Opleiding Voedings-en Dieetkunde | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedings-en Dieetkunde

 • Dagtraject

  Troeven

  Oefenen, oefenen, oefenen

  Je opleiding bestaat voor meer dan een derde uit praktijk. Dat betekent dat je het erg druk zal hebben met labo’s, opdrachten en projecten in het werkveld. Alle praktijkervaring leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dat zal je van pas komen op de arbeidsmarkt! In het laatste jaar volgt de kers op de taart: een intensieve stage. Wanneer je afstudeert ben je een volwaardig diëtist en kan je zelfstandig klanten en patiënten begeleiden.

  Leg je eigen accenten

  In de opleiding krijg je ruim de mogelijkheid om thema’s uit te diepen die jou interesseren, bijvoorbeeld in de praktijk- en werkveldoefeningen. De opleiding is flexibel ingevuld, zodat de lectoren kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen in het werkveld en de maatschappij.

  Beschermde titel

  Met deze unieke opleiding kom je terecht in een officieel erkend en beschermd beroep. Alleen met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde mag je dit beroep uitoefenen en er zijn maar enkele instellingen in Vlaanderen die deze opleiding aanbieden. Dat geeft je alvast een streepje voor op de arbeidsmarkt!

  EFAD-Logo2.png

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  De opleiding bestaat uit 3 pijlers: voeding, wetenschappen en persoonlijke vaardigheden. In het eerste jaar krijg je een inleiding tot de voedingswetenschappen en leer je die kennis ook omzetten in de praktijk tijdens de kooklabs. Je krijgt ook een flinke portie biochemie, chemie en microbiologie. 

  Tweede jaar

  In het tweede jaar verdiep je je verder in de voedingswetenschappen en breid je je wetenschappelijke kennis uit. Voorts krijg je een introductie tot de psychologie en algemene diëtiek. In het skillslab leer je professioneel communiceren en omgaan met je toekomstige klanten en patiënten. 

  Derde jaar

  Het derde jaar staat grotendeels in het teken van praktijkervaring opdoen en je bachelorproef. Dat betekent echter niet dat je geen theorie meer krijgt, want je komt nog alles te weten over klinische diëtetiek, facilitair management en managementtechnieken.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  • Voedings- en dieetkunde modeltraject 1 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Quality & Quantity S1 4
   Biomedische wetenschappen S1 3
   Chemie S1 5
   Diëtetiek S1 3
   Gezondheidsvoorlichting S1 4
   Methoden en onderzoek S1 4
   Praktijkonderzoek S1 3
   Food & Nutrition S2 4
   Biochemie S2 3
   Diëtetiek S2 3
   Methoden en onderzoek S2 3
   Microbiologie van de voeding 3
   Toegepaste psychologie S2 3
   Voedingsmiddelenleer S2 4
   Food Sciences S2 3
   Taste & Food skills S1-2 4
   Dietetic skills S1-2 4
  • Voedings- en dieetkunde modeltraject 2 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Lifestyle & Health Promotion S3 5
   Humane biochemie S3 4
   Biomedische wetenschappen S3 3
   Diëtetiek S3 4
   GezondheidsbevorderingS3 3
   Methoden en onderzoek S3 3
   Toegepaste psychologie S3 3
   Production & Facility S4 7
   (Industriële) Productie S4 6
   Diëtetiek S4 3
   Facilitair management S4 6
   Voedingswetenschappen3 S3 4
   Taste & Food Skills S3-4 5
   Dietetic skills S3-4 5
  • Voedings- en dieetkunde modeltraject 3 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Beroepsvaardigheden 4
   Biomedische wetenschappen 3 4
   Facilitair management 3
   KZ en managementtechnieken 3
   Klinische diëtetiek 10
   Bachelorproef 1 8
   Bachelorproef 2 28

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Verschillende soorten bedrijven en instellingen die met voeding te maken hebben, zijn verplicht om een voedingsdeskundige-diëtist in dienst te nemen. Je vindt dus vlot werk in ziekenhuizen, zorginstellingen en instellingen voor gezondheidsadvies. Maar ook privébedrijven hebben jou nodig, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, of als kritische stem in het bedrijfsrestaurant. Ten slotte kan je ook als zelfstandig diëtist aan de slag.

  Verder studeren

  Wil je doorstromen naar een masteropleiding? Dat kan! Na een schakelprogramma kun je instromen in de master Gezondheidsvoorlichting en –bevordering of een master Biowetenschappen: Voedingsindustrie.

  Je kan er ook voor kiezen een bepaalde subdomein van de voedings- en dieetleer verder uit te diepen. Sportvoeding, voeding bij kankerbehandeling en diabetes zijn enkele voorbeelden van populaire specialisatie-opleidingen.

  Internationaal

  Semester, project of stage in het buitenland

  Tijdens de opleiding krijg je de kans om een internationale ervaring op te doen. Wie dat wil kan een volledig semester in het buitenland doorbrengen bij een partnerhogeschool. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. 

  Voor wie liever geen lange periode naar het buitenland gaat, zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kan je deelnemen aan een internationale week of een internationaal project, zowel in het buitenland als op de campus in Antwerpen. 

  Flexibel studeren

  Traject voor werkstudenten

  Wil je de opleiding Voedings- en Dieetkunde combineren met je vaste job? AP biedt je alle faciliteiten om je studie en je werk met elkaar te combineren en op vier jaar tijd je diploma te behalen. Je kan dit traject ook volgen als werkzoekende, indien de opleiding kadert in een door de arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) voorgesteld traject naar werk. Je mag in dat geval nog niet in het bezit zijn van een masterdiploma of een tweede cyclusdiploma.

  Programma

  Je volgt één dag per week les op de campus. De rest van het programma leg je via zelfstudie af. Zo behaal je op vier jaar tijd een bachelordiploma. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je krijgt les op een vaste weekdag: donderdag tussen 8u en 17u30. In januari en juni leg je examens af. In je laatste jaar doorloop je – net zoals de studenten in het voltijdse traject – een stage van 14 weken en schrijf je een eindwerk.

  Inschrijven en meer info

  Voor je aan de opleiding begint, ontmoeten we je graag voor een intakegesprek waarin we peilen naar jouw motivatie en competenties. Samen met jou bekijken we de voor- en nadelen en haalbaarheid van het programma. Als je je kandidaat wil stellen, of als je verdere vragen hebt, kan je contact opnemen met Veerle Van Vlaslaer.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou