Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over graduaten

Sinds september 2019 kan je bij AP, naast de bachelors en masters, ook terecht voor 16 nieuwe graduaatsopleidingen in Antwerpen, Turnhout en Mechelen. Hieronder vind je een antwoord op veelgestelde vragen over graduaten.

1. Wat is het verschil tussen een graduaat en een bacheloropleiding?

Een graduaatsopleiding is korter dan een bachelor. Een graduaat telt doorgaans 120 studiepunten. In een voltijds programma leg je 60 studiepunten per jaar af, dus dat betekent dat je al na twee jaar met je diploma naar de arbeidsmarkt kan trekken. De meeste bacheloropleidingen bestaan uit 180 studiepunten, en leg je dus in minimaal drie jaar af.

Daarnaast ligt er in een graduaatsopleiding nog meer focus op praktijk en 'leren doen' dan in een professionele bacheloropleiding. Een graduaat stoomt je klaar om een specifiek beroep uit te oefenen. Zo spendeer je een derde van je programma aan werkplekleren. De theorie in een graduaat is beperkter en heeft altijd een directe link met de praktijk. In een professionele bachelor krijg je een bredere theoretische basis mee.

Het onderwijsniveau van een graduaat bevindt zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen. Dat wil zeggen dat wanneer je van het secundair komt de stap naar een graduaat kleiner is dan naar een bachelor. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld uit een beroepsgerichte opleiding komt, of als je nog niet hebt leren studeren. De hoeveelheden leerstof die je moet verwerken is kleiner en er ligt meer nadruk op inoefenen dan op studeren.

2. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te starten met een graduaat?

Je kan, net zoals bij een bacheloropleiding, een graduaat starten met een diploma van het secundair onderwijs. Maar ook met een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad secundair onderwijs - dat minstens drie jaar behaald is - krijg je toegang tot een graduaatsopleiding.

Voorbeeld: met een getuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het beroepssecundair onderwijs (bso) dat minstens drie jaar oud is, voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden om te starten in een graduaat.

Heb je niet de juiste studiebewijzen en ben je 18 jaar? Dan kan je starten nadat je slaagt voor een toelatingsproef.

3. Hoeveel kost een graduaats- of specifieke lerarenopleiding?

Voor de nieuwe graduaats- en specifieke lerarenopleidingen gelden dezelfde tarieven als voor de bachelor- en masteropleidingen. Je betaalt per jaar een vast gedeelte en een som per studiepunt dat je opneemt. Op de pagina rond studiekosten vind je een indicatie van je studiegeld. 

Weet dat je als hogeschoolstudent beroep kan doen op een studietoelage van de Vlaamse Overheid. Ook de dienst Studentenvoorzieningen van AP biedt eigen vormen van financiële ondersteuning aan.

4. Kan ik een studiebeurs aanvragen?

Ja, sinds september 2019 zijn de graduaats- en specifieke lerarenopleidingen geïntegreerd in de Vlaamse hogescholen. Sinds dan kan je als student van deze opleidingen dus ook beroep doen op een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap (ook wel ‘studiebeurs’ genoemd). Hiervoor moet je wel voldoen aan bepaalde criteria.

De Dienst Studentenvoorzieningen van AP heeft ook eigen voorzieningen voor financiële ondersteuning

5. Kan ik gebruik maken van (studie)begeleiding bij AP?

Uiteraard. AP Hogeschool biedt begeleiding aan op maat van elke student. Ook als graduaatsstudent kan je aankloppen bij je studieloopbaanbegeleider die ondersteuning biedt bij het studeren of bij opdrachten die je moet afwerken. Met vragen over taal en tekst kan je altijd terecht bij het AP Taalpunt. 

Daarnaast bestaan er studietrajectbegeleiders die je helpen om een aangepast opleidingsprogramma uit te stippelen. Ook als je van opleiding wil veranderen, of vragen hebt over vrijstellingen, kan je bij hen terecht.

Verder biedt AP ook andere vormen van psycho-sociale begeleiding aan zoals interessante lezingen, workshops, psychologische ondersteuning, ... Het volledige aanbod voor AP-studenten vind je hier.

7. Waar gaan de lessen door?

AP Hogeschool biedt graduaatsopleidingen aan op drie locaties: de campussen in de Antwerpse binnenstad, campus Blairon in Turnhout en campus Leopoldstraat in Mechelen. 

Welke opleiding waar plaatsvindt, kan je terugvinden op de specifieke opleidingspagina van het graduaat dat je wil volgen.

8. Kan ik de lessen in avondonderwijs volgen?

Dat is afhankelijk van de opleiding die je kiest. Sommige opleidingen worden in dag- en avondtraject aangeboden, andere enkel overdag. Op de opleidingspagina van het graduaat dat jij wil volgen, kan je nakijken wat de mogelijkheden zijn. 

 

6. Waar kan ik terecht voor meer informatie? 

Je vindt het nieuwe aanbod graduaats- en lerarenopleidingen in het opleidingsoverzicht. 

Daarnaast organiseert AP Hogeschool verschillende infomomenten voor studenten. Je komt dan meer te weten over onze opleidingen en campussen. Op deze momenten zijn lectoren en studenten aanwezig die je precies uit de doeken doen, wat je mag verwachten. Je kan dan ook terecht bij de verschillende diensten van AP voor meer info over inschrijven, toelatingsvoorwaarden, studiebegeleiding, enzovoort.

Neem een kijkje in het overzicht van infomomenten, laat je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte!