Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedings- en Dieetkunde

Verwacht je in deze opleiding Voedings- en Dieetkunde aan een erg gevarieerd en doorlopend vernieuwd programma. Je vakkenpakket is de optelsom van toegepaste wetenschappen, voedingswetenschap en persoonlijke vaardigheden. Deze drie domeinen zal je straks nodig hebben in je professionele leven als diëtist of voedingsdeskundige. De vele praktijkervaring en projecten, al vanaf het eerste jaar, stomen je klaar voor het werkveld. 

Iets voor jou?

Jij wil van gezonde voeding je beroep maken. en wordt er enthousiast van om anderen aan een meer evenwichtige levensstijl te helpen. Jij wil de voedingsfabels en -mythes kunnen onderscheiden van de gezonde waarheid. Toekomstige ouders advies geven over voeding tijdens de zwangerschap, een specifiek medisch dieet uitdokteren, binnen een vooropgesteld budget puzzelen met gezonde en gevarieerde menu’s voor een bedrijfsrestaurant, als expert optreden in de voedingssector, … overal waar over voeding wordt gesproken, kan jij je stem laten horen.

voedings- en dieetkunde student praktijkWat leer je?

  • Alles over voeding en gezondheid: van de kleinste voedingsstoffen over industriële voedingsmiddelenproductie tot specifieke medische diëten
  • De opleiding is wetenschappelijk onderbouwd en leert je kritisch denken en handelen.
  • Soft skills zoals communiceren, samenwerken, rapporteren
  • Managementcompetenties zoals tijdsmanagement, marketing, zelfsturing, ondernemen, werken in team.

Wie word je?

Als afgestuurd diëtist-voedingsdeskundige zit je in een goede positie op de arbeidsmarkt. Wist je dat je de beschermde titel van diëtist enkel officieel mag gebruiken met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde? Dankzij de doorlopende vernieuwing van de opleiding, ben je bovendien ook klaar voor het constant veranderende werkveld van de diëtist.

Jouw wetenschappelijk onderbouwde kennis en advies is welkom in verschillende sectoren. Zo kan je in een ziekenhuis of zorginstelling patiënten met individuele voedingsbehoeftes begeleiden. Misschien sta je straks in voor de kwaliteitsbewaking voor een voedingswarenproducent of stuur je bij een cateringbedrijf de grootkeuken aan? Of je werkt mee aan een nieuwe campagne rond gezonde voeding. 

Oefenen, oefenen, oefenen

Je opleiding bestaat voor meer dan een derde uit praktijk. Dat betekent dat je het erg druk zal hebben met labo’s, opdrachten en projecten in het werkveld. Alle praktijkervaring leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dat zal je van pas komen op de arbeidsmarkt! In het laatste jaar volgt de kers op de taart: een intensieve stage. Wanneer je afstudeert ben je een volwaardig diëtist en kan je zelfstandig klanten en patiënten begeleiden.

De opleiding bestaat uit 6 semesters verdeeld over 3 jaar. Elk semester is een afgerond geheel van 30 studiepunten en heeft een thema. Aan dit thema linken we concrete taken uit de dagelijkse praktijk van een diëtist uit het brede werkveld. Met deze taken pas je de ondersteunende kennis en vaardigheden meteen toe: zo wordt voor jou de samenhang tussen de leerinhoud en de praktijk duidelijk. Dit is ook voor de ondersteunende wetenschappen het geval.

In de opleiding krijg je ruim de mogelijkheid om thema’s uit te diepen die jou interesseren, bijvoorbeeld in de praktijk- en werkveldoefeningen. De opleiding is flexibel ingevuld, zodat de lectoren kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen in het werkveld en de maatschappij.

Met deze unieke opleiding kom je terecht in een officieel erkend en beschermd beroep. Alleen met een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde mag je dit beroep uitoefenen en er zijn maar enkele instellingen in Vlaanderen die deze opleiding aanbieden. Dat geeft je alvast een streepje voor op de arbeidsmarkt!

Elk semester heeft een eigen thema, en vormt een afgerond geheel van 30 studiepunten.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

In het eerste jaar werk je in het eerste semester aan 'Quality & Quantity', het tweede semester focust op 'Food & Nutrition'.

TWEEDE JAAR

In het tweede jaar verdiep je je in het eerste semester in 'Lifestyle & Health Promotion', terwijl je in het tweede semester alles te weten komt over 'Production & Facility'.

DERDE JAAR

Het derde jaar werk je in het eerste semester over 'Business & Care', het tweede semester staat in het teken van praktijkervaring opdoen en je bachelorproef. 

Wil je de opleiding Voedings- en Dieetkunde combineren met je vaste job? AP biedt je alle faciliteiten om je studie en je werk met elkaar te combineren en op vier jaar tijd je diploma te behalen. Je kan dit traject ook volgen als werkzoekende, indien de opleiding kadert in een door de arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) voorgesteld traject naar werk. Je mag in dat geval nog niet in het bezit zijn van een masterdiploma of een tweede cyclusdiploma.

Je volgt één dag per week les op de campus. De rest van het programma leg je via zelfstudie af. Zo behaal je op vier jaar tijd een bachelordiploma. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je krijgt les op een vaste weekdag: donderdag tussen 8u en 17u30. In januari en juni leg je examens af. In je laatste jaar doorloop je – net zoals de studenten in het voltijdse traject – een stage van 14 weken en schrijf je een eindwerk.

Traject voor werkstudenten

Met het nieuwe curriculum wordt de opleiding beter afgestemd op het huidige en toekomstige werkveld van de diëtist. Het werkveld is breed, in continue verandering. Het W-programma bestaat uit 8 semesters verdeeld over 4 jaar. Semester 8 bestaat uit de wettelijk verplichte full time stageperiode. Elk jaar heeft een thema:

  • 1. Quality & Quantity
  • 2. Food, Nutrition & Lifestyle
  • 3. Dietetics
  • 4. Dietician

Je diept in het W-programma meteen uit: per semester gaat de aandacht naar een beperkt aantal vakinhouden zodat je de beschikbare tijd efficiënt kan invullen. De contactmomenten op donderdag krijgen een hoge impact op je leerproces. We leggen de link naar het werkveld met taken: zo krijg je inzicht in je leerproces. In de hogere jaren vul je een deel van de studiepunten zelf in: intern of extern.

 

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Voor je aan de opleiding begint, ontmoeten we je graag voor een intakegesprek waarin we peilen naar jouw motivatie en competenties. Samen met jou bekijken we de voor- en nadelen en haalbaarheid van het programma. Als je je kandidaat wil stellen, of als je verdere vragen hebt, kan je contact opnemen met Veerle Van Vlaslaer.

Meteen aan de slag

Verschillende soorten bedrijven en instellingen die met voeding te maken hebben, zijn verplicht om een diëtist in dienst te nemen. Je vindt dus vlot werk in ziekenhuizen, zorginstellingen en instellingen voor gezondheidsadvies. Maar ook privébedrijven hebben jou nodig, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, of als kritische stem in het bedrijfsrestaurant. Ten slotte kan je ook als zelfstandig diëtist aan de slag. Je ziet het: het werkveld is zeer breed, en minder bekende sectoren zijn voor de diëtist zelfs de grootste werkgever. De opleiding is dan ook zeer breed om je achteraf in het werkveld alle kansen te geven.

Wil je doorstromen naar een masteropleiding? Dat kan! Na een schakelprogramma kun je instromen in de master Gezondheidsvoorlichting en –bevordering, de master Management en het beleid van de gezondheidszorg, of een master Biowetenschappen: Voedingsindustrie.

Je kan er ook voor kiezen een bepaalde subdomein van de voedings- en dieetleer verder uit te diepen. Sportvoeding, voeding bij kankerbehandeling en diabetes zijn enkele voorbeelden van populaire specialisatie-opleidingen. Heb je specifiek interesse in ouderenzorg? Dan behoort de bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie ook tot jouw mogelijkheden.

Semester, project of stage in het buitenland

Tijdens de opleiding krijg je de kans om een internationale ervaring op te doen. Wie dat wil kan een volledig semester in het buitenland doorbrengen bij een partnerhogeschool. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. 

Voor wie liever geen lange periode naar het buitenland gaat, zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kan je deelnemen aan een internationale week of een internationaal project, zowel in het buitenland als op de campus in Antwerpen. 

Buitenland

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    Wetenschappen worden in onze opleiding beroepsgericht ingevuld. Het merendeel van onze studenten heeft een vooropleiding in sociaal technische wetenschappen (TSO) en humane wetenschappen (ASO). 

    Waar nodig voorzien we (extra) ondersteuning:

    • In semester 1 krijg je lessen persoonlijke ontwikkeling om de overstap van secundair naar hoger onderwijs te versoepelen. Bijvoorbeeld: Wat wordt er van mij verwacht, hoe bereid ik mij daar het best op voor ...
    • Snap je iets niet zo goed? Tijdens het monitoraat kan je terecht voor een herhaling van de leerstof, extra uitleg, om vragen te stellen ... 
    • Is jouw wetenschappelijke voorkennis eerder beperkt? Dan kan je dit op je eigen tempo bijspijkeren via zomercursussen, e-learning (online cursussen chemie, wiskunde ...) 
    • Toch nog meer tijd & ruimte nodig om je wetenschappelijke basis te versterken? Dan kan je de opleiding ook over 4 jaar spreiden. Tijdens dit aangepast traject neem je in het eerste jaar 34 ipv 60 studiepunten op en volg je zuiver wetenschappelijke vakken pas in het volgende jaar. Tip: we raden aan om eerst een paar weken 'gewoon' mee les te volgen vooraleer je deze beslissing neemt. Zo ben je zeker(der) dat dit voor jou de geschikte keuze is.  

    Omdat het werkveld van een diëtist zeer breed is, hebben we onze opleiding ook breed ingevuld. Zo kan je als je afstudeert heel wat kanten uit. Dit brede programma is interessant maar intensief. Veel studenten worstelen niet zozeer met de inhoudelijke invulling, maar eerder met hun planning, verwerking van taken, lessen, examens ... Slaagcijfers staan los van vooropleiding. Inzet, motuvatie en interesse blijken net zo vaak doorslaggevend voor studiesucces. 

  • Hoe worden de lessen en examens georganiseerd?

    We werken met een semestersysteem. Dit heeft heel wat voordelen voor jou als student: 

    Je krijgt heel veel tijd & ruimte om kennis op te bouwen.

    • Je leert al doende door veel te oefenen en te herhalen. Je krijgt bv. elke week krijg je een 'leertaak', waarbij je een probleem uit het werkveld moet oplossen. 
    • Bij leertaken en praktijksessies is aanwezigheid verplicht, omdat je essentiële kennis & skills oefent zoals gesprekstechnieken, motivational technieken … 

    Je krijgt verschillende feedbackmomenten.

    • Tussentijdse reflectie en feedback helpen jou om te leren en te groeien. Zo kan er ook snel bijgestuurd worden en ben je beter voorbereid op de examens.
    • Pas op het eind van een opleidingsonderdeel als het leerproces is afgerond krijg je een examen waarop een definitieve beoordeling in ‘punten’ volgt. 
    • Je hebt een langere examenperiode (3 tot 4 weken) waardoor examens goed gespreid kunnen worden. 

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

    Dit hangt natuurlijk af van het totaal aantal ingeschreven studenten. De algemene regel voor eerstejaars is: 

    • Praktijk: Je volgt les in kleinere praktijkgroepen. Hierbij zit je met max 20 studenten samen.
    • Theorie: Je volgt les in grotere groepen. Hierbij zit je met max 4 praktijkgroepen (80 studenten) samen.