Overslaan en naar de inhoud gaan

Parade Noorderlicht

Sinds 2016 organiseert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (afstudeerrichting In Situ) samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de AP Hogeschool en gesteund door District Antwerpen met 'Noorderlicht' een artistiek evenement voor en samen met de bewoners uit de kleurrijke wijk van 2060 Antwerpen.

Het project Parade Noorderlicht gaat over de verbinding die kunst kan maken tussen de meest uiteenlopende culturen. Op donderdag 25 november 2021 wordt het project voor de vijfde keer georganiseerd door AP Hogeschool. Bij deze parade vertrekt iedereen samen op één punt en wandelt gezamenlijk naar het buurtfeest op de campus van AP Hogeschool. In en rond de parade brengen jonge kunstenaars beeldende kunst, opera, experimentele klassieke muziek, chanson, hedendaagse dans, Vlaamse volksliedjes, wereldmuziek, fotografie, theater en spoken word. Maar er zijn ook lokale deelnemers, buurtbewoners en organisaties uit 2060 Antwerpen, die deelnemen of een project voorstellen.

Gezien de omstandigheden vragen we aan alle deelnemers:

  • om een Covid Safe Ticket te tonen bij de start van de Parade (je krijgt vervolgens een polsbandje) of bij de start van het buurtfeest (voor wie later aansluit)
  • om een mondmasker te dragen tijdens de Parade
  • om je mondmasker ook tijdens het buurtfeest op te houden, behalve wanneer je eet of drinkt.

 

Sfeerverslag editie 2021

Enkele sfeerfoto's

Feest van de diversiteit

De kunstenaars van dienst zijn studenten Muziek, Drama, Dans en Beeldende Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Antwerpse Academie. Organisator Kris van 't Hof: "Zoals steeds is de opdracht aan de kunstenaars om zich te laten inspireren door de buurt. Dat maakt deze parade uniek in zijn soort en de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de realisering groot. Maar de confrontatie met bewoners en hun plek hier in 2060, zorgt ook bij onze student-kunstenaars voor een ander soort engagement dan bij een kunstwerk voor een tentoonstelling in een galerie, museum of podium. En dat is een waardevolle ervaring voor de kunstenaars in spe."

Verschillende verenigingen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het project.  “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, vult Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool aan. “Kunstenaars krijgen hier veel voor mekaar omdat ze diversiteit zo in de vingers hebben.”

Contact

Wil je meer weten of deelnemen aan Parade Noorderlicht?
noorderlicht@ap.be

Volg de facebookpagina en blijf op de hoogte.