en gaandeweg te ontdekken waar je interesses en sterktes liggen. Zo maak je een doordachte keuze over je toekomst. Je beslist zelf of je je focus breed houdt, of net specialiseert aan de hand van stages, keuzevakken en projectwerk. Je krijgt de kans om je maximaal te ontwikkelen en je eigen voorkeuren uit te diepen. Wie er echt niet genoeg van krijgt, helpen we achteraf op weg naar aanvullende programma’s binnen of buiten onze hogeschool.

Naast een diepgaande theoretische vorming kom je vanaf het eerste jaar ook meteen in aanraking met de praktijk van klinische psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en school- en pedagogische psychologie. Je doet aan rollenspelen en buigt je over casussen uit het werkveld. In het tweede en derde jaar loop je langdurig stage en voer je opdrachten uit met echte cliënten. De inzichten en technieken kan je één voor één toepassen in die praktische uitdagingen en in je latere job. Bovendien staan je lectoren zelf met beide voeten in de praktijk. Ze bereiden je tot in de puntjes voor op een geslaagde loopbaan.

Tijdens de opleiding neem je actief deel aan hoorcolleges en practica. Er is een interactieve en gemoedelijke dynamiek op de campus, niet enkel tussen studenten onderling maar ook met de lesgevers. Je wisselt op een laagdrempelige manier tips en feedback uit en leert van je medestudenten via groepswerken of in een van de ontmoetingsruimten. 

In het avondtraject kom je bovendien in een diverse groep van collega-studenten terecht, met uiteenlopende beroepservaringen. Dat zorgt voor een boeiende, interactieve dynamiek. Het avondtraject is ideaal als je je professioneel wil heroriënteren, maar ook als je je persoonlijk wil verrijken en verder ontplooien.

Je lessen vinden plaats op campus Spoor Noord – Noorderplaats. Het gebouw vlak bij het Eilandje is vlot bereikbaar via het openbaar vervoer, te voet, met de fiets of de auto. Je hebt er alles wat je nodig hebt: een gezellig restaurant, bibliotheek, rustige studeerplekken, groepswerkruimtes, studiebegeleiding ... Bovendien deel je de campus met studenten uit andere zorg- en welzijnsopleidingen en de lerarenopleidingen. Je komt dus op een bruisende en diverse plek terecht. Zo leer je niet alleen met, maar ook van elkaar.

Ga alvast op virtuele ontdekking in campus Spoor Noord!

De opleiding kan je zowel in dag- als avondonderwijs volgen. Het avondtraject is ideaal als je je studie wil combineren met een job of een gezin. 

 • De lessen zijn altijd 's avonds ingepland. Je bent maximaal twee dagen op de campus aanwezig.
 • De rest verwerk je via begeleide zelfstudie op je eigen tempo.
 • Je krijgt goede ondersteuning van onze lectoren via regelmatige feedbackmomenten. Een avond in de week verwerk je samen de theorie en kan je vragen stellen. De andere dag werk je aan je praktijkvaardigheden. 
 • Je evaluatie is een combinatie van opdrachten en examens. De examens zijn altijd 's avonds.
 • Je kan educatief verlof aanvragen voor dit avondtraject. 
 • De stages kan je volgens je eigen planning volgen, deels vervangen door een praktijkopdracht of onder voorwaarden op je eigen werkplek doen. 
 • De campus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je auto mag je als avondstudent gratis ondergronds parkeren onder de campus. 

Toegepaste Psychologie is een sociale opleiding. Het spreekt dus voor zich dat je in een warm en open klimaat zal studeren waar iedereen zichzelf kan zijn en verder kan groeien. Als je wil, kan je beroep doen op de nodige coaching en ondersteuning. Zo organiseren we onder meer een opfriscursus wiskunde en een opfriscursus taal. 

 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Het dagtraject duurt drie jaar. Je neemt 60 studiepunten op per jaar verdeeld over twee semesters. De lessen en praktijkopdrachten gaan overdag door. Ontdek hieronder het programma, klik op de vakken en leer er meer over. 

Programma (dag)

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
 • Theoretische basis: je krijgt boeiende vakken zoals algemene psychologie, gedragsverandering en positieve psychologie. De theorie wordt snel tastbaar omdat je meteen de link legt naar de drie belangrijkste werkvelden in psychologie: arbeids- en organisatiepsychologie, klinische psychologie en school- en pedagogische psychologie. 
 • Vaardigheden als psychologisch consulent: je traint communicatietechnieken met cliënten in rollenspelen, maakt kennis met coaching en gespreksmodellen ...
 • Psychodiagnostisch werken: je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag met psychodiagnostische testing en reële casussen. Goed om weten: we plannen de praktische training altijd in kleinere groepen. Zo kan je rekenen op een goede begeleiding en leer je je medestudenten meteen goed kennen.  
 • Mens en gezondheid/ werk/ leren: je duikt dieper in de drie psychologische werkvelden. Per discipline voer je relevante praktijkopdrachten uit. Je stelt al een psycho-educatieprogramma, sollicitatietraining of adviesverslag op.
 • Statistiek: eentje die veel starters afschrikt, al is dat nergens voor nodig. Je oefent de theorie steeds in werkcolleges en er bestaat een opfriscursus wiskunde voor wie daar nood aan heeft. Er is ook een proefexamen zodat je je kennis op tijd kan testen.
 • Professioneel handelen: je ontdekt de basishouding van een psychologisch consulent of hoe je je als professional gedraagt. Je duikt in deontologie, leert presenteren en professioneel samenwerken. 
 • Mix aan toetsvormen: de examens bestaan uit een combinatie van schriftelijke en mondelinge examens en praktijkopdrachten. Je wordt hier goed op voorbereid, onder andere door proefexamens. 
 • Psychodiagnostiek: nu is het voor echt. Je werkt niet meer met rollenspellen en casussen, maar je voert testen uit met echte cliënt. De focus ligt op psychodiagnostiek, begeleidings- en preventieplannen.
 • Coaching en counseling: je oefent levensechte gespreks-, begeleidingsmethodes en interventies. De topics waarin je ondersteuning leert bieden, zijn erg divers bijvoorbeeld burn-out en loopbaancoaching, angststoornissen, communicatievaardigheden of opvoedingsproblematieken.
 • Professioneel handelen: je doet ervaring op met diversiteitsdenken, cultuursensitief werken, ethiek ...
 • Stage: je bent klaar voor een intensieve stage van 9 weken op de werkvloer. Je kan aangeven in welk werkveld, met welke doelgroep en zelfs waar je wil werken.
 • Keuzevakken: verbreed je kennis rond seksualiteit en relaties, neuropsychologie of suïcidepreventie (i.s.m. het centrum ter preventie van zelfdoding). Aan jou de keuze.
 • Praktijkonderzoek, psycho-educatie en training en bachelorproef: in deze opleidingsonderdelen ga je aan de slag met echte problemen of vraagstukken uit het werkveld. 

  Bijvoorbeeld:
  - Ontwikkel een programma rond stress- en faalangsttraining voor kinderen voor Huis van het Kind.
  - Onderzoek de impact van kortdurige psychosociale begeleiding voor mensen zonder papieren voor Dokter van de Wereld.
  - Ontwikkel een training waarmee leidinggevende signalen van burn-out of depressie leren herkennen.
  - Verbeter het leefklimaat van een psychiatrische afdeling voor patiënten met autismespectrumstoornissen.
   
 • Projectwerk: in dit onderdeel werk je opnieuw aan een reële hulpvraag van een cliënt. Je past alles toe wat je ooit geleerd hebt en volgt de stappen van de hele diagnostische cyclus: intakegesprek, hypothesevorming en -toetsing, observatie …  Je stelt een begeleidingstraject voor en voert dit uit. 
 • Stage: je volgt een afstudeerstage van 13 weken. 
 • Professioneel handelen: solliciteren, verder studeren of ondernemen? Je krijgt ondersteuning en tips voor elk scenario. 

Het avondtraject duurt vier jaar. Je neemt minder studiepunten op per jaar dan het dagtraject. Op die manier ligt de studiedruk lager. Ideaal als je je studie wil combineren met een job, gezin of privésituatie. Bovendien zijn alle lessen 's avonds ingepland zodat je na een werkdag makkelijk kan aansluiten. In het avondtraject krijg je enerzijds (praktijk)les op de campus of online, anderzijds verwerk je de leerstof via zelfstudie op je eigen tempo.

 

Programma (avond)

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

 • Theoretische basis: je krijgt boeiende vakken zoals algemene psychologie, gedragsverandering en positieve psychologie. De theorie wordt snel tastbaar omdat je meteen de link legt naar de drie belangrijkste werkvelden in psychologie: arbeids- en organisatiepsychologie, klinische psychologie en school- en pedagogische psychologie. 
 • Vaardigheden als psychologisch consulent: je traint communicatietechnieken met cliënten in rollenspelen, maakt kennis met coaching en gespreksmodellen ...
 • Psychodiagnostisch werken: je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag met psychodiagnostische testing en reële casussen. Goed om weten: we plannen de praktische training altijd in kleinere groepen. Zo kan je rekenen op een goede begeleiding en leer je je medestudenten meteen goed kennen. 
 • Mens en gezondheid/ werk/ leren: je duikt dieper in de drie psychologische werkvelden. Per discipline voer je relevante praktijkopdrachten uit. Je stelt al een psycho-educatieprogramma, sollicitatietraining of adviesverslag op.
 • Coaching en counseling: je oefent levensechte gespreks-, begeleidingsmethodes en interventies. De topics waarin je ondersteuning leert bieden, zijn erg divers bijvoorbeeld burn-out en loopbaancoaching, angststoornissen, communicatievaardigheden of opvoedingsproblematieken.
 • Statistiek: eentje die sommigen afschrikt, al is dat nergens voor nodig. Je oefent de theorie steeds in werkcolleges en er bestaat een opfriscursus wiskunde voor wie daar nood aan heeft. Er is ook een proefexamen zodat je je kennis op tijd kan testen.
 • Professioneel handelen: je ontdekt de basishouding van een psychologisch consulent of hoe je je als professional gedraagt. Je duikt in deontologie, leert presenteren, professioneel samenwerken, cultuurintensief werken ... 
 • Praktijkonderzoek, psycho-educatie en training en bachelorproef: in deze opleidingsonderdelen ga je aan de slag met echte problemen of vraagstukken uit het werkveld. 

  Bijvoorbeeld:
  - Ontwikkel een programma rond stress- en faalangsttraining voor kinderen voor Huis van het Kind.
  - Onderzoek de impact van kortdurige psychosociale begeleiding voor mensen zonder papieren voor Dokter van de Wereld.
  - Ontwikkel een training waarmee leidinggevende signalen van burn-out of depressie leren herkennen.
  - Verbeter het leefklimaat van een psychiatrische afdeling voor patiënten met autismespectrumstoornissen.
   
 • Keuzevakken: verbreed je kennis rond seksualiteit en relaties, neuropsychologie of suïcidepreventie (i.s.m. het centrum ter preventie van zelfdoding.). Aan jou de keuze.
 • Projectwerk: in dit onderdeel werk je opnieuw aan een reële hulpvraag van een cliënt. Je past alles toe wat je ooit geleerd hebt en volgt de stappen van de hele diagnostische cyclus: intakegesprek, hypothesevorming en -toetsing, observatie …  Je stelt een begeleidingstraject voor en voert dit uit. 
 • Professioneel handelen: solliciteren, verder studeren of ondernemen? We bereiden je voor op elk scenario. 
 • Stage: je hebt in het tweede en derde jaar voldoende theoretische bagage en vaardigheden om stage te lopen. In je tweede jaar doe je dit 9 weken en in je derde jaar maar liefst 13 weken. Je kan aangeven in welk werkveld, met welke doelgroep of zelfs waar je wil werken. 
Meteen aan de slag

Na de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie heb je een grote keuze aan jobs. Je bent namelijk opgeleid in de drie verschillende psychologische werkvelden.

 • Binnen het klinische domein kan je aan het werk in de geestelijke gezondheidszorg en de psychiatrie als psychologisch consulent, hulpverlener, coach, counselor of trainer. Of start als zelfstandige in een groepspraktijk bijvoorbeeld.
 • Verder ben je welkom in onderwijscontexten als zorgcoördinator op een school of als consulent bij het CLB, in een opvoedingswinkel, bij Kind & Gezin of in de bijzondere jeugdzorg.
 • Ook binnen de arbeids- en organisatiepsychologie is er job op een personeelsdienst van een bedrijf of organisatie, werving- en selectiebureaus, als loopbaanbegeleider, coach of als trainer van opleidingen.

Afgestudeerd en nog zin in een vervolgopleiding?

Trek eropuit

De opleiding wisselt heel wat expertise uit met buitenlandse psychologieopleidingen en experten. Zo mag je in het derde jaar samenwerken met studenten uit Nederland. En voor wie dat wil, kan op buitenlandse uitwisseling of stage.

Avondprogramma

Je wil graag Toegepaste Psychologie studeren, maar je hebt een job of gezin? Kies dan voor het flexibel avondprogramma. Dit traject is niet nieuw aan onze hogeschool waardoor je zeker bent van een goede ondersteuning en veel flexibiliteit.  

 • Blended leren: je combineert maximaal twee lessen per week op de campus met zelfstudie. Je vult dus zelf in wanneer je studeert (overdag of 's avonds). 
 • In de avond: alle lessen, praktijkoefeningen, opdrachten, feedbackmomenten, online consultaties … zijn 's avonds. 
 • Stageperiode: plan je stages in volgens je eigen tijd. Je kan ook een deel vervangen door een praktijkopdracht of stage lopen op je eigen werkplek. 
 • Gespreid traject: het programma duurt vier jaar. Je neemt minder studiepunten op zodat de studiedruk lager ligt. 
 • Ondersteuning: onze lectoren begeleiden je graag als het wat moeilijker gaat. Via regelmatige feedbacksessies leer je snel bij. 
 • Bereikbaar: onze campus ligt in Antwerpen, vlak bij het Eilandje. Je kan er dus vlot met het openbaar vervoer naartoe of met de auto. Die parkeer je als avondstudent gratis onder de campus. 
 • Educatief verlof: heb je recht op als je het avondtraject volgt in combinatie met een vaste job.

Wil je je studies combineren met een job of gezin? Dan kan je ervoor kiezen om het dagtraject te spreiden over meer dan drie jaar. Dat wil zeggen dat je minder studiepunten per jaar opneemt, en zo de studiedruk verlaagt. Je studeert dan wel iets langer dan het standaard traject. 

 

 • Heb je al een bachelordiploma zoals Orthopedagogie, Sociaal Werk, Ergotherapie, Pedagogiek van het Jonge Kind, Verpleegkunde, Gezinswetenschappen, Sociale Readaptatiewetenschappen of een lerarenopleiding? Dan kan je bijkomend een bachelordiploma Toegepaste Psychologie behalen in minder studiepunten dan het modeltraject. Bekijk hier de verkorte trajecten voor de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. 
 • Wil je instappen in het tweede semester? Contacteer dan trajectbegeleiding.tp@ap.be om te bekijken op welke manier je kan starten met een verkort traject. 

Je kennis over psychologie verbreden, verdiepen of net vanaf de basis opbouwen? Dat kan met twee nieuwe microcredentials Toegepaste Psychologie:

Dankzij deze gebalde, eenjarige programma’s school je je gericht bij. Ook zonder voorkennis ben je welkom om in te stappen voor een laagdrempelige introductie in de psychologie. 

FAQ over deze opleiding

 • Ik ben bang voor het vak statistiek. Gaat dit mij wel lukken?

  Statistiek heeft een reputatie als buisvak, maar die is niet altijd terecht.

  • Een basiskennis wiskunde volstaat meestal. Het is vooral belangrijk dat je de basisconcepten onder de knie hebt, zoals eenvoudige vergelijkingen, percentages en proporties, bewerkingsregels ...
  • Van sommige studenten vraagt dit vak inderdaad een extra inspanning. Daarom is er bijkomende ondersteuning aan in de vorm van een opfriscursus wiskunde en werkcolleges waarin je de leerstof leert toepassen. 
  • Verder is het vooral belangrijk om je leerstof en les goed op te volgen, zodat je tijdig vragen kan stellen aan de lector. 

 • Kan ik deze opleiding in een verkort traject volgen?

  • Heb je een professionele bachelor Ergotherapie, Onderwijs, Orthopedagogie, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociaal Werk, Gezinswetenschappen, Sociale Readaptatiewetenschappen of Verpleegkunde? Dan kan je een verkort traject volgen. Meer details vind je in de opleidingsfiche.
  • Heb je een andere professionele bachelor? Dan kan je geen verkort traject volgen, maar vaak wel vrijstellingen aanvragen. Dat doe je digitaal tijdens het online inschrijfproces. Voor meer info of advies op maat neem je best contact op met onze trajectbegeleider

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dagtraject

  • Je hebt gemiddeld 20 uur per week les. 
  • Lessen worden ingepland van maandag tot vrijdag tussen 8 en 18 uur. 

  Avondtraject

  • Je hebt gemiddeld 2 dagen per week les in het vierjarig traject.
  • In de hogere jaren heb je wat meer vrije momenten. Let wel: deze dienen om aan opdrachten en projecten te werken. 

  Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

 • Zijn er aangepaste faciliteiten voor avondstudenten?

  De opleiding is flexibel voor avondstudenten.

  • Je kan na vier jaar je diploma behalen (modeltraject). 
  • Je hebt twee avonden per week les. 
  • Je kan rekenen op individuele en flexibele supervisie en begeleiding.
  • Je kan opleidingsonderdelen of je stage spreiden. 
  • Je kan sommige lessen in de online leeromgeving (her)bekijken en ook via zelfstudie afleggen. 
  • Je kan een deel van je stage via een vervangopdracht volbrengen. 
  • Je kan werkervaring inbrengen voor sommige opleidingsonderdelen. 
  • Je kan gebruik maken van opleidingsincentives (opleidingscheques, betaald verlof ...).
  • Je kan flexibel gebruik maken van de campusfaciliteiten (Spoor Noord): parking (ma tot do vanaf 16 uur), bib (van op afstand, na de uren) ...
  • ...

  Aan sommige opties zijn wel voorwaarden verbonden. Stuur gerust een mailtje naar trajectbegeleiding.tp@ap.be voor al je vragen.

 • Kan ik de stage in de avondopleiding met een job combineren?

  Binnen het avondtraject voorzien we enkele opties om je stage vlot(ter) met een job te combineren. 

  • Je kan stage lopen op je huidige werkplek op voorwaarde dat je: 
   • je leerdoelen hier kan behalen;
   • je aan een apart project kan werken, los van de de normale werkzaamheden;
   • eventueel aan de slag gaat op een andere dienst;
   • je stagementor geen rechtstreekse collega of leidinggevende is.
  • Je kan je stage wat meer spreiden.
  • Je kan je stageduur lichtjes inkorten en een vervangopdracht doen.
  • Je kan je stage inplannen tijdens vakantiemomenten.
   • Je kan stage lopen tijdens vakantieperiodes (behalve juli & augustus).
   • Je kan een verlofstelsel aanvragen (loopbaanonderbreking, tijdskrediet ...) om stage te lopen.
   • Je kan je eigen vakantiedagen opnemen om stage te lopen.

  Aan bovenstaande opties zijn voorwaarden verbonden. Vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar trajectbegeleiding.tp@ap.be

 • Waarom hebben jullie geen afstudeerrichtingen?

  Dit is een bewuste keuze. Alle werkvelden komen evenwaardig aan bod, omdat dit heel wat voordelen heeft tijdens je opleiding en in je latere loopbaan:

  • Je kan al je opties openhouden. Veel studenten ontdekken tijdens de opleiding dat hun interesses of talenten toch ergens anders liggen dan ze eerst dachten. Bovendien heb je later meer kansen op de arbeidsmarkt, want je bent breed inzetbaar. 
  • Je bent beter voorbereid op het werkveld. Ook daar wordt tenslotte veel meer algemener gewerkt. Bijvoorbeeld: ook in een HR-setting zal je met klinische thema's zoals depressie of rouwverwerking geconfronteerd worden. 
  • Je kan tijdens de opleiding nog steeds voldoende eigen accenten leggen. Bij de keuze van je stage, bachelorproef en keuzevakken kan je je alsnog wat meer in één werkveld verdiepen. 

 • Mag ik met dit diploma therapie geven?

  Nee. Dan zal je eerst met je bachelordiploma Toegepaste Psychologie via een schakelprogramma moeten doorstromen naar een master Psychologie of Orthopedagogie. Als je dit masterdiploma behaald hebt, kan je vervolgens een therapieopleiding volgen. Pas als je hiervoor geslaagd bent, mag je therapie geven.

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Dit varieert per opleidingsonderdeel.

  • Practica: ongeveer 25 à 30 studenten per groep.
  • Werkcolleges: min of meer 50 studenten per groep.
  • Hoorcolleges: dit volg je samen met alle studenten.

  Praktijk wordt in kleinere groepen gegeven, zodat de lector voldoende persoonlijke begeleiding kan voorzien.