Overslaan en naar de inhoud gaan
Biomedische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

We stomen je klaar om als professional in een biomedisch lab aan de slag te gaan. Met de kennis en vele praktijkervaring uit de opleiding ga jij straks je steentje bijdragen aan baanbrekend onderzoek, bijvoorbeeld naar geneesmiddelen of vaccins. Jij weet perfect hoe je moet omgaan met hoogtechnologisch labo-apparatuur en farmaceutische grondstoffen. Met een diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een gouden ticket in handen om snel een interessante job te vinden.

Iets voor jou?

Een boeiende carrière als laborant, daar zeg jij geen nee tegen! Je ziet jezelf wel in een hoogtechnologische laboratorium aan de slag gaan waar je het menselijke DNA in kaart brengt, de werking van nieuwe geneesmiddelen analyseert of onderzoek doet naar genetische modificatie. Nauwkeurig en veilig werken is jou niet vreemd. En een gezonde interesse in toegepaste wetenschappen (biologie en chemie) zal je zeker van pas komen. In deze opleiding staan chemie en andere exacte wetenschappen centraal, zowel op theoretisch als praktisch vlak. Maar wel telkens in een biomedische context, want de opleiding is volledig gescheiden van de opleiding Chemie. Zo kan je meteen focussen op dat wat jouw echt interesseert. Je beseft dat het aantal uren dat je in een laboratorium doorbrengt een groot deel van je studietijd zal innemen en later ook een groot deel van je tijd op de job. 

BML - farma.PNGWat leer je

 • Je duikt in de toegepaste wetenschappen met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt
 • Je komt alles te weten over biomedische technologie en gentechnologie
 • Farmaceutische wetenschappen en toxicologie horen bij je vaste pakket
 • Je leert alle moleculen in het menselijk lichaam kennen
 • Inclusief technieken om die moleculen te wijzigen en analyseren

Wie word je?

De arbeidsmarkt blijft nood hebben aan slimme laboranten die initiatief nemen en problemen door een creatieve bril bekijken. Jij kan farmaceutische bedrijven helpen en via labtesten verzekeren dat hun producten voldoen aan de vereiste kwaliteit en veiligheid. Je kan terecht in de Research & Development-afdelingen en laboratoria van biomedische, biotechnologische en farmaceutische bedrijven of in academische onderzoeksgroepen. Er is ook een tekort aan laboranten met jouw profiel, bijvoorbeeld voor kwaliteitscontrole in de geneesmiddelenproductie. In de farmaceutische en biologische sector zal je meestal (bio)chemische en bacteriologische analyses uitvoeren en help je het onderzoek naar medische genetica, diergeneeskunde, toxicologie, geneesmiddelen, … vooruit met jouw gespecialiseerde kennis van biotechnologische technieken. 

Troeven

Intensieve begeleiding

Voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school? Geen probleem, je kan tijdens het jaar deelnemen aan monitoraatsessies en de vakken wiskunde en chemie sturen we op maat aan. Dankzij het semestriële systeem heb je ook een goede inloopperiode voordat je eerste examens eraan komen. Je staat er niet alleen voor.

Al doende leer je

De opleiding is drie jaar lang doordrongen van de praktijkopdrachten en labo-ervaringen, maar we bouwen dat stilaan op. Zo kiezen we in het eerste jaar voor duidelijk afgelijnde vakken in plaats van grote clusters. Telkens eerst een portie theorie, die je vervolgens in de praktijk toepast. Vanaf het tweede jaar bouwen we op naar grotere pakketten, en in het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang volg je stage en je levert een praktijkgericht eindwerk af.

Meteen focussen op jouw interesses

Aangezien bij AP de opleiding gescheiden is van de opleiding Chemie, kan je meteen focussen op jouw echte interesses: het biomedische. Zo krijg je in het eerste jaar al proeven van zaken als hematologie en biomedische fysica, zodat je in het tweede jaar volledig kan focussen op de afstudeerrichting van je keuze.

Omgeven door het werkveld

Je krijgt les van biomedische wetenschappers die met beide voeten in de praktijkervaring staan. Bovendien studeer je in onze campus Kronenburg, in het mekka van de biomedische laboratoriumtechnologie. Wij liggen vlak naast het Instituut voor Tropische Geneeskunde en in de omgeving vind je bloeiende farmaceutische bedrijven en universitaire onderzoekscentra.

Werkzekerheid

Na je opleiding is een boeiende toekomst als life science analyst of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. 

Programma

Eerste jaar

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de afstudeerrichtingen: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met biologie, chemie en alles wat daartussen ligt. Je jaar bestaat uit twee semesters die telkens worden afgerond met een examenperiode. We voorzien ook  tussentijdse examens zodat je weet waar je staat en de leerstof al deels verwerkt. Het semestersysteem biedt studenten meer tijd om zich aan te passen aan het hoger onderwijs. Het tempo ligt rustiger voor feedback, bijsturing en je hebt minder vaak examens. De wetenschappelijke theorievakken in het eerste jaar zijn geen grote clusters, maar duidelijk afgebakende vakken tussen de 4 en 6 studiepunten. Zo hebben we Chemie 1 ook opgedeeld in twee afzonderlijke delen verspreid over een jaar. De leerstof waarvoor je geslaagd bent, kan je achter laten.

Je brengt ook heel wat uurtjes tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. Maar een goede laborant werkt met kennis en inzicht, dus de praktijk wordt altijd voorafgegaan door gescheiden theorievakken. Je krijgt als student zo beter zicht op datgene wat misschien extra werk vraagt.

De opleiding is opgebouwd uit klassieke hoorcolleges, oefeningen en praktijksessies in het lab, zelfstudiepakketten, discussies en individuele studietaken. Daarnaast doe je ook praktijkervaring op in het werkveld door bedrijfsbezoeken, studiedagen, gastsprekers en groepsopdrachten.

Tweede jaar

Nu ga je je specialiseren in jouw vakgebied. Biomedische technologie en gentechnologie zijn je belangrijkste vakken, net als farmaceutische wetenschappen en toxicologie. Je leert niet alleen alle moleculen in het menselijk lichaam kennen, maar ook de technieken om ze te wijzigen en analyseren. Je bestudeert de erfelijkheid van verschillende aandoeningen en voert onderzoek uit naar de werking van nieuwe geneesmiddelen. Vanaf het tweede jaar worden de vakkenpakketten ook groter: we bouwen stilaan op en geven je als student structuur en groeikansen.

Derde jaar

In de praktijkvakken en labo's krijg je uitdagende cases uit het werkveld voorgeschoteld. Samen met de projecten en het zelfstandig werk leren ze je de de kneepjes van het vak. Je volgt ook nog enkele theorievakken. Een intensieve stage is ten slotte de apotheose van je opleiding.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Na de opleiding kan je zo aan de slag in een brede waaier aan sectoren. Laboranten zijn veelgevraagde profielen in farmaceutische of biotechnologische bedrijven en in de voedingsindustrie. Wie interesse heeft in de academische onderzoekswereld kan ook aan de slag als laboratoriummedewerker bij een universitair research lab.

Als een commerciële functie je interesseert kan je ook aan de slag als vertegenwoordiger van nieuwe geneesmiddelen, labobenodigdheden of -apparatuur.  

Verder studeren

Zin in meer? Een bacheloropleiding aan AP vormt een goede basis voor een kennisgerichte opleiding aan een universiteit. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de Master Biomedische wetenschappen of de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie. Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie. Ook een bachelor na Bachelor in de Bio-informatica behoort tot de mogelijkheden.

Internationaal

Studeren of stage in het buitenland

Dankzij de internationale contacten van AP met verschillende Europese partnerinstellingen heb je in de opleiding heel wat mogelijkheden in het buitenland. Studeren of stage lopen in het buitenland is een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Het geeft je een extra troef als je de arbeidsmarkt op trekt en bovendien verwerf je tijdens een buitenlandervaring heel wat nieuwe, interculturele competenties. In het verleden liepen de studenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie stage in Finland, Noorwegen, Duitsland, Canada, Spanje, Schotland ...

Wil je volledig in een internationaal bad ondergedompeld worden? Trek dan tijdens je opleiding met het Erasmusprogramma erop uit voor een stage. Je kan hiervoor een beurs aanvragen, als financieel steuntje in de rug.

Je kan je laatste semester ook een uitwisselingstraject volgen bij Hogeschool Fontys in Eindhoven. Het accent ligt daar op projectmatig leren, een goed leerbad voor studenten die een carrière willen uitbouwen in research.

Door onze internationale contacten houden we voortdurend voeling met wat er leeft aan andere instellingen en zitten we op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daar pluk jij de vruchten van!

 

Flexibel studeren

Gespreid programma

Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject. 

Werkplekleren

De weg naar een diploma is voor elke student uniek. Ben jij iemand die al sneller op de werkvloer wil staan om zo te leren? Dat kan! Voor derdejaarsstudenten heeft onze opleiding een traject werkplekleren. 

En voor tweedejaarsstudenten uit de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische laboratoriumtechnologie is er ook een duaal traject in de farmaceutische industrie. Zo leer je zowel op school als in het bedrijf. 

FAQ over deze opleiding

 • Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?

  We starten vanaf nul. Maar het is wel belangrijk om te weten dat je veel chemie zal volgen in het eerste semester. Want je hebt chemie nodig om aan de slag te gaan in alle labo’s. Hou er dus rekening mee dat de hoeveelheid best zwaar kan zijn. Zeker als je geen of weinig chemie had in het secundair. In dat geval raden we aan om vooraf een zomercursus chemie te volgen én tijdens het jaar bij te benen in een monitoraat.

  Vanaf komend academiejaar (2023 - 2024) worden de werkcollege’s chemie op twee verschillende tempo’s aangeboden. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht. Zodat jij het op jouw tempo kan aanpakken. 

 • Zal ik veel fysica in deze opleiding krijgen?

  Op AP zijn de opleidingen Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie volledig gescheiden. Hierdoor kunnen we ons meteen focussen jouw interesse in de biomedische wetenschappen. Dat zie je als je naar de vakken kijkt in het eerste jaar. Je zal bijvoorbeld hematologie en biochemie volgen.

  De fysica in onze opleiding is toegepaste ‘biomedische fysica' voor 3 studiepunten. Je leert er de fysica die nodig is om bijvoorbeeld je microscoop te kunnen gebruiken of die het verschijnsel osmose helpt verklaren. 

 • Ik twijfel tussen een biomedische opleiding aan een universiteit of een hogeschool.

  Het tempo en het niveau in een hogeschool zijn anders dan op de universiteit. Mogelijk is de stap vanuit het secundair onderwijs naar de hogeschool meer haalbaar. 

  Bovendien kan je na het behalen van je professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog steeds verder gaan studeren aan de universiteit. Er is bijvoorbeeld een schakelprogramma naar Biomedische wetenschappen.Je start dan aan de universiteit vanuit een succesverhaal aan de hogeschool. 

 • Is er een traject voor werkstudenten?

  Er is geen traject voor werkstudenten. Als werkstudent kan je wel minder studiepunten opnemen om zo de combinatie met werken mogelijk te maken. Er zijn geen gegarandeerde vaste dagen waarop je wel of geen les hebt. Het rooster is wel al bekend bij de start van het academiejaar. Je kan vervolgens de klasgroep kiezen die het minste conflict geeft met je werk.  

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Gewoonlijk heb je 20 tot 25 contacturen per week. De ruimte die overblijft in de week gebruik je om labo’s voor te bereiden en lessen extra in te oefenen. De contacturen zijn verplicht voor de labo’s en een sterke aanrader voor de hoorcollege’s en werkcollege’s. Contactmomenten op de campus vergroten je leerkansen want op die manier pik je al zoveel mogelijk op in de les, van je lector en van je medestudenten. Contactmomenten en wandelganggesprekken geven je bovendien ook extra motivatie. Naast de contactmomenten krijg je toegang tot een digitaal platform waarop alle cursusmateriaal en extra oefeningen staan. 

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Er zijn hoorcollege’s, werkcolleges, labo’s en projecten in onze opleiding. In de hoorcollege’s zit je met de hele groep samen. In het eerste jaar kunnen dat soms wel meer dan 100 studenten zijn. Voor de werkcolleges splitsen we deze grote groep in drie. Dan is er meer ruimte voor vragen.  In de labo’s zitten maximum 20 studenten samen. Dit is je klasgroep en zal voor jou het meest vertrouwd aanvoelen.