Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële ondersteuning

Studeren in het hoger onderwijs is niet goedkoop, maar er bestaan een aantal voorzieningen waardoor studeren financieel haalbaar blijft. Op deze pagina vind je de belangrijkste mogelijkheden.

Contacteer ons

Bij onze sociale dienst kan je terecht voor info en bemiddeling op maat over (verminderd) studiegeld, een studiegeldlening, een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap of een voorschot daarop, een laptoplening, een uitleenlaptop, groeipakket, studeren met een uitkering, een AP-toelage en veel meer.  Op www.centenvoorstudenten.be vind je alvast een helder overzicht van alles wat met de financiering van je studie te maken heeft.

Je kan ons op verschillende manieren contacteren:

  • Je kan een online of fysieke afspraak boeken via onze online afsprakenmodule
  • Je kan chatten via de chatfunctie op deze pagina (enkel op maandag van 9.30 uur - 12.30 uur of vrijdag van 13 uur tot 16 uur). 
  • Je kan een e-mail sturen naar socialedienst@ap.be Let op: onze mailbox loopt snel vol. We proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Campus Spoor Noord - Lichttoren

Studiefinanciering

Verminderd inschrijvingsgeld

Wie recht heeft op een studietoelage van de Vlaamse overheid, betaalt verminderd studiegeld aan beurstarief. Daarnaast betalen studenten die géén recht hebben op een studietoelage omdat zij niet aan alle voorwaarden voldoen, ook verminderd studiegeld indien zij wel minstens aan de financiële voorwaarden voldoen (vb. je studeert voor minder dan 27 studiepunten, je studeert met een creditcontract i.p.v. diplomacontract, je hebt geen studietoelagekrediet meer,..).

14 dagen de tijd

Als nieuwe student bij AP krijg je een factuur aan verlaagd beurstarief op voorwaarde dat je binnen de 14 dagen na inschrijving een aanvraag voor een studietoelage indient bij de Vlaamse Overheid. Let op! Er gelden strikte voorwaarden om in aanmerking te komen voor een studietoelage. Indien je geen recht hebt, dien je studiegeld aan niet-beurstarief te betalen.

Studietoelage van de Vlaamse Overheid

Bijna 40 procent van onze AP-studenten heeft recht op een studietoelage van de Vlaamse Overheid, dus het loont de moeite om na te gaan of jij daarbij bent. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Je kan een aanvraag voor een studietoelage indienen vanaf 2 juni tot 1 juni van het volgende jaar.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een studietoelage? Neem contact met ons op en we maken een voorlopige berekening voor jou.

Voorschot op de studietoelage

Het kan een tijdje duren vooraleer je aanvraag voor een studietoelage behandeld wordt bij de Vlaamse Overheid. Om de meeste studiekosten aan het begin van het academiejaar op te vangen, kan je bij onze Sociale Dienst een voorschot op je studietoelage aanvragen.

Studiegeldlening

Als je geen recht hebt op verminderd studiegeld en dus het niet-beurstarief betaalt, is het mogelijk om het studiegeld in vaste schijven af te betalen doorheen het academiejaar. De studiegeldlening is renteloos en betaal je maandelijks terug tot ten laatste juni. Neem contact met ons op van zodra je je factuur voor het studiegeld gekregen hebt. We bepalen dan samen met jou de terugbetalingstermijn.

Laptopbeleid

Vanaf academiejaar 2024-2025 heb je in alle opleidingen een eigen laptop met internettoegang nodig. Welk toestel je nodig hebt, is afhankelijk van je gekozen opleiding.

AP heeft ook verschillende ondersteuningsopties beschikbaar om je hierbij te helpen:

  • Je kan voordelig een eigen laptop aankopen of huren via onze vaste partners. 
  • Je kan gratis of goedkoop bepaalde software installeren op je eigen toestel.
  • Je kan een laptoplening aanvragen via onze Sociale Dienst (afhankelijk van de vereisten van je studierichting)
  • Je kan tijdelijk een laptop in bruikleen aanvragen via onze Sociale Dienst (afhankelijk van nood en beschikbaarheid)

Handleidingen

In volgende handleidingen beschrijven we hoe je bepaalde documenten kan downloaden of hoe je online een studietoelage kan aanvragen bij de Vlaamse Overheid.

  • Handleiding om een studietoelage aan te vragen bij de Vlaamse Overheid 
  • Handleiding om een attest van gezinssamenstelling te downloaden
  • Handleiding om een aanslagbiljet van de personenbelasting te downloaden

 

Ben je al een AP-student?

Check dan het intranet voor een uitgebreide beschrijving van alle vormen van financiële ondersteuning bij AP.