Overslaan en naar de inhoud gaan

Info voor ouders

Uw zoon of dochter heeft binnenkort een diploma secundair onderwijs op zak en zet dan misschien de stap naar het hoger onderwijs. Als ouder speelt u uiteraard een belangrijke rol bij het maken van zijn of haar studiekeuze, maar hoe begint u daar nu aan?

Maakt uw zoon of dochter zich ook stilaan klaar om een nieuw studiehoofdstuk in het hoger onderwijs te beginnen? Een fijn vooruitzicht! Al komen er ook heel wat vragen en beslissingen bij kijken. Een weloverwogen studiekeuze maak je nu eenmaal niet in één dag. 

  • Uw student in spe moet heel wat knopen doorhakken om de juiste match te vinden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

  • En natuurlijk moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden, zoals toelatingsvoorwaarden, leerkrediet, studiekosten, huisvesting ...

Als ouder heeft u een belangrijke rol in dit studiekeuzeproces. Maar mogelijk zit u zelf óók met de nodige vragen. Wij helpen u graag op weg met handige tips & tricks, zodat u samen met uw zoon of dochter tiptop voorbereid aan dat nieuwe hoofdstuk kunt beginnen.  

Opleidingstypes

Om je slaagkansen te verhogen, kies je best voor een studiedomein in het verlengde van je interesses. Maar ook het type opleiding (graduaat, bachelor, master) kan een doorslaggevende factor zijn. 

Ontdek ons opleidingsaanbod

Met meer dan 60 opleidingen zit er in ons ruime opleidingsaanbod voor ieder wat wils. 

Tips van onze expert

Studiekeuzestress? AP-lector en opvoedingsexpert Steven Gielis biedt exclusieve tips en inzichten om uw zoon of dochter te coachen in het studiekeuzeproces. 

Studiekosten

Een hoger diploma is goud waard, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Deze courante studiekosten moet u alvast zeker incalculeren. 

Leerkrediet

Het leerkrediet is een 'rugzak' van 140 studiepunten die iedere student ontvangt bij het begin van zijn hogere studies. Maar hoe zit dit systeem nu juist in elkaar? 

Ondersteuning op maat

In het hoger onderwijs wordt heel wat zelfstandigheid verwacht. Maar dat betekent heus niet dat we onze studenten zomaar aan hun lot overlaten. 

Infodag voor ouders

Elk jaar organiseert AP Hogeschool een infomarkt voor ouders van kandidaat-studenten. We doen het hoger onderwijssysteem uit de doeken – zodat u straks goed geïnformeerd bent om uw zoon of dochter te ondersteunen in zijn of haar studiekeuzeproces. We geven antwoord op vragen als

  • Hoe ziet het onderwijslandschap eruit?
  • Hoe kan ik mijn zoon helpen bij het maken van een studiekeuze?
  • Aan welke toelatingsvoorwaarden moet mijn dochter voldoen?
  • Hoeveel kost studeren nu eigenlijk?
  • En: Op kot gaan in Antwerpen, is dat niet gevaarlijk?

Daarnaast staan onze lectoren tijdens dit infomoment paraat om een woordje uitleg te geven over al onze opleidingen.

Brochure voor ouders

We hebben een brochure samengesteld op maat van ouders. Hierin vindt u informatie over het hoger onderwijslandschap, het studiekeuzeproces, het verschil tussen een academische en professionele bachelor en zo veel meer. Dankzij deze info beantwoordt u met gemak de vragen waar uw zoon of dochter mee worstelt.

Vraag hier uw brochure aan: