Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Biomedische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

 • Dagtraject

  Troeven

  Intensieve begeleiding

  Voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school? Geen probleem, je kan tijdens het jaar deelnemen aan monitoraatsessies en de vakken wiskunde en chemie sturen we op maat aan. Dankzij het semestriële systeem heb je ook een goede inloopperiode voordat je eerste examens eraan komen. Je staat er niet alleen voor.

  Al doende leer je

  De opleiding is drie jaar lang doordrongen van de praktijkopdrachten en labo-ervaringen, maar we bouwen dat stilaan op. Zo kiezen we in het eerste jaar voor duidelijk afgelijnde vakken in plaats van grote clusters. Telkens eerst een portie theorie, die je vervolgens in de praktijk toepast. Vanaf het tweede jaar bouwen we op naar grotere pakketten, en in het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang volg je stage en je levert een praktijkgericht eindwerk af.

  Meteen focussen op jouw interesses

  Aangezien bij AP de opleiding gescheiden is van de opleiding Chemie, kan je meteen focussen op jouw echte interesses: het biomedische. Zo krijg je in het eerste jaar al proeven van zaken als hematologie en biomedische fysica, zodat je in het tweede jaar volledig kan focussen op de afstudeerrichting van je keuze.

  Omgeven door het werkveld

  Je krijgt les van biomedische wetenschappers die met beide voeten in de praktijkervaring staan. Bovendien studeer je in onze campus Kronenburg, in het mekka van de biomedische laboratoriumtechnologie. Wij liggen vlak naast het Instituut voor Tropische Geneeskunde en in de omgeving vind je bloeiende farmaceutische bedrijven en universitaire onderzoekscentra.

  Werkzekerheid

  Na je opleiding is een boeiende toekomst als life science analyst of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. 

  Programma

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters, en aan het einde van elk semester leg je examens af. Het semestriële systeem biedt heel wat voordelen op het modulaire dat eerst gebruikt werd. Zo krijg je meer tijd om je aan te passen aan het hoger onderwijs, is er meer ruimte voor feedback en om jezelf bij te sturen waar nodig, en kan je genieten van echte rustperiodes.

  Eerste jaar

  Het eerste jaar Biomedische Laboratoriumtechnologie is voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt. In het eerste jaar kiezen we bewust niet voor grote clusters, maar voor duidelijk afgebakende vakken tussen de 4 en 6 studiepunten. Je brengt ook heel wat uurtjes tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. Maar een goede laborant werkt met kennis en inzicht, dus de praktijk wordt altijd voorafgegaan door gescheiden theorievakken. Door dit gescheiden te evalueren, krijg je als student ook een beter zicht op datgene waar je wat extra werk moet instoppen.

  Tweede jaar

  Daarna ga je je steeds meer specialiseren in jouw vakgebied. Biomedische technologie en gentechnologie zijn je belangrijkste vakken, net als farmaceutische wetenschappen en toxicologie. Je leert niet alleen alle moleculen in het menselijk lichaam kennen, maar ook de technieken om ze te wijzigen en analyseren. Je bestudeert de erfelijkheid van verschillende aandoeningen en voert onderzoek uit naar de werking van nieuwe geneesmiddelen. Vanaf het tweede jaar worden de vakkenpakketten ook groter: we bouwen stilaan op en geven je als student structuur en groeikansen.

  Derde jaar

  In de praktijkvakken en labo's krijg je uitdagende cases uit het werkveld voorgeschoteld. Samen met de projecten en het zelfstandig werk leren ze je de de kneepjes van het vak. Je volgt ook nog enkele theorievakken. Een intensieve stage is ten slotte de apotheose van je opleiding.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na de opleiding kan je zo aan de slag in een brede waaier aan sectoren. Laboranten zijn veelgevraagde profielen in farmaceutische of biotechnologische bedrijven en in de voedingsindustrie. Wie interesse heeft in de academische onderzoekswereld kan ook aan de slag als laboratoriummedewerker bij een universitair research lab.

  Als een commerciële functie je interesseert kan je ook aan de slag als vertegenwoordiger van nieuwe geneesmiddelen, labobenodigdheden of -apparatuur.  

  Verder studeren

  Zin in meer? Een bacheloropleiding aan AP vormt een goede basis voor een kennisgerichte opleiding aan een universiteit. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de Master Biomedische wetenschappen of de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie. Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie. Ook een bachelor na Bachelor in de Bio-informatica behoort tot de mogelijkheden.

  Internationaal

  Studeren of stage in het buitenland

  Dankzij de internationale contacten van AP met verschillende Europese partnerinstellingen heb je in de opleiding heel wat mogelijkheden in het buitenland. Studeren of stage lopen in het buitenland is een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Het geeft je een extra troef als je de arbeidsmarkt op trekt en bovendien verwerf je tijdens een buitenlandervaring heel wat nieuwe, interculturele competenties. In het verleden liepen de studenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie stage in Finland, Noorwegen, Duitsland, Canada, Spanje, Schotland ...

  Wil je volledig in een internationaal bad ondergedompeld worden? Trek dan tijdens je opleiding met het Erasmusprogramma erop uit voor een stage. Je kan hiervoor een beurs aanvragen, als financieel steuntje in de rug.

  Je kan je laatste semester ook een uitwisselingstraject volgen bij Hogeschool Fontys in Eindhoven. Het accent ligt daar op projectmatig leren, een goed leerbad voor studenten die een carrière willen uitbouwen in research.

  Door onze internationale contacten houden we voortdurend voeling met wat er leeft aan andere instellingen en zitten we op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daar pluk jij de vruchten van!

   

  Flexibel studeren

  Gespreid programma

  Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou