Overslaan en naar de inhoud gaan

Info voor studenten uit Nederland

Niet ver. Niet duur. En vooral erg veel leuks dat je écht niet wil missen. Ja, ook voor Nederlanders is studeren in Antwerpen een must. Kies dus snel voor AP en tel uit je winst!

Nederland inruilen voor AP Hogeschool Antwerpen? Zeker doen, want:

 • Er geldt geen lotingssysteem of inschrijvingsstop
 • Je hebt net iets sneller een bachelordiploma op zak
 • In ons breed opleidingsaanbod zit voor elk wat wils
 • Je kan rekenen op stevige persoonlijke ondersteuning
 • Studeren in Antwerpen is flink goedkoper dan in Nederland
 • Antwerpen is al enkele jaren de populairste studentenstad van Vlaanderen
 • Onze campussen liggen in hartje stad en zijn vlot bereikbaar
 • Ook late beslissers zijn welkom

Nederlandse studenten aan het woord

 • In Nederland vond ik niet die specifieke richting die ik wou en bij AP sprak het vakkenpakket me meteen aan.

  Nathalie Vriends uit Breda, studente Communicatiemanagement

 • Ik zou het gewoon iedereen aanraden. Het is echt een verrijking om even buiten je comfortzone te gaan.

  Elise Jacobse uit 's Gravenpolder, studente Verpleegkunde

 • In Nederland moet je telkens hospiteren als je op kamers wil. In Vlaanderen hoeft dit niet en kan je gewoon zelf kiezen waar je op kot gaat. Gewoon tekenen, zonder veel moeilijkheden of een selectie. Dat is veel fijner!

  Matthijs Van Wissen uit Maastricht, student Hotelmanagement

 • In het begin vond ik het wel wat eng, als Nederlandse tussen allemaal Vlaamse Klasgenoten. Gelukkig heeft mijn klas me goed ontvangen. Af en toe maken ze wel mopjes, maar dat is niet zo erg natuurlijk.

  Daantje Idelenburg uit Amsterdam, studente Drama

 • In Nederland zijn er veel opleidingen met een toelatingstest. Vervolgens wordt er ook nog eens gekeken naar je cijfers uit het verleden. Bij AP krijgt iedereen de kans om zich te bewijzen in een opleiding. Dat is erg fijn en spreekt me aan.

  Dagmar Aarse uit Rotterdam, studente Journalistiek

  Opleidingsaanbod

  In ons breed opleidingsaanbod zit er voor elk wat wils. De studieduur is vaak ook nét dat tikje korter - zonder dat je evenwel aan kwaliteit & niveau moet inboeten. Als je niet afwijkt van het modeltraject, heb je als bachelorstudent na 3 jaar studeren al een diploma op zak (m.u.v. de bachelor Verpleegkunde die 4 jaar duurt). Bij een graduaat kan je zelfs in amper 2 jaar al afstuderen. 

  Bovendien zijn al onze opleidingen ook op Europees niveau gelijkgeschakeld: je kan dus met een Belgisch diploma ook zonder problemen aan de slag in Nederland. Nu ja, áls je ooit nog weg wil uit Antwerpen natuurlijk ... 

  Nederland   België
  voortgezet onderwijs = secundair onderwijs
  associated degree = graduaat
  HBO = professionele bachelor
  WO = academische bachelor of master

   

  Toelatingsvoorwaarden

  Bij AP is iedereen welkom: er geldt geen lotingssysteem of inschrijvingsstop. Al kan je natuurlijk niet zomaar met om het even welk Nederlands diploma voortgezet onderwijs starten in het Belgisch hoger onderwijs.

  Kan ik met mijn Nederlands diploma rechtstreeks starten bij AP?
    HAVO MBO4 VWO HBO propedeuse
  graduaat ja ja ja ja
  professionele bachelor nee ja ja ja
  academische bachelor* nee* nee* ja* ja*


  *Opgelet: Wie wil starten in een artistieke opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten of het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (aka onze Schools of Arts) moet eerst slagen voor een verplichte toelatingsproef. 

  Studiegeld

  Studeren in Vlaanderen is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Het studiegeld wordt jaarlijks door de Vlaamse overheid bepaald. Alle hogescholen en universiteiten hanteren dezelfde vaste bedragen. Deze zijn afhankelijk van factoren zoals: 

  • type opleiding (graduaat, bachelor, master ...)
  • type studiecontract (diploma-, credit- of examencontract)
  • aantal studiepunten
  • studietoelage (niet-beursstudent, bijna-beursstudent, beursstudent)

  In Nederland bedraagt het collegegeld gemiddeld zo'n 2.000 euro per jaar. Wie zich dit academiejaar (2021-2022) inschrijft voor een modeltraject betaalt bij AP als niet-beursstudent slechts 961 euro studiegeld. Hoewel je hier nog opleidingsgebonden kosten, cursusmateriaal en leefkosten (huisvesting, vervoer, vrije tijd ...) bij moet tellen, kom je als student in België sowieso voordeliger uit. 

  Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je onder een diplomacontract ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving van minimaal 30 studiepunten voor een graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Daarnaast mag je geen enkele vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.

  Antwerpen studentenstad

  Met bijna 50.000 studenten is Antwerpen (voorlopig) niet de grootste studentenstad van Vlaanderen. Maar we zijn wél al enkele jaren de populairste studentenstad.

  Ook steeds meer Nederlanders vinden hun weg naar onze koekenstad. Logisch, want Antwerpen ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens. Antwerpen en AP Hogeschool zijn vlot bereikbaar. Onze campussen in hartje stad liggen op wandel- en fietsafstand van elkaar en pal in het bruisende stads- en studentenleven. Zo hoef je geen seconde van de pret te missen.  

  Wil jij graag op kamers? Begin dan maar alvast met 'op kot' te zeggen, want anders begrijpen we je hier niet. Ha! Een studentenkamer vinden is gelukkig geen probleem: met deze tips & tricks vind je vlot en veilig een fijn stekje. Je moet er dan wel voor zorgen dat je in orde bent met je verblijfsvergunning. Je kan ervoor kiezen om je domicilie bij je ouders in Nederland te behouden, of om je in Antwerpen te laten inschrijven. Alle details over deze procedure vind je op onze pagina rond verblijfsvergunningen.

  Meteen mee met de locals?

Onderwijsbeurs Zuid Veldhoven

Tijdens de jaarlijkse Onderwijsbeurs Zuid is AP Hogeschool altijd van de partij. Ben jij ook benieuwd naar de troeven van AP Hogeschool en Antwerpen? Kom dan gerust eens langs om persoonlijk kennis te maken.

WIJ VERWACHTEN JOU 

 • vrijdag 30 september 2022 van 9.00 tot 16.00 uur
 • zaterdag 1 oktober 2022 van 9.00 tot 16.00 uur
 • Koningshof Veldhoven 

Een bezoek aan de Onderwijsbeurs Zuid is gratis, maar iedere bezoeker moet zich wel verplicht registreren. Dus niet alleen jij als studiekiezer, maar ook iedereen die jou vergezelt (bv. ouders, vrienden, klasgenoten ...). Na aanmelding ontvang je je toegangsbewijs in je mailbox. Print het ticket met barcode uit en vergeet het niet mee te nemen.