Gespreid programma
Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject.
Verkort traject
Er is een verkort traject mogelijk van van minstens 69 studiepunten gespreid over 2 jaar. Concrete samenstelling en mogelijke extra vrijstellingen in het programma zijn te verkrijgen na een intake gesprek met het opleidingshoofd en zijn afhankelijk van je vooropleiding. Om voor dit verkorte traject in aanmerking te komen, moet je houder zijn van één van volgende diploma's:
- Professionele bachelor in de Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
- Professionele bachelor in de (Bio)Chemie
- Master in de Biomedische Wetenschappen
- Master in de Biochemie (optie Medische Biochemie)
- Master in de Biologie (optie Menselijke Biologie)
- Master in de Biochemie (en de Biotechnologie)
- Master in de Industriële Wetenschappen (Bio)Chemie (Industrieel Ingenieur)
Verkort traject voor houders van een voorlopige erkenning
Het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog is wettelijk beschermd: om aan de slag te gaan, moet je in het bezit zijn van een erkenning. Heb je een voorlopige erkenning? Dan kan je via een verkort traject het bachelordiploma Biomedische Laboratoriumtechnologie met afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie behalen. Met dit diploma ben je erkend als medisch laboratoriumtechnoloog. Nog tot 1 december 2019 heb je de tijd om op deze manier het diploma van Medisch Laboratoriumtechnoloog te behalen.
Voorwaarden
Je hebt een voorlopige erkenning en behaalde een van de volgende diploma’s:
- Professionele bachelor in de Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
- Professionele bachelor in de (Bio)chemie
- Master in de Biomedische Wetenschappen
- Master in de Biochemie, optie Medische Biochemie
- Master in de Biologie, optie Menselijke Biologie
- Master in de Biochemie (en de Biotechnologie)
- Master in de Industriële Wetenschappen (Bio)Chemie (Industrieel Ingenieur)
Je bent voor minstens 50% werkzaam in een klinisch laboratorium met volgende disciplines:
- Klinische chemie
- Hematologie
- Microbiologie
Je werkgever is bereid om deel te nemen aan je opleiding.
Opleidingstraject
Je vooropleiding zorgt ervoor dat je een groot deel van de basisvakken uit het eerste en tweede jaar van de bachelor Biomedische Laboratoriumtechologie niet meer hoeft af te leggen.
Voordat je je inschrijft, heb je een intakegesprek met het opleidingshoofd. Tijdens dit gesprek kunnen (extra) vrijstellingen in het tweede en derde jaar bekomen worden al naargelang je vooropleiding. Je schrijft in voor de overblijvende opleidingsonderdelen uit de opleiding Medische Laboratoriumtechnologie.
- De leerstof van de theoretische opleidingsonderdelen kan je volgen aan de hogeschool of verwerken in zelfstudie. Je legt dezelfde examens af als de reguliere studenten.
- De leerdoelen van de praktische opleidingsonderdelen en de stage worden aangebracht via je werkgever. Je werkgever zal je technische vaardigheden evalueren en quoteren via een evaluatieformulier.
Daarnaast documenteer je in je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) zelf je vorderingen. De hogeschool blijft zicht houden op je studie-evolutie. Om na te gaan welke technieken/leerdoelen aan bod kwamen, wordt je POP bekeken samen met presentaties op terugkomdagen.
Stage
Je loopt 600 uren stage op je werkplek. Deze stage moet 3 disciplines omvatten:
- klinische chemie
- microbiologie
- hematologie
Meer info en inschrijven
Contacteer Goele Caethoven, opleidingshoofd, voor meer informatie:
Werkplekleren
De weg naar een diploma is voor elke student uniek. Ben jij iemand die al sneller op de werkvloer wil staan om zo te leren? Dat kan! Voor derdejaarsstudenten heeft onze opleiding een traject werkplekleren.
Contacteer gerust onze trajectbegeleider (goele.caethoven@ap.be) voor meer informatie over jouw persoonlijk traject.