Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliotheken

Ben je op zoek naar wetenschappelijke of vakgerichte literatuur? Dan is de kans bijzonder groot dat we je kunnen verder helpen in een van de vijf campusbibliotheken van AP: campus Spoor Noord, campus Meistraat, campus Mutsaard, campus deSingel of campus Kronenburg.

Elke collectie is afgestemd op de opleidingen die op de campus gegeven worden. Elke bibliotheek is gericht op haar eigen doelpubliek en daardoor uniek. Naast boeken, tijdschriften en naslagwerken is er ook aandacht voor bijzondere collecties en materialen zoals partituren, vinyl, spelmaterialen en zelfs audiovisuele apparatuur. 

Ben je een externe bezoeker? Dan mag je vanaf 1 juli 2021 terug de AP campusbibliotheken en mediatheek bezoeken.

Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn de campusbibliotheken en mediatheek meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

  Meistraat

  Campus Meistraat is de thuisbasis van het departement Management en Communicatie. Om deze opleidingen te ondersteunen, vormen de bibliotheek en mediatheek er samen het EMI: het educatief-multimediaal informatiecentrum. Je vindt er niet alleen boeken en audiovisueel materiaal, maar ook professionele radio-, foto- en videostudio’s. 

  De collectie is toegespitst op de studiegebieden bedrijfsmanagement, rechtspraktijk, communicatiemanagement, journalistiek, hotel management en office management.

  Campusbibliotheek en mediatheek Meistraat

  Meistraat 5
  2000 Antwerpen

  Bibliotheek

  T +32 (0)3 22057 42
  E bibliotheek.MEI@ap.be

  Mediatheek

  T +32 (0)3 220 57 44
  E mediatheek.MEI@ap.be

  Openingsuren

  Maandag tot vrijdag van 9 tot 16 uur.

  Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn er de bibliotheken meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

  Spoor Noord

  Campus Spoor Noord biedt onderdak aan drie departementen: Gezondheid en Welzijn, Onderwijs en Training en Wetenschap en Techniek. De bibliotheek van deze campus biedt verschillende materiaal aan die deze opleidingen ondersteunen.

  Campusbibliotheek Spoor Noord

  Noorderplaats 2
  2000 Antwerpen
  T +32 (0)3 220 59 40
  E bibliotheek.NOO@ap.be

  Openingsuren bibliotheek

  Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

  Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn er de bibliotheken meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

  Kronenburg

  Campus Kronenburg focust zich op het departement Wetenschap en Techniek. Heb je interesse in de studiegebieden chemie, biomedische laboratoriumtechnologie of voedings- en dieetkunde, dan ben je op Campus Kronenburg aan het juiste adres.

  Campusbibliotheek Kronenburg

  Kronenburgstraat 47
  2000 Antwerpen
  T 03 220 55 92
  E bibliotheek.KRO@ap.be

  Openingsuren bibliotheek

  Donderdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

  Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn er de bibliotheken meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

  Academie

  De bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen combineert een selectie actuele handboeken en tijdschriften over alle aspecten van de beeldende kunsten met een uitgebreide en unieke historische collectie waarvan de oudste sporen teruggaan tot de 17de eeuw.

  In deze gespecialiseerde kunstbibliotheek kan je informatie terugvinden over de praktijk en de theorie van de verschillende kunstdisciplines die aan de Academie worden onderwezen, zoals schilder- en tekenkunst, grafisch ontwerp, fotografie, juweelontwerp, beeldhouwkunst, installation & body art, kunstgeschiedenis, performance, en modeontwerp.

  Campusbibliotheek Mutsaard

  Mutsaardstraat 31
  2000 Antwerpen
  T 03 213 71 08
  E bibliotheek.CMU@ap.be

  Openingsuren

  Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur
  Woensdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

  Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn er de bibliotheken meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

  Conservatorium

  De bibliotheek herbergt een uitgebreide en gevarieerde collectie partituren, boeken, naslagwerken, tijdschriften, handschriften, oude drukken, muziekopnamen en objecten. Partituren en muziekboeken vormen in deze conservatoriumbibliotheek weliswaar het overgrote deel van de collectie, maar ook toneelliteratuur en boeken over dans zijn er te vinden. Voor een dichtbundel, roman of kunstboek kan je er eveneens terecht.

  Dankzij zijn bijzonder rijke historische collectie werd de bibliotheek als eerste erfgoedbibliotheek in Vlaanderen erkend.

  Campusbibliotheek deSingel

  Desguinlei 25
  2018 Antwerpen
  T 03 244 18 20
  E bibliotheek.KCA@ap.be
  www.libraryconservatoryantwerp.be

  Openingsuren

  Uitleendienst
  Van maandag tot vrijdag telkens van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

  Leeszaal
  Van maandag tot en met vrijdag doorlopend open van 10 tot 17 uur.

  Opgepast: Tijdens de zomervakantie zijn er de bibliotheken meerdere weken gesloten. Bekijk de zomerregeling.

Toegankelijk voor iedereen

Via de bibliotheekcatalogus zie je welk materiaal beschikbaar is en waar je dat kan vinden. We hebben ook een groot aanbod aan digitale publicaties, toegankelijk via onze databanken. Bekijk hier ons databankoverzicht voor meer informatie. Let op, de databanken zijn te raadplegen in de bibliotheek en voor eigen studenten en personeel vanop afstand via e-campus of vpn.

Als student, docent of personeelslid van AP ben je automatisch lid en kan je meteen boeken zoeken en ontlenen. Een bijkomende troef is dat je op vertoon van je studenten- of personeelskaart ook gratis kan lenen in alle bibliotheken van de Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Hogere Zeevaartschool.

Maar ook externe bezoekers zijn welkom! Zij kunnen in een van de bibliotheken een lenerskaart kopen voor € 10. Die kaart is geldig voor een heel jaar in de eerder genoemde bibliotheken van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA).

Erfgoedcollecties

In 2010 kreeg de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als eerste het kwaliteitslabel ‘Erkende Erfgoedbibliotheek' toegekend. Net als de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten heeft ze een rijke erfgoedcollectie en beschikt ze over waardevolle archieven. Delen van deze collectie worden digitaal ter beschikking gesteld. Je kan ze raadplegen via de online bibliotheekcatalogus. Sommige deelcollecties werden ook verwerkt in webtentoonstellingen.

Audiovisuele dienst

De campusbibliotheken Meistraat en Spoor Noord beschikken over een audiovisuele afdeling waar je professionele apparatuur kan ontlenen, zoals camera’s, digitale recorders en fototoestellen. Je vindt er ook montageruimtes voor beeld en geluid. Zowel het apparatuur als de software zijn afgestemd op het werkveld. Het gebruik is uitsluitend bedoeld voor studenten en personeel van de betrokken opleidingen. Meer info over de mogelijkheden vind je in het bibliotheekreglement.