Overslaan en naar de inhoud gaan

Info voor studenten uit Nederland

Je bent jong en je bruist van de ambities, en dus kijk je over de grens. Richting zuiden. Richting Antwerpen. Want daar ligt de poort naar de wereld. Daar begint jouw toekomst. Wat moet je nu als Nederlandse student weten als je bij AP wil komen studeren?

Antwerpen ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens en is vlot bereikbaar met de trein. Dat betekent dat AP interessant is voor Nederlandse studenten die willen pendelen, maar als wereldstad is Antwerpen ook erg interessant om op kamers - wij noemen het 'op kot' - te gaan. Maar waarom zou je nu kiezen voor AP en Antwerpen?

 • Antwerpen is een internationale studentenstad die bruist van de cultuur-, sport- en uitgaansmogelijkheden.
 • Bij AP Hogeschool heb je de keuze uit tientallen professionele bacheloropleidingen (= HBO) en 8 artistieke opleidingen.
 • Daarnaast bieden we ook heel wat nieuwe graduaatsopleidingen (= Associated Degrees) aan.
 • Bij AP Hogeschool kan je rekenen op persoonlijke begeleiding bij het uitstippelen van je studietraject.
 • In Nederland is bij sommige opleidingen het aantal plaatsen beperkt. Bij AP Hogeschool is dat niet het geval. Je hoeft dus niet deel te nemen aan een loting.
 • AP Hogeschool investeert voortdurend in haar opleidingen en campussen. In september 2015 openden we onze gloednieuwe campus Spoor Noord in hartje Antwerpen. Deze campus biedt plaats aan zo’n 5.000 studenten.
 • Het collegegeld is aanzienlijk lager dan in Nederland.

Nederlandse studenten aan het woord

 • In het begin vond ik het wel wat eng, als Nederlandse tussen allemaal Vlaamse Klasgenoten. Gelukkig heeft mijn klas me goed ontvangen. Af en toe maken ze wel mopjes, maar dat is niet zo erg natuurlijk.

  Daantje Idelenburg uit Amsterdam, studente Drama

 • Ik zou het gewoon iedereen aanraden. Het is echt een verrijking om even buiten je comfortzone te gaan.

  Elise Jacobse uit 's Gravenpolder, studente Verpleegkunde

 • In Nederland zijn er veel opleidingen met een toelatingstest. Vervolgens wordt er ook nog eens gekeken naar je cijfers uit het verleden. Bij AP krijgt iedereen de kans om zich te bewijzen in een opleiding. Dat is erg fijn en spreekt me aan.

  Dagmar Aarse uit Rotterdam, studente Journalistiek

 • In Nederland vond ik niet die specifieke richting die ik wou en bij AP sprak het vakkenpakket me meteen aan.

  Nathalie Vriends uit Breda, studente Communicatiemanagement

 • In Nederland moet je telkens hospiteren als je op kamers wil. In Vlaanderen hoeft dit niet en kan je gewoon zelf kiezen waar je op kot gaat. Gewoon tekenen, zonder veel moeilijkheden of een selectie. Dat is veel fijner!

  Matthijs Van Wissen uit Maastricht, student Hotelmanagement

Specifieke infomomenten

Infodag voor Nederlandse studenten

Elk najaar organiseren we ook op onze eigen campus in hartje Antwerpen een infodag specifiek voor Nederlanders die in België willen komen studeren. Je leert er niet alleen onze eigen opleidingen kennen dankzij een groot aantal aanwezige lectoren, maar we geven je ook de bredere context mee: hoe werkt het hoger onderwijs in Vlaanderen? Wat met het inschrijvingsgeld en beurzen? Waar kan ik terecht om op kamers te gaan? 

Kom eens proeven van AP en Antwerpen: stel je vragen, nuttig een drankje en een hapje, en ontdek nadien stad Antwerpen. Campus Spoor Noord bevindt zich namelijk op een wandelbrug afstand van het hippe Eilandje en Museum aan de Stroom (MAS).

Dit jaar vindt de infodag plaats op zaterdag 7 december 2019.

Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven

Op 27 en 28 september 2019 is AP aanwezig op de Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven. Kom eens langs om kennis te maken met onze opleidingen en lectoren, en kom te weten wat Antwerpen en AP jou allemaal te bieden hebben. 

Een bezoek aan Onderwijsbeurs Zuid is voor iedereen gratis na registratie. Na aanmelding ontvang je je toegangsbewijs direct in je mailbox. Print het ticket met barcode uit en vergeet het niet mee te nemen naar het Beursgebouw. Ook je ouders, vrienden en klasgenoten dienen zich vooraf te registreren. Klik hier om je aan te melden!

  Terminologie

  Er zijn wel wat verschillen tussen het Belgische en Nederlandse hoger onderwijs, onder meer de terminologie. Daarom een handig overzichtje van welke Nederlandse opleiding overeenstemt met welke Belgische benaming.

  Nederland   België
  Voortgezet onderwijs = Secundair onderwijs
  Associated degree = Graduaat (HBO5)
  HBO = Professionele bachelor
  WO = Academische bachelor of master

   

  Toelatingsvoorwaarden

  Omwille van de verschillen tussen het onderwijslandschap in België en Nederland, kan je ook niet zomaar met elk Nederlands diploma voortgezet onderwijs starten in het Belgische hoger onderwijs. Daarom even alles op een rijtje:

  • Voor een professionele bacheloropleiding kan je rechtstreeks inschrijven met een diploma VWO of MBO4. Studenten met een HAVO-diploma kunnen niet inschrijven en raden we aan om eerst een propedeuse af te leggen in Nederland, of in te stromen via een graduaatsopleiding. Het getuigschrift van een succesvol afgelegde propedeuse geeft je wel toelating om in te schrijven.
  • Voor een academische bacheloropleiding kan je enkel inschrijven met een VWO-diploma, tenzij je ook weer het getuigschrift van een propedeuse kan voorleggen. Let wel: al onze academische opleidingen zijn artistieke studies, waarvoor je telkens toelatingsproeven moet afleggen.
  • Voor graduaatsopleidingen (HBO5) kan je rechtstreeks inschrijven met een diploma VWO, MBO4 of HAVO. Indien je een HAVO-diploma hebt en in België gedomicilieerd bent, moet je voldaan hebben aan de Belgische leerplicht.

  Studiegeld

  Het onderwijs in Vlaanderen is opvallend goedkoper dan in Nederland. Een niet-beursstudent betaalt dit academiejaar ongeveer 940 euro. Daar bovenop komt wel nog het geld voor opleidingsgebonden – en cursusmateriaal. In Nederland bedraagt het collegegeld rond de 2.000 euro per jaar, met uitzondering van je eerste jaar dat je hoger onderwijs volgt: dan wordt het collegegeld gehalveerd.

  Het studiegeld wordt door de Vlaamse overheid bepaald en is afhankelijk van welke opleiding je volgt, het soort studiecontract dat je afsluit, het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet een beursstudent bent.

  Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding van minimaal 30 studiepunten. Daarnaast mag je geen vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.

  Op kamers

  Jij wil op kamers. Jouw Antwerpse studiegenoten willen op kot. Wil jij ook op kot in Antwerpen? We kunnen je geen ongelijk geven! Al onze campussen liggen op wandel- of fietsafstand van elkaar, en bovendien in of rond het bruisende stadsgedeelte.

  Je zoektocht naar een geschikte studentenkamer start je best op Kotweb: een unieke samenwerking tussen de studentenvoorzieningen van de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs, Gate 15 en de Stad Antwerpen. De site biedt het grootste bestand van kamers, studio’s en appartementen voor studenten in Antwerpen aan. Alle accommodaties zijn gecontroleerd op woonkwaliteit en brandveiligheid. Bovendien wordt per kot vermeld of de kotbaas gebruik maakt van het optimaal, duidelijk en volledig juridisch onderbouwde modelcontract.

  Verblijf je langer dan drie maanden in Antwerpen? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij de stad Antwerpen. Let op: deze procedure kan 2 tot 3 maanden duren. Voor meer informatie over op kot gaan, kan je terecht bij onze Studentenvoorzieningen.