Overslaan en naar de inhoud gaan

Vroedkunde

Deze opleiding maakt van jou een verloskundige. En dat is heel wat. Met je deskundige raad en daad ondersteun jij als medisch bevoegde professional moeders en vaders in spe, voor, tijdens en na hun zwangerschap. Jij bent hun aanspreekpunt voor vragen, niet alleen over zwangerschap en bevalling maar ook over seksualiteit en vruchtbaarheid. En op het moment van de normale bevalling ben jij de meest bevoegde specialist om alles in goede banen te leiden. Als vroedvrouw maak jij straks het verschil, wanneer het écht telt!

Iets voor jou?

Ben je gefascineerd door een zwangerschap, de bevalling, de zorg voor de moeder en haar kind en alles daaromheen? Zie jij het zitten om een medische bevoegdheid op te nemen waarin je autonoom toekomstige moeders en vaders begeleidt tijdens een zeer intense periode in hun leven? Heb je zin in een actieve job met een grote dosis aan medische verantwoordelijkheid? Ben je nieuwsgierig ingesteld en leer je graag bij? Zie je sociale en culturele diversiteit als een positieve uitdaging voor onze samenleving? Dan is de bachelor in de Vroedkunde iets voor jou!

Nog niet helemaal zeker? Doe dan deze test, ontwikkeld door de beroepsvereniging van Vlaamse vroedvrouwen. 

Vroedkunde praktijk studentenWat leer je?

  • Brede theoretische bagage en professionele vaardigheden vormen de basis van je opleiding.
  • De theorielessen in het eerste jaar volg je op de campus en/of virtueel vanop afstand. De praktische handelingen oefen je in het innovatief zorglab in kleine groepen. 
  • Oefeningen met levensechte poppen: realistische bevallingen op onze bevallingssimulatoren, onderzoek naar de ligging van de foetus op onze zwangere buiken.
  • Focus op werkplekleren: je loopt vanaf het eerste jaar zo vaak mogelijk stage.
  • De beste voorbereiding voor later krijg je als consulent voor aanstaande ouders bij Nova Vida, ons eigen info- en begeleidingscentrum. Daar word je geconfronteerd met échte vragen van échte cliënten.
  • Unieke praktijkprojecten met externe partners, zoals seksuele opvoeding voor jongeren, vruchtbaarheids- en zwangerschapsconsultaties, menopauzeworkshops, of een take-over van een verloskunde-afdeling.

Wie word je?

De opleiding stoomt je klaar voor een boeiende carrière als vroedvrouw, waarbij geen twee dagen hetzelfde zijn. Jij bent de vertrouwenspersoon bij uitstek voor aanstaande ouders in de periode voor, tijdens en na de zwangerschap. Maar daar stopt het niet! Je bent niet bang om je medische verantwoordelijkheid op te nemen en tot actie over te gaan indien nodig. Je wordt ook ingeschakeld als expert op vlak van seksualiteit en vruchtbaarheid.

Hoge lat, transparante verwachtingen

We vragen veel inzet en werkkracht van je en we dagen je als gemotiveerde en getalenteerde bachelorstudent continu uit in je persoonlijke leeromgeving. Dat moet ook: je draagt straks een stevige verantwoordelijkheid en daarop moeten we je intens voorbereiden. Maar we laten je uiteraard niet aan je lot over. Een persoonlijke coach begeleidt je in je ontwikkeling. Met vragen of twijfels kan je altijd bij hem of haar terecht. We hebben ook een weldoordachte en duidelijke e-leeromgeving voor onze community. Zo word je week na week betrokken en hoef je niets te missen van wat er leeft in de actuele verloskundige wereld. Je bent altijd helemaal mee! 

De lesweken in het eerste jaar hebben een vaste en heldere indeling. Die structuur helpen je makkelijker je (studie)activiteiten te plannen en bieden structuur bij de start van de opleiding. De theorielessen vinden plaats op twee vaste dagen waarvan een online en een op de campus. Donderdag staat dan weer in het teken van vaardigheden en praktische case studies. Je brengt dan tijd door in het skills lab op de campus om te trainen en leren van elkaar. Je kan elke week ook rekenen op twee lesvrije dagen die je kan gebruiken om te studeren, om zelfstandig te gaan oefenen in het skills lab of kan besteden aan een andere activiteit.

Het werkveld van de verloskundige evolueert constant met dank aan wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoek. De opleiding werkt dan ook met en voor studenten mee aan diverse onderzoeksprojecten, waardoor we een continue kruisbestuiving creëren van wetenschappelijke resultaten en dagdagelijkse handelingen. Je kan hier meer over lezen in het tabblad 'Expertise'.

Ons lectorenteam staat met zijn twee voeten volop in de praktijk. Je krijgt les van vroedvrouwen, lactatiedeskundigen, seksuologen, psychologen, gynaecologen, kinderartsen, ... die je confronteren met échte voorbeelden uit het werkveld. En ook je programma loopt over van de praktijkervaring. Zo zal je ingeschakeld worden als consulent voor aanstaande ouders bij Nova Vida, ons eigen, unieke info- en begeleidingscentrum. Daar word je geconfronteerd met échte vragen van échte cliënten. De beste voorbereiding op je latere job. Voor een ander project trek je dan weer naar secundaire of zelfs lagere scholen om seksuele voorlichting te geven aan jongeren en kinderen. 

Als vroedvrouw kom je geregeld in aanraking met andere culturen en nationaliteiten. We vinden het belangrijk om deze internationale dimensie te integreren in de opleiding. AP is betrokken bij verschillende internationale projecten en samenwerkingsverbanden en we moedigen onze studenten en lectoren actief aan om zelf ervaring op te doen in het buitenland.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

We laten je kennismaken met alles wat er van nature uit bij vruchtbaarheid en een zwangerschap komt kijken. De lessen volgen de chronologie van het leven van de vrouw: van adolescentie en seksualiteit, over kinderwens tot de opvolging na de bevalling en de menopauze. Je leert meer over geneesmiddelen en hoe je die toedient en focust specifiek op de anatomie en fysiologie van vrouwen.

Vanaf het eerste semester vullen theorie en praktijk elkaar mooi aan. De theorielessen vinden plaats op twee vaste dagen, waarvan een online (maandag) en een op de campus (dinsdag). Donderdag staat dan weer in het teken van vaardigheidstraining en praktische case studies. Je brengt dan veel tijd door in het skills lab op de campus om in groep of individueel te oefenen. Je leert hier van en met elkaar. De twee 'vrije' dagen in je lesweek heb je dus beschikbaar om te studeren, oefenuren in te plannen in het skills lab of aan een andere activiteit te besteden. In het tweede semester trek je ook naar het werkveld en loop je vijf weken stage. 

In de tweede fase van het modeltraject leggen we de nadruk op een aantal gespecialiseerde processen, wanneer niet alles normaal verloopt binnen de verloskundige domeinen. Denk hierbij aan fertiliteitsproblemen en veelvoorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. Je loopt dit jaar 13 weken stage

In het laatste jaar leren we je omgaan met sterk afwijkende situaties voor, tijdens en na de zwangerschap. Je wordt ook getraind in je rol als manager, ondernemer en innovator. Samen met je medestudenten run je mogelijks drie maanden lang zelfstandig een verloskundige moeder-kind-afdeling. Je sluit je opleiding af met een intensieve stage en een bachelorproef waarin je zelf een vraag uit het werkveld dieper onderzoekt.

Meteen aan de slag

Als je bent afgestudeerd, kan je quasi meteen aan de slag. Onze jobdienst houdt interessante vacatures voor je in de gaten en geeft je de kans om snel te solliciteren. Bijna al onze studenten krijgen al tijdens de afsluitende stage een job aangeboden en kunnen onmiddellijk aan de slag in de rol die ze zelf kiezen. We organiseren ook op regelmatige basis en in samenwerking met belangrijke (inter)nationale partners infomomenten rond je toekomstige loopbaan.

Je kan met je diploma een job vinden in de eerste- , tweede- of derdelijn. In de eerste lijn werk je als vroedvrouw buiten het ziekenhuis: in een zelfstandige praktijk, een geboortecentrum, bij Kind en Gezin, … De tweede lijn en derde lijn vindt plaats in het ziekenhuis, met ook hier meerdere mogelijkheden zoals de verlosafdeling, raadpleging, materniteit, gynaecologie, neonatologie, fertiliteitsafdeling ... Ook het onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

De beroepspraktijk van een vroedvrouw evolueert voortdurend. Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven aanbieden, is het dus belangrijk dat je je levenslang bijschoolt. We organiseren daarom heel het jaar door bij- en navormingen voor onze alumni Vroedkunde en andere vroedvrouwen.

Wil je na je bacheloropleiding je wetenschappelijke kennis over vroedkunde nog verder uitdiepen en verbreden? Volg dan een master Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen. Ook de masteropleiding Seksuologie behoort tot de vervolgmogelijkheden. 

Heb je je diploma Vroedkunde op zak en wil je aan de slag als verpleegkundige? Dan kan je via een verkort studietraject van 120 studiepunten het bachelordiploma Verpleegkunde halen. Met je extra diploma Verpleegkunde kom je straks vanuit een andere rol in een team met verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen en administratieve medewerkers terecht.

Vroedkunde goed international

Steeds meer studenten Vroedkunde vertrekken op buitenlandse stage of uitwisseling. De opleiding beschikt over een ruim aanbod van stageplaatsen in Nederland of je kiest voor een Erasmusuitwisseling naar een ander land in Europa. De opleiding Vroedkunde bij AP heeft goede overeenkomsten met onder andere partners in Italië, Engeland, Finland en Denemarken.

Wil je liever nog verder weg? Dan kan je voor jouw stage of project rond ontwikkelingssamenwerking zelfs naar andere werelddelen reizen. Samen met jou denken we na over de mogelijkheden en gaan we op zoek naar een buitenlandervaring die bij jou past. Je hebt hier als student heel wat mogelijkheden. Zo kan je zelf met een project of voorstel op de proppen komen. Ook kan je met behulp van organisaties de stage zoeken die het meest geschikt is in jouw leerproces en die past binnen jouw interesseveld.

Internationaal

Wil je liever in eigen land kennis maken met andere culturen? Dat kan uiteraard ook. Geregeld nodigen we boeiende gastsprekers uit het buitenland uit op de campus. Je krijgt dan de kans om je horizon te verruimen en lezingen en workshops bij te wonen over de verloskundige praktijk over de grenzen heen. En we ontvangen jaarlijks internationale studenten om enkele maanden bij ons te vertoeven.

Ook onze lectoren reizen op regelmatige basis naar het buitenland om congressen bij te wonen en zelf gastlessen te geven. Hun ervaringen en verhalen brengen ze mee naar huis en integreren ze in hun lessen. 

Uniek in Vlaanderen

Als student Vroedkunde bij AP ga je als professional aan de slag in ons eigen info- en begeleidingscentrum Nova Vida. Je informeert en begeleidt toekomstige ouders die een baby verwachten of recent een kindje kregen. We hebben ook aandacht voor de vrouw in de menopauze omdat we ook binnen dit transitieproces als vroedvrouw heel wat kunnen betekenen. Uiteraard kan je hierbij rekenen op de deskundige begeleiding van je lectoren. Ons info- en begeleidingscentrum Nova Vida wordt bij het grote publiek gepromoot voor gratis pre- en postnatale raadplegingen of om infosessies, waaronder ons befaamde mam en pAP-café, bij te wonen.

Consult
Combi-opleiding vroedkunde verpleegkunde

Kan je niet kiezen tussen de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde?  AP Hogeschool en de Hogeschool Zeeland hebben dé oplossing! Samen bieden we het gecombineerd opleidingstraject Verpleegkunde-Vroedkunde aan.

Bij Hogeschool Zeeland volg je de opleiding Verpleegkunde en aan AP Hogeschool de opleiding Vroedkunde. In amper vijf jaar tijd krijg je zo de kans om twee internationaal erkende diploma’s te behalen. Hiermee kan je als breed opgeleide zorgprofessional op alle terreinen van de verpleegkunde en vroedkunde aan de slag. Meer info.

Een minor van 30 ECTS-studiepunten voor Nederlandse studenten, die vervolgens op 2 jaar tijd het bachelordiploma in de Vroedkunde kunnen behalen.

Minor Vroedkunde (verloskunde) voor Nederlandse studenten

Heb je reeds een bachelordiploma Verpleegkunde op zak? Dan kan je via aan verkort studietraject het bachelordiploma Vroedkunde halen.

Vorm en inhoud

Met een bachelordiploma Verpleegkunde op zak kan je het diploma van Vroedvrouw behalen in twee of drie jaar. Het verkorte traject stelt je in staat om jezelf toe te leggen op de wereld van moeder en kind binnen hun specifieke psychosociale context. Je draagt als vroedvrouw dan ook een medische bevoegdheid met betrekking tot de fysiologische aspecten van zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

In deze twee of drie jaren ligt de nadruk op competenties die rechtstreeks verbonden zijn met je taken als vroedvrouw: bewaker en specialist van de fysiologie, deskundige in de opvang van verloskundige complicaties, gezondheidspromotor, aanspreekpersoon van moeders en koppels, multidisciplinair teamlid, actief en innovatief expert en pleitbezorger van moeder en kind. De opleidingsonderdelen in je traject zullen deze aspecten dan ook allemaal belichten. 

Stage

In alle trajectjaren doe je een ruime ervaring op waarbij je zowel op raadpleging, materniteit, verloskamer, neonatologie als fertiliteit kan terechtkomen. Een buitenlandse stage in je tweede jaar behoort zeker tot de mogelijkheden. 

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt een diploma Bachelor in de Verpleegkunde.

Omdat het programma niet de zuiver chronologische opbouw volgt als de modeltrajectopleiding verwachten we van jou wel de nodige flexibiliteit, zelfstandigheid en proactiviteit. Je moet ook in staat zijn om door middel van zelfstudie eventuele lacunes in te vullen. Als Bachelor achten wij je hiertoe perfect in staat. We voorzien ook op regelmatige tijdstippen korte intervisie momenten met deze groep zodat we van elkaar kunnen leren!

Hoe verder

We hebben verschillende opties klaar liggen voor een persoonlijk traject op maat. Neem hiervoor zeker even contact op met trajectbegeleider (vanessa.debock@ap.be) en/of opleidingshoofd (eveline.mestdagh@ap.be). We vragen je ter voorbereiding om een uitgebreid cv op te maken waarbij je de nadruk legt op je professionele ervaring en verworven competenties.
Je moet minstens over de volgende competenties beschikken en ze op voldoende wijze geïntegreerd te hebben:

  • alle (basis)verpleegtechnische handelingen: capillaire en veneuze bloedafname uitvoeren; interpreteren van laboresultaten; plaatsen, observeren en verzorgen perifere katheter; toediening medicatie via verschillende toegangswegen (IM, SC, IV, PO, …); observatie en interpretatie van vitale parameters; uitvoeren van eenmalige blaassondage; …
  • je bent doordrongen van steriliteits- en (hand)hygiëneprincipes;
  • je bent voldoende vertrouwd te zijn met de werking van een acute ziekenhuisafdeling;
  • je kan op zelfstandige basis de organisatie van zorg aan de patiënt  plannen, evalueren en bij te sturen;
  • je bent voldoende vertrouwd met de werking en organisatie van extramurale gezondheidsdiensten;  
  • je beschikt over een ruim vakjargon en kan zowel mondeling en schriftelijk rapporteren volgens geijkte overeenkomsten;
  • je weet perfect hoe je wetenschappelijke bronnen raadpleegt, hoe je de kwaliteit van de bronnen inschat en hoe je een systematic review schrijft. De ontwikkeling van een eenvoudig onderzoeksprotocol moet je zelfstandig kunnen; 
  • je hebt de regels van medisch rekenen volledig onder de knie;
  • je bent flexibel, proactief en erg zelfstandig in je leerproces. Je neemt hierin voldoende initiatief zelfs zonder sturing. 

Info 

Wil je meer info? Kom dan langs op één van onze infomomenten

Proactief meebewegen

De opleiding werkt met en voor studenten mee aan diverse onderzoeksprojecten binnen het werkdomein en het onderwijssysteem. Op die manier zorgen we voor een continue kruisbestuiving van wetenschappelijke resultaten en dagdagelijkse handelingen. We stimuleren de studenten dan ook om een kritische onderzoeksattitude aan te meten door hen uit te dagen de case studies te onderbouwen met wetenschappelijke literatuur. 

De huidige ontwikkelingen in het werkveld van de verloskundige kenmerken zich door een toename in complexiteit van zorg, een verschuiving van intra- naar semimurale patiëntenzorg, het gebruiken van state-of-the-art interventies en een toenemend appel op het integreren van productieve en innovatieve taken in de beroepsuitoefening.  Deze ontwikkelingen vragen om een nieuwe generatie verloskundigen, die proactief meebewegen.

Om als proactieve professional te acteren heeft de opleiding een daartoe ondersteunende persoonlijke en professionele leeromgeving ontwikkeld. Hierdoor worden maatschappelijke trends goed opgevolgd en speelt de opleiding in op nieuwe tendensen en beantwoorden de kwalificaties van verloskundigen die afstuderen aan AP aan de behoeften van de arbeidsmarkt en de maatschappij.