Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgopleidingen Gezondheid & Wetenschap

Het departement Gezondheid & Wetenschap biedt heel wat vervolgopleidingen en navormingen voor de social profitsector. Hieronder vind je een overzicht.

PostgraduatenLangdurige vormingen - Studiedagen - Workshops

Postgraduaten
 • Postgraduaat - Bemiddeling in familiale zaken (wordt academiejaar 2022-2023 niet ingericht)
  Wil je leren hoe je mensen kan helpen omgaan met verschillen? Doe je in je huidig beroep (zoals leerkrachten, consultants, artsen, politici, advocaten, juristen, trainers, therapeuten, leerlingbegeleiders, ombudsen) aan bemiddeling of zou je dit meer willen doen? Wil jij je verder professionaliseren in bemiddeling? Dan is deze opleiding iets voor jou! 
  Lees meer over het postgraduaat Bemiddeling in familiale zaken
 • Postgraduaat - Diabeteseducator
  Het aantal personen met diabetes mellitus neemt alsmaar toe. Veel zorgverleners worden geconfronteerd met deze problematiek. In het postgraduaat Diabeteseducator besteden we aandacht aan de verschillende rollen die een diabeteseducator vervult: expert, educator, consulent, innovator en ondernemer. Naast het uitdiepen van de theorie besteden we voornamelijk aandacht aan de praktische aspecten van diabeteszorg en de multidisciplinaire interacties. Na het volgen van de opleiding kan je met de nieuwste wetenschappelijke inzichten de diabeteszorg in de eerste lijn coördineren. 
  Lees meer over het postgraduaat Diabeteseducator.
 • Postgraduaat - Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorgen
  Het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg is een boeiende specialisatie voor (net)afgestudeerden van de bacheloropleiding Verpleegkunde of verpleegkundigen uit het werkveld die zich willen verdiepen in de kritische zorg.
  Lees meer over de het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorgen
 • Postgraduaat - Verpleegkundig Consulent
  Het postgraduaat Verpleegkundig Consulent reikt je de nodige kennis en tools aan om als gespecialiseerde verpleegkundige, opleider en adviesverlener binnen je expertisedomein aan de slag te gaan. Deze opleiding wordt uniek bij AP aangeboden. 
 • Postgraduaat - Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (VIHP)
  Deze vorming leidt verpleegkundigen op voor de specifieke context van de huisartsenpraktijk. Hierin ondersteunt de VIHP autonoom huisartsen bij het behandelen, begeleiden en verzorgen van de patiënten in de eerstelijn. De opleiding speelt pro-actief in op het veranderd zorglandschap.
  Lees meer over het postgraduaat VIHP.

 

Langdurige vormingen
 • Navorming - Referentieverpleegkunde Diabeteszorg
  Het aantal personen met diabetes mellitus neemt alsmaar toe. Veel zorgverleners worden geconfronteerd met deze problematiek. Een referentieverpleegkundige in de diabeteszorg is een verpleegkundige die in het kader van de reguliere beroepsuitoefening een bijkomende opleiding heeft gevolgd van tenminste 40 uur in de diabeteszorg. 
  Lees meer over de navorming Referentieverpleegkunde Diabeteszorg. 
 • Navorming - Centrale Sterilisatiemedewerker
  Deze navorming wordt georganiseerd in samenwerking met de vzw Vereniging Sterilisatie in het Ziekenhuis en richt zich naar alle personeelsleden die tewerkgesteld zijn in sterilisatiediensten en alle personen die belangstelling hebben voor sterilisatie van medische hulpmiddelen. 
  Lees meer over de navorming Centrale sterilisatiemedewerker.
 • Navorming - Radioprotectie (AP)
  De navorming Radioprotectie staat open voor elke werknemer die gebruik maakt van bronnen van ioniserende stralingen en voor laatstejaars Verpleegkunde. Naast de bij- en nascholing Radioprotectie kan je ook een bijscholing Nucleaire geneeskunde en Radiotherapie volgen (onder voorbehoud). 
  Lees meer over de navorming radioprotectie.
 • Navorming - Additionele Radiotherapie
  De navorming Additionele Radiotherapie staat open voor elke werknemer die gebruik maakt van bronnen van ioniserende stralingen en voor laatstejaars Verpleegkunde. Deze navorming zal opnieuw doorgaan in 2023, maar er zijn nog geen concrete data gekend. Voor meer info kan je mailen naar navormingen@ap.be.
 • Navorming - Additionele Nucleaire Geneeskunde
  De navorming additionele Nucleaire geneeskunde staat open voor elke werknemer die gebruik maakt van bronnen van ioniserende stralingen en voor laatstejaars Verpleegkunde. Deze navorming zal opnieuw doorgaan in 2023, maar er zijn nog geen concrete data gekend. Voor meer info kan je mailen naar navormingen@ap.be.
 • Navorming - Mentor Klinisch Onderwijs
  Als stagementor ondersteun en stuur je het leerproces van de student op de stageplaats. In de navorming Mentor Klinisch Onderwijs leer je hoe je dat professioneel aanpakt.
  Lees meer over de navorming Mentor Klinisch Onderwijs
 • Navorming - Voeding bij sport
  Deze navorming is een noodzakelijke uitdieping voor begeleiders van (top)sporters: voeding is voor een persoon die intensiever sport en/of mee doet aan wedstrijden belangrijk. Een inspanning één seconde langer kunnen uithouden bepaalt soms of een sporter wint of niet. De cursist leert sportvoedingsadvies op maat te geven, gewichtsreductie bij een sporter op gang brengen en dit met behoud en/of verbetering van zijn conditie. 
  Lees meer
Micro Degree Toegepaste Psychologie
 • Eénjarige programma’s die het werkveld de kans bieden om gericht bij te scholen. Maar ook zonder voorkennis is het mogelijk om in te stappen voor een laagdrempelige introductie in de psychologie. 
  Lees meer over micro degrees

   

Studiedagen, workshops en bijscholingen
 
 • Webinar Bijscholing - Miskraambegeleiding 
  Tijdens deze webinar wordt er gefocust op de impact die een miskraam op een vrouw, man of gezin kan hebben. Er zullen concrete tips meegedeeld worden en je zal weten wat je juist moet zeggen en doen om vrouwen met een miskraam écht te helpen.
  Lees meer over deze bijscholing
 • Bijscholing studenten: mensenrechten in de geboortezorg
  Tijdens deze interactieve bijscholing voor studenten Vroedkunde verduidelijken we de mensenrechten in de geboortezorg. We bespreken de verschillende vormen van geweld in de verloskamer en geven handvaten mee om in de praktijk op een correcte, respectvolle manier te communiceren.
  Lees meer over deze bijscholing
   

Vind je de vorming, opleiding of workshop niet die je zoekt?

Contacteer ons dan voor een opleiding op maat van jouw organisatie.