Bibliotheken | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliotheken

Ben je op zoek naar wetenschappelijke of vakgerichte literatuur? Dan is de kans bijzonder groot dat we je kunnen voorthelpen in een van de vijf campusbibliotheken van AP: campus Spoor Noord, campus Meistraat, campus Mutsaard, campus deSingel of campus Kronenburg.

Elke collectie is afgestemd op de opleidingen die er gegeven worden. Elke bibliotheek is gericht op haar eigen doelpubliek en daardoor uniek. Naast boeken, tijdschriften en naslagwerken is er ook aandacht voor de bijzondere collecties en materialen zoals partituren, vinyl, spelmaterialen en zelfs audiovisuele apparatuur. 

Toegankelijk voor iedereen

Via de bibliotheekcatalogus zie je welk materiaal beschikbaar is en waar je dat kan vinden. Als student(e), docent(e) of personeelslid van AP ben je automatisch lid en kan je meteen boeken zoeken en ontlenen. En een bijkomende troef is dat je op vertoon van je studenten- of personeelskaart ook gratis ontleent in alle bibliotheken van de Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Hogere Zeevaartschool.

Maar ook externe bezoekers zijn welkom! Zij kunnen in één van de bibliotheken een lenerskaart kopen voor €10. Die kaart is geldig voor een heel jaar in de eerder genoemde bibliotheken van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA).

Overige dienstverlening

  • Begeleiding op maat: zoek je specifieke informatie in het kader van een taak, opdracht of je thesis? We helpen je graag op weg in de bibliotheek, je mag er rekenen op professionele begeleiding. Ook komen we in de les graag uitleg geven over het gebruik van de databanken, de Discovery Search en de bibliotheekcatalogus. Heeft je klas nood aan een bijscholing? Laat je docent dan contact opnemen met ons.
  • Zoek je het liever zelf uit? Ook goed! We bieden handige fiches met tips aan die je helpen bij het zoeken naar informatie en tal van andere onderwijsonderwerpen. In de bibliotheken vind je ze ook op papier.

  • Interbibliothecair leenverkeer: doorheen je zoektocht op het web kom je wellicht boeken of artikelen tegen uit bibliotheken van andere universiteiten en hogescholen. Het is vaak mogelijk om die tegen een kleine vergoeding op te vragen. Spreek hiervoor gerust het bibliotheekpersoneel aan!

  • Academische bibliografie: deze referentiedatabank geeft een overzicht van wetenschappelijke literatuur en andere onderzoeksoutput van onderzoekers en docenten van AP.

Waar werk je het liefst?

In een van de studielandschappen?

Een opdracht voorbereiden, alleen of in groep? Nog snel een taak afdrukken? Studeren met je vrienden? De bib is er de uitgelezen plek voor. Elke bibliotheek heeft een studielandschap met computerwerkruimte. En via het AP-wifi-netwerk kan je met je laptop, smartphone of tablet probleemloos op het internet.

Of van thuis uit? 

Ook dat ondersteunen we graag. Via e-campus heb je vanop afstand toegang tot je persoonlijke documenten en de gebruikelijke software. Bovendien zijn de betaalde databanken van de hogeschool overal beschikbaar. Ongeveer de helft van onze collectie is al digitaal!  Een overzicht vind je op databanken.ap.be. Met de Discovery Search kan je de meeste van deze databanken in een beweging doorzoeken en doorklikken naar gevonden artikelen of boeken.

Erfgoedcollecties

In 2010 kreeg de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als eerste het kwaliteitslabel ‘Erkende Erfgoedbibliotheek' toegekend. Net als de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten heeft ze een rijke erfgoedcollectie en beschikt ze over waardevolle archieven. Delen van deze collectie worden digitaal ter beschikking gesteld. Je kan ze raadplegen via de online bibliotheekcatalogus. Sommige deelcollecties werden ook verwerkt in webtentoonstellingen.

Audiovisuele dienst

De campusbibliotheken Meistraat en Spoor Noord beschikken over een audiovisuele afdeling waar je professionele apparatuur kan ontlenen, zoals camera’s, digitale recorders en fototoestellen. Je vindt er ook montageruimtes voor beeld en geluid. Zowel het apparatuur als de software zijn afgestemd op het werkveld. Het gebruik is uitsluitend bedoeld voor studenten en personeel van de betrokken opleidingen. Meer info over de mogelijkheden vind je in het bibliotheekreglement.