Studium Generale | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Studium Generale

AP Hogeschool organiseert in academiejaar 2020-2021 voor de elfde keer de lezingencyclus Studium Generale - Leerstoel Kinsbergen.

Studium Generale is een initiatief van Artesis Plantijn Hogeschool in samenwerking met deSingel Internationale Kunstcampus en Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen

Over het jaarthema

Privacy

Op tien dinsdagavonden, gespreid over het academiejaar, worden studenten, docenten en publiek uitgenodigd voor verfrissende reflecties en een verrijkende dialoog. In academiejaar 2020-2021 handelt de lezingenreeks Studium Generale over het thema Privacy.

Privacy is een universeel mensenrecht. Niet enkel uw persoonsgegevens, maar zelfs uw autonomie en integriteit worden erdoor beschermd. Het recht op privacy is een voorwaarde voor alle andere mensenrechten en maakt deel uit van de Belgische grondwet en Europese regelgeving. Maar onze privacy komt steeds meer onder druk te staan.

In de strijd tegen misdaad en terrorisme wordt privacy al te vaak als pasmunt ingezet. Denk maar aan slimme ANPR-camera’s die registreren wat we doen en laten op straat, de digitale vingerafdruk in de identiteitskaart, de dataretentiewet die telecombedrijven verplicht onze communicatiegegevens bij te houden. Bovendien gooien we vrijwillig onze persoonsgegevens te grabbel in ruil voor het gebruiksgemak of entertainment van ogenschijnlijk onschuldige digitale toepassingen. Voor heel wat bedrijven zijn die gegevens goud waard.

Waarom doen we dat? En hebben we wel degelijk ‘niets te verbergen’? Welke prijs zijn we bereid te betalen voor de bescherming van onze veiligheid, onze gezondheid? Hoe veilig zijn onze gegevens in de handen van bedrijven en overheden? Tien boeiende sprekers met diverse expertise belichten het thema 'privacy' vanuit soms heel onverwachte hoeken.

Gezien de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is reservatie voor de lezingenreeks momenteel niet mogelijk. Hou deze webpagina en onze kalender in de gaten voor verdere informatie. Wil je op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar studiumgenerale@ap.be.

Programma

Het programma van de lezingenreeks 2020-2021 wordt binnenkort bekendgemaakt.

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis. Inschrijven is wel verplicht.

Locatie
Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Kunstencampus deSingel 
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

De lezingen vinden telkens plaats van 19.00 tot 21.00 uur in de Gele Zaal van campus deSingel.


Met vragen kun je terecht op studiumgenerale@ap.be.
Vind ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.