Overslaan en naar de inhoud gaan

Parade Noorderlicht

Sinds 2016 organiseert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (afstudeerrichting In Situ) samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de AP Hogeschool en gesteund door District Antwerpen met 'Noorderlicht' een artistiek evenement voor en samen met de bewoners uit de kleurrijke wijk van 2060 Antwerpen.

Op donderdag 24 november 2022 verrijkt het artistiek parcours Noorderlicht opnieuw 17 locaties van 2060 met muziek, dans, theater en beeldende kunst. Buurtbewoners wandelen, fietsen of steppen de route. Deelname is gratis en kan zonder reservatie.

Kom artistieke en buurtversterkende projecten ontdekken op de kunstroute, uitgewerkt door studenten samen met kunstenaars, buurtbewoners en organisaties uit 2060 Antwerpen. Dit jaar is het thema ‘Met de deur in huis’.

Ieder locatie is een startpunt vanaf 18 uur en te bezoeken tot 21 uur: Buurthuis Cortina - Buurthuis De Wijk – Jeugdbibliotheek Permeke (Kubus) - De Coninckplein - Oud Badhuis - Collectief Fundament - Dambruggestraat 356 - Kerk Willebrordus - Panamarenkohuis – Wisper - Archipel- Geelhandplaats - Lichttoren (campus AP) - De Olijftak - Loes en Krikke - Wassen Drogen (Lange Dijkstraat 6)

De wandeling duurt ongeveer 60 minuten. Adviestijd voor een bezoek aan een locatie is maximum 15 minuten.

Afsluiten doen we met een gezellig buurtfeest in het Oud Badhuis, Stuyvenbergplein 38, van 21 uur tot middernacht.

Sfeerverslag editie 2021

Enkele sfeerfoto's

Feest van de diversiteit

De kunstenaars van dienst zijn studenten Muziek, Drama, Dans en Beeldende Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Antwerpse Academie. Organisator Kris van 't Hof: "Zoals steeds is de opdracht aan de kunstenaars om zich te laten inspireren door de buurt. Dat maakt deze parade uniek in zijn soort en de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de realisering groot. Maar de confrontatie met bewoners en hun plek hier in 2060, zorgt ook bij onze student-kunstenaars voor een ander soort engagement dan bij een kunstwerk voor een tentoonstelling in een galerie, museum of podium. En dat is een waardevolle ervaring voor de kunstenaars in spe."

Verschillende verenigingen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het project.  “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, vult Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool aan. “Kunstenaars krijgen hier veel voor mekaar omdat ze diversiteit zo in de vingers hebben.”

Contact

Wil je meer weten of deelnemen aan Parade Noorderlicht?
noorderlicht@ap.be

Volg de facebookpagina en blijf op de hoogte.