Overslaan en naar de inhoud gaan

Oncologie

AP Hogeschool in Antwerpen, de Arteveldehogeschool Gent en de Karel de Grote Hogeschool organiseren gezamenlijk het postgraduaat Oncologie voor verpleegkundigen. De opleiding is opgebouwd uit vier theoretische modules en maakt van jou een expert in kankerzorg. Omdat je wekelijks een vaste lesdag hebt, kan je de opleiding vlot combineren met een job of gezin. 

Iets voor jou?

Ben je al in het bezit van een bachelor of HBO5-diploma Verpleegkunde, of studeer je dit jaar af? Of heb je al een bachelordiploma Vroedkunde? Dan is deze specialisatie in zorg voor kankerpatiënten misschien iets voor jou. Jij vindt het niet erg om veel verantwoordelijkheid te nemen. In kritische situaties kan jij je hoofd wel koel houden. Daarnaast ben je gemotiveerd, leergierig en een echte teamplayer. Jij snapt dat wanneer ieder nauwgezet zijn deel werk opneemt, je samen het meeste bereikt. Ook communicatie is in deze opleiding niet onbelangrijk. Je hebt een eerlijke en warme stijl. 

oncologie.jpgWat leer je?

 • Oncologie is een vak apart dat bestaat uit heel wat uiteenlopende onderdelen. Zorg op maat is hét codewoord. Je verdiept je dan ook in heel wat technische en psychosociale vaardigheden.
 • Professioneel zorg dragen voor kankerpatiënten en hun omgeving. 
 • Specialisten uit het werkveld delen expertise over verschillende oncologische aandoeningen, diagnosestellingen en behandelmethoden. 
 • Coördinatie van complexe zorgsituaties, ethiek, communicatietraining en omgaan met crisissituaties komen ook aan bod. 
 • Voorbereiding om een schakelfunctie in een interprofessioneel team op te nemen. Je werkt samen aan gemeenschappelijke zorgdoelstellingen. 

Wie word je?

Wie aan de slag gaat als verpleegkundige gespecialiseerd in Oncologie, neemt een belangrijke taak op zich. Je bewaakt de kwaliteit van de individuele en algemene zorgverlening voor een oncologische patiënt. Je verleent zorg op maat, ook in complexe en gespecialiseerde situaties. Hierbij handel je op een ethisch verantwoorde manier en vervul je een voorbeeldfunctie voor anderen. Jij beschikt over de vaardigheden en kennis om een gestructureerd team te coachen en leiding te geven. 

PERFECT TE COMBINEREN MET JE JOB

Werk je al? Heb je een gezin? Geen probleem. Plannen is makkelijk want je hebt één vaste lesdag per week. Dankzij de strakke organisatie kan je dit postgraduaat combineren met een job of het gezinsleven. 

SPECIALISTEN UIT HET WERKVELD

Je leert van de besten: onze lectoren zijn specialisten uit het werkveld en delen maar al te graag hun expertise met jou. Zij weten waarover ze spreken dankzij een massa ervaring. Ze helpen je graag verder met al je vragen en volgen je ontwikkeling op de voet.

WE HOUDEN JE UP TO DATE

De modules wisselen jaarlijks, en kunnen ook apart gevolgd worden. Je kan ook specifieke lesdagen bijwonen. De kennisdeling stopt dus niet na je opleiding! We bieden je de kans om je te blijven bijscholen in domeinen die je zelf interessant of nuttig vindt. 

THEORETISCHE MODULES EN KEUZEVRIJHEID

Het postgraduaat Oncologie telt 20 studiepunten, verdeeld over vier modules. Je kan het programma in één jaar afronden of over een langere periode spreiden. Je kan ook uitbreiden naar 60 studiepunten conform de voorwaarden van de bijzondere beroepstitel. Het is mogelijk om afzonderlijke modules of lesdagen te volgen. Je ontvangt dan een attest van bijscholing.

Module vier is een keuzemodule. Je kiest hier uit twee verschillende pakketten. 

 • Module 1: Oncologische behandelingsmodaliteiten (AHS) - 5 studiepunten
 • Module 2: Oncologische aandoeningen (AP) - 5 studiepunten
 • Module 3: Living with and beyond cancer (KDG) - 5 studiepunten
 • Module 4 - Keuzemodule: Hematologie OF Oncologische Geriatrie - 5 studiepunten
Kostprijs

Het postgraduaat Oncologie met 20 studiepunten kost 1700 euro.

Het postgraduaat Oncologie uitbreiden tot 60 studiepunten in functie van de bijzondere beroepstitel is mogelijk.  

Je kan ook losse modules of lesdagen volgen:

 • Prijs per module: 475 euro
 • Prijs per lesdag: 110 euro

Bij annulering of stopzetting na de start van het academiejaar is er geen terugbetaling mogelijk.

Meer info over de afzonderlijke modules of het postgraduaat uitbreiden kan je vragen via info.levenslangleren.verpleegkunde@kdg.be.

De opleiding start in september 2024. De exacte datum wordt nog gecommuniceerd. 

Het lesmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld.

Erkenning voor Vlaams opleidingsverlof (VOV) wordt jaarlijks aangevraagd.

Meteen aan de slag

De vraag naar verpleegkundigen in het algemeen en naar in oncologie gespecialiseerde verpleegkundigen in het bijzonder, neemt snel toe. Onze verouderende bevolking heeft daar uiteraard veel mee te maken.

De oncologische zorgverlening raakt steeds meer gespecialiseerd. Ook dat verklaart waarom de vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen groeit. Je mag dus gerust zijn: met dit getuigschrift op zak is er aan werk geen gebrek.