Studeren in Vlaanderen is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Het studiegeld wordt jaarlijks door de Vlaamse overheid bepaald. Alle hogescholen en universiteiten hanteren dezelfde vaste bedragen. Deze zijn afhankelijk van factoren zoals:
- type opleiding (graduaat, bachelor, master ...)
- type studiecontract (diploma-, credit- of examencontract)
- aantal studiepunten
- studietoelage (niet-beursstudent, bijna-beursstudent, beursstudent)
In Nederland bedraagt het collegegeld gemiddeld zo'n 2.000 euro per jaar. Wie zich dit academiejaar (2021-2022) inschrijft voor een modeltraject betaalt bij AP als niet-beursstudent slechts 961 euro studiegeld. Hoewel je hier nog opleidingsgebonden kosten, cursusmateriaal en leefkosten (huisvesting, vervoer, vrije tijd ...) bij moet tellen, kom je als student in België sowieso voordeliger uit.
Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je onder een diplomacontract ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving van minimaal 30 studiepunten voor een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Daarnaast mag je geen enkele vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.