Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliotheken

Ben je op zoek naar informatiebronnen, audiovisuele & educatieve materialen of een werk uit onze erfgoedcollectie? Dan kan je terecht bij één van onze bibliotheken: campus Spoor Noord, campus Meistraat, campus Mutsaard, campus deSingel of campus Kronenburg.

 • Ben je een externe bezoeker? Dan mag je vanaf 1 juli 2021 terug de AP campusbibliotheken en mediatheek bezoeken.
 • Student bij AP? Klik hier voor meer info over jouw campusbibliotheek of mediatheek. Meld je eerst aan op het intranet
 • Personeelslid bij AP? Dan kan je hier terecht voor meer info. Meld je eerst aan op het intranet

Zoek in de collectie en databanken van de bibliotheek

  Meistraat

  Campus Meistraat is de thuisbasis van het departement Management en Communicatie. Om deze opleidingen te ondersteunen, vormen de bibliotheek en mediatheek er samen het EMI: het educatief-multimediaal informatiecentrum. Je vindt er niet alleen boeken en audiovisueel materiaal, maar ook professionele radio-, foto- en videostudio’s. 

  De collectie is toegespitst op de studiegebieden bedrijfsmanagement, rechtspraktijk, communicatiemanagement, journalistiek, hotel management en office management.

  Campusbibliotheek en mediatheek Meistraat

  Meistraat 5
  2000 Antwerpen

  Bibliotheek

  T +32 (0)3 22057 42
  E bibliotheek.MEI@ap.be

  Mediatheek

  T +32 (0)3 220 57 44
  E mediatheek.MEI@ap.be

  Openingsuren
  • Maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17 uur
  • Vrijdag van 8.30 tot 16 uur.

  Spoor Noord

  Campus Spoor Noord biedt onderdak aan drie departementen: Gezondheid en Welzijn, Onderwijs en Training en Wetenschap en Techniek. De bibliotheek van deze campus biedt verschillende materiaal aan die deze opleidingen ondersteunen.

  Campusbibliotheek Spoor Noord

  Noorderplaats 2
  2000 Antwerpen
  T +32 (0)3 220 59 40
  E bibliotheek.NOO@ap.be

  Openingsuren bibliotheek
  • Maandag tot en met donderdag van 7.30 tot 21.30 uur
  • Vrijdag van 7.30 tot 18 uur

  Kronenburg

  Campus Kronenburg focust zich op het departement Wetenschap en Techniek. Heb je interesse in de studiegebieden chemie, biomedische laboratoriumtechnologie of voedings- en dieetkunde, dan ben je op Campus Kronenburg aan het juiste adres.

  Campusbibliotheek Kronenburg

  Kronenburgstraat 47
  2000 Antwerpen
  T 03 220 55 92
  E bibliotheek.KRO@ap.be

  Openingsuren bibliotheek

  De bibliotheek van campus Kronenburg blijft gesloten voor publiek.

  Academie

  De bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen combineert een selectie actuele handboeken en tijdschriften over alle aspecten van de beeldende kunsten met een uitgebreide en unieke historische collectie waarvan de oudste sporen teruggaan tot de 17de eeuw.

  In deze gespecialiseerde kunstbibliotheek kan je informatie terugvinden over de praktijk en de theorie van de verschillende kunstdisciplines die aan de Academie worden onderwezen, zoals schilder- en tekenkunst, grafisch ontwerp, fotografie, juweelontwerp, beeldhouwkunst, installation & body art, kunstgeschiedenis, performance, en modeontwerp.

  Campusbibliotheek Mutsaard

  Mutsaardstraat 31
  2000 Antwerpen
  T 03 213 71 08
  E bibliotheek.CMU@ap.be

  Openingsuren
  • Maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur 
  • Op vrijdag gesloten.

  Conservatorium

  De bibliotheek herbergt een uitgebreide en gevarieerde collectie partituren, boeken, naslagwerken, tijdschriften, handschriften, oude drukken, muziekopnamen en objecten. Partituren en muziekboeken vormen in deze conservatoriumbibliotheek weliswaar het overgrote deel van de collectie, maar ook toneelliteratuur en boeken over dans zijn er te vinden. Voor een dichtbundel, roman of kunstboek kan je er eveneens terecht.

  Dankzij zijn bijzonder rijke historische collectie werd de bibliotheek als eerste erfgoedbibliotheek in Vlaanderen erkend.

  Campusbibliotheek deSingel

  Desguinlei 25
  2018 Antwerpen
  T 03 244 18 20
  E bibliotheek.KCA@ap.be
  www.libraryconservatoryantwerp.be

  Openingsuren

  Uitleendienst
  Van maandag tot vrijdag telkens van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

  Leeszaal
  Van maandag tot en met vrijdag doorlopend open van 10 tot 17 uur.

Toegankelijk voor iedereen

Via de bibliotheekcatalogus zie je welk materiaal beschikbaar is en waar je dat kan vinden. We hebben ook een groot aanbod aan digitale publicaties, toegankelijk via onze databanken. Bekijk hier ons databankoverzicht voor meer informatie. Let op, de databanken zijn te raadplegen in de bibliotheek en voor eigen studenten en personeel vanop afstand via e-campus of vpn.

Als student, docent of personeelslid van AP ben je automatisch lid en kan je meteen boeken zoeken en ontlenen. Een bijkomende troef is dat je op vertoon van je studenten- of personeelskaart ook gratis kan lenen in alle bibliotheken van de Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Hogere Zeevaartschool.

Maar ook externe bezoekers zijn welkom! Zij kunnen in een van de bibliotheken een lenerskaart kopen voor € 10. Die kaart is geldig voor een heel jaar in de eerder genoemde bibliotheken van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA).

Erfgoedcollecties

In 2010 kreeg de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als eerste het kwaliteitslabel ‘Erkende Erfgoedbibliotheek' toegekend. Net als de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten heeft ze een rijke erfgoedcollectie en beschikt ze over waardevolle archieven. Delen van deze collectie worden digitaal ter beschikking gesteld. Je kan ze raadplegen via de online bibliotheekcatalogus. Sommige deelcollecties werden ook verwerkt in webtentoonstellingen.

Audiovisuele dienst

De campusbibliotheken Meistraat en Spoor Noord beschikken over een audiovisuele afdeling waar je professionele apparatuur kan ontlenen, zoals camera’s, digitale recorders en fototoestellen. Je vindt er ook montageruimtes voor beeld en geluid. Zowel het apparatuur als de software zijn afgestemd op het werkveld. Het gebruik is uitsluitend bedoeld voor studenten en personeel van de betrokken opleidingen. Meer info over de mogelijkheden vind je in het bibliotheekreglement.