Overslaan en naar de inhoud gaan

AP helpt medewerkers van woonzorgcentra chronische stress aanpakken

zorgkundige

Onderzoekers van de opleiding Orthopedagogie zullen dit jaar een training ontwikkelen die teamverantwoordelijken uit woonzorgcentra helpt bij het opsporen en begeleiden van stress in hun teams. Dit project, ‘Aandacht, aandacht! Iedereen present?’ genoemd, zal gefinancierd worden door het Fonds voor Solidaire Zorg, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting.

In tijden van crisis vergeten zorgverleners vaak voor zichzelf te zorgen. Vaak erkennen zorgverleners pas de nood aan ondersteuning wanneer hun draagkracht al volledig uit balans is. Dit merkten ook onze experten op toen ze tijden de Covid-crisis ondersteuning boden aan woonzorgcentra in de vorm van telefoonpermanentie en psychosociale begeleiding. De mentale gezondheid van deze medewerkers is erg belangrijk voor de kwaliteit van de zorg die ze kunnen bieden aan de bewoners.

Daarom zal AP woonzorgcentra en meer specifiek teamverantwoordelijken leren hoe sensitief en responsief te zijn voor de ondersteuningsvragen van hun medewerkers. Dit zullen onze experten doen door eerst de noden in kaart te brengen op basis van 5 ondersteuningsnoden: autonomie, verbinding, zingeving, rouw en waardering. Op basis van deze resultaten ontwikkelen ze 6 trainingssessies voor teamverantwoordelijken uit 8 verschillende woonzorgcentra. Als het project is afgerond zullen de resultaten verspreid worden tijdens een studiemiddag en een gratis werkmap inclusief theorie, vragenlijst, draaiboek voor training en toolkit met uitgewerkte werkvormen.

Onze onderzoekers bezitten al heel wat kennis omtrent de ondersteuningsnoden in woonzorgcentra, mede door het project Sense of Home, waarin handvaten werden ontwikkeld voor woonzorgcentra om in te zetten op de levenskwaliteit van hun bewoners.

Gerelateerde artikels