Opleiding Grafische en Digitale Media | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Design Labs

In de opleiding Grafische en Digitale media stel je zelf je pakket samen. In het eerste semester krijg je een stevige basis en ontdek je de vier design labs. Zo maak je er al kennis mee, en kan je er goed geïnformeerd drie uitkiezen voor het tweede semester. In het tweede jaar kies je nog twee labs, om je in het derde jaar uiteindelijk de specialiseren in één lab. Dat finale designlab bepaalt of je afstudeert als bachelor Grafische en Digitale Media met afstudeerrichting in het Crossmedia-ontwerp of in de Grafimediatechnologie.

  Troeven

  Projectgestuurd

  Je werkt tijdens je hele opleiding volledig projectgestuurd. Dat wil zeggen dat je de kennis die je in je vakken opdoet, meteen toepast in je eigen project (individueel of in teamverband). Geen repetitieve opdrachten dus, maar authentieke vragen van échte klanten, waarvoor jij een oplossing gaat bedenken.

  Begeleiding en coaching

  De opleiding streeft ernaar om iedereen de beste kansen op succes te geven. Je wordt tijdens je hele opleiding daarom begeleid door coaches, die je helpen je talenten en sterktes te vinden. De focus ligt op hands-on begeleiding, en minder op theoretische toetsing.

  Extra specialisaties via microdegrees

  Is je leerhonger nog niet gestild met je diploma? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot het tweede jaar volgde.

  Inspirerende omgeving

  In de hypermoderne campus Spoor Noord - Ellermanstraat laat jij je talenten helemaal tot uiting komen. Daarvoor kan je terecht in onze labs, waar alle apparatuur is om je skills te oefenen. Een deel van de opleiding gaat ook in Campus Zuid door, middenin de gelijknamige Antwerpse hippe buurt. Ontdek onze nieuwe campus Zuid in deze 360-video ... Ook te bekijken met VR headset.

  Word 'startup ready'

  Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je om helemaal ‘startup ready’ te worden. Ideaal voor studenten die interesse hebben in hun eigen onderneming!

  Programma

  Eerste jaar

  In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de 4 labs en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. Aan het einde van het eerste semester kies je dan goed geïnformeerd 3 labs uit voor het tweede semester.

  Vanaf semester 2 is het helemaal aan jou! In dit semester verbreed je je kennis binnen deze 3 labs en vervolg je de funderingsfase die je gestart bent in semester 1. Aan het einde van het eerste jaar heb je een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je in staat bent om te bepalen waarin jij jezelf je als ontwerper gaat profileren in het tweede en derde jaar.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar kan je je verder profileren in 2 van de 3 labs uit het eerste jaar. In deze fase kies je dus voor 2 labs met bijbehorende vakken die passen bij jouw profilering en talenten. Je werkt in deze profileringsfase in teamverband aan meerdere praktijkopdrachten voor externe organisaties of bedrijven.

  Derde jaar

  In het laatste jaar verdiep je je helemaal in één van de twee labs uit het voorgaande jaar. Zo geef jij zelf richting aan je studie en kies je finaal of je afstudeert als crossmedia-ontwerper of als grafimediatechnoloog. Je studeert af na een stage en een afstudeerproject, waarin je een product uitwerkt vanuit een reële vraag.

  Lesmateriaal

  Bekijk ook het online lesmateriaal van de opleiding.

  Internationaal

  Internationale projectweken

  Vanaf het tweede jaar neem je deel aan internationale projectweken binnen de design labs van jouw keuze.

  • Ofwel ga je zelf naar het buitenland
  • Ofwel werk je samen met buitenlandse studenten die te gast zijn op de campus

  Erasmus-uitwisseling

  Ook een semester op internationale uitwisseling gaan is een optie. Als student Grafische en Digitale Media kan je in je derde jaar deelnemen aan een Erasmus-programma. Ook hier heb je twee mogelijkheden:

  • Of je volgt een jaar of half jaar les in het buitenland
  • Of je loopt stage bij een buitenlandse onderneming

  Micro degrees

  Extra specialisatie via micro degrees

  Met diploma Grafische en Digitale Media

  Is je leerhonger bij het behalen van je diploma nog niet gestild? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot en met je tweede jaar volgde. Behoort het design lab tot dezelfde afstudeerrichting als het design lab waarin je afstudeerde, dan doe je er een half jaar over.

  Zonder diploma Grafische en Digitale Media

  Ook als je niet afstudeerde in de Grafische en Digitale Media, kan je in aanmerking komen voor een micro degree. Dat kan op basis van je diploma of relevante werkervaring. In een handvol vakken kan je je dan verdiepen in een van de vier design labs:

  • brand design
  • publication design
  • interface design
  • motion design

Deze opleidingen kunnen ook interessant voor je zijn