Overslaan en naar de inhoud gaan

Grafische en Digitale Media

Ben jij geboeid door graphic design? Zet jij je creatieve ideeën om in de praktijk? Leef jij je graag in de leefwereld van de gebruiker in? Dan zie jij sowieso de meerwaarde van sterk design. Wij leiden je op tot grafische en digitale mediadesigner. Je kiest en mixt uit vier design labs, zodat jij een uniek profiel hebt en met goesting studeert! 

Iets voor jou?

GDM’ers? Dat zijn studenten met een stevige creatieve drive en doorgedreven technisch inzicht. We vormen je tot een professional met een brede basis, en je kiest een specialisatie die aansluit bij jouw talenten en interesses. Je beheerst het volledige design thinking-proces: van probleem over concept tot afgewerkt product. Hierbij leer je telkens uitgaan van de standpunten van de gebruiker en de stakeholders.

gdm3.jpgWat leer je?

 • Je proeft in het eerste semester van de vier design labs: motion, brand, publication en interface design.
 • Vanaf semester 2 verdiep en verbreed je je kennis in de door jou gekozen labs.
 • Je zoekt per design lab, individueel of per groep, volgens de design thinking methode naar klantgerichte oplossingen.
 • Je krijgt een stevige basis grafische software en technische skills aangeleerd.
 • Professionele coaches begeleiden je in je persoonlijke ontwikkeling: van samenwerken, presenteren, argumenteren tot start-up ready worden.

Wie word je?

Dankzij deze design labs heeft elke GDM’er een uniek profiel. De jobmogelijkheden zijn dan ook even divers.
 

 • Zijn multimedia je ding? Dan creëer jij straks video's, animaties, immersive experiences of 3D effecten die de boodschap of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Of je gaat aan de slag als UX/UI designer in de interactieve digitale sector.
 • Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben jij weldra de creatieve aanwinst in de snel veranderende grafische sector. Of je staat mee aan de wieg van merkidentiteiten, ruimtelijke concepten en innovatieve verpakkingsconcepten.

Van vier design labs naar één specialisatie

In de opleiding Grafische en Digitale media stel je zelf je pakket samen. In het eerste semester krijg je een stevige basis en ontdek je de vier design labs. Zo maak je er al kennis mee en kan je er goed geïnformeerd drie uitkiezen voor het tweede semester. In het tweede jaar kies je nog twee labs, om je in het derde jaar uiteindelijk de specialiseren in één lab. 

Kies, mix en studeer met goesting

Wij leren je keuzes maken én om te gaan met de keuzes die opdrachtgevers maken. Dit doen we met feedback, met kritiek en met zelfreflectie. En jij kiest gaandeweg voor labs waarin je mét goesting je talenten verder wil en kan ontplooien. Zo proef jij in het eerste semester van de vier design labs. Aan het einde van dit semester kies je hieruit die drie labs waarin je je talenten verder wil ontplooien. In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal multidisciplinair project, vooraleer je jouw stage aanvat. 

In de verschillende design labs passen we project based learning toe en werken we volgens de design thinking methode. Hierbij dagen we je uit om door middel van projecten te leren en door actief te werken aan ‘echte’ opdrachten stimuleren we je om het geleerde onmiddellijk toe te passen. Je levert aan het einde van elk lab een product en een ontwerpdossier op en je presenteert je werk tijdens een toonmoment. 

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. 

Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je om helemaal ‘start-up ready’ te worden. Ideaal voor studenten die interesse hebben in hun eigen onderneming!

Je stelt zelf je programma samen op basis van je interesses. Je start met een stevige basis en ontdekt de vier design labs. Vervolgens maak je zelf de keuzes in welke richting je jezelf wil specialiseren.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de vier labs en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. Aan het einde van het eerste semester kies je dan goed geïnformeerd 3 labs uit voor het tweede semester.

Vanaf het tweede semester is het helemaal aan jou! In dit semester verbreed je je kennis binnen deze drie labs en vervolg je de funderingsfase die je gestart bent in het eerste semester. Aan het einde van het eerste jaar heb je een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je in staat bent om te bepalen waarin jij jezelf je als ontwerper gaat profileren in het tweede en derde jaar.

In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. Elk lab biedt bovendien twee trajecten aan waarin je jezelf specialiseert.

In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal, multidisciplinair project, vooraleer je jouw eindproject oplevert en je stage aanvat. 

Erasmus-uitwisseling

Ook een semester op internationale uitwisseling gaan is een optie. Als student Grafische en Digitale Media kan je in je derde jaar deelnemen aan een Erasmus-programma. Ook hier heb je twee mogelijkheden:

 • Of je volgt een jaar of half jaar les in het buitenland
 • Of je loopt stage bij een buitenlandse onderneming

Je hoeft niet noodzakelijk zelf erop uit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Bij ons kan dat ook hier, in hartje Antwerpen! 

Voor het European Project Semester (EPS), bijvoorbeeld, kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Jullie krijgen dan als team een uitdagend project voorgeschoteld, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers, ... met vaak verbluffende projectresultaten tot gevolg.

Verkort traject

Behaalde je eerder al een bachelordiploma en is je leerhonger nog niet gestild? Dan kan je in 2,5 jaar nog een extra bachelordiploma Grafische en Digitale Media behalen. Je volgt dan het modeltraject met vrijstellingen voor het opleidingsonderdeel Mindset & Skills Studio in het eerste en twee jaar. In je derde jaar kan je voor 30 studiepunten worden vrijgesteld zodat je na je stage in januari meteen kan afstuderen.

Heb je al een graduaatsdiploma Digitale Vormgeving behaald? Dan kan je dat aanvullen met een bachelordiploma Grafische en Digitale Media. We bieden hiervoor een verkort vervolgtraject aan van 120 studiepunten verdeeld over vier semesters. Je studeert af in twee jaar. 

Meteen aan de slag

Dankzij de desing labs van onze opleiding studeer je af met een uniek profiel. De jobmogelijkheden zijn dan ook even divers.

 • Zijn multimedia je ding? Dan creëer jij straks video's, animaties, immersive experiences of 3D effecten die de boodschap of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Of je gaat aan de slag als UX/UI designer in de interactieve digitale sector.
 • Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben jij weldra de creatieve aanwinst in de snel veranderende grafische sector. Of je staat mee aan de wieg van merkidentiteiten, ruimtelijke concepten en innovatieve verpakkingsconcepten.

Is je leerhonger nog niet gestild? Je kan in een jaar het expertniveau behalen in een extra design lab:
motion design, interface design, publication design of brand design.

Of heb je academische ambities? Dan kan je via een schakelprogramma ook doorstromen naar de master Beeldende kunsten: Grafisch Ontwerp.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We starten van nul, dus je hebt geen voorkennis nodig van Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign of After Effects. Tijdens de opleiding komen binnen de verschillende labs alle softwarepakketten aan bod en leer je stapsgewijs alle kneepjes.   

  Als je op school of in je vrije tijd een kunstopleiding hebt gevolgd is dat mooi meegenomen, maar geen must. Je hoeft zeker geen Rubens te zijn, maar tekenen (zowel analoog op papier als digitaal) en creatief denken zijn uiteraard wel een belangrijk onderdeel van de opleiding. Zo zal je bijvoorbeeld een schetsboek moeten bijhouden waarin je je ideeën en ontwerpen eerst op papier visualiseert alvorens ze digitaal uit te werken. Je zal op dit vlak ook regelmatig uitgedaagd worden.  

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  Laptopspecficaties om grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te kunnen gebruiken:

  • Microsoft Windows 10 64-bits (versie 1909) of hoger of Mac OS 
  • Minimum 8 GB RAM, aangeraden 16 GB RAM (of meer) 
  • Processor: Intel®- of AMD-processor met 64-bits ondersteuning, minimaal 2 GHz met SSE 4.2 of hoger
  • Harde schijf: minimum 128 GB, aangeraden 256 GB (aangeraden SSD of Fusion) 
   • Tip: Voorzie van bij de start van het academiejaar een externe harde schijf of cloudopslagabonnement voor regelmatige (dagelijkse) back-upmogelijkheid 
  • Scherm met goede en ruime kleurweergave en minimum HD resolutie: 1920 px x 1080 px 
   • (aangeraden 15 of 17 inch of 13 inch retina-display) 
   • Tip: extern groter scherm om laptop thuis op aan te sluiten om comfortabel te werken 
  • Grafische kaart: GPU met ondersteuning DirectX 12. 4 GB GPU-geheugen voor schermen met 4K of meer.
  • Ingebouwde webcamera of externe webcamera I Goede WiFi en lange batterij-ondersteuning 
  • Tip: diefstalverzekering en vlotte service-ondersteuning bij defecten

  Aangepaste specificaties voor Motion Design Lab:

  • 16 GB RAM (of meer)
  • Processor: i7 of i9 (of gelijkwaardige AMD zeker voor video- en 3D- bewerking)
  • Harde schijf: 1TB SSD
  • Grafische kaart met voldoende ondersteuning voor bewegend 2D en 3D-beelden (vb Nvidia Geforce, RTX 2060, RTX 3060, RTX 3070...)
  • Goede WiFi en lange batterij ondersteuning
  • Apple: Kiezen voor M1 Macbook Pro 14-inch of 16-inch met Apple M1 Pro-chip of Apple M1 Max-chip
  • Tot 10-core CPU of 32-core GPU

  Good to know:

  • Als student kan je een Adobe Creative Cloud abonnement aanschaffen voor zo'n 75 euro per jaar. 
  • Als student kan je via onze partners voordelig een computer aanschaffen. Meer details hier. 

 • Wat als ik niet zo sterk in taal ben?

  Er zijn geen aparte taalvakken in deze opleiding. Maar een goede beheersing van het Nederlands (schrijven & spreken) is natuurlijk wel noodzakelijk om: 

  • je ontwerpen (affiches, boekcovers, campagnes, websites, apps, films ...) te voorzien van vlotte en correct geschreven tekst
  • je werk mondeling te presenteren aan medestudenten & lectoren tijdens lessen en officiële evaluatiemomenten (jury, examen ...) 
  • professioneel te communiceren met klanten, stagebedrijven ... 

  Hiervoor voorzien we in de opleiding de nodige lessen (en waar nodig ook ondersteuning / bijscholing): 

  • Bij de start van de opleiding leg je als eerstejaars een taaltest Nederlands af waarin we peilen naar je kennis van spelling, grammatica, woordenschat ... Waar nodig krijg je extra ondersteuning of bijscholing zodat je zelfstandig of met hulp van onze taalcoach aan de slag kan. 
  • Je krijgt tijdens je opleiding specifieke coaching en workshops om je professionele taal- en communicatievaardigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld: Hoe pak je een presentatie aan? Hoe schrijf je een reflectieverslag? Hoe stel je een cv op? ...

 • Kan ik deze opleiding ook in avondonderwijs of afstandsonderwijs volgen?

  Je kan deze opleiding enkel in dagonderwijs volgen. 

   

 • Kan ik deze opleiding in een verkort traject volgen?

  Behaalde je eerder al een bachelor diploma en is je leerhonger nog niet gestild? Dan kan je in 2,5 jaar nog een extra bachelordiploma Grafische en Digitale Media behalen. Je volgt dan het modeltraject met vrijstellingen voor het opleidingsonderdeel Mindset & Skills Studio in het 1ste en 2de jaar. In je 3de jaar kan je voor 30 studiepunten worden vrijgesteld zodat je na je stage in januari meteen kan afstuderen.

 • Ik heb onvoldoende leerkrediet. Kan ik minder design labs opnemen in semester 1?

  We raden af om bijvoorbeeld slechts 2 van de 4 design labs op te nemen in semester 1:  

  • De kennis en skills die je in de design labs verwerft bouwen op elkaar verder. Deelname aan het Publication Lab is bijvoorbeeld essentieel om in semester 2 vlot verder te kunnen. 
  • In bepaalde situaties kan een uitzondering gemaakt worden, maar dit vereist extra werk en inzet. Als je in semester 2 start, zal je alle gemiste kennis en skills zelfstandig moeten bijbenen. 

 • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

  Dit raden we af, omdat je heel snel een (te grote) achterstand oploopt. 

  • Tijdens de eerste weken dompelen we je meteen onder in design labs. Zo bouw je intensief kennis en skills op. Deze ervaring is essentieel om latere vakken en labs vlot te kunnen volgen / volbrengen. 
  • Theorie en praktijk zijn sterk met elkaar verwerven. Bij praktische opdrachten geven we ook veel persoonlijke feedback en bijsturing. Zowat de helft van je beoordeling is gebaseerd op je aanwezigheid en activiteit in het design lab. 

  Kortom, hoe later je inschrijft > hoe meer je mist > hoe meer achterstand  je oploopt / hoe meer je zelfstandig moet bijwerken > hoe minder kans om in eerste zittijd te slagen. 

  We raden aan om max 2 weken na de start van het academiejaar aan de opleiding te beginnen.