Overslaan en naar de inhoud gaan

Parade Noorderlicht

Sinds 2016 organiseert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (afstudeerrichting In Situ) samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de AP Hogeschool en gesteund door District Antwerpen met 'Noorderlicht' een artistiek evenement voor en samen met de bewoners uit de kleurrijke wijk van 2060 Antwerpen.

'Noorderlicht' is een artistieke interventie van kunstenaars, studenten en buurtbewoners die licht en sfeer brengt in het noorden van Antwerpen. “Als je met een buurt kunst wil maken, kan je maar beter een kiezen die iets te bieden heeft. En, zo kwamen we uit bij Antwerpen Noord en dus Noorderlicht. Noorderlicht vindt haar inspiratie in de diversiteit en architectuur van de buurt 2060. Belangrijk daarbij is dat wij de buurt niet inpalmen, het is eerder omgekeerd”, vertelt Kris van ’t Hof, coördinator Noorderlicht.

Enkele sfeerfoto's

Feest van de diversiteit

Zingende kapper Mustapha, beschilderde riooldeksels, poëzie-carwash, projecties op gevels, etnische kostuums van de Antwerpse modeopleiding gedragen door buurtbewoners, dansers en muzikanten, maar ook acrobatie en heel veel lichtjes. Organisator Kris van ‘t Hof: “Parade Noorderlicht is een feest van de diversiteit. Het is als het ware een schakelproject van studenten, de buurt en kunstenaars. Meer nog, haal 1 schakel weg en het project stuikt in elkaar.”

Verschillende verenigingen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het project.  “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, vult Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool aan. “Kunstenaars krijgen hier veel voor mekaar omdat ze diversiteit zo in de vingers hebben.”

Contact

Wil je meer weten of deelnemen aan Parade Noorderlicht?
noorderlicht@ap.be

Volg de facebookpagina en blijf op de hoogte.