Overslaan en naar de inhoud gaan

Op kot

Nergens beter dan thuis? Tenzij je op kot in Antwerpen zit, natuurlijk! Met deze tips en tricks ruil jij Hotel Mama zonder zorgen in voor jouw eigen stekje.

Veilig op kot in Antwerpen? Check Kotweb!

Kotweb is the place to be om een kot in Antwerpen te scoren. Deze overkoepelende databank werd opgericht in samenwerking met de stad Antwerpen, de instellingen voor hoger onderwijs en studentencommunity STAN.

 • Met meer dan 5.000 studentenkamers, studio’s en appartementen om uit te kiezen, biedt Kotweb het grootste aanbod aan studentenhuisvesting in Antwerpen
 • De stad Antwerpen controleert alle studentenpanden in Antwerpen. Aan de hand van deze controle wordt een kwaliteitslabel gegeven aan elk studentenpand dat rekening houdt met woonkwaliteit, brandveiligheid en ruimtelijke ordening. Op Kotweb staat duidelijk vermeld welk kwaliteitslabel elk kot heeft. De koten met een groen label zijn gecontroleerd en volledig in orde. We raden je dan ook aan om kot met een groen label te huren. 
 • Bij elk kot staat vermeld of de kotbaas gebruik maakt van het door Kotweb opgestelde modelcontract. 70% van de koteigenaars maakt intussen gebruik van dit contract. Voor jou biedt het modelcontract de zekerheid dat het juridisch volledig correct is. 
 • Hoeveel waarborg mag de kotbaas vragen? Wat is een plaatsbeschrijving? Hoe herken ik een veilig kot? Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je allemaal op Kotweb.
 • Hoe vind je een kot in Antwerpen?

  Wanneer moet je nu eigenlijk beginnen te zoeken naar een kot? Waar moet je zeker op letten tijdens je zoektocht? Wij zetten het voor jou op een rijtje. 

 • Wat kost een kot in Antwerpen?

  Het is beslist: jij wil dolgraag op kot in Antwerpen! Maar euh, is jouw bankrekening wel even enthousiast? Met deze kosten moet je alvast rekening houden. 
   

 • De Antwerpse studentenbuurten

  In Antwerpen zitten campussen en koten verspreid doorheen de stad. Van het hippe Eilandje tot het artistieke Zuid: elk stukje stad heeft z'n eigen vibe. 

Zo overleef jij het leven op kot

 • Hoe vind je dat fijne evenwicht tussen voldoende privacy en eenzaamheid?
 • Hoe voorkom je dat je kotgenoten jouw eten stelen?
 • Kortom: hoe geniet je zonder spijt van al die nieuwe vrijheid?

 

AP close & personal

Studente Yenthe gunt ons een kijkje in haar leven op kot. Ze verklapt enkele toptips en deelt haar ervaringen met krappe keukentjes, onvergetelijke feestjes en die oh zo onmisbare Swiffer Duster. 

Een kot voor korte termijn

Heb je thuis geen geschikte plek om geconcentreerd te studeren? Valt het pendelen tijdens de examens je zwaar? Geraak je moeilijk op je stageplaats? Via onze dienst Studentenvoorzieningen (STUVO) kan je tijdelijk een studentenkamer huren. Alle kamers bevinden zich in de buurt van de Rooseveltplaats, en kunnen al vanaf één week gehuurd worden. De prijzen liggen tussen de 105 en 126 euro per week, afhankelijk van de kamer die je huurt.  In sommige kamers heb je een eigen keuken of badkamer,  in andere deel je deze met één of meerdere studenten. Alle kosten (gas, elektriciteit, water, internet, poetsen van gemeenschappelijke delen) zijn inbegrepen in de huurprijs.

Hulp nodig?

 • Zit jij met specifieke vragen rond op kot gaan?
 • Of heb je nood aan bemiddeling bij een conflict met je (toekomstige) verhuurder?

Onze dienst Studentenvoorzieningen (STUVO) staat voor jou klaar!

Dienst Studentenvoorzieningen

 • Ellermanstraat 81, 2060 Antwerpen
 • +32 3 220 59 00

Vrijwillig registreren als kotstudent

Wist je dat: je je bij de stad Antwerpen vrijwillig kan laten registreren als kotstudent? Het is helemaal gratis én de hulpdiensten zijn er erg mee gebaat bij eventuele noodgevallen.