Overslaan en naar de inhoud gaan
Ergotherapie
Ergotherapie
Ergotherapie

Ergotherapie

Een ergotherapeut helpt mensen vlotter functioneren en participeren in hun dagelijkse leven. In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je met kleine, creatieve ingrepen een groot verschil maakt voor personen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen.

Iets voor jou?

Ergotherapie is een echte doe-opleiding voor creatievelingen. Kan je out of the box denken en handelen? Ben je sociaal en help je graag anderen? Werkt je enthousiasme aanstekelijk? Schrik je er niet van om initiatief te nemen? Leer je graag bij? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Wat leer je?

  • Ergotherapeutische vaardigheden om mensen hun hindernissen te leren overwinnen bij het wonen en zorgen, leren en werken, spelen en vrije tijd. Deze vaardigheden pas je toe bij kinderen, volwassenen en ouderen.
  • Brede theoretische basis is hierbij nodig zoals psychologie, anatomie van de beweging en pathologie.
  • Praktijk en theorie gaan hand in hand: uitdagende cases, werkveldervaring en stages vanaf het eerste jaar.
  • Communicatieve en reflectieve vaardigheden: teamwork is later erg belangrijk, daarnaast leer je ook duidelijk communiceren met personen en hun familie.
  • Internationale initiatieven doorheen het hele programma.

Wie word je?

We stomen je klaar voor de uitdagende job van ergotherapeut. Je luistert naar personen en zet hun hulpvraag om in praktische oplossingen. Je kan onmiddellijk aan de slag in ziekenhuizen, scholen, woon- en zorgcentra, psychiatrische instellingen en revalidatiecentra of als zelfstandig ergotherapeut. In je beroep maak je altijd deel uit van een team ergotherapeuten of zal je nauw samenwerken met een team van bijvoorbeeld psychologen, kinesitherapeuten, artsen, leerkrachten ... 

Theorie en heel wat praktijk

In deze opleiding gaan theorie en praktijk hand in hand. De lectoren die voor de klas staan, zijn echte experten met tonnen ervaring in het werkveld. Dankzij hun goede connecties heb je een ruim aanbod aan stageplaatsen. Bovendien loop je stage in elk jaar van je programma. In je eerste jaar ontdek je dus meteen of het beroep iets voor jou is. In je laatste jaar zijn er twee stageblokken voorzien, hierbij toon je je bekwaamheid bij verschillende doelgroepen. 

Tijdens vaardigheidstrainingen werk je met creatieve leervormen en hoogtechnologische hulpmiddelen. In het vaardigheidslab oefen je de basis van therapeutisch handelen. Daarnaast leer correct omgaan met levensechte praktijksituaties (bijvoorbeeld een hersenbloeding) gesimuleerd via VR, escape rooms of onze immersive cube. Zo ben je maximaal voorbereid op het werkveld.
 
 

Bij AP ben je geen nummertje in een overvolle aula, maar kennen we jou bij naam. Je komt terecht in een warme en veilige leeromgeving. Om dat te bereiken, kiezen we er bewust voor dat onze lessen op de campus doorgaan. Op die manier kunnen jij en je medestudenten elkaar versterken. De lessen op de campus worden aangevuld met digitale modules die je thuis voorbereidt en verwerkt.

Door de combinatie van praktijk en theorie, kan je je bekwaamheid tonen in een mix van toetsvormen. Dankzij gerichte feedback halen we het beste uit elke student. Enkele voorbeelden zijn praktijkbeoordelingen tijdens simulaties, een portfolio met tussentijdse beoordelingen, kennistoetsen tijdens de examenweken … 

Je bekijkt complexe hulpvragen vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit het werkveld weten we dat personen vaak niet één diagnose hebben, maar tegen meerdere obstakels opbotsen. Iemand met een psychosociale kwetsbaarheid bijvoorbeeld heeft niet alleen hulp nodig als persoon, maar ook nood aan ondersteuning in zijn of haar omgeving. 

Je leert hulpvragen over doelgroepen heen analyseren en vervolgens een geïntegreerd plan van aanpak opstellen samen met andere professionals.  

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar praktijkgerichte ergotherapeuten groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Ergotherapie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

De opleiding telt 180 studiepunten verdeeld over drie jaar. Elk jaar is opgedeeld in twee semesters. Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? 

Bekijk hier het programma 

 

  • Voeling met de job: je leert over de belangrijkste ergotherapeutische denkkaders en gaat op bezoek bij centra voor revalidatie of geestelijke gezondheidszorg, dienstencentra … 
  • On campus: in de eerste 100 dagen ben je vooral op de campus. Op die manier leer je je medestudenten en lectoren goed kennen.
  • Anatomie: je analyseert bewegingen en gaat zelf aan de slag door thuis opdrachten uit te voeren. Welke spieren, botten en gewrichten werken er wanneer je een trap oploopt bijvoorbeeld? Op de campus ligt de nadruk op inoefenen en begrijpen onder begeleiding van je lectoren.
  • Inclusie en diversiteit: tijdens het vak maatschappij in beweging onderzoek je de impact van een diverse omgeving. Zo heeft iedereen, ongeacht afkomst, leeftijd of beperking, het recht om te werken, spelen, sporten, het openbaar vervoer te nemen ... 
  • Humane wetenschappen: je duikt ook in vakken zoals psychologie en sociologie.
  • Gesprekstechnieken: je leert ook hoe je persoongericht kan communiceren via verschillende technieken. Later erg belangrijk als je een hulpvraag wil identificeren.  
  • Praktijkervaring: er is een vaardigheidslabo op de campus waar je de theorie meteen omzet in de praktijk dankzij simulatieoefeningen met medestudenten, VR, educatieve escaperooms ... 
  • Stage: je zet je al meteen je eerste stappen in het werkveld onder goede begeleiding van lectoren en stagebegeleiders. 
  • Mix van toetsvormen: je hebt schriftelijke examens voor theorieonderdelen en vaardigheidstoetsen voor de praktijk. Projecten en opdrachten dien je in via een portfolio buiten de examenperiode.  
  • Pathologie: je duikt in de ziekteleer. Je herkent aandoeningen en gaat verder in op symptomen van fysieke, neurologische en psychische ziektebeelden. Je leert over erfelijke en chronische aandoeningen, hoe je een diagnose kan stellen, wat je kan genezen …   
  • Betekenisvol handelen: je onderzoekt verschillende doelgroepen en vertrekt daarbij vanuit de drie pijlers van het dagelijkse leven.
  1. Leren en werken 
  2. Spelen en vrije tijd 
  3. Wonen en zorg

    Bijvoorbeeld: een kind met het syndroom van Down krijgt een aangepaste rekenlijn zodat inclusief onderwijs mogelijk is of een persoon met een bovenbeen amputatie wil in overleg met de werkgever en de ergotherapeut zijn werk als pakjeskoerier hervatten. 
  • Innovatief project: ontwikkel een hulpmiddel of zet een activiteit op voor een specifieke doelgroep. Tijdens dit onderdeel leer je samenwerken, creëren, presenteren en fier te zijn op wat een ergotherapeut allemaal kan verwezenlijken met een creatieve geest.
  • Professionele ontwikkeling: je oefent je eerste echte ergotherapeutische handelingen. Je doet simulatieoefeningen met externen, geeft een les ergonomie aan je medestudenten, ontwikkelt instructies voor personeel om gezond bureauwerk te doen … 
  • Domeinen binnen ergotherapie: je verkent verschillende specifieke domeinen van ergotherapie zoals de geestelijke gezondheidszorg, atypische in het onderwijs, fysieke revalidatie ... 
  • Stage: in het tweede jaar duurt je stage 5 weken. Je stageplek kies je uit een lijst van meer dan 200 plaatsen.
  • Methodisch behandelingsplan: je hebt geleerd hoe je een hulpvraag grondig analyseert en omzet in een behandelingsplan waarbij je zowel de persoon als de omgeving integreert. 
  • Stage: je laatste jaar bestaat grotendeels uit stage. Die is opgedeeld in twee blokken zodat je meerdere doelgroepen leert kennen. 
  • Bachelorproef: je onderzoekt een specifieke hulpvraag en werkt hiervoor een plan uit. 
    Enkel voorbeelden van onderzoeksvragen: 
    - Hoe zorg je ervoor dat meer kleuters klaar zijn om te schrijven?
    - Werk een terugkeer naar het werk traject uit op een gevangenisafdeling.
    - Maak een wijkscan en formuleer advies naar de stad om de buurt oudervriendelijk te maken. 
  • Professionele ontwikkeling: je werkt aan je zelfvertrouwen om het woord te nemen, samen te werken in team van verschillende zorgprofessionals, advies te formuleren naar beleidsorganen ... 
  • Blik op de toekomst: je bereidt je voor op het werkveld. Je krijgt sollicitatietraining en ontdekt hoe je als zelfstandige een praktijk kan starten. 
  • Keuzevakken: geef mee vorm aan je opleiding. Kies uit vakken uit de master Ergotherapeutische Wetenschappen of een onderdeel rond suïcidepreventie uit de opleiding Toegepaste Psychologie. 

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Gespreid programma

Doe je het liever wat rustiger aan?  Dan kan je er ook voor kiezen om het programma te spreiden over meer dan drie jaar. Dat wil zeggen dat je minder studiepunten per jaar opneemt, en op die manier de studiedruk verlaagt. Je doet er zo iets langer over dan het standaard programma.

Interesse? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.

Zin om verder te studeren voor ergotherapeut na een graduaat? Dan kan dit via een vervolgtraject van 150 studiepunten na een graduaatsdiploma Verpleegkunde, Maatschappelijk Werk, Sociaal-Cultureel Werk, Orthopedagogische Begeleiding en HR-Support. Je krijgt met andere woorden een vrijstellingspakket van 30 studiepunten.

Wil je een bijkomend bachelordiploma Ergotherapie behalen? Er bestaat onder voorwaarden een verkort traject van 120 studiepunten. Je kan kiezen of je die in twee of drie jaar aflegt. 

Verkort programma onderwijs/ welzijn
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:

  • Orthopedagogie;
  • Sociaal Werk;
  • Toegepaste Psychologie;
  • Gezinswetenschappen;
  • Pedagogie van het Jonge Kind;
  • Sociale Readaptatiewetenschappen
  • Kleuteronderwijs;
  • Lager Onderwijs;
  • Secundair Onderwijs
  • Creatieve Therapie;
  • Psychologische en Pedagogische wetenschappen
  • Criminologische Wetenschappen (optie/keuzevakken criminologie of welzijn).

Verkort programma gezondheid
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:

  • Verpleegkunde;
  • Vroedkunde;
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen;
  • Logopedie en Audiologie.

Verkort programma revaki
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:

  • Revalidatiewetenschappen;
  • Kinesitherapie;
  • Bewegingswetenschappen.

Verkort traject sport en bewegen
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:

  • Sport en Bewegen;
  • Sportkunde.
Meteen aan de slag

Als ergotherapeut kan je aan de slag in heel wat instellingen en organisaties in de gezondheids- en welzijnszorg zoals:

  • ziekenhuizen;
  • psychiatrische centra;
  • woonzorgcentra;
  • medisch-pedagogische instituten;
  • scholen;
  • revalidatiecentra;
  • arbeidstrajectbegeleidingsdiensten;
  • ...

Je werkt er steeds samen met andere hulpverleners in een multidisciplinair behandelings- en begeleidingsteam.

  • In de eerstelijns- en thuisgezondheidszorg eist de ergotherapeut meer en meer zijn plaats op.
  • Een revalidatiearts kan je als zelfstandig ergotherapeut inzetten om patiënten handelingen uit het dagelijks leven opnieuw aan te leren en advies te geven over aanpassingen in de woning. 
  • Ook in de bedrijfswereld doen ergotherapeuten meer en meer hun intrede als preventiemedewerker.
  • Daarnaast kan je dankzij je brede opleiding als begeleider aan de slag in dienstencentra, in tehuizen voor begeleid wonen en in de bijzondere jeugdzorg.
  • Met je diploma kan je ook in het buitenland aan het werk.

Tijdens je opleiding kan je heel wat internationale praktijkervaring opdoen.

  • Ga op internationaal studiebezoek.
  • Volg je stage in het buitenland. 
  • Ga op Erasmus naar Finland, Italië, Denemarken, Engeland, Turkije ...
  • Neem deel aan een ontwikkelingsproject in Peru, Kenia, Marokko, Senegal of Botswana.
  • Reis naar Denemarken samen met studenten Sociaal Werk voor de internationale en interdisciplinaire opleidingsmodule Changing Society (CHANSO).

 

FAQ over deze opleiding

  • Wat doet een ergotherapeut?

    Sommige mensen vinden alledaagse dingen zoals aankleden of eten moeilijk door een beperking. Als ergotherapeut help je hen met activiteiten om zelfstandig(er) te worden en zich opnieuw deel van de maatschappij te voelen. Je traint vaardigheden zoals veters strikken bij een kind, of helpt een oudere met eten, of een volwassene met een burn-out met aanpassingen op het werk. Jouw doelgroep en hun noden zijn dus heel divers, net zoals de activiteiten waarmee je hen helpt.

  • Is ergotherapie iets voor mij?

    Ergotherapie past bij jou als je graag met mensen werkt en hen wilt ondersteunen in hun dagelijks leven. Je houdt van teamwork en werkt vaak samen met andere professionals zoals bijvoorbeeld psychologen, leerkrachten, verpleegkundigen, kinesisten … Bureauwerk is niets voor jou: je bent graag in beweging en wilt creatief en oplossingsgericht aan de slag.

  • Werk je als ergotherapeut ook met kinderen?

    Ja, zeker! Je kunt als ergotherapeut met kinderen en jongeren werken die moeilijkheden ervaren in hun dagelijkse leven, zoals met spelen, leren, eten of aankleden. In overleg met ouders en leerkrachten bedenk je oplossingen op maat. Als kinder- of jongerenergotherapeut kun je werken in het buitengewoon onderwijs, revalidatiecentra, als leerondersteuner, zorgcoördinator of zelfs in je eigen praktijk.

  • Ga ik makkelijk werk vinden als ergotherapeut?

    Zeker weten! Ergotherapeut is een knelpuntberoep, of je nu werkt met kinderen, volwassenen of ouderen. De kans is daarom groot dat je na je opleiding meteen aan de slag kan.