Overslaan en naar de inhoud gaan

Zin in extra veel praktijk? Ga voor duaal leren in bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Lana Kamal & Jorg Brison (Novartis) 2
© Lana Kamal & Jorg Brison (Novartis)

Wist je dat je binnen de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie bij AP Hogeschool ook voor duaal leren kan kiezen? Dat is een unieke leermethode waarbij je als student de mogelijkheid krijgt om zowel op de werkvloer als op school te leren. Een duaal traject combineert de kennis en begeleiding van studeren aan de hogeschool met de praktische ervaring van werken in een professionele omgeving. Het is dan ook geen verrassing dat duaal leren een match is met de farmaceutische industrie waar een lange stage een win-win is voor student en werkgever.

Meer tijd in het werkveld

Bij AP Hogeschool kan je binnen de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie vanaf het tweede jaar kiezen voor een duaal traject. Je verwerft dan een derde van je studiepunten op de werkvloer. Hiervoor werkt de opleiding nauw samen met topwerkgevers als Novartis en Pfizer. 

Student Jorg Brison die het traject duaal leren volgt bij Novartis legt uit: “Op maandag en dinsdag zitten we de hele dag op de werkvloer, en de andere dagen hebben we lessen en labo’s op de campus. Bij Novartis beginnen we in de voormiddag meestal met de theoretische achtergrond, bijvoorbeeld om een nieuwe techniek aan te leren. In de namiddag voeren we deze techniek onder begeleiding uit in het labo. Op vrije momenten krijgen we de mogelijkheid om aan de verslagen te werken.”

Student Yade Verhavert volgt het traject duaal leren bij Pfizer: “De hoofdmoot is het trainen van technieken in het leerplan. Dat verloopt steeds in dezelfde volgorde: meevolgen met de trainer die uitvoert. De techniek uitvoeren onder begeleiding en hulp. En ten slotte de techniek uitvoeren onder enkel toezicht.”

Geen klassieke examens

De tijd die je doorbrengt op de werkplek zal gradueel stijgen naar drie tot uiteindelijk vijf dagen per week. Je wordt ook op een alternatieve manier geëvalueerd doorheen het jaar op basis van openboekexamens en verslagen in een portfolio. Die vervangen de klassieke examenperiodes in het duaal traject.

Student Lana Kamal, die ook aan duaal leren doet bij Novartis: “Het opleidingsteam van AP doet hard zijn best om het zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er wordt gezorgd dat het lessenrooster en de tijd op de werkvloer zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast organiseren ze ook momenten waarbij we met z’n allen samenzitten en feedback kunnen geven of krijgen.“

Win-win

Duaal leren biedt studenten talloze voordelen. Zo krijg je de kans om te leren van professionals in het veld, terwijl je nog steeds toegang hebt tot de theorie en begeleiding van een hogeschoolopleiding.

Student Laura Marin Rios koos voor duaal leren bij Pfizer: “Ik raad duaal leren aan aan alle studenten die nieuwsgierig zijn. Je krijgt een heel concreet idee van een echte werkplek, hoe een werkdag eruit kan zien, wat de toekomst kan brengen.”

Student Lana: “Het traject is een traject gelijk geen ander. Ik zou het zeker aanraden aan studenten met een zeer sterke motivatie die een duidelijk zicht hebben op hun toekomst in de farmaceutische sector. Daarnaast merk ik dat ik tijdens labo’s op school veel meer vertrouwd ben met de analyses die we uitvoeren. Dus het traject werpt voor mij zijn vruchten af.”

Naast de voordelen voor studenten biedt duaal leren ook voordelen voor werkgevers in de farmaceutische industrie. Het biedt hen de kans om talentvolle en gemotiveerde studenten te ontdekken en intensief te begeleiden. Zo kunnen ze vlot nieuwe medewerkers aanwerven en hen op voorhand al trainen volgens de eigen bedrijfsnormen en -processen.

Kortom, duaal leren is een win-win situatie voor zowel studenten als werkgevers.

Wat na duaal leren?

Dankzij een duaal-leren-traject zit je vaak al op de juiste plek. Heel wat afstudeerders kunnen zelfs meteen in een vaste job starten bij hun werkgever. 

Jorg: “Ik ben nog aan het twijfelen om hierna nog verder te studeren richting geneesmiddelenonderzoek of meteen te beginnen werken bij Novartis.”

Yade: “Mijn plan is om een vast contract bij Pfizer te bemachtigen, omdat ik mezelf goed voel binnen dat bedrijf. Mocht dat niet het geval zijn, zou ik graag bij een ander farmaceutisch bedrijf aan de slag willen gaan. Al bestaat de kans ook dat ik een master ga volgen.”

Lana: “Ik mik erop enkele jaren farmaceutisch analist zijn in België, en dan zou ik graag een positie in het buitenland willen bemachtigen in diezelfde sector.”

Zelf ook interesse in een duaal traject? Enkele gouden tips van studenten voor duaal leren!

Yade: “Hou vol, ook al is het in bepaalde periodes zeer druk en vraagt het een concrete planning. Wees bewust dat je aan leren bent en dat soms fouten maken menselijk is. En tot slot geniet van de ervaring die je in zo een groot bedrijf mag opdoen.”

Lana: “Zeker na de eerste weken niet opgeven! Ook al lijkt het veel te zwaar; eens je in een goeie ritme zit, gaat het traject zeer vlot.”

Laura Marin Rios: “Het duaal traject is iets zwaarder dan een regulier traject dus hou alle theorievakken zeker goed bij tijdens het semester. Wacht niet tot het einde van het jaar.”

 

Gerelateerde artikels