Overslaan en naar de inhoud gaan

Ergotherapie

Een ergotherapeut helpt mensen vlotter te functioneren en te participeren in hun dagelijkse leven. In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je met kleine, creatieve ingrepen een groot verschil maakt voor personen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen.

Iets voor jou?

Ergotherapie is een echte doe-richting voor creatievelingen. Kan je out-of-the-box denken en handelen? Ben je sociaal en help je graag anderen? Werkt je enthousiasme aanstekelijk? Schrik je er niet van om initiatief te nemen? Leer je graag bij? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

ergotherapie.PNGWat leer je?

  • Ergotherapeutische vaardigheden om mensen hun hindernissen te leren overwinnen bij het wonen en zorgen, leren en werken, spelen en vrije tijd. Deze vaardigheden pas je toe bij kinderen, volwassenen en ouderen.
  • Brede theoretische basis is hierbij nodig zoals psychologie, anatomie van de beweging en pathologie.

  • Praktijk en theorie gaan hand in hand: uitdagende cases, werkveldervaring en stages vanaf het eerste jaar.

  • Communicatieve en reflectieve vaardigheden: teamwork is later erg belangrijk en je leert duidelijk communiceren met personen en hun familie.

  • Internationale perspectieven doorheen het hele traject.

Wie word je?

We stomen je klaar voor de uitdagende job van ergotherapeut. Je luistert naar personen en zet hun hulpvraag om in praktische oplossingen. Je kan onmiddellijk aan de slag in ziekenhuizen, scholen, woon- en zorgcentra, psychiatrische instellingen en revalidatiecentra of als zelfstandig ergotherapeut. In je beroep maak je altijd deel uit van een team ergotherapeuten of zal je nauw samenwerken met een team van bijvoorbeeld psychologen, kinesitherapeuten, artsen, leerkrachten ... 

Theorie en heel wat praktijk

De opleiding biedt een goed evenwicht tussen theorie en praktijk. De lectoren die voor de klas staan, zijn echte experten. Ze hebben tonnen ervaring in het werkveld en dankzij goede connecties heb je een ruim aanbod aan stageplaatsen.

Je loopt stage in elk jaar van je programma. In je eerste jaar ontdek je dus meteen of het beroep iets voor jou is. In je laatste jaar zijn er twee stageblokken voorzien, hierbij toon je je bekwaamheid bij verschillende doelgroepen. 

Tijdens vaardigheidstrainingen werk je met creatieve leervormen en hoogtechnologische hulpmiddelen. In het vaardigheidslab oefen je de basis van therapeutisch handelen. Daarnaast leer correct omgaan met levensechte praktijksituaties (bijvoorbeeld een hersenbloeding) gesimuleerd via VR, escape rooms of onze immersive cube. Zo ben je maximaal voorbereid op het werkveld! 
 
 

Bij AP ben je geen nummertje in een overvolle aula, maar kennen we jou bij naam. Je komt terecht in een warme en veilige leeromgeving. Om dat te bereiken, kiezen we er bewust voor dat onze lessen op de campus doorgaan. Op die manier kunnen jij en je medestudenten elkaar versterken. De lessen op de campus worden aangevuld met digitale modules die je thuis voorbereidt en verwerkt.

Door de combinatie van praktijk en theorie, kan je je bekwaamheid tonen in een mix van toetsvormen. Dankzij gerichte feedback willen we zo het beste uit elke student halen. Enkele voorbeelden zijn praktijkbeoordelingen tijdens simulaties, een portfolio met tussentijdse beoordelingen, kennistoetsen tijdens de examenweken … 

Je bekijkt complexe hulpvragen vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit het werkveld weten we bijvoorbeeld dat personen vaak niet één diagnose hebben, maar tegen meerdere obstakels opbotsen. Iemand met een psychosociale kwetsbaarheid bijvoorbeeld heeft niet alleen hulp nodig als persoon, maar ook nood aan ondersteuning in zijn of haar omgeving. 

Je leert hulpvragen over doelgroepen heen analyseren en vervolgens een geïntegreerd plan van aanpak opstellen samen met andere professionals.  

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar praktijkgerichte ergotherapeuten groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Ergotherapie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Per jaar

EERSTE EN TWEEDE JAAR

Tijdens de eerste twee jaren laten we je proeven van alle aspecten van het beroepsleven van een ergotherapeut. Verwacht je aan een stevige dosis praktijkervaring. Je loopt zo vaak mogelijk stage. Al in het eerste jaar sturen we je het werkveld in. Je doet ervaring op in de geestelijke gezondheidszorg, bij atypische ontwikkeling, in de fysieke revalidatie en in de geriatrie.

Levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling staan centraal. We vinden het heel belangrijk dat je als mens en als ergotherapeut blijft groeien en ontwikkelen. Een persoonlijke coach helpt je hierbij.

DERDE JAAR

In je laatste jaar gaat het meeste van je tijd naar je stages en eindwerk. Je kan intekenen op keuzemodules en iedereen gaat internationaal.

Meteen aan de slag

Als ergotherapeut kan je aan de slag in heel wat instellingen en organisaties in de gezondheids- en welzijnszorg zoals ziekenhuizen, psychiatrische centra, woonzorgcentra, medisch-pedagogische instituten, scholen, revalidatiecentra of arbeidstrajectbegeleidingsdiensten. Je werkt er steeds samen met andere hulpverleners in een multidisciplinair behandelings- en begeleidingsteam.

In de eerstelijns- en thuisgezondheidszorg eist de ergotherapeut meer en meer zijn plaats op. Een revalidatiearts kan je als zelfstandig ergotherapeut inzetten om patiënten handelingen uit het dagelijks leven opnieuw aan te leren en advies te geven over aanpassingen in de woning.  Ook in de bedrijfswereld doen ergotherapeuten meer en meer hun intrede als preventiemedewerker.

Daarnaast kan je dankzij je brede opleiding als begeleider aan de slag in dienstencentra, in tehuizen voor begeleid wonen en in de bijzondere jeugdzorg.

Je diploma biedt ook tewerkstellingsmogelijkheden in het buitenland.

Bij AP Hogeschool kan je via verkorte trajecten gemakkelijk een bijkomend diploma Sociaal Werk, Kleuteronderwijs of Lager Onderwijs behalen. Of is de bachelor-na-bachelor Autismespectrumstoornissen of bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie iets voor jou? Wie het verder zoekt, kan een master Ergotherapeutische Wetenschap aan de universiteit volgen.

Tijdens je opleiding verwachten we dat je internationale praktijkervaring opdoet. Dat kan door een internationaal studiebezoek in te plannen, je stage volledig uit te voeren tijdens een Erasmusverblijf in het buitenland of als Non-Erasmus waarbij je zelf je bestemming bepaalt. Finland, Italië, Denemarken, Engeland en Turkije zijn mogelijke Erasmusbestemmingen. Je kan ook deelnemen aan ontwikkelingsprojecten in Peru, Kenia, Marokko, Senegal of Botswana. Een andere optie is de internationale en interdisciplinaire opleidingsmodule Changing Society (CHANSO), in samenwerking met studenten Ergotherapie en Sociaal Werk uit Denemarken.

GESPREID TRAJECT

Heb je vragen over je traject? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider. Deze begeleider kijkt samen met jou naar wat voor jou het meest geschikte traject is. 

Vervolgtraject na graduaat

Heb je succescvol een graduaatsopleiding afgerond? Proficiat, dan ben je klaar om aan de slag te gaan. Nog geen zin om te gaan werken, maar kriebelt het om verder te studeren? Dan kan je ervoor kiezen om nog een bachelor Ergotherapie te behalen. Dankzij je graduaatsdiploma, hoef je hiervoor slechts 150 studiepunten op te nemen. Je krijgt met andere woorden een vrijstellingspakket van 30 studiepunten. Zo is de studielast minder zwaar en hoef je enkel de vakken op te nemen die voor jou relevant zijn. Je kan een vervolgtraject opstarten na een graduaatsdiploma Verpleegkunde, Maatschappelijk Werk, Sociaal-Cultureel Werk, Orthopedagogische Begeleiding en HR-support.

VERKORT TRAJECT

Heb je al een bachelordiploma op zak en wil je graag een bijkomend diploma Ergotherapie behalen? Dat kan! Er bestaat een verkort traject met minder studiepunten dan een normaal bachelorprogramma. Dankzij  de kennis die je al opdeed tijdens een andere relevante bacheloropleiding, moet je maar 120 studiepunten opnemen. Je kan kiezen of je die in twee of drie jaar aflegt. Als je dit in twee jaar wil afleggen, mag je maximaal 72 studiepunten per jaar opnemen. Er wordt dan een traject op maat opgesteld. Neem daarvoor contact op met onze trajectbegeleider.

Verkort traject onderwijs/welzijn

Voor studenten met een diploma Bachelor in de Orthopedagogie, Bachelor in het Sociaal Werk, Bachelor in de Toegepaste Psychologie, Bachelor in de Gezinswetenschappen, Bachelor in de Pedagogie van het Jonge Kind, Bachelor in de Sociale Readaptatiewetenschappen, Ed. Bachelor Kleuteronderwijs, Ed. Bachelor Lager Onderwijs en Ed. Bachelor Secundair Onderwijs, Bachelor in de Creatieve Therapie, Bachelor in de Psychologische en Pedagogische wetenschappen of een Bachelor in de Criminologische Wetenschappen (optie/keuzevakken criminologie of welzijn).

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Voor studenten met een diploma Bachelor in de Verpleegkunde, Bachelor in de Vroedkunde, Bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen of een Bachelor in de Logopedie en Audiologie.

 

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen