Leerkrediet | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerkrediet

In het hoger onderwijs heb je leerkrediet nodig om je in te schrijven voor een opleiding. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? In vijf vragen en antwoorden leggen wij het voor je uit!

1. Wat is leerkrediet?

Elke student die zich voor de eerste keer inschrijft aan een Vlaamse hogeschool of universiteit krijgt een hoeveelheid leerkrediet toegewezen. Dat heb je nodig om te starten aan een opleidingsjaar en wordt uitgedrukt in studiepunten. Iedere student start zijn studiecarrière met een leerkrediet van 140 studiepunten. 

Het leerkrediet stimuleert jou om een doordachte studiekeuze te maken. Aan de hand van je leerkrediet kunnen zowel jij als de hogeschool of universiteit controleren hoe je studies vlotten. Als je meerdere keren na elkaar voor onvoldoende vakken slaagt, kan je leerkrediet op geraken en moet je je studies stoppen. Maar geen paniek, ook als je tijdens je opleiding erachter komt dat de richting die je hebt gekozen toch niets voor jou is, kan je zonder probleem veranderen.

2. En wat is een studiepunt ook alweer?

Studiepunten drukken uit hoe zwaar een vak of opleidingsonderdeel weegt. Één studiepunt staat voor 25 à 30 uren studie-activiteit. Een vak van 3 studiepunten komt dus overeen met 75 à 90 uren activiteit. Hierin zit de tijd die je in de les doorbrengt, studeert, taken en projecten maakt, naar het examen gaat, ...  Hoe meer studiepunten een opleidingsonderdeel waard is, hoe zwaarder het vak doorweegt in je programma. 

Een bachelorjaar bestaat doorgaans uit 60 studiepunten oftewel 1500 à 1800 uren studieactiviteit. Uitgerekend ben je tijdens het academiejaar dus zo'n 45 uur per week met je opleiding bezig - een voltijdse bezigheid!

Om aan het einde van de rit je bachelordiploma te behalen, moet je voor alle 180 studiepunten van de bacheloropleiding geslaagd zijn. 

3. Hoe werkt het leerkrediet?

Iedereen start zijn studiecarrière met een leerkrediet van 140 studiepunten. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je je inschrijft, worden er studiepunten van dit krediet ingezet.

  • Voorbeeld: je schrijft je in voor het eerste bachelorjaar van een opleiding. Er worden dan 60 studiepunten van je leerkrediet afgetrokken. Je houdt van je startkrediet van 140 studiepunten nog 80 studiepunten over. 

Slaag je voor een opleidingsonderdeel? Dan worden de bijhorende studiepunten aan het einde van het jaar terug bij je leerkrediet geteld. Slaag je niet? Dan ben je de studiepunten kwijt.

  • Voorbeeld: in je eerste jaar slaag je voor alles behalve een vak van zes studiepunten. Er worden aan het einde van het jaar 54 studiepunten aan je krediet terug toegevoegd. De zes studiepunten van het vak waarvoor je een onvoldoende hebt gehaald, ben je helaas kwijt. Je hebt nu 134 studiepunten leerkrediet over om naar het tweede jaar te gaan en het resterende vak van je eerste jaar mee te nemen. 

Bonus! Om nieuwe studenten een duwtje in de rug te geven, krijg je de eerste 60 studiepunten waarvoor je slaagt, dubbel terug. Deze 60 studiepunten hoeven niet binnen één programmajaar, één opleiding of één instelling te vallen.

  • Voorbeeld: de 54 studiepunten waarvoor je zonet in je eerste jaar geslaagd was, krijg je dubbel terug. Dus je sluit je eerste jaar af met een leerkrediet van 188 i.p.v. 134 studiepunten. 

Conclusie: het leerkrediet geeft aan hoe jouw studies vooruit gaan. Je trekt dus best op tijd aan de alarmbel als jouw richting je niet ligt of als je denkt dat je opleiding te zwaar is. Onze studietrajectbegeleiders staan altijd klaar om je te helpen! 

4. Voor wie geldt dit systeem?

Het leerkrediet is van toepassing voor alle studenten die zich in Vlaanderen of Brussel inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding met een diplomacontract of die een beperkt aantal opleidingsonderdelen opnemen met een creditcontract. (Een handig overzicht van de verschillende types contracten vind je hier terug.) Het leerkrediet is ook van toepassing op studenten uit het buitenland die zich inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding in Vlaanderen of Brussel. 

Het leerkrediet geldt niet als je je inschrijft voor een schakel- of voorbereidingsprogramma, een bachelor-na-bacheloropleiding, een specifieke lerarenopleiding of postgraduaatsopleiding. Het leerkrediet geldt ook niet als je je inschrijft met een examencontract. Dat wil zeggen dat je van de opgenomen opleidingsonderdelen enkel de examens aflegt, en niet deelneemt aan de lessen. Niet alle opleidingsonderdelen kunnen overigens opgenomen worden met een examencontract.

5. Wat als ik geen leerkrediet meer heb?

De kans is klein dat je als student over onvoldoende leerkrediet beschikt om je studies af te ronden. Maar als je merkt dat je studie niet zo vlot loopt of jouw studiekeuze niet de juiste was, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je studiebegeleider contacteert. Er zijn namelijk mogelijkheden om je programma aan te passen, op tijd van richting te veranderen of uit te schrijven zodat je niet onnodig leerkrediet verliest.

Je kan je persoonlijk leerkrediet opvolgen op het studentenportaal van de Vlaamse Overheid door in te loggen met je e-identiteitskaart of een federaal token.

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan contact op met ons Studie-adviespunt via stap@ap.be.