Overslaan en naar de inhoud gaan

Studium Generale

AP Hogeschool organiseert in academiejaar 2023-2024 voor de 14e keer de lezingencyclus Studium Generale - Leerstoel Kinsbergen.

Studium Generale is een initiatief van AP Hogeschool in samenwerking met deSingel Internationale Kunstcampus en Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen

 

Read this info in English

Over Studium Generale

Onze jaarlijkse Studium Generale lezingenreeksen draaien om een centraal en maatschappelijk relevant thema. We nodigen tien sprekers uit om hun persoonlijke ervaringen, bevindingen, reflecties en ideeën voor de toekomst met het publiek te delen. Met deze collegereeks stimuleert AP Hogeschool deelnemers om na te denken over actuele vraagstukken. Interdisciplinariteit en maatschappelijke relevantie staan hierbij centraal. De Studium Generale lezingen zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden en worden gehouden in het Nederlands of Engels. Elke lezing wordt gevolgd door een kort debat met het publiek.

Over het jaarthema

2023-2024 | The Liquid Society

De Poolse socioloog Zygmunt Bauman introduceerde de metafoor van de “vloeibare samenleving” om de toestand van niet-aflatende verandering in onze huidige maatschappij te vatten. Hij vond deze beweging terug in zowel identiteiten, relaties als in de wereldeconomie.  

Geeft de verkregen bewegingsruimte een gevoel van vrijheid? Of verdwaal je? Wordt deze fluïditeit door iedereen erkend? Of is het een voorrecht - een gevecht? Kan de “Homo Eligens”, de (obsessief) kiezende mens, nog buiten het eigen vervagende hokjesdenken? En kan die nog rekening houden met de en het andere? Biedt Hopepunk, het actief aanpakken van wat ‘fout’ loopt en het even actief (mee) versterken van wat ‘juist’ zit, een uitweg?

Copyright foto: Yue Kong, Afstudeercollectie 2022-2023 Departement Mode (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen) 
 

Praktisch

Programma

Woensdag 4 oktober 2023 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Walter Weyns 

  • Titel: Aquarius revisited - over het vloeibaar leven van vandaag

  • Taal: Nederlands

  • Locatie: Gele zaal, campus deSingel

Toen Zygmunt Bauman in 2000 de uitdrukking ‘liquid modernity’ lanceerde, raakte hij een gevoelige snaar. Instituties, normen en sociale identiteiten veranderen zo snel dat ze vloeibaar lijken. Plots werd alles herkend als liquide: liefde, werk, het hele leven. Je dobbert wat, probeert iets uit en je ziet wat ervan komt. Dat zoeken, tasten, uitproberen zonder uitzicht op zekerheid maakt dat nagenoeg alle handelingen het karakter krijgen van grote of kleine projecten. En vooral: het verandert onze maatschappij, onze cultuur en onze ‘zelven’. In de plaats van te passen binnen een groot en overzichtelijk raderwerk, zoals je met wat goede wil de traditionele en moderne maatschappij kon noemen, hangen mensen er in de liquid modernity maar losjes bij. In deze lezing wordt duidelijk gemaakt dat de term ‘liquid’ meer is dan zomaar een metafoor: het toont wat we vandaag zijn, en morgen allicht nog meer.

 

Woensdag 8 november 2023 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Khalid Benhaddou
  • Titel: Uitdagingen van een superdiverse samenleving
  • Taal: Nederlands
  • Locatie: Aula 111, campus Meistraat

We leven in een wereld waar verandering en diversiteit de norm zijn: Wat zijn de gevolgen van diversiteit op ons dagelijks leven? Hoe kunnen we gedijen in een dynamische omgeving? 

Vaak lijken de behoeften en verlangens van mensen met verschillende culturele achtergronden te botsen. Of het nu gaat over voeding, gender, religie, taal of vrije meningsuiting, deze kwesties kunnen complex zijn en vragen oproepen. Wat is het wettelijk kader voor het beoordelen van deze verzoeken? Welke culturele en religieuze achtergronden liggen eraan ten grondslag? Is het raadzaam om deze verzoeken te verwelkomen en bruggen te slaan, of moeten we grenzen stellen

 

Woensdag 22 november 2023 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Brandon Wen
  • Titel: Liquid Dreams
  • Taal: Engels
  • Locatie: Gele zaal, campus deSingel

Brandon Wen is Creative director of the Fashion Department at the Royal Academy of Fine Arts Antwerp. He gives insight into his sources of inspiration and design practice. What do "fashion" and "(art) education" mean in this fluid 21st century? What kind of designers do we need for the future?

 

Woensdag 6 december 2023 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Sien Vanmaele
  • Titel: Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld 
  • Taal: Nederlands
  • Locatie: Zaal Plantino, campus Lange Nieuwstraat
  • Beschikbaarheid: beperkt tot 30 plaatsen.

OPGELET: Deze lezing is helaas al volzet. Je kan via de gewone inschrijflink wel nog een plekje op de wachtlijst reserveren. 

Theatermaker Sien Vanmaele bekijkt de veranderende wereld vanuit haar keuken en stelt zich de vraag: "kan je de wereld redden door te koken?".  Haar zintuiglijke performances beginnen vanuit haar persoonlijk verhaal, een zoektocht naar hoe we beter kunnen zorgen voor de mens en de wereld die ons omringt. In Spijs voor liefde maakt ze het publiek deelgenoot in het helen van onverwerkt liefdesverdriet, in Witlof from Syria gaat ze koken bij Syrische mensen thuis, op zoek naar verbinding. In de trilogie ZEEMAAL, LANDMAAL en LUCHTMAAL probeert ze een ecologische catastrofe te vermijden. 

Ze neemt je mee in haar artistiek parcours en laat je terwijl ruiken, voelen en proeven en probeert een antwoord te vinden op de vraag: "kan je voor de wereld werkelijk iets betekenen vanuit de keuken?".
 

 

Woensdag 21 februari 2024 van 19 - 21 uur

Alle Menschen (werden Büder) is een lopend beeldend onderzoek naar de perceptie en vooroordelen die er bestaan met betrekking tot migratie binnen Europa (Schengenzone).

In het spoor van migratie brengt Ans Brys een grote verscheidenheid aan mensen en plaatsen in beeld, waardoor verschillen neigen te vervagen en het voor kijkers steeds moeilijker wordt om op hun eerste indrukken, percepties of gemediatiseerde instincten te vertrouwen. Met behulp van het medium fotografie streeft ze naar een visuele unanimiteit teneinde opgelegde labels te verwerpen en de mensen die gefotografeerd worden te rehumaniseren, wie ze ook zijn. Uiteindelijk moeten we allemaal eten, slapen, liefhebben, douchen, reizen. We verlangen allemaal naar vrijheid en veiligheid.

"Alle Menschen werden Brüder" (Alle mensen worden broeders) is een uittreksel uit het Europese volkslied, verwijzend naar het broederschap van een verenigde natie. En net die eenheid ontbreekt in de Europese aanpak van inkomende migratie, met een humanitaire crisis tot gevolg.
 

Dinsdag 27 februari 2024 om 20 uur 

  • Spreker: Byung-Chul Han
  • Titel: De geest van de hoop & Beethovens Hammerklaviersonate
  • Taal: Spreektaal Duits, boventiteling Nederlands
  • Locatie: Blauwe zaal, campus deSingel
  • Beschikbaarheid: 60 gratis tickets voor studenten en personeelsleden

Update 05/02/2024: Opgelet, deze lezing is helaas geannuleerd. Ingeschreven gasten worden ook persoonlijk via mail verwittigd door DESINGEL. 

Compromisloos en met een scherpe analytische blik ontleedt Byung-Chul Han onze neoliberale samenleving, ‘een prestatiemaatschappij’. We zijn volgens Han niet meer in staat tot gelatenheid en zingeving. Het marktdenken en onze prestatiedrang maken van ons onvrije wezens; we liggen uitgeput in bed omdat we voortdurend de beste versie van onszelf willen zijn. Met zijn nieuwe boek Der Geist der Hoffnung (‘De geest van de hoop’) kiest Han resoluut voor de weg van de hoop. Vergezeld door een pianist(e) roept Han tijdens deze muzikale lezing de hoop weer in het leven als het begin van alles. Beethovens Hammerklaviersonate wordt daarbij live uitgevoerd als de sonate van de hoop. Als een krachtige sprong, een nieuw elan.

Deze avond maakt deel uit van het RE/BIRTH festival in DE SINGEL. Studenten en personeelsleden van AP kunnen zich gratis inschrijven via de interne ticketlink. Aan externe geïnteresseerden vragen we om een ticket te reserveren via de website van DE SINGEL. Bedankt voor uw begrip. 

 

Woensdag 28 februari 2024 van 19 - 21 uur

  • Speaker: Christophe Busch
  • Title: Truth decay, polarisation and depluralisation: a brave new world?
  • Language: Engels
  • Location: Aula Kockx, campus Meistraat

Our society is changing at breakneck speed. Globalisation is turning our world into a village and results, among other things, in increased complexity, super-diverse cities and regions. In addition, an ever-growing virtual world has been added since the 1990s. Algorithms thereby determine the speed and manner in which information flows or storms through our frames of mind. Globalisation and algorithmisation bring challenges as well as numerous opportunities. Patterns in history teach us that new information and communication technologies, coupled with impactful events such as a pandemic or war often put truth and identity under pressure. An episode of truth decay and binary frames of mind are then the result. It is important to reflect on how these social realities are shaped by language and narrative, and that it is precisely plurality and connectedness that can provide us with partial solutions.

 

Woensdag 13 maart 2024 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Sofie Van Bauwel
  • Titel: Media en beeldvorming
  • Taal: Nederlands
  • Locatie: Gele zaal, campus deSingel

Onze levens zijn meer en meer doordrongen met media en we consumeren meer dan ooit allerlei mediacontent - van Tiktokfilmpjes tot series op streamers zoals Netflix. Onze levens lijken wel verweven te zijn met deze audiovisuele verhalen. Deze mediacontent is vaak hybride, onduidelijk en fluïde zowel in beeldvorming als in format. Vertellen ze iets over de samenleving van vandaag of zijn ze eerder een voorbode van wat er komt? Hoe gaan we om met veranderende beeldvorming en transgressies van mediaformats?

 

Woensdag 27 maart 2024 om 14 uur = VOLZET

(Opgelet: dit is uitzonderlijk een middagvoorstelling)
 

  • Spreker: Alain Platel
  • Titel: Ontmoetingen volgens Alain Platel en Berlinde De Bruyckere
  • Taal: Engels
  • Locatie: Opera Antwerpen
  • Beschikbaarheid: 100 plaatsen

‘Nooit was een schaduw van een boom zo heerlijk...’, klinkt het in Händels beroemde aria Ombra mai fu. Alain Platel en beeldend kunstenares Berlinde De Bruyckere laten zich voor hun nieuwe productie bij Opera Ballet Vlaanderen inspireren door de schaduw van een boom als ontmoetingsplek, als een plaats waar overal ter wereld en doorheen de geschiedenis mensen samenkomen om uit te rusten, elkaar te treffen of problemen te bespreken. De Bruyckeres poëtische beeldenwereld lijkt een zielsverwant van Platels universum. Na het overweldigende succes van C(H)ŒURS 2022 nodigt Platel opnieuw de koorleden, dansers en orkestmusici van Opera Ballet Vlaanderen uit tot een creatieve dialoog. Samen met zanger en performer TK Russell en gastchoreografen Mélanie Lomoff en Luis Marrafa creëren ze de voorstelling Ombra. Componist Steven Prengels ontwikkelt een nieuwe orkestpartituur waarin hij bekende klassieke meesterwerken van onder meer Händel, Bach, Mozart en Beethoven verweeft tot nieuwe betekenislagen.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen. Dankzij Studium Generale kan je naar de voorgenerale repetitie, de op één na laatste voor de wereldpremière van deze nieuwe creatie. Nadien praten we na met de makers over de thema's en invloeden die hen tot dit eindresultaat hebben gebracht.

 

Zaterdag 30 maart 2024 om 20 uur

  • Spreker: Joke Hermsen & Hans Alma
  • Titel: Over thuiskomen
  • Taal: Nederlands
  • Locatie: Theaterstudio, campus deSingel

Mensen worden gedreven door een verlangen naar het onbekende én een heimwee naar het vertrouwde. Ze willen reizen om daarna thuis te kunnen komen. Maar kunnen we nog thuiskomen in een wereld die uit elkaar valt? Het zoeken naar zin lijkt een poging om de chaos te bezweren. Maar staan zingeving en chaos wel op gespannen voet? Over deze vragen gaat Katrien Schaubroeck in gesprek met de schrijvers-filosofen Hans Alma en Joke Hermsen. 

Deze avond maakt deel uit van FESTIVAL Filosofienocturne i.s.m. DE SINGEL en UAntwerpen.

 

Woensdag 17 april 2024 van 19 - 21 uur

  • Spreker: Eline De Clercq
  • Titel: The sympoiesis garden
  • Taal: Engels
  • Locatie: Garden, campus Mutsaard

Eline De Clercq is a researcher and visual artist. Within the research project 'Making Sense,' she, along with students, initiates 'The Sympoiesis Garden' at the Royal Academy of Fine Arts Antwerp. 'Sympoiesis' means 'making together.' People, animals, plants, bacteria, fungi, and so much more. Besides the literal 'making together,' there is also the aspect of understanding together, looking together, thinking together, researching together, studying together, ... A lot of 'together,' which is not easy for artists trained to be alone. Is it appealing for artists to create together? What is the art world if not an ecology with tides, biodiversity, ecotones, symbiogenesis, fossils alongside new shells, and occasionally a jellyfish drifting among the algae in the sun? The art world also experiences stress due to pollution. Eline De Clercq wants to gather elements from the Sympoiesis garden to learn from as an artist. Not metaphorically, but rather the real substance and real characteristics of living movements. What is moss? What is soil? What is sap that flows and solidifies? And what are artists?

Eerdere edities

2022-2023

2022-2023 | BELEVING

‘Beleving’, een woord waarmee je tegenwoordig om de oren wordt geslagen. We willen graag betalen voor die ene memorabele gastronomische beleving of de unieke belevingsreis van onze dromen. En zelfs in de zorgsector worden belevingsmomenten steeds belangrijker. Het lijkt er soms op dat we geen genoegen meer nemen met minder-dan-geweldige ervaringen. 

Beleving is echter ook ruimer: hoe je iets waarneemt en daarna interpreteert en ervaart. En dat is een erg boeiend gegeven. De wereld rondom ons is dan misschien in theorie voor iedereen dezelfde, we beleven hem wel allemaal op een andere manier. Vanuit onze verschillende achtergronden, vanuit onze positieve of negatieve levenservaringen, vanuit frustratie of idealisme.  

In de lezingenreeks Studium Generale van 2022-2023 nodigt AP Hogeschool opnieuw markante sprekers uit om het thema ‘beleving’ vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Moet alles bijvoorbeeld eigenlijk wel een beleving zijn? Welke rol spelen onze hersenen? En eindigen we straks allemaal in de Metaverse? 

 
GASTSPREKERS

Peter De Cupere, beeldend kunstenaar 
Onze ervaring van geur. 
 
Licorice Leroy
De semantiek van het geluid
 
Steven Laureys
The neuroscience of meditation - when knowledge meets experience and translates to clinical care
 
Mohamed Amin Chaib
Aanslag op het hart
 
Sofie Braem
De beleving van een patiënt binnen het AZ Monica ziekenhuis

Gert Van Goolen
No effort becomes real until it is experienced
 
Erik Wieërs
Van schoonheid naar architectuurkwaliteit
 
Heleen De Bruyne
De (on)mogelijkheid van seksuele vrijheid
 
Ine Vanoeveren
Breaking the fifth wall
 
Silvia Van Aken, onderzoeker Immersive Lab (AP Hogeschool)
Environmental Immersion

2021-2022

2021-2022 | HOOP

Als we de media mogen geloven, lijkt het of er vandaag nog weinig is om hoopvol over te zijn. Epidemiologische, sociale en financiële crisissen volgen elkaar in sneltempo op en voorspellingen over de toekomst van onze planeet zijn allerminst positief. Waar de industrialisering ons in de vorige eeuw nog welvaart bracht, zien we vandaag vooral de negatieve gevolgen ervan in de vorm van massaconsumptie en ecologische roofbouw. Bovendien lijkt de gevestigde wereldorde niet opgewassen tegen de uitdagingen van onze samenleving vandaag. 

Toch zijn er ook heel wat andere, positieve, verhalen. Hoopgevende praktijken, vaak gegroeid vanuit burgerinitiatieven en voortgestuwd door een gedeeld ideaal. Voorbeelden die ons tonen hoe een duurzamere landbouw- en energievoorziening mogelijk is. Hoe onderwijs en gezondheidszorg beter kunnen inspelen op de noden van een diverse, inclusieve maatschappij. Of hoe het herdenken van politieke en economische systemen kan leiden tot een faire verdeling van rijkdommen. Hoop is in die context geen utopie of naïef geloof in een onbereikbaar ideaal, maar een concrete praktijk. Deze verhalen tonen ons dat positieve veranderingen, hoe klein ook, een groot verschil kunnen maken.

In de lezingenreeks Studium Generale van 2021-22 nodigt AP Hogeschool 10 markante sprekers uit om het thema hoop vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Wat betekent de kracht van hoop in onze psyché? Hoe bevrijden we ons van cynisme en een gevoel van machteloosheid? En welke antwoorden kunnen we formuleren op de problemen die zich vandaag en in de toekomst stellen?

GASTSPREKERS

Bleri Llhesi, filosoof & politicoloog (VUB), jongerenwerker en mensenrechtenactivist 
De kracht van hoop.

Ana Cecilia Dinerstein, critical theorist and activist (University of Bath)
The Global Politics of Hope - Resistance and Critique beyond Destruction. 

Serge De Gheldere, climate activist 
The Future is Unwritten. 

Ingrid De Jonghe, oprichter TEJO (Therapeuten voor jongeren)
HOU VAST, een warm pleidooi voor een positieve attitude en meer engagement naar jongeren. 

Hildegard Hermans, hoofd HR in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Changemanagement in organisaties. 

Mohamed Ridouani, politicus (Vooruit) en burgemeester van Leuven 
Vuur voor een nieuwe vooruitgang. 

Jan Vandenhouwe, artistiek directeur Opera Ballet Vlaanderen 
Opera als kunstvorm van de hoop.

Barbara Raes, onderzoeker en oprichter Beyond the Spoken
Nieuwe rituelen voor nieuwe tijden.

Loïc De Cannière, filosoof en econoom
Africa on the crossroads. 

Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater
Is er hoop voor de kinder- en jeugdpsychiatrie?

2020-2021

2020-2021 | PRIVACY

Privacy is een universeel mensenrecht. Niet enkel uw persoonsgegevens, maar zelfs uw autonomie en integriteit worden erdoor beschermd. Het recht op privacy is een voorwaarde voor alle andere mensenrechten en maakt deel uit van de Belgische grondwet en Europese regelgeving. Maar onze privacy komt steeds meer onder druk te staan.

In de strijd tegen misdaad en terrorisme wordt privacy al te vaak als pasmunt ingezet. Denk maar aan slimme ANPR-camera’s die registreren wat we doen en laten op straat, de digitale vingerafdruk in de identiteitskaart, de dataretentiewet die telecombedrijven verplicht onze communicatiegegevens bij te houden. Bovendien gooien we vrijwillig onze persoonsgegevens te grabbel in ruil voor het gebruiksgemak of entertainment van ogenschijnlijk onschuldige digitale toepassingen. Voor heel wat bedrijven zijn die gegevens goud waard.

Waarom doen we dat? En hebben we wel degelijk ‘niets te verbergen’? Welke prijs zijn we bereid te betalen voor de bescherming van onze veiligheid, onze gezondheid? Hoe veilig zijn onze gegevens in de handen van bedrijven en overheden? Tien boeiende sprekers met diverse expertise belichten het thema 'privacy' vanuit soms heel onverwachte hoeken.

Gastsprekers

Walter Weyns, socioloog en cultuurcriticus (UAntwerpen)
Grensschermutselingen. Over de dynamiek van het private en het publieke.

Hilde Van den Bulck, hoogleraar Communicatiewetenschappen (UAntwerpen)
Pick a Dessert and We Reveal Which Hogwarts Professor You Are: Social Media and Your Data.

Sally Ghannoum, kunstenaar
Privacy is the mirror of humanity.

Inti De Ceukelaire, ethisch hacker
Jouw privacy door de ogen van een hacker.

Jinnih Beels, Antwerps schepen voor onderwijs en jeugd
Generatie informatie. 

Tim Pauwels, ombudsman VRT Nieuws
Hoe gaan de media om met privacy? 

Tom Vandries, Sensoa
Sexting: an introduction to sexuality in a digital world.

Jitske Van de Veire, ondernemer en influencer
Schenenschopper op uw dagelijkse instafeed

Bart Goethals, hoogleraar UAntwerpen
Personalisatie vs privacy. 

2019-2020

2019-2020 | WAARDIGHEID

Welke beginselen staan voor ons vast? Op welke manier is waardigheid een mensenrecht? Wie is ons ideale voorbeeld in de wereld van de kunsten, of die van justitie? Is voor de media waardigheid nog een scherp concept? En welke evolutie heeft het concept doorgemaakt binnen de gezondheidszorg?

Tien diverse gastsprekers belichten dit jaar hoe zij hun waardigheid en die van hun omgeving benaderen. Hoe kiezen zij het rechte pad? Hoe houden ze een open oog, een zuiver hart, het hoofd hoog in waardigheid? In alles willen waarachtig zijn, maar niettemin het zwijgen verkiezen… Moet je om waardigheid overeind te houden, de waarheid geweld aandoen? Advocaat zijn voor de rechten van de zwakkeren, maar de natuur rondom ons een tweede plaats gunnen. Technologie ontwikkelen als maatschappelijke meerwaarde, met een robot die het oordeel velt? Als de voorgaande thema’s Grenzen, Passie, Conflict, Vertrouwen en Lust uw nieuwsgierigheid prikkelden, zal Waardigheid daarvoor dit jaar niet onderdoen.

Gastsprekers 

Mieke De Ketelaere, director Artificial Intelligence IMEC
Artificial intelligence: real potential or hype?
 
Latifa Chebaa, MOPA (Moslims en Palliatieve Ondersteuning)
Einde leven en sterven in waardigheid binnen de Islam.
 
Kristof Calvo, GROEN
Kati Verstrepen, mensenrechtenadvocaat
Het recht op een ‘mens’waardig leven.
 
Mathieu Charles, Minderhedenforum
Less than human: politics of dignity, Enlightment and colonial strategies.
 
Jeroen Olyslaegers, schrijver en theatermaker
Tussen Medusa en de Minotaurus
 
Baldwin Van Gorp, hoogleraar journalistiek
The many faces of the journalist: from the detached watchdog to the critical change agent.
 
Jan Blommaert, sociolinguist and linguistic anthropologist
Language and dignity. 
 
Jan Vandenhouwe, intendant OperaBallet Vlaanderen
 

2018-2019

2018-2019 | LUST

Wat doet ons met de lippen smakken? Wat streelt onze oren? Wat laat ons zwelgen in geur en kleur? We houden ervan de diepst menselijke motieven te doorgronden. Tegelijk willen we onze zinnen strelen en snakken we naar het allerfijnste. In deze negende editie van Studium Generale vormt het thema Lust de rode draad. Studium Generale - Leerstoel Kinsbergen nodigt een verrassend gezelschap van experts uit die het begrip vanuit hun eigen perspectief en achtergrond exploreren. Soms onschuldig, soms gevaarlijk, soms persoonlijk, soms algemeen menselijk. We laten onder meer een psychiater, een bioloog, een parfumspecialist, een chef-kok, een sommelier en een seksuoloog hun licht werpen op het jaarthema. Zo interessant en stimulerend als de titels Grenzen, Passie, Conflict, Vertrouwen de afgelopen edities zijn geweest, zo boeiend zal dit academiejaar het thema Lust met ons worden besproken.

Gastsprekers

Lieven Jonckheere, psychoanalyticus Hogeschool Gent
Aseksualiteit: een manier om, in tijden van #metoo, de eer aan zichzelf te houden? 
 
Sofie Albrecht, scent expert and author of ‘De Parfumwijzer’
Scents that seduce: a story of nature & nurture.
 
Wim Slabbinck, seksuoloog en auteur voor Charlie Magazine
Seks is een basisrecht.
 
Dirk Draulans, bioloog en schrijver
Het succes van slechte seks.
 
Prof. dr. Geert Dom, psychiatrist at Psychiatric Centre Alexian Brothers
Addiction, the disease of non-enjoyment.
 
Seppe Nobels, chef-kok van Graanmarkt 13 & Ole Deschout, bioboer
Vegetables That Sparkle the Conversation - Greens That Taste Like Friendship: een interview. 
 
Anke Brouwers, lecturer at the Department of Literature, University of Antwerp
The Lusty Men: Stardom and Masculinity in Hollywood of the 1950s.
 
Kurt Van Eeghem, televisie- en radiopresentator
Lust voor het oor.
 
Sepideh Sedaghatnia, sommelier
Wines, The Ultimate Lust.
 
Gerbert Bakx, oprichter Academie voor Levenslust
De strategie van het geluk.

2017-2018

2017-2018 | VERTROUWEN

Wie durft nog ‘blind vertrouwen’? Ben je sceptisch tegenover nieuwe technologie? Of luister je met argwaan naar de speech van een politicus? Schuilt achter elk succesvol bedrijf corruptie en zijn we weerloos tegen samenzweringen? Nochtans geeft vertrouwen toegang tot nieuwe manieren van samenleven, tot frisse inspiratie, tot onvermoede kunst en geavanceerde wetenschap. Wie werkt er in vertrouwen? We vragen het aan een socioloog en een ombudsvrouw, aan een jonge imam en maar liefst twee vrouwelijke dominees, aan een arts, een filosoof, een zangeres… Na 7 succesvolle lezingenreeksen waaronder Grenzen, Passie en Conflict kiest Studium Generale - Leerstoel Kinsbergen voor academiejaar 2017-2018 de titel Vertrouwen.

Gastsprekers

Dr. Abe Geldhof, psychoanalyticus - Departement Psychoanalyse UGent
Taal als vergif. Een psychoanalytische visie op vertrouwen en wantrouwen.
 
Dr. Dirk Geldof, sociologist Antwerp University & super diversity expert
Trust and super diversity in the heart of Europe: between polarization and normalization.
 
Karla Blomme, ombudsvrouw Stad Antwerpen
De kracht van een klacht - uitdaging tot positiviteit.
 
Peter De Keyzer, communications expert & economist
Growth Makes You Happy - An Optimist’s View of Progress and the Free Market.
 
Ina Koeman en Petra Schipper, Protestantse dominees
Vertrouwen, daarvoor moet je met twee zijn.
 
Kathleen Van Brempt, member EU Parliament (SP.A)
To reunite, we must restore the basics of human cooperation: Trust.
 
Khalid Benhaddou, imam & de-radicalisering expert
Islam in Europa: bedreiging of verrijking.
 
Petra De Sutter, physician & researcher
Technological innovation in reproductive medicine and ethical challenges: cause for trust or distrust? 
 
Willem Elias, cultuurfilosoof
Filosofie van de vriendschap.
 
Merlin Spie, performance artist
Immortal Confidence.
 

2016-2017

2016-2017 | GRENZEN

Grenzen, het overkoepelende thema van Studium Generale - Leerstoel Kinsbergen, ligt zo dicht bij Borderline waarrond de lezingen van Opera/Ballet Vlaanderen in 2016-2017 ingericht worden, dat een nieuwe samenwerking zich bijna opdrong. De grenzen staan inderdaad in het centrum van de actualiteit - in het bijzonder het overschrijden van geografische grenzen.

Maar de thematiek reikt veel verder en geldt voor ons ganse bestaan: het stellen van grenzen in onze opvoeding, het overwinnen van lichamelijke beperkingen, het doorbreken van barrières in de kunsten, het achterhalen van wetenschappelijke conventies door innovatie, het verlaten van traditionele standpunten in de politiek. Grenzen en het handhaven, vervlakken of negeren ervan, vormen een onmiskenbare karaktertrek van onze culturele evolutie.

In het Studium Generale worden ook dit jaar vooraanstaande sprekers uit verschillende domeinen van wetenschap, politiek, cultuur en kunsten uitgenodigd, om vanuit hun perspectief het thema van de grenzen maatschappelijk te situeren. In verschillende lezingen geven zij aan een breed geïnteresseerd publiek inzicht in de fascinerende realiteit van de grens.

Gastsprekers

Walter Weyns, hoofddocent departement Sociologie, Universiteit Antwerpen
Overkoepelende inleiding tot “Grenzen”.
 
John Maes, advocaat, Lid van de Antwerpse balie, Specialiteit strafrecht en strafprocesrecht
Is de straf de straf?
 
Alicja Gescinska, philosopher & author
Liberation. 
 
Emma Lesuis, autonomous story teller & documentary maker
Racial boundaries in South-Africa.
 
Ine Roox, journalist & auteur
Italië, de schaduwkant van een zonovergoten land.
 
Lieven Annemans, professor of Health Economics, University of Ghent
Boundaries to health care.
 
Maryam H’Madoun, economist, Muslima and activist

 
Jan Raes, intendant van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam
Excellentie en de grenzen van de haalbaarheid.
 
Rudi Vranckx, internationaal journalist
Oorlogsjournalistiek, grensconflicten.
 
Kathleen Van Brempt, politician for sp.a (social-democrat party), European MP
Europe.
 
Kader Abdolah, Iraans-Nederlandse auteur
Gevlucht en terecht gekomen.
 
Wim Henderickx, musicus, componist, docent aan Koninklijk Conservatorium Antwerpen