Studiekosten | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiekosten

Hoeveel kost een jaar studeren aan het hoger onderwijs? Hier vind je een overzicht van studiekosten waaraan je je kan verwachten, zoals inschrijvingsgeld, opleidingsgebonden kosten en woon- en leefbudget.

  Studiegeld

  171220ap032 crop.jpgWat is studiegeld?

  Het studiegeld dat je betaalt om voor een opleiding in te schrijven wordt elk jaar vastgelegd door de Vlaamse Overheid en is gelijk voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. De som die je moet betalen, is gebaseerd op verschillende elementen:

  • Type opleiding: graduaat, bachelor, master of postgraduaat
  • Soort studiecontract: diploma-, credit- of examencontract
  • Het aantal studiepunten dat je opneemt
  • Of je een studietoelage (beurs) ontvangt of niet
  • Je nationaliteit
  Tarieven voor een modeltraject 

  Wanneer je je inschrijft voor een volledig jaar (60 studiepunten) van een bacheloropleiding betaal je in 2018-2019: 

  • Niet-beursstudent: 922,3 € 
  • Bijna-beursstudent: 484,3 €
  • Beursstudent:108,8 €
  Volledig overzicht studiegeld 2018-2019
    Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt
  1. Tarief voor diploma- en creditcontracten
  1.1 Bachelor- en masteropleidingen, specifieke lerarenopleidingen, schakel- en voorbereidingsprogramma’s en afzonderlijke opleidingsonderdelen
  Niet-beursstudent 238,3 € 11,4 €
  Bijna-beursstudent 238,3 € 4,1 €
  Beursstudent 108,8 € 0 € 
  1.2 Bachelor-na-bacheloropleidingen 
  Niet-beurs-, bijna-beurs- of beursstudent 238,3 € 11,4 €
  2. Tarief voor examencontracten
  Niet-beurs-, bijna-beurs- of beursstudent 108,8 € 4,1 €
  3. Tarief voor leerlingen in het laatste jaar secundair onderwijs die voor maximaal 10 credits zijn ingeschreven in het hoger onderwijs 54,4 € 0 €

   Download het reglement met alle studiegelden en opleidingsgebonden kosten voor academiejaar 2018-2019

   Download het reglement met alle studiegelden en opleidingsgebonden kosten voor academiejaar 2017-2018

   Wanneer betaal ik deze kosten?

   Wanneer je voor de eerste maal inschrijft aan AP Hogeschool met een diplomacontract betaal je voor de ingeschreven studiepunten met Bancontact. Je betaalt dat bedrag wanneer je je op een van onze campussen definitief komt inschrijven. Als je je inschrijft voor het modeltraject van een volledig bachelorjaar betaal je voor 60 studiepunten. Voor studenten van de Schools of Arts kunnen er andere betalingsmogelijkheden beschikbaar zijn.

   Om te bepalen of je in aanmerking komt voor het beurs- of bijna-beurstarief, kijken we naar het vorige academiejaar of schooljaar. Als je van vorig jaar een attest van toekenning van een studietoelage hebt, neem je dat best mee naar je inschrijving. Neem zeker ook een kijkje bij de info over financiële ondersteuning via de link hieronder.

   Opleidingsgebonden kosten

   Wat is dit? 

   De opleidingsgebonden kosten betaal je voor extra materiaal en gereedschap dat je doorheen het jaar nodig hebt in je opleiding, zoals speciale kledij, software, labomateriaal, studiereizen en -bezoeken, ... Het bedrag verschilt per opleiding. Zo betaal je in de opleiding Laboratoriumtechnologie voor proefbuisjes, en heb je in de opleiding Journalistiek kosten voor fotomateriaal. We proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden.

   Hoeveel bedragen deze kosten?

   Per jaar betaal je een vast bedrag voor de opleidingsgebonden kosten. We houden wel rekening met het aantal studiepunten waarvoor je bent ingeschreven. Zo is er een tarief voor studenten die meer dan 27 studiepunten opnemen, en een voor minder dan 27 studiepunten.

   In dit overzicht vind je de opleidingsgebonden kosten voor academiejaar 2018-2019.

   Wanneer moet ik deze kosten betalen?

   Wanneer je je inschrijft voor een opleiding worden deze kosten automatisch bij je inschrijvingsgeld geteld. 

   Voorbeeld 1:

   Je schrijft je in voor het eerste jaar van de bacheloropleiding Hotelmanagement (60 studiepunten). Als niet-beurstariefstudent betaal je bij inschrijving:

   • Studiegeld : 238,3 € (vast gedeelte) + (11,4 € x 60 studiepunten) (variabel gedeelte) = 922,3 €
   • Opleidingsgebonden kosten = 70 €
   • Totaal = 992,3 €
   Voorbeeld 2:

   Je schrijft je in voor het tweede jaar van de bacheloropleiding Chemie (60 studiepunten). Als beurstariefstudent betaal je:

   • Studiegeld = 108,8 € (vast gedeelte)
   • Opleidingsgebonden kosten = 130 €
   • Totaal = 238,8 €

   Cursussen en handboeken

   Verschillen per opleiding

   Als student heb je uiteraard ook handboeken en cursussen nodig. Bij de start van het academiejaar organiseren verschillende opleidingen een verkoop op de campus zelf, waar je een korting kan krijgen.

   Natuurlijk is het ook mogelijk om je boeken tweedehands aan te kopen. Daarvoor kan je online zoeken of in tweedehandswinkels gaan kijken. Sommige studentenclubs organiseren aan de start van het academiejaar ook een tweedehandsboekenverkoop.

   Op kot

   Prijskaartje van een kamer

   Overweeg je om in Antwerpen op kot te gaan? Reken dan een gemiddelde maandelijkse kost van 340 euro voor een gemeubelde kamer. Daar komen nog kosten voor elektriciteit, water en internet bovenop.

   Als je een studio wil huren met individuele voorzieningen, zal de prijs hoger liggen. 

   Mobiliteit

   Vervoersmiddelen en hun prijs

   Voor je verplaatsing van en naar de campus heb je verschillende mogelijkheden:

   • Trein: als je meerdere keren per week met de trein van en naar de campus pendelt, kan je een schoolabonnement kopen. De kostprijs hangt af van de lengte van het traject en kan je berekenen op de website van de NMBS. Als je op kot zit, pendel je doorgaans maar een keer per week heen en terug. Je komt komt dan voordeliger uit met een campuskaart. Ook hiervan hangt de prijs af van je vertrekstation. 
   • Bus/metro/tram: leg je je traject volledig of deels af met de bus, tram of metro? Dan is een Buzzy Pazz van De Lijn misschien wel een voordelige optie. Voor een jaar betaal je 209 euro. 
   • Fiets: je kan zelf een studentenfiets voorzien in Antwerpen of je kan gebruik maken van de handige uitleenfietsen van Velo Antwerpen. Voor een jaarkaart betaal je 49 euro.
   • Te voet: 100% gratis én gezond :) 

    

   Leefkosten

   Nog andere kosten

   Na je lessen zit je natuurlijk niet thuis of op kot in een hoekje de tijd te verdoen. Als student wil je van het studentenleven genieten! Maar dat heeft zo zijn prijskaartje ... Gelukkig voor jou kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende kosten waaraan je je kan verwachten. 

   • Eten: voor een lekkere maaltijd op maat van jouw studentenbudget kan je terecht in onze studentenrestaurants.
   • Sport: met een PlusPass van de Universiteit Antwerpen en AP Hogeschool kan je voor 25 euro een jaar lang fitnessen en/of deelnemen aan groepslessen en andere trainingen (yoga, hardlopen, muurklimmen, ...). Nu heb je dus zeker geen excuus om na je lessen languit in de zetel te ploffen! 
   • Cultuur: ga je wel eens naar een concert of een theatervoorstelling? Misschien heb je liever dans? Of duik je nu en dan graag een museum in? In Antwerpen zijn je culturele mogelijkheden eindeloos. Én democratisch, want dankzij de cultuurcheques kan je voor amper 10 euro maar liefst 7 keer genieten van cultuur. 
   • Feesten (en andere sociale activiteiten): aan AP zijn er heel wat studentenverenigingen actief die leuke feestjes, filmavonden, uitstappen en reizen organiseren. Veel plezier voor een klein prijsje! En de ideale manier om je medestudenten ook eens buiten de klasmuren te leren kennen.