Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiekosten

Hoeveel kost een jaar studeren in het hoger onderwijs? Hier vind je een overzicht van studiekosten waaraan je je kan verwachten, zoals inschrijvingsgeld, opleidingsgebonden kosten en woon- en leefbudget.

Studiegeld

171220ap032 crop.jpgWat is studiegeld?

Het studiegeld dat je betaalt om voor een opleiding in te schrijven wordt elk jaar vastgelegd door de Vlaamse Overheid en is gelijk voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. Het bedrag dat je moet betalen, is afhankelijk van verschillende elementen:

 • Type opleiding: graduaat, bachelor, master of postgraduaat
 • Soort studiecontract: diploma-, credit- of examencontract
 • Het aantal studiepunten dat je opneemt
 • Of je een studietoelage (beurs) ontvangt of niet
 • Je nationaliteit
Tarieven voor een modeltraject 

Ter illustratie: als je je inschrijft voor een volledig jaar (60 studiepunten) van een graduaats-, bachelor-, of masteropleiding betaal je voor academiejaar 2022-2023: 

 • Niet-beursstudent: € 979,60  
 • Bijna-beursstudent: € 517,60 
 • Beursstudent: € 115,80

Naast dit vastgelegde studiegeld betaal je ook nog een vast bedrag opleidingsgebonden kosten. Het bedrag verschilt per opleiding. Meer uitleg vind je op het volgende tabblad

Volledig overzicht studiegeld 2022-2023
  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt
1. Studiegeld voor diploma- en creditcontracten
Inschrijvingen voor graduaatsopleidingen, initiële bachelor- en masteropleidingen, educatieve bachelor- en masteropleidingen, specifieke lerarenopleidingen, schakelprogramma’s, voorbereidingsprogramma’s en afzonderlijke opleidingsonderdelen
Niet-beursstudent € 253,6 € 12,1
Bijna-beursstudent € 253,6 € 4,4
Beursstudent € 115,8 € 0
1.2 Bachelor-na-bacheloropleidingen 
Niet-beurs-, bijna-beurs- of beursstudent € 253,6 € 12,1
2. Studiegeld voor examencontracten
Niet-beurs-, bijna-beurs- of beursstudent € 115,8 € 4,4
3. Studiegeld voor leerlingen in het laatste jaar secundair onderwijs die voor maximaal 10 studiepunten zijn ingeschreven in het hoger onderwijs € 57,9 € 0

  Download het reglement met alle studiegelden en opleidingsgebonden kosten voor academiejaar 2022-2023

  Postgraduaten verschillen in prijs, en de kostprijs staat telkens vermeld op de opleidingspagina, onder het tabblad 'Praktische informatie'.

  Wanneer betaal ik deze kosten?

  Wanneer je inschrijft bij AP betaal je meteen bij inschrijving het studiegeld voor het ingeschreven studietraject (per academiejaar). Het studiegeld wordt berekend en gefactureerd aansluitend op de ondertekening van het studiecontract. Je ontvangt (een kopie van) de factuur via je AP-e-mailadres.

  Om te bepalen of je in aanmerking komt voor het beurs- of bijna-beurstarief, kijken we naar het vorige academiejaar of schooljaar. Als je van vorig jaar een attest van toekenning van een schooltoeslag of studietoelage hebt, voeg dat dan toe aan je online registratie of neem dat mee naar je inschrijving. Neem zeker ook een kijkje bij de info over financiële ondersteuning via de link hieronder.

  Ga je studies combineren met werk? Lees dan zeker ook de info over aangepaste trajecten, verlofstelsels en bijzondere betalingsmogelijkheden als opleidingscheques, betaling via KMO-portefeuille ... Heb je al digitale opleidingscheques? Bezorg ons die dan via opleidingscheques@ap.beLet wel: ligt het factuurbedrag voor het studiegeld lager dan de (nominale) waarde van de cheque, dan mogen we deze cheque niet aanvaarden. Bestel dus nooit meer opleidingscheques dan nodig.

  Opleidingsgebonden kosten

  Wat is dit? 

  De opleidingsgebonden kosten betaal je voor extra materiaal en gereedschap dat je doorheen het academiejaar nodig hebt in je opleiding, zoals speciale kledij, software, labomateriaal, studiereizen en -bezoeken, ... Het bedrag verschilt per opleiding. Zo betaal je in de opleiding Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie voor proefbuisjes, en heb je in de opleiding Journalistiek kosten voor fotomateriaal. We proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden.

  Hoeveel bedragen deze kosten?

  Per academiejaar betaal je een vast bedrag voor de opleidingsgebonden kosten. We houden wel rekening met het aantal studiepunten waarvoor je bent ingeschreven. Zo is er een tarief voor studenten die meer dan 27 studiepunten opnemen, en een voor studenten die minder dan 27 studiepunten opnemen.

  In dit overzicht vind je de opleidingsgebonden kosten voor academiejaar 2022-2023.

  Wanneer moet ik deze kosten betalen?

  Wanneer je je inschrijft voor een opleiding worden deze kosten automatisch bij je inschrijvingsgeld geteld. 

  Voorbeeld 1:

  Je schrijft je in voor het eerste jaar van de bacheloropleiding Hotelmanagement (60 studiepunten). Als niet-beurstariefstudent betaal je bij inschrijving:

  • Studiegeld : 253,6 € (vast gedeelte) + (12,1 € x 60 studiepunten) (variabel gedeelte) = 979,6 €
  • Opleidingsgebonden kosten = 55 €
  • Totaal = 1034,6 €
  Voorbeeld 2:

  Je schrijft je in voor het tweede jaar van de bacheloropleiding Chemie (60 studiepunten). Als beurstariefstudent betaal je:

  • Studiegeld = 115,8 € (vast gedeelte)
  • Opleidingsgebonden kosten = 150 €
  • Totaal = 265,8 €

  Cursussen en handboeken

  Verschillen per opleiding

  Als student heb je uiteraard ook handboeken en cursussen nodig. Bij de start van het academiejaar organiseren verschillende opleidingen een verkoop op de campus zelf, waar je een korting kan krijgen.

  Natuurlijk is het ook mogelijk om je boeken tweedehands aan te kopen. Daarvoor kan je online zoeken of in tweedehandswinkels gaan kijken. Sommige studentenclubs organiseren aan de start van het academiejaar ook een tweedehandsboekenverkoop.

  Op kot

  Prijskaartje van een kamer

  Overweeg je om in Antwerpen op kot te gaan? Reken dan een gemiddelde maandelijkse kost van 350 euro voor een gemeubelde kamer. Daar komen nog tussen de 50 en 100 euro aan kosten voor elektriciteit, water en internet bovenop.

  Als je een studio wil huren met individuele voorzieningen, zal de prijs hoger liggen, gemiddeld rond de 445 euro plus kosten. 

  Mobiliteit

  Vervoersmiddelen en hun prijs

  Voor je verplaatsing van en naar de campus heb je verschillende mogelijkheden:

  • Trein: als je meerdere keren per week met de trein van en naar de campus pendelt en nog geen 26 jaar bent, kan je een schoolabonnement kopen. De kostprijs hangt af van de lengte van het traject en kan je berekenen op de website van de NMBS. Als je op kot zit, pendel je doorgaans maar een keer per week heen en terug. Je komt komt dan voordeliger uit met een campuskaart. Ook hiervan hangt de prijs af van je vertrekstation, en moet je jonger zijn dan 26 jaar. 
  • Bus/metro/tram: leg je je traject volledig of deels af met de bus, tram of metro en ben je nog geen 25 jaar? Dan is een Buzzy Pazz van De Lijn misschien wel een voordelige optie. Voor een jaar betaal je 215 euro. 
  • Fiets: je kan zelf een studentenfiets voorzien in Antwerpen of je kan gebruik maken van de handige uitleenfietsen van Velo Antwerpen. Voor een jaarkaart betaal je 55 euro.
  • Te voet: 100% gratis én gezond :) 

   

  Leefkosten

  Nog andere kosten

  Naast studeren en je lessen volgen, geniet je uiteraard ook graag van het studentenleven! Maar dat heeft zo zijn prijskaartje ... Gelukkig voor jou kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende kosten waaraan je je kan verwachten. 

  • Eten: voor een lekkere maaltijd op maat van jouw studentenbudget kan je terecht in onze studentenrestaurants.
  • Sport: voor slechts 35 euro per academiejaar kan je een MOVE Pass van de Universiteit Antwerpen en AP Hogeschool kopen, waarmee je vervolgens gratis kan deelnemen aan wekelijkse groepslessen en trainingen (basketbal, bootcamp, yoga, ...), voordelige fitnessabonnementen kan afsluiten, korting krijgt bij verschillende Antwerpse sportclubs of gratis een sporthal kan reserveren. Nu heb je dus zeker geen excuus om na je lessen languit in de zetel te ploffen!
  • Feesten (en andere sociale activiteiten): aan AP zijn er heel wat studentenverenigingen actief die leuke feestjes, filmavonden, uitstappen en reizen organiseren. Veel plezier voor een klein prijsje! En de ideale manier om je medestudenten ook eens buiten de klasmuren te leren kennen.