Studeren in Antwerpen | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Studeren in Antwerpen

Kiezen voor AP Hogeschool is ook kiezen voor Antwerpen. Deze bruisende metropool heeft alles wat je zoekt in een studentenstad: een leuk uitgaansleven, hippe koffiebars, cultuur achter elke straathoek, een geweldige studentenwerking, en alles op wandel- of fietsafstand van elkaar.

Studentenorganisatie Gate15

Gate15 is de organisatie voor en door Antwerpse studenten. Deze organisatie is gelegen midden in de studentenbuurt, en je kan er terecht voor advies bij de serieuze en minder serieuze zaken war je als student mee te maken krijgen. Zo helpt de studentenmedewerkers bij je kotjacht, organiseren ze evenementen, werken ze aan een cultuuraanbod, bieden ze ondersteuning en voorzien ze in faciliteiten.

INFOBALIE VOOR STUDENTEN

GATE15 vertelt je alles wat je wil weten over het Antwerpse studentenleven of verwijst je door naar de geknipte persoon. En dit via:

  Huisvesting

  GATE15, de studentenvoorzieningen en de stad Antwerpen richtten samen de onlinedatabank Kotweb op. Deze website is het resultaat van een geïntegreerd kotbeleid in Antwerpen met als belangrijkste pijlers:

  • kwaliteitsverbetering en -controle van bestaande studentenpanden (door dienst Samenleven);
  • uitbreiding en verspreiding van (ver)nieuwbouwprojecten (door dienst Stadsontwikkeling - Ruimtelijke Ordening);
  • transparantie in aanbod;
  • rechten en plichten;
  • normen en wetten voor (toekomstige) koteigenaars en studentenverhuurders (door de dienst Samenleven en Kotweb/GATE15).

  De website wordt als referentie beschouwd en gebruikt. Het is een:

  • efficiënte en toegankelijke zoekmotor naar geschikte en kwalitatieve studentenhuisvesting;
  • uitgebreid en globaal informatieplatform: alle actuele informatie over wetgeving, over normen en plichten als huurder en verhuurder worden in de site uitgelegd of er wordt verwezen naar de juiste bronnen voor het vinden van informatie.

  Studentenoverleg

  Het Antwerps Studentenoverleg (ASO)

  Het Antwerps Studentenoverleg is samengesteld uit 17 vertegenwoordigers van alle hogescholen en de Universiteit Antwerpen. De studenten van het overleg komen driemaandelijks bijeen met de belangrijkste actoren uit de studentenbuurt. Op de agenda staan telkens de student gerelateerde beleidsthema’s. Via het ASO formuleren de studentenvertegenwoordigers adviezen aan de stad.

  Het studentenredactieteam

  GATE15 heeft een team van vaste studentenmedewerkers.

  • Ze geven onafhankelijk advies over studentenprojecten;
  • ze vormen zelf een onafhankelijk redactieteam;
  • ze werken mee aan informatieproducten en -acties van GATE15;
  • ze delen hun ervaringen als student in Antwerpen via blogs.

  Evenementen

  StuDay

  Jaarlijks verwelkomen GATE15 en haar partners alle (nieuwe) studenten op StuDay. Het openingsfeest van het academiejaar staat in het teken van muziek, sport, info en cultuur. Blokkeer de laatste donderdag van september alvast in je agenda!

  Adream

  Gate15 wil afgestudeerde Antwerpse studenten op een gepaste manier uitzwaaien, en begeleiden naar hun eerste woonst of werk in de stad. Adream is een heel fijn afstudeerfeest enkel en alleen voor de laatstejaarsstudenten in Antwerpen en hun date. Sinds 2011 vindt dit plaats tussen de pracht en praal van de Antwerpse Zoo.

  Kick-off voor Antwerpse presidia

  Gate15 nodigt alle nieuw verkozen presidia jaarlijks uit om informatie te krijgen en de wederzijdse verwachtingen toe te lichten. De kick-off kadert in de verbetering van het samenleven tussen studenten en permanente bewoners in de stad. Aansluitend wordt het nieuwe doop- en feestcharter plechtig ondertekend.

  Vrijetijdsaanbod

  Cultuurcheques

  Cultuur voor studenten aan sympathieke prijzen. Dat is het uitgangspunt van de cultuurcheques voor studenten. Voor tien euro kopen studenten zeven themacheques. Deze geven hen toegang tot bijna 40 cultuurhuizen, musea en geeft hen lidmaatschap van de bib. Cultuurcheques zijn mogelijk dankzij de samenwerking met de studentenvoorzieningen van de hoger onderwijsinstellingen.

  Faciliteiten

  Op vraag van de studenten voorziet Gate15 op haar gloednieuwe locatie allerlei faciliteiten. Antwerpse studenten mogen hier gratis of aan studentvriendelijke prijzen gebruik van maken:

  • computerruimte
  • studenten kunnen gratis inloggen op het wifi-netwerk
  • studeren of werken in de Tarmac (kan je reserveren voor van alles)
  • gratis vergaderruimte voor studenten en partners