Overslaan en naar de inhoud gaan

Ergotherapie

Een ergotherapeut helpt mensen vlotter te functioneren en te participeren in hun dagelijkse leven. In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je met kleine, creatieve ingrepen een groot verschil maakt voor personen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen.

Iets voor jou?

Ergotherapie is een echte doe-richting voor creatievelingen. Kan je out-of-the-box denken en handelen? Ben je sociaal en help je graag anderen? Werkt je enthousiasme aanstekelijk? Schrik je er niet van om initiatief te nemen? Leer je graag bij? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

ergotherapie.PNGWat leer je?

 • Ergotherapeutische vaardigheden om mensen hun hindernissen te leren overwinnen in hun woon-, werk- en vrijetijdscontext. Dit kan zijn in de geriatrie, geestelijke gezondheidszorg, fysieke revalidatie of bij atypische ontwikkeling.
 • Brede theoretische basis is hierbij nodig zoals psychologie, anatomie, gedragsneurologie en pathologie.

 • Praktijk en theorie gaan hand in hand: uitdagende cases, werkveldervaring en stages vanaf het eerste jaar

 • Communicatieve en reflectieve vaardigheden: teamwork is later erg belangrijk en je leert duidelijk communiceren met patiënten en hun familie

 • Internationale focus doorheen het hele traject

Wie word je?

We stomen je klaar voor de uitdagende job van ergotherapeut. Je luistert naar patiënten en zet hun hulpvraag om in praktische oplossingen. Je kan onmiddellijk aan de slag in ziekenhuizen, scholen, woon- en zorgcentra, psychiatrische instellingen en revalidatiecentra of als zelfstandig ergotherapeut. In je beroep maak je altijd deel uit van een team ergotherapeuten of zal je nauw samenwerken met psychologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en artsen.

Troeven

Net zoals in het werkveld

Deze opleiding is wetenschappelijk onderbouwd, realistisch en heeft een gezond evenwicht tussen praktijk en theorie. Onze vakdocenten hebben tonnen ervaring in het werkveld en dankzij onze goede connecties heb je een ruim aanbod aan stageplaatsen.

Aan motivatie en enthousiasme geen gebrek

We hebben een superenthousiaste lesgevers die je kansen gunnen, flexibel en betrokken zijn en de nodige dosis humor mee naar de les brengen.

Bij ons heb je een naam, geen nummer

AP staat voor openheid en respect. We benaderen je graag persoonlijk en vinden een warme en veilige leeromgeving belangrijk. We respecteren je individueel traject zodat je kan groeien op je eigen tempo.

Voortdurend vernieuwend

We houden op tijd en stond een intensieve zelfreflectie. We blijven leren en ontwikkelen, gaan voortdurend nieuwe uitdagingen aan en kijken over de grenzen. Want ook daar kan je veel van opsteken. 

Lessen op de campus 

We vinden het belangrijk dat toekomstige ergotherapeuten het sociale gebeuren opzoeken. Daarom kiezen we er bewust voor dat onze lessen op de campus doorgaan. Op die manier kunnen jij en je medestudenten elkaar versterken. 

 

Programma

Eerste en tweede jaar

Tijdens de eerste twee jaren laten we je proeven van alle aspecten van het beroepsleven van een ergotherapeut. Verwacht je aan een stevige dosis praktijkervaring. Je loopt zo vaak mogelijk stage. Al in het eerste jaar sturen we je het werkveld in. Je doet ervaring op in de geestelijke gezondheidszorg, bij atypische ontwikkeling, in de fysieke revalidatie en in de geriatrie.

Levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling staan centraal. We vinden het heel belangrijk dat je als mens en als ergotherapeut blijft groeien en ontwikkelen. Een persoonlijke coach helpt je hierbij.

Derde jaar

In je laatste jaar gaat het meeste van je tijd naar je stages en eindwerk. Je kan intekenen op keuzemodules en iedereen gaat internationaal.

 

 

Programma Academiejaar 2023-24

 • 1. Ergotherapie: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Professioneel redeneren 1 6
  Analyse van het menselijk handelen 3
  Ergotherapie in de geriatrie 1 3
  Ergotherapie in de geestelijke gezondheidszorg 1 3
  Creatieve en technische vaardigheden 1 3
  Psychologie 1 6
  Functionele anatomie en fysiologie 1 6
  Ergotherapie bij atypische ontwikkeling 1 3
  Ergotherapie in de fysieke revalidatie 1 3
  Creatieve en technische vaardigheden 2 3
  Stage 1 6
  Bewegingswetenschappen 3
  Algemene pathologie 3
  Functionele anatomie en fysiologie 2 6
  Ergotherapeut als wereldburger 1 3
 • 2. Ergotherapie: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Ergotherapie in de geriatrie 2 6
  Ergotherapie in de geestelijke gezondheidszorg 2 6
  Professioneel redeneren 2 3
  Psychopathologie/Psychologie 2 6
  Neurologie 3
  Gedragsneurologie en neuropsychologie 3
  Pathologie van het bewegingsapparaat 3
  Ergotherapie in de fysieke revalidatie 2 6
  Ergotherapie bij atypische ontwikkeling 2 6
  Professioneel redeneren 3 3
  Stage 2 12
  Ergotherapeut als wereldburger 2 3
 • 3. Ergotherapie: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Ergotherapie in de fysieke revalidatie 3 3
  Ergotherapie in de geestelijke gezondheidszorg 3 3
  Ergotherapie in de geriatrie 3 3
  Ergotherapie bij atypische ontwikkeling 3 3
  Stage 3 12
  Stage 4 15
  Eindwerk 12
  • Keuzepakket Interprofessioneel samenwerken
   Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   InterProfessioneel Samenwerken in de Gezondheidszorg 3
   Interprofessioneel samenwerken in inclusief onderwijs 3
   Management van zorg (master) 4
  • Keuzepakket reeks 1: beroepsontwikkeling
   Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Beroepsontwikkeling in internationale context 3
   Algemene didactiek I 3
   Occupational science 1 (master) 3
   Immersive storytelling in healthcare 3
  • Keuzepakket reeks 2
   Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   AP Studium Generale 3
   Ergotherapeut als wereldburger 3 3
   Changing Society 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Als ergotherapeut kan je aan de slag in heel wat instellingen en organisaties in de gezondheids- en welzijnszorg zoals ziekenhuizen, psychiatrische centra, woonzorgcentra, medisch-pedagogische instituten, scholen, revalidatiecentra of arbeidstrajectbegeleidingsdiensten. Je werkt er steeds samen met andere hulpverleners in een multidisciplinair behandelings- en begeleidingsteam.

In de eerstelijns- en thuisgezondheidszorg eist de ergotherapeut meer en meer zijn plaats op. Een revalidatiearts kan je als zelfstandig ergotherapeut inzetten om patiënten handelingen uit het dagelijks leven opnieuw aan te leren en advies te geven over aanpassingen in de woning.  Ook in de bedrijfswereld doen ergotherapeuten meer en meer hun intrede als preventiemedewerker.

Daarnaast kan je dankzij je brede opleiding als begeleider aan de slag in dienstencentra, in tehuizen voor begeleid wonen en in de bijzondere jeugdzorg.

Je diploma biedt ook tewerkstellingsmogelijkheden in het buitenland.

Verder studeren

Bij AP Hogeschool kan je via verkorte trajecten gemakkelijk een bijkomend diploma Sociaal Werk, Kleuteronderwijs of Lager Onderwijs behalen. Of is de bachelor-na-bachelor Autismespectrumstoornissen of bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie iets voor jou? Wie het verder zoekt, kan een master Ergotherapeutische Wetenschap aan de universiteit volgen.

Internationaal

Ergotherapie goes international

Tijdens je opleiding verwachten we dat je internationale praktijkervaring opdoet. Dat kan door een internationaal studiebezoek in te plannen, je stage volledig uit te voeren tijdens een Erasmusverblijf in het buitenland of als Non-Erasmus waarbij je zelf je bestemming bepaalt. Finland, Italië, Denemarken, Engeland en Turkije zijn mogelijke Erasmusbestemmingen. Je kan ook deelnemen aan ontwikkelingsprojecten in Peru, Kenia, Marokko, Senegal of Botswana. Een andere optie is de internationale en interdisciplinaire opleidingsmodule Changing Society (CHANSO), in samenwerking met studenten Ergotherapie en Sociaal Werk uit Denemarken.

Flexibel studeren

Gespreid traject

Heb je vragen over je traject? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider. Deze begeleider kijkt samen met jou naar wat voor jou het meest geschikte traject is. 

Verkort traject

Heb je al een bachelordiploma op zak en wil je graag een bijkomend diploma Ergotherapie behalen? Dat kan! Er bestaat een verkort traject met minder studiepunten dan een normaal bachelorprogramma. Dankzij kennis die je al opdeed tijdens een andere relevante bacheloropleiding, moet je maar 120 studiepunten opnemen. Je kan kiezen of je die in twee of drie jaar aflegt.

Afhankelijk van het diploma dat je hebt behaald, kies je één van onderstaande trajecten.