Overslaan en naar de inhoud gaan

Info voor ouders

Uw zoon of dochter heeft binnenkort een diploma secundair onderwijs op zak en zet dan misschien de stap naar het hoger onderwijs. Als ouder speelt u uiteraard een belangrijke rol bij het maken van zijn of haar studiekeuze, maar hoe begint u daar nu aan?

Meer kans op slagen

Wil uw zoon of dochter verder studeren, dan staat hij of zij voor een grote stap. Het is daarom niet enkel zaak goed te kiezen, maar ook te weten waarvoor. Een gemotiveerde en geïnteresseerde student heeft immers veel meer kans op slagen. U kent uw zoon of dochter als geen ander: ga daarom samen op zoek naar een opleiding waarin hij of zij zich goed voelt.

Mogelijk stelt u zich nog enkele vragen. Hoe gaat het er in het hoger onderwijs aan toe? Aan welke toelatingsvoorwaarden moet mijn zoon of dochter voldoen? Is er voldoende begeleiding? En hoeveel kost dat nu allemaal? Met onderstaande initiatieven bieden we een antwoord op al uw vragen:

  Infodag voor ouders

  Elk jaar organiseert AP Hogeschool een infomarkt voor ouders van kandidaat-studenten. We doen het hoger onderwijssysteem uit de doeken – zodat u straks goed geïnformeerd bent om uw zoon of dochter te ondersteunen in zijn of haar studiekeuzeproces. We geven antwoord op vragen als

  • Hoe ziet het onderwijslandschap eruit?
  • Hoe kan ik mijn zoon helpen bij het maken van een studiekeuze?
  • Aan welke toelatingsvoorwaarden moet mijn dochter voldoen?
  • Hoeveel kost studeren nu eigenlijk?
  • En: Op kot gaan in Antwerpen, is dat niet gevaarlijk?

  Daarnaast staan onze lectoren tijdens dit infomoment paraat om een woordje uitleg te geven over al onze opleidingen.

  Brochure voor ouders

  We hebben een brochure samengesteld op maat van ouders. Hierin vindt u informatie over het hoger onderwijslandschap, het studiekeuzeproces, het verschil tussen een academische en professionele bachelor en zo veel meer. Dankzij deze info beantwoordt u met gemak de vragen waar uw zoon of dochter mee worstelt.

  Vraag hier uw brochure aan:

  Nieuwsbrief voor ouders

  Bent u graag betrokken bij het studiekeuzeproces van uw zoon of dochter? Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor ouders en blijf op de hoogte over veranderingen in het hoger onderwijs, onze infomomenten en ons opleidingsaanbod. Zo biedt u gemakkelijk antwoord op de vragen waar uw zoon of dochter mee worstelt.

  Schrijf u hier in:

Nog enkele tips

Tot slot geven we nog een aantal tips mee waarmee u uw zoon of dochter kan helpen.  

Vragen die uw zoon of dochter helpen in het studiekeuzeproces

 • Wie ben ik?
  Wat vind ik belangrijk?
 • Wat kan ik?
  In welke vakken was ik goed in het secundair?
  Waar hou ik me buiten de school mee bezig (vaardigheden, kennis, …) en wil ik me in verdiepen?
 • Wat wil ik?
  Wil ik vooral theoretische kennis opdoen of moet theorie voor mij rechtstreeks getoetst worden aan de praktijk?
  Wil ik later een bepaald beroep uitoefenen?

Eerst informatie opzoeken ... en vervolgens een kijkje komen nemen

Kent uw zoon of dochter studenten die les volgen aan een bepaalde hogeschool? Laat hem of haar hen dan zeker aanspreken. Maar vooral, kom samen met uw zoon of dochter zelf eens een kijkje nemen. Een overzicht van onze infomomenten vindt u hier: