Hyperactueel en relevant
In deze opleiding zet je jezelf in voor maatschappelijke doeleinden en werk je mee aan de uitdagingen van vandaag. Denk bijvoorbeeld maar aan de toenemende eenzaamheid of de druk op de gezondheidssector (ziekenhuizen, woonzorg- en dienstencentra ...). Zowel door middel van beleid, innovatie en begeleiding creëer je een leefbare en inclusieve omgeving voor oudere volwassenen. De relevantie van het beroep is dus van onschatbare waarde binnen de steeds toenemende vergrijzing. Deze opleiding richt zich dan ook op alle aspecten binnen het ouder worden en de hierbij horende problemen en mogelijkheden.
Veel praktijk
Omdat je al een diploma of ervaring binnen de sector verwierf, is deze opleiding voldoende praktijkgericht. Zo ga je na het theoretische gedeelte van elke module meteen aan de slag met een praktijkoefening uit het werkveld. Doorheen je opleiding werk je dus vier casussen uit.
De praktijkopdrachten kunnen bijvoorbeeld gaan over:
- het formuleren van aanbevelingen voor een beleid rond oudervriendelijke steden. Je start daarbij met het ondervragen van oudere volwassenen, werkt vervolgens de resultaten uit en formuleert tot slot de aanbevelingen op basis van jouw onderzoek.
- het in kaart brengen van de beschikbare technologie voor oudere volwassenen. Waarna je hen begeleidt in het gebruik ervan.
Uiteraard worden de oefeningen altijd afgestemd op de noden van de sector op dat ogenblik.
Combinatie werken en studeren
De opleiding telt slecht één lesdag per week gedurende één jaar (modeltraject). Dat maakt de combinatie tussen werken en studeren perfect mogelijk. Ben je dus al professioneel aan de slag in de gezondheidszorg en wil je jezelf verdiepen in de gerontologie? Dan is deze bachelor-na-bachelor het ideale traject voor jou.
Wil je de studielast liever verlagen? Of is het traject toch niet haalbaar met jouw werk- of privéleven? Dan kan je het traject ook spreiden over twee of meerdere jaren.