Opleiding Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Biomedische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

 • Dagtraject

  Troeven

  Werkzekerheid

  Na je opleiding is een boeiende toekomst als life science analyst of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. 

  Al doende leer je

  De opleiding is drie jaar lang doordrongen van de praktijkopdrachten en labo-ervaringen. In het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang volg je stage en je levert een praktijkgericht eindwerk af.

  Omgeven door het werkveld

  Je krijgt les van biomedische wetenschappers die met beide voeten in de praktijkervaring staan. Bovendien studeer je in onze campus Kronenburg, in het mekka van de biomedische laboratoriumtechnologie. Wij liggen vlak naast het Instituut voor Tropische Geneeskunde en in de omgeving vind je bloeiende farmaceutische bedrijven en universitaire onderzoekscentra.

  Intensieve begeleiding

  Voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school? Geen probleem, je kan tijdens het jaar deelnemen aan monitoraatsessies en de vakken wiskunde en chemie sturen we op maat aan. 

  Programma

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van het semester- en het modulesysteem. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Het eerste jaar Biomedische Laboratoriumtechnologie is voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt. De theorie gaat steeds hand in hand met praktijk. Je brengt wekelijks heel wat uurtjes tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. 

  Les- en projectweken wisselen elkaar af, zodat je de kennis en vaardigheden zelf kan inoefenen en perfectioneren. In groep voer je een uitgebreide praktijkopdracht uit. Jullie worden deskundig begeleid door een van de lectoren. De samenstelling van de projectgroepen wisselt per periode: zo leer je samenwerken en al je klasgenoten beter kennen

  Tweede jaar

  Daarna ga je je steeds meer specialiseren in jouw vakgebied. Biomedische technologie en gentechnologie zijn je belangrijkste vakken, net als farmaceutische wetenschappen en toxicologie. Je leert niet alleen alle moleculen in het menselijk lichaam kennen, maar ook de technieken om ze te wijzigen en analyseren. Je bestudeert de erfelijkheid van verschillende aandoeningen en voert onderzoek uit naar de werking van nieuwe geneesmiddelen.

  Derde jaar

  In de praktijkvakken en labo's krijg je uitdagende cases uit het werkveld voorgeschoteld. Samen met de projecten en het zelfstandig werk leren ze je de de kneepjes van het vak. Je volgt ook nog enkele theorievakken. Een intensieve stage is ten slotte de apotheose van je opleiding.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  • Biomedische laboratoriumtechnologie modeltraject 1 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Chemie 1 6
   Biomedische Fysica 3
   Meten is weten 4
   Biologie 4
   Labcluster Chemie 1 6
   Labcluster biologie 3
   Bio-organische chemie 4
   Hematologie 1 5
   Biochemie 1 3
   Anatomie en Fysiologie 3
   Instrumentele analyse 1 4
   Labcluster Instrumentele analyse 1 6
   Labcluster Klinische Biologie 1 3
   Werkveldoriëntatie 1BL 6
  • Biomedische laboratoriumtechnologie modeltraject 2 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Hematologie 2 6
   Instrumentele analyse 2 MLT 6
   Biochemie II 2FBT 4
   Statistiek 3
   Labcluster Instrumentele analyse 2 MLT 6
   Lab Enzymologie MLT 3
   Labcluster Klinische Biologie 2 6
   Moleculaire genetica 6
   Immunologie 3
   Medische microbiologie 7
   Werkveldoriëntatie algemeen 2MLT 7
   Werkveldoriëntatie keuzedeel 2 MLT 3
   Microbiologie II 3
   Lab Microbiologie II 3
   Instrumentele analyse 2 FBT 5
   Labcluster analyse FBT 5
   Chemie II 3
   Farmaceutische wetenschappen I 8
   Lab farmaceutische analyse 7
   Werkveldoriëntatie algemeen 2FBT 7
   Werkveldoriëntatie keuzedeel 2FBT 3
  • Biomedische laboratoriumtechnologie modeltraject 3 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Hematologie 3 4
   Bacteriologie en serologie 4
   Immunopathologie 3
   Validatie 5
   Labcluster Klinische Biologie 3 12
   Werkveldoriëntatie 3MLT 6
   Stage MLT en integratieve eindproef 26
   Biochemische laboratoriumtechnieken 6
   Gentechnologie 3
   Proefdierkunde I 3
   Farmaceutische wetenschappen II 6
   Kwaliteitszorg 4
   Labcluster 3FBT 14
   Stage en eindwerk FBT 24

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na de opleiding kan je zo aan de slag in een brede waaier aan sectoren. Laboranten zijn veelgevraagde profielen in farmaceutische of biotechnologische bedrijven en in de voedingsindustrie. Wie interesse heeft in de academische onderzoekswereld kan ook aan de slag als laboratoriummedewerker bij een universitair research lab.

  Als een commerciële functie je interesseert kan je ook aan de slag als vertegenwoordiger van nieuwe geneesmiddelen, labobenodigdheden of -apparatuur.  

  Verder studeren

  Zin in meer? Een bacheloropleiding aan AP vormt een goede basis voor een kennisgerichte opleiding aan een universiteit. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de Master Biomedische wetenschappen of de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie. Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie.

  Internationaal

  Studeren of stage in het buitenland

  Dankzij de internationale contacten van AP met verschillende Europese partnerinstellingen heb je in de opleiding heel wat mogelijkheden in het buitenland.

  Wil je volledig in een internationaal bad ondergedompeld worden? Trek dan tijdens je opleiding met het Erasmusprogramma erop uit voor een stage. Je kan hiervoor een beurs aanvragen, als financieel steuntje in de rug.

  Studeren of stage lopen in het buitenland is een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Het geeft je een extra troef als je de arbeidsmarkt op trekt en bovendien verwerf je tijdens een buitenlandervaring heel wat nieuwe, interculturele competenties. In het verleden liepen de studenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie stage in Finland, Noorwegen, Duitsland, Canada, Spanje, Schotland ...

  Door onze internationale contacten houden we voortdurend voeling met wat er leeft aan andere instellingen en zitten we op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daar pluk jij de vruchten van!

   

  Flexibel studeren

  Gespreid programma

  Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou