Heb je reeds een bachelordiploma Verpleegkunde op zak? Dan kan je via aan verkort studietraject het bachelordiploma Vroedkunde halen.
Vorm en inhoud
Met een bachelordiploma Verpleegkunde op zak kan je het diploma van Vroedvrouw behalen in twee of drie jaar. Het verkorte traject stelt je in staat om jezelf toe te leggen op de wereld van moeder en kind binnen hun specifieke psychosociale context. Je draagt als vroedvrouw dan ook een medische bevoegdheid met betrekking tot de fysiologische aspecten van zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
In deze twee of drie jaren ligt de nadruk op competenties die rechtstreeks verbonden zijn met je taken als vroedvrouw: bewaker en specialist van de fysiologie, deskundige in de opvang van verloskundige complicaties, gezondheidspromotor, aanspreekpersoon van moeders en koppels, multidisciplinair teamlid, actief en innovatief expert en pleitbezorger van moeder en kind. De opleidingsonderdelen in je traject zullen deze aspecten dan ook allemaal belichten.
Stage
In alle trajectjaren doe je een ruime ervaring op waarbij je zowel op raadpleging, materniteit, verloskamer, neonatologie als fertiliteit kan terechtkomen. Een buitenlandse stage in je tweede jaar behoort zeker tot de mogelijkheden.
Toelatingsvoorwaarden
Je hebt een diploma Bachelor in de Verpleegkunde.
Omdat het programma niet de zuiver chronologische opbouw volgt als de modeltrajectopleiding verwachten we van jou wel de nodige flexibiliteit, zelfstandigheid en proactiviteit. Je moet ook in staat zijn om door middel van zelfstudie eventuele lacunes in te vullen. Als Bachelor achten wij je hiertoe perfect in staat. We voorzien ook op regelmatige tijdstippen korte intervisie momenten met deze groep zodat we van elkaar kunnen leren!
Hoe verder
We hebben verschillende opties klaar liggen voor een persoonlijk traject op maat. Neem hiervoor zeker even contact op met trajectbegeleider (vanessa.debock@ap.be) en/of opleidingshoofd (eveline.mestdagh@ap.be). We vragen je ter voorbereiding om een uitgebreid cv op te maken waarbij je de nadruk legt op je professionele ervaring en verworven competenties.
Je moet minstens over de volgende competenties beschikken en ze op voldoende wijze geïntegreerd te hebben:
- alle (basis)verpleegtechnische handelingen: capillaire en veneuze bloedafname uitvoeren; interpreteren van laboresultaten; plaatsen, observeren en verzorgen perifere katheter; toediening medicatie via verschillende toegangswegen (IM, SC, IV, PO, …); observatie en interpretatie van vitale parameters; uitvoeren van eenmalige blaassondage; …
- je bent doordrongen van steriliteits- en (hand)hygiëneprincipes;
- je bent voldoende vertrouwd te zijn met de werking van een acute ziekenhuisafdeling;
- je kan op zelfstandige basis de organisatie van zorg aan de patiënt plannen, evalueren en bij te sturen;
- je bent voldoende vertrouwd met de werking en organisatie van extramurale gezondheidsdiensten;
- je beschikt over een ruim vakjargon en kan zowel mondeling en schriftelijk rapporteren volgens geijkte overeenkomsten;
- je weet perfect hoe je wetenschappelijke bronnen raadpleegt, hoe je de kwaliteit van de bronnen inschat en hoe je een systematic review schrijft. De ontwikkeling van een eenvoudig onderzoeksprotocol moet je zelfstandig kunnen;
- je hebt de regels van medisch rekenen volledig onder de knie;
- je bent flexibel, proactief en erg zelfstandig in je leerproces. Je neemt hierin voldoende initiatief zelfs zonder sturing.
Info
Wil je meer info? Kom dan langs op één van onze infomomenten.