De opleiding telt 4 opleidingsonderdelen van in totaal 20 studiepunten:
- Leefwereldgericht werken
- Maatschappelijke uitdagingen
- Organisatiemanagement
- Geïntegreerde praktijkopdracht
Leefwereldgericht werken
We vertrekken vanuit de jongeren en hun leefwereld om organisaties op te baseren. Je leert omgaan met diverse (hulp)vragen van jongeren, via krachtgerichte interventies. Je maakt contextanalyses en gebruikt hiertoe de sociale kaart. Je maakt kennis met verschillende methoden om aan hedendaags “open jeugdwerk” te doen.
Maatschappelijke uitdagingen
We vertrekken vanuit het idee dat de open jeugdwerkpraktijk zich ontwikkelt binnen de snel veranderende maatschappelijke context met al haar uitdagingen. Maatschappelijke uitdagingen die aan bod komen zijn racisme en discriminatie, ecologische duurzaamheid en digitalisering. Politisering en beleidsbeïnvloeding komen aan bod als manieren om op de uitdagingen in te spelen.
Organisatiemanagement
Je krijgt inzicht in participatief werken met jongeren om hen meer eigenaarschap te geven en zo de open jeugdwerkpraktijk meer af te stemmen op de actuele vragen en noden van jongeren. Je krijgt inzicht in flexibele organisatiestructuren en hoe die kan worden ingezet om participatief werken te bevorderen en verankeren in de organisatie.
Geïntegreerde praktijkopdracht
Gedurende de volledige duur van het postgraduaat werk je projectmatig aan een praktijkopdracht. Hierbij vertrek je vanuit een praktijkvraag waarbij jongeren centraal staan, gerelateerd aan de werksituatie. Hieraan kan individueel of in groep gewerkt worden onder begeleiding van een praktijkmentor.
Modeltraject
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen