Opleiding Voedings-en Dieetkunde | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedings-en Dieetkunde

 • Dagtraject
 • Flextraject

  Troeven

  Oefenen, oefenen, oefenen

  Je opleiding bestaat voor meer dan een derde uit praktijk. Dat betekent dat je het erg druk zal hebben met labo’s, opdrachten en projecten in het werkveld. Alle praktijkervaring leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dat zal je van pas komen op de arbeidsmarkt! In het laatste jaar volgt de kers op de taart: een intensieve stage. Wanneer je afstudeert ben je een volwaardig diëtist en kan je zelfstandig klanten en patiënten begeleiden.

  Concrete thema's

  De opleiding bestaat uit 6 semesters verdeeld over 3 jaar. Elk semester is een afgerond geheel van 30 studiepunten en heeft een thema. Aan dit thema linken we concrete taken uit de dagelijkse praktijk van een diëtist uit het brede werkveld. Met deze taken pas je de ondersteunende kennis en vaardigheden meteen toe: zo wordt voor jou de samenhang tussen de leerinhoud en de praktijk duidelijk. Dit is ook voor de ondersteunende wetenschappen het geval.

  Leg je eigen accenten

  In de opleiding krijg je ruim de mogelijkheid om thema’s uit te diepen die jou interesseren, bijvoorbeeld in de praktijk- en werkveldoefeningen. De opleiding is flexibel ingevuld, zodat de lectoren kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen in het werkveld en de maatschappij.

  Beschermde titel

  Met deze unieke opleiding kom je terecht in een officieel erkend en beschermd beroep. Alleen met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde mag je dit beroep uitoefenen en er zijn maar enkele instellingen in Vlaanderen die deze opleiding aanbieden. Dat geeft je alvast een streepje voor op de arbeidsmarkt!

  EFAD-Logo2.png

  Programma

  Elk semester heeft een eigen thema, en vormt een afgerond geheel van 30 studiepunten.

  Eerste jaar

  In het eerste jaar werk je in het eerste semester aan 'Quality & Quantity', het tweede semester focust op 'Food & Nutrition'.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar verdiep je je in het eerste semester in 'Lifestyle & Health Promotion', terwijl je in het tweede semester alles te weten komt over 'Production & Facility'.

  Derde jaar

  Het derde jaar werk je in het eerste semester over 'Business & Care', het tweede semester staat in het teken van praktijkervaring opdoen en je bachelorproef. 

  Modeltraject Academiejaar 2020-21

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Verschillende soorten bedrijven en instellingen die met voeding te maken hebben, zijn verplicht om een voedingsdeskundige-diëtist in dienst te nemen. Je vindt dus vlot werk in ziekenhuizen, zorginstellingen en instellingen voor gezondheidsadvies. Maar ook privébedrijven hebben jou nodig, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, of als kritische stem in het bedrijfsrestaurant. Ten slotte kan je ook als zelfstandig diëtist aan de slag.

  Verder studeren

  Wil je doorstromen naar een masteropleiding? Dat kan! Na een schakelprogramma kun je instromen in de master Gezondheidsvoorlichting en –bevordering, de master Management en het beleid van de gezondheidszorg, of een master Biowetenschappen: Voedingsindustrie.

  Je kan er ook voor kiezen een bepaalde subdomein van de voedings- en dieetleer verder uit te diepen. Sportvoeding, voeding bij kankerbehandeling en diabetes zijn enkele voorbeelden van populaire specialisatie-opleidingen.

  Internationaal

  Semester, project of stage in het buitenland

  Tijdens de opleiding krijg je de kans om een internationale ervaring op te doen. Wie dat wil kan een volledig semester in het buitenland doorbrengen bij een partnerhogeschool. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. 

  Voor wie liever geen lange periode naar het buitenland gaat, zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kan je deelnemen aan een internationale week of een internationaal project, zowel in het buitenland als op de campus in Antwerpen. 

  Flexibel studeren

  Traject voor werkstudenten

  Wil je de opleiding Voedings- en Dieetkunde combineren met je vaste job? AP biedt je alle faciliteiten om je studie en je werk met elkaar te combineren en op vier jaar tijd je diploma te behalen. Je kan dit traject ook volgen als werkzoekende, indien de opleiding kadert in een door de arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) voorgesteld traject naar werk. Je mag in dat geval nog niet in het bezit zijn van een masterdiploma of een tweede cyclusdiploma.

  Programma

  Je volgt één dag per week les op de campus. De rest van het programma leg je via zelfstudie af. Zo behaal je op vier jaar tijd een bachelordiploma. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je krijgt les op een vaste weekdag: donderdag tussen 8u en 17u30. In januari en juni leg je examens af. In je laatste jaar doorloop je – net zoals de studenten in het voltijdse traject – een stage van 14 weken en schrijf je een eindwerk.

  Met het nieuwe curriculum wordt de opleiding beter afgestemd op het huidige en toekomstige werkveld van de diëtist. Het werkveld is breed, in continue verandering. Het W-programma bestaat uit 8 semesters verdeeld over 4 jaar. Semester 8 bestaat uit de wettelijk verplichte full time stageperiode. Elk jaar heeft een thema:

  • 1. Quality & Quantity
  • 2. Food, Nutrition & Lifestyle
  • 3. Dietetics
  • 4. Dietician

  Je diept in het W-programma meteen uit: per semester gaat de aandacht naar een beperkt aantal vakinhouden zodat je de beschikbare tijd efficiënt kan invullen. De contactmomenten op donderdag krijgen een hoge impact op je leerproces. We leggen de link naar het werkveld met taken: zo krijg je inzicht in je leerproces. In de hogere jaren vul je een deel van de studiepunten zelf in: intern of extern.

  Inschrijven en meer info

  Voor je aan de opleiding begint, ontmoeten we je graag voor een intakegesprek waarin we peilen naar jouw motivatie en competenties. Samen met jou bekijken we de voor- en nadelen en haalbaarheid van het programma. Als je je kandidaat wil stellen, of als je verdere vragen hebt, kan je contact opnemen met Veerle Van Vlaslaer.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou