Opleiding Toegepaste Psychologie | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegepaste Psychologie

 • Dagtraject
 • Avondtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Flextraject
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Brede opleiding, mooie kansen

  In ons vernieuwde programma hoef je je niet vast te pinnen op één werkveld. Dat heeft heel wat voordelen. Niet alleen vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Je krijgt de mogelijkheid om de verschillende werkvelden eerst te leren kennen, en vervolgens een doordachte keuze te maken over wat je het beste ligt. We bieden je de kans om je maximaal te ontwikkelen en je eigen interesses en voorkeuren uit te diepen. Achteraf nog meer ontdekken? Geen probleem, je ontwikkelt vaardigheden om levenslang te leren. Wie er echt niet genoeg van krijgt, helpen we op weg naar aanvullende programma’s binnen of buiten onze hogeschool.

  Leren én doen

  Naast een diepgaande theoretische vorming kom je vanaf dag één ook in aanraking met de praktijk van een psychologisch consulent. Je doet elk academiejaar stage, buigt je over casussen uit het werkveld en voert opdrachten uit met echte cliënten. De inzichten en technieken uit de les kan je één voor één toepassen in die praktische uitdagingen en in je latere job. Bovendien staan je lectoren zelf met beide voeten in de praktijk. Ze bereiden je tot in de puntjes voor op een geslaagde loopbaan.

  Leren van en met elkaar

  In het programma gaat er veel aandacht naar participatie tijdens de hoorcolleges en de practica. We creëren een interactieve en gemoedelijke dynamiek op de campus, niet enkel tussen studenten onderling maar ook met de lesgevers. Je wisselt op een laagdrempelige manier tips en feedback uit en leert van je collega-studenten via groepswerken of in één van de ontmoetingsruimten. Ook studenten uit andere opleidingen die aansluiten bij het domein van de psychologie tref je op campus Spoor Noord aan.

  In het avondtraject kom je bovendien in een diverse groep van collega-studenten terecht, met uiteenlopende beroepservaringen. Dat zorgt voor een boeiende, interactieve dynamiek. Het avondtraject is ideaal als je je professioneel wil heroriënteren, maar ook als je je persoonlijk wil verrijken en verder ontplooien.

  Hypermoderne leergrond

  De campus waar je les hebt is een levendige leeromgeving, uitgerust met moderne faciliteiten. Het gebouw aan het Eilandje is uitstekend bereikbaar dankzij de nieuwe metro- en tramverbindingen. Je geraakt er uiteraard ook vlot te voet, met de fiets of de wagen. Je treft op campus Spoor Noord niet alleen je lesgenoten aan, maar ontmoet er ook studenten uit andere zorg-, welzijns- en lerarenopleidingen. Je leert van en met elkaar. Want wie weet, kom je hen later op de werkvloer opnieuw tegen?

  Flexibiliteit troef

  De opleiding wordt in dag- en avondonderwijs aangeboden. Je kiest dus zelf of je de lessen overdag volgt, of in de avond. Dat laatste is ideaal voor wie de opleiding wil combineren met een job en/of een gezin. Is het modeltraject op drie jaar toch iets te intensief voor jou? Dan kan je je programma spreiden over vier of meer jaren. De stages in avondonderwijs kunnen ook volgens je eigen planning ingedeeld worden.

  Focus op jouw groei

  Toegepaste Psychologie bij AP is een sociale opleiding, ook voor jou als student. We hechten veel belang aan een warme en open klimaat op de campus waar iedereen zijn groeipotentieel kan benutten. Indien je dat wenst, kan je beroep doen op de nodige coaching en ondersteuning. Zo organiseren we onder meer een start-to-study-programma, een opfriscursus wiskunde, bijlessen voor specifieke vakken, …

  Programma

  Vernieuwd programma beschikbaar vanaf januari 2020

  Nieuw! Vanaf september 2020 kan je de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie bij AP ook in dagonderwijs volgen. Het precieze programma voor dag- en avondonderwijs maken we binnenkort bekend. Laat je gegevens achter om als eerste op de hoogte te blijven!

  Generalistische aanpak

  Het programma van AP is generalistisch: het is zo opgebouwd dat je je verdiept in alle drie de werkvelden van de psychologie. Je hoeft dus geen afstudeertraject te kiezen. Deze aanpak laat je gaandeweg ontdekken waar je interesses en sterktes liggen. Je beslist zelf of je je focus eerder breed houdt, of net meer specialiseert in een bepaald domein. Zo ben je voorbereid om aan de slag te gaan in drie werkvelden:

  • School- en pedagogische psychologie: het onderwijs, de centra voor leerlingenbegeleiding, de bijzondere jeugdzorg en de integrale jeugdhulpverlening
  • Klinische psychologie: de brede sector van de geestelijke gezondheidszorg, zowel ambulant als residentieel
  • Arbeids- en organisatiepsychologie: overheids- en privé-instellingen zoals interimbureaus en HR-diensten

  Aandacht voor coaching en counseling

  De focus van het programma ligt op psychodiagnostiek en professionele gespreksvoering in het kader van begeleiding en preventie. Je leert hoe je een gefundeerd handelings-, begeleidings- of preventieplan opstelt. Daarnaast ontwikkel je de juiste vaardigheden om aan de hand van coaching, counseling, training en/of psycho-educatie individuen of groepen binnen de verschillende werkvelden te begeleiden. De topics waarin jij ondersteuning kan aanbieden, zijn dan ook erg divers. Denk maar aan burn-out, loopbaancoaching, angststoornissen, communicatievaardigheden, opvoedingsondersteuning, …

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie heb je een brede waaier aan jobmogelijkheden. Je bent namelijk opgeleid om aan de slag te gaan in de drie verschillende psychologische werkvelden.

  Binnen het klinische domein stromen er jaarlijks heel wat afgestudeerden door naar de geestelijke gezondheidszorg en de psychiatrie waar ze aan de slag gaan als psychologisch consulent, hulpverlener, coach, counselor of trainer. Veel afgestudeerden starten ook als zelfstandige, bijvoorbeeld in een groepspraktijk.

  Verder kan je in onderwijscontexten aan de slag als zorgcoördinator op een school of als consulent bij een Centrum voor Leerlingenbegeleiding, in een opvoedingswinkel, bij Kind & Gezin of in de bijzondere jeugdzorg.

  Ten slotte heb je ook heel wat mogelijkheden binnen het veld van de arbeids- en organisatiepsychologie: bij een personeelsdienst van een bedrijf of organisatie, werving- en selectiebureaus, als loopbaanbegeleider, coach of als trainer van opleidingen.

  Verder studeren

  Afgestudeerd, en nog zin in een vervolgopleiding? Je hebt heel wat mogelijkheden tot verbreding of specialisatie aan onze hogeschool en daarbuiten.

  Bij AP kan je terecht voor een postgraduaat specifiek rond coaching (20STP). Of je kan je verder specialiseren binnen een bepaald werkveld of doelgroep met een van onze micro degrees in de psychologie. Die vallen perfect te combineren met een eerste job.

  Ook een bijkomend bachelordiploma in het Sociaal-cultureel Werk, Maatschappelijk Werk, Personeelswerk of de Orthopedagogie behoort tot de mogelijkheden via een verkort traject van één jaar of 60-63 studiepunten.

  Ten slotte kan je vanuit onze bacheloropleiding ook via een schakelprogramma doorstromen naar de master Psychologie aan de universiteit, of naar een andere academische opleiding.

  Internationaal

  Toegepaste Psychologie goes international

  De opleiding wisselt heel wat expertise uit met buitenlandse psychologie-opleidingen en experten. We nodigen geregeld internationale gastsprekers uit op de campus en besteden aandacht aan hoe je job er in het buitenland kan uitzien. Voor wie dat wil, is een buitenlandse uitwisseling of stage zeker een mogelijkheid.

  Flexibel studeren

  Gespreid programma

  Wie liever niet te veel hooi ineens op zijn vork neemt, omdat je studies wil combineren met je job bijvoorbeeld, kan ervoor kiezen om het programma over meer dan drie jaar te spreiden. Zo kan je per jaar 45 studiepunten opnemen, en het volledige traject in vier jaar afleggen. Omdat het programma momenteel vernieuwd wordt, zal het gespreide programma ook pas beschikbaar zijn vanaf januari 2020.

  Verkort programma

  Heb je al een bachelordiploma? Dan kan je bijkomend een bachelordiploma Toegepaste Psychologie behalen in minder studiepunten dan het modeltraject. Je concrete programma is afhankelijk van je vooropleiding. De concrete programma-inhouden van deze trajecten worden begin 2020 bekendgemaakt. 

  Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Heb je al een graduaatsdiploma HR-support? Dan kan je het professionele bachelordiploma Toegepaste Psychologie behalen via een vervolgtraject.

  Eenjarige micro degrees

  Je kennis over psychologie verbreden, verdiepen of net vanaf de basis opbouwen? Dat kan met drie nieuwe micro degrees Toegepaste Psychologie. De gebalde, éénjarige programma’s bieden het werkveld de kans om gericht bij te scholen. Maar ook zonder voorkennis is het mogelijk om in te stappen voor een laagdrempelige introductie in de psychologie. 

  Faciliteiten

  Levendige leeromgeving

  Je lessen vinden plaats op campus Spoor Noord – Noorderplaats. Het gebouw vlakbij het hippe Eilandje is uitermate vlot bereikbaar via de nieuwe aansluitingen met het openbaar vervoer en te voet, met de fiets of de wagen. Je hebt er alle nodige faciliteiten ‘in huis’ om je studentenleven in te richten: een gezellig restaurant, bibliotheek, rustige studeerplekken, groepswerkruimtes, studiebegeleiding, … Bovendien deel je de campus met collega-studenten uit andere zorg- en welzijnsopleidingen en de lerarenopleidingen. Dat maakt dat je op een erg bruisende en diverse plek terecht komt. Je leert niet alleen met, maar ook van elkaar.

  Ga alvast op virtuele ontdekking in campus Spoor Noord!

  Faciliteiten voor werkstudenten

  Wil jij werken en studeren combineren? Geen probleem, je kan de opleiding in een dag- of een avondtraject volgen. AP zorgt voor heel wat faciliteiten die een combinatie met je job mogelijk maken. Zo kan je het programma spreiden, de stages flexibel inplannen om ze haalbaar te houden, je stage doen op je werkplek als die zich daartoe leent, …

  Op de campus blijft de cafetaria met broodjesbar speciaal open tot 20 uur zodat je voldaan met de les kan starten. En kom je met de wagen? Dan kan je in de avond gebruik maken van de parking onder het campusgebouw. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou