Overslaan en naar de inhoud gaan

Vroedkunde

Na deze opleiding ben je verloskundige en dat is heel wat. Je ondersteunt als medisch bevoegde professional moeders en vaders in spe, voor, tijdens en na hun zwangerschap. Jij bent het aanspreekpunt voor vragen, niet alleen over de zwangerschap en bevalling, maar ook over seksualiteit en vruchtbaarheid. En op het moment van een normale bevalling ben je de meest bevoegde specialist om alles in goede banen te leiden. Als vroedvrouw maak je straks het verschil, wanneer het echt telt!

Iets voor jou?

Ben je gefascineerd door de zwangerschap, bevalling, zorg voor de moeder en haar kind en alles daaromheen? Zie je het zitten om een medische bevoegdheid op te nemen waarin je zelfstandig toekomstige moeders en vaders begeleidt tijdens een zeer intense periode in hun leven? Heb je zin in een actieve job met een grote dosis aan medische verantwoordelijkheid? Ben je nieuwsgierig ingesteld en leer je graag bij? Zie je sociale en culturele diversiteit als een positieve uitdaging voor onze samenleving? Dan ben je een geboren verloskundige.

Nog niet helemaal zeker? Check ook zeker de website van de beroepsvereniging van Vlaamse vroedvrouwen

Vroedkunde praktijk studentenWat leer je?

 • Zowel theorie als praktische vaardigheiden zijn de basis van je opleiding.
 • De theorielessen in het eerste jaar volg je op de campus of virtueel vanop afstand. Je oefent in het innovatief zorglab in kleine groepen. 
 • Oefen met levensechte poppen, begeleid realistische bevallingen op onze bevallingssimulatoren, onderzoek de ligging van de foetus op onze zwangere buiken ... 
 • Je loopt vanaf het eerste jaar al zo vaak mogelijk stage.
 • Nova Vida is ons eigen info- en begeleidingscentrum voor aanstaande ouders. Je oefent er als consulent met echte vragen van echte cliënten.
 • Je werkt mee aan unieke praktijkprojecten met externe partners zoals seksuele opvoeding voor jongeren, vruchtbaarheids- en zwangerschapsconsultaties, menopauzeworkshops of een take-over van een verloskundeafdeling.

Wie word je?

Maak je klaar voor een boeiende carrière als vroedvrouw, waarbij geen twee dagen dezelfde zijn. Jij bent de vertrouwenspersoon bij uitstek voor aanstaande ouders in de periode voor, tijdens en na de zwangerschap. Maar daar stopt het niet. Je neemt altijd je medische verantwoordelijkheid op en gaat over tot actie wanneer het nodig je. Daarnaast ben je ook expert op vlak van seksualiteit en vruchtbaarheid.

Persoonlijke coach

Later draag je een grote verantwoordelijkheid als verloskundige en net daarom is een intense voorbereiding belangrijk. Gelukkig sta je er nooit alleen voor. In de opleiding krijg je een persoonlijke coach die je begeleidt in je ontwikkeling. Vragen of twijfels? Je kan er altijd bij terecht.

 

Je lessenrooster heeft een vaste structuur in het eerste jaar. 

 • De theorielessen zijn op twee vaste dagen in de week. Een deel volg je online, het andere deel op de campus. 
 • Donderdag werk je aan je praktische vaardigheden. Je oefent op de campus in het skills lab en leert zo ook van je medestudenten. 
 • Er zijn twee lesvrije dagen per week. Die vul je in om te studeren, zelfstandig te oefenen of een andere activiteit. 

 

De wetenschap evolueert continu dus ook de wereld van een verloskundige. De opleiding werkt mee aan verschillende onderzoeksprojecten voor en door studenten. Op die manier creëer je een kruisbestuiving tussen wetenschappelijke resultaten en de praktijk van vandaag. Zo blijft de opleiding relevant en up-to-date en ben je helemaal klaar voor het werkveld na je studie. 

Je krijgt les van experten die naast lector ook vroedvrouw, lactatiedeskundige, seksuoloog, psycholoog, gynaecoloog, kinderarts …  zijn. Je leert dus niet enkel uit je studieboeken, maar ook door echte voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast werk je zelf regelmatig aan praktijkgerichte projecten. Dit zijn twee concrete voorbeelden.

 • Nova Vida is ons eigen info- en begeleidingscentrum voor aanstaande ouders. Je informeert, adviseert en begeleidt deze echte cliënten met ondersteuning van je lectoren. 
 • Je trekt ook naar middelbare of lagere scholen en geeft er seksuele voorlichting aan jongeren en kinderen. Je praat onder andere over anticonceptie, de gevaren van sexting, seksualiteit ... 

Later kom je ongetwijfeld in aanraking met verschillende culturen en nationaliteiten. Daarom is het belangrijk om je blik te verruimen tijdens de opleiding. Zo zijn er heel wat internationale initiatieven en samenwerkingsverbanden. Zin om naar het buitenland te gaan voor je stage of een project? Zeker doen! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Vroedkunde is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

 • 1. Vroedkunde: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Zwangerschap 1 9
  Arbeid en bevalling 1 9
  Postpartale periode 1 9
  Algemene farmacologie, toxicologie en teratologie 1 3
  Adolescentie 1 3
  Kinderwens 1 3
  Vrouw als vrouw 1 3
  Diversiteitsweek 1 3
  Nova Vida 1 3
  Werkplekleren 1 15
 • 2. Vroedkunde: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Vrouw als vrouw 2 6
  Kinderwens 2 3
  Postpartale periode 2 6
  Arbeid en bevalling 2 6
  Zwangerschap 2 6
  Algemene farmacologie, toxicologie en teratologie 2 6
  Diversiteitsweek 2 3
  Nova Vida 2 3
  Werkplekleren 2 21
 • 3. Vroedkunde: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  De vroedvrouw als hoog-risico expert 7
  Gespecialiseerde toegepaste farmacologie 3
  De vroedvrouw als kruisbestuiver 3
  De vroedvrouw als onderzoeker 9
  De vroedvrouw als bewaker van de fysiologie 5
  Werkplekleren 3 28
  De vroedvrouw als entrepreneur 5

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
 • Je leert alles over een natuurlijke vruchtbaarheid en zwangerschap. Je volgt in chronologische volgorde het leven van een vrouw: van adolescentie en seksualiteit, over kinderwens tot de opvolging na de bevalling en de menopauze.
 • Je ontdekt alles over geneesmiddelen en hoe je die toedient en focust specifiek op de anatomie en fysiologie van vrouwen.
 • Theorie en praktijk vullen elkaar altijd mooi aan. Naast je theorielessen oefen en experimenteer je meteen in het skills lab op de campus of via concrete casestudies. 
 • In het tweede semester ben je klaar voor een stage van 5 weken
 • In het tweede jaar leer je de andere kant van het verhaal. Wat als de zwangerschap niet vlot verloopt? In deze gespecialiseerde processen gaat het over fertiliteitsproblemen en veelvoorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. 
 • Nu is het tijd voor een stage van 13 weken
 • In het laatste jaar ga je om met sterk afwijkende situaties voor, tijdens en na de zwangerschap.
 • Je krijgt ook een training in je rol als manager, ondernemer en innovator. Samen met je medestudenten run je drie maanden lang zelfstandig een verloskundige moeder- en kindafdeling.
 • Je sluit je opleiding af met een lange stage en een bachelorproef waarbij je een vraag uit het werkveld dieper onderzoekt.
Meteen aan de slag

Met je diploma vind je een job in de eerste-, tweede- of derdelijnszorg

 • In de eerste lijn werk je als vroedvrouw buiten het ziekenhuis in een zelfstandige praktijk, een geboortecentrum, bij Kind en Gezin ...
 • De tweede lijn en derde lijn is in het ziekenhuis zoals op de verlosafdeling, raadpleging, materniteit, gynaecologie, neonatologie of fertiliteitsafdeling.
 • Ook het onderwijs is een optie.

Vaak krijgen onze studenten tijdens hun stage al een jobaanbod. Je vindt dus gegarandeerd snel werk. Bovendien houdt onze jobdienst interessante vacatures in de gaten en zijn er regelmatig (inter)nationale infomomenten rond je toekomstige loopbaan.

 • Wil je je wetenschappelijke kennis over vroedkunde uitdiepen? Dan is de master Verpleeg- en Vroedkunde aan de universiteit een logisch vervolg. 
 • Liever jezelf specialiseren in seksuologie? Kies dan voor een masteropleiding Seksuologie aan de universiteit.
 • Via een verkort programma van 120 studiepunten behaal je een bijkomend bachelordiploma Verpleegkunde. Zo kom je straks vanuit een andere rol in een team van verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen en administratieve medewerkers.
 • Het beroep van vroedvrouw evolueert voortdurend, daarom is het belangrijk om jezelf levenslang bij te scholen. Heel het jaar door zijn er bij- en navormingen voor onze alumni en andere vroedvrouwen. 
Trek eropuit

Droom je van een buitenlands avontuur? Vertrek dan op internationale stage of uitwisseling

 • Je hebt de keuze uit een ruim aanbod stageplaatsen in Nederland.
 • Of ga op Erasmus-uitwisseling in Europa. Onze partners zitten onder andere in Italië, Engeland, Finland en Denemarken.
 • Ga je liever nog verder weg? Reis naar andere werelddelen voor je stage of een project rond ontwikkelingssamenwerking.
 • Je mag ook zelf een project of stageplaats voorstellen. Het hoeft niet altijd via onze vaste partners te verlopen. Samen zoeken we graag uit wat het best bij je past. 
Internationaal

Wil je liever in eigen land kennis maken met andere culturen? Ontdek onze initiatieven.

 • Regelmatig komen er boeiende gastsprekers uit het buitenland naar onze campus. Verruim je horizon via lezingen en workshops over de verloskundige praktijk uit het buitenland. 
 • Jaarlijks volgen er internationale studenten enkele maanden les op onze campus, wat voor interessante ontmoetingen zorgt. 
 • Ook onze lectoren reizen vaak naar het buitenland om congressen bij te wonen en zelf gastlessen te geven. Hun ervaringen en verhalen integreren ze rechtstreeks in de les.
Uniek in Vlaanderen

Ken je het project Nova Vida al? Dat is ons eigen informatie- en begeleidingscentrum op de campus. Je informeert en begeleidt als een echte professional ouders die een kindje willen, een baby verwachten of recent eentje kregen. Ook voor vrouwen in de menopauze kan je als vroedvrouw heel wat betekenen. Dit adviescentrum is volledig gratis, uniek in Vlaanderen en is de ideale leerschool omdat je omgaat met echte cliënten en echte vragen. Er is natuurlijk altijd een lector aan je zijde die je goed begeleidt. Je werkt onder andere mee aan: 

 • perinatale consultaties rond kinderwens, zwangerschap en seksualiteit; 
 • menoklap zijn specifieke consultaties voor vrouwen in de menopauze;
 • het mam en papcafé is een informele samenkomst voor ouders in verwachting of met een baby; 
 • wandelgesprekken in het park waarbij je advies geeft; 
 • online consultaties; 
 • seksuele voorlichting in middelbare of lagere scholen;
 • ...
Consult
Combitraject Vroedkunde en Verpleegkunde

Kan je niet kiezen tussen de opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde? Ga voor beide. 

 • Via een uniek combitraject kan je de twee opleidingen samen volgen. 
 • Je volgt Vroedkunde aan AP Hogeschool en Verpleegkunde aan Hogeschool Zeeland
 • Gecombineerd doe je er 5 jaar over. Dat is een pak minder dan elk apart.
 • Je strijkt maar liefst twee internationaal erkende diploma's op waarmee je als zorgprofessional in alle terreinen van verpleegkunde en vroedkunde kan starten. 
 • Klik hier voor meer info.

Ben je een Nederlandse HBO-V student, heb je interesse in verloskunde en zin in een avontuur over de grens? Welkom in Antwerpen.

 • In het derde jaar van je HBO-V studie kan je een semester lang studeren aan AP. 
 • Van midden september tot eind december neem je 30 studiepunten op van het programma Vroedkunde. Je leert over zwangerschap, arbeid en bevalling, kinderwens en de postpartum periode.
 • Het pakket van 30 studiepunten noemen we een minor. Deze korte uitwisseling is ook een vorm van Erasmus, wat later mooi op je cv staat. 
 • Je proeft van de wereld van de verloskunde en ontdekt Antwerpen, een win-win! 
 • Na je HBO-V studie nog zin gekregen in een extra diploma Vroedkunde? Dan doe je er nog slechts twee jaar over. 
Youtube

Minor Vroedkunde (verloskunde) voor Nederlandse studenten

Verkort traject voor verpleegkundigen

Heb je al een bachelordiploma Verpleegkunde en interesse in verloskunde? Ga dan voor het verkort traject naar de bachelor Vroedkunde. 

 • In twee of drie jaar tijd haal je je extra diploma.
 • Als vroedvrouw draag je de medische bevoegdheid voor de fysiologische aspecten van zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je bent bewaker en specialist van de fysiologie, deskundige in de opvang van verloskundige complicaties, gezondheidspromotor, aanspreekpersoon van moeders en koppels, multidisciplinair teamlid, actief en innovatief expert, pleitbezorger van moeder en kind ... Alle deze aspecten komen aan bod in de opleiding. 
 • Je gaat regelmatig op stage en leert op verschillende diensten zoals raadpleging, materniteit, verloskamer, neonatologie en fertiliteit. Als je wil, kan je ook naar het buitenland voor je stage.
 • In dit verkort traject voor verpleegkundigen moet je zelfstandig, flexibel en proactief zijn. Je volgt een aangepast, verkort programma waardoor je ook wel wat leerstof in zelfstudie verwerkt. Maar er zijn ook intervisie momenten waarop we samenkomen. Zo leer je van en met elkaar.

Dit zijn de voorwaarden

 • Je hebt een bachelordiploma Verpleegkunde.
 • Je hebt alle (basis)verpleegtechnische handelingen onder de knie: capillaire en veneuze bloedafname uitvoeren, interpreteren van laboresultaten, plaatsen, observeren en verzorgen perifere katheter, toediening medicatie via verschillende toegangswegen (IM, SC, IV, PO, …), observatie en interpretatie van vitale parameters, uitvoeren van eenmalige blaassondage …
 • Je bent doordrongen van steriliteits- en (hand)hygiëneprincipes.
 • Je bent voldoende vertrouwd met de werking van een acute ziekenhuisafdeling.
 • Je kan zelfstandig de zorg van een patiënt plannen, evalueren en bijsturen.
 • Je bent vertrouwd met de werking en organisatie van extramurale gezondheidsdiensten.
 • Je kent het vakjargon en kan zowel mondeling als schriftelijk rapporteren volgens geijkte overeenkomsten.
 • Je weet hoe je wetenschappelijke bronnen raadpleegt, hoe je de kwaliteit van de bronnen inschat en hoe je een systematic review schrijft. De ontwikkeling van een eenvoudig onderzoeksprotocol moet je zelfstandig kunnen.
 • Je hebt de regels van medisch rekenen volledig onder de knie.
 • Je bent flexibel, proactief en zelfstandig in je leerproces. Je neemt hierin voldoende initiatief zelfs zonder sturing. 

Interesse?

Goesting in een extra studie tot verloskundige? Neem contact op met de trajectbegeleider of opleidingshoofd en bezorg je cv waarin jezelf, je competenties en ervaringen voorstelt. Vragen of twijfels? Welkom op een van onze infomomenten.