Overslaan en naar de inhoud gaan

Grafische en Digitale Media

Ben je geboeid door graphic design? Zet je je creatieve ideeën graag om in de praktijk? Verplaats je je vlot in de leefwereld van de gebruiker? Dan zie jij sowieso de meerwaarde van sterk design. Na deze opleiding word je een grafische en digitale mediadesigner. Je kiest en mixt uit drie design labs, zodat je een uniek profiel hebt en met goesting studeert.

Iets voor jou?

Je wil je creatieve ideeën omzetten in iets moois en functioneels. Logo’s ontwerpen, video, motion, beeld, print, web, fotografie …je wil ermee experimenteren en de puntjes op de i zetten. Je creativiteit en technisch inzicht laten daarbij je niet los. Als professional met een sterke basis kies je uiteindelijk je specialisatie in Motion, Brand of Mixed Design. Zo studeer je af met een brede kennis en unieke specialisatie. Aan het einde van de opleiding beheers je het volledige design-thinking proces: van probleem over concept tot afgewerkt product. 

gdm3.jpgWat leer je?

 • Je proeft in het eerste jaar van de drie design labs: Motion, Brand en Mixed Design.
 • Vanaf het tweede jaar verdiep en verbreed je je kennis in de door jou gekozen labs.
 • Je zoekt per design lab, individueel of per groep, volgens de design-thinking methode naar klantgerichte oplossingen.
 • Je krijgt een stevige basis grafische software en technische skills aangeleerd.
 • Professionele coaches begeleiden je in je persoonlijke ontwikkeling: van samenwerken, presenteren, argumenteren tot start-up ready worden.

Wie word je?

Dankzij de drie design labs studeer je af met een uniek profiel. Een troef op de arbeidsmarkt.
 

 • Zijn multimedia je ding? Dan creëer je straks video's, animaties, immersive experiences of 3D effecten die de boodschap of het merk ondersteunen en kracht bijzetten. Of word UX/UI-designer in de interactieve digitale sector.
 • Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben je binnenkort de creatieve aanwinst in de snel veranderende grafische sector. Of je staat mee aan de wieg van merkidentiteiten, ruimtelijke concepten en innovatieve verpakkingsconcepten.

Van drie design labs naar één specialisatie

In de opleiding Grafische en Digitale media stel je zelf je pakket samen. In het eerste semester krijg je een stevige basis design skills mee. In het tweede semester ontdek je de drie design labs. Zo maak je er al kennis mee en kan je er goed geïnformeerd twee uitkiezen voor het tweede jaar, om je in het derde jaar uiteindelijk te specialiseren in één lab. 

Kies, mix, studeer met goesting

Je stelt zelf je pakket samen. In het eerste jaar ontdek je de drie labs: Brand, Motion en Mixed Design. In het tweede jaar kies je er goed geïnformeerd twee uit, om je in het derde jaar uiteindelijk te specialiseren in één lab. Zo start je breed en maak je gaandeweg een doordachte keuze en specialisatie op basis van jouw interesses. Ontdek waar je talent ligt en studeer af met een uniek profiel.

In de verschillende design labs doe je aan project based learning  en werk je volgens de design-thinking methode. Dat wil zeggen dat je meteen werkt aan echte opdrachten uit het werkveld. Zo kan je meteen de theorie toepassen op relevante projecten. Aan het einde van elk lab lever je een product en ontwerpdossier op en presenteer je je werk tijdens een toonmoment. Indrukwekkend portfolio? Check!

Je lectoren staan open voor feedback. Je kan er altijd bij terecht met vragen of twijfels, in het echt of via digitale communicatieplatformen. Daarnaast zijn er wekelijks extra monitoraatlessen waarin je extra ondersteuning krijgt. Ook de projectruimtes zijn beschikbaar na de lessen om verder te werken onder begeleiding van andere studenten of docenten. 

Interesse in een eigen onderneming tijdens of na je studies? Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je graag in je droom en maken je uiteindelijk start-up ready.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Je stelt zelf je programma samen op basis van je interesses. Je start met een stevige basis en ontdekt de drie design labs. Vervolgens maak je zelf de keuzes in welke richting je jezelf wil verdiepen.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de drie design labs (Brand, Motion en Mixed Design) en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. 

Vanaf het tweede semester is het helemaal aan jou. In dit semester ga je nog dieper in op de drie design labs.  Zo heb je aan het einde van het eerste jaar een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je doordacht een keuze kan maken. In het tweede jaar ga je verder met de twee gekozen labs.

In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. Elk lab biedt bovendien twee trajecten aan waarin je jezelf specialiseert.

In het laatste jaar kies je voor je specialisatie en werk je aan een internationaal en multidisciplinair project, voordat je je eindproject oplevert en aan je stage begint. 

Erasmus-uitwisseling

Zin in een internationaal avontuur? Je kan tijdens de opleiding op Erasmus-uitwisseling gaan. Volg een half of een heel jaar les in het buitenland, of ga op buitenlandse stage. Een tof avontuur dat bovendien mooi op je cv staat! 

Je hoeft niet per se naar het buitenland te gaan om internationale ervaring op te doen. Dat kan ook op de campus zelf in Antwerpen. Voor het European Project Semester (EPS) bijvoorbeeld kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland en uit verschillende disciplines. Jullie krijgen als team een uitdagend project, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers … met verbluffende projectresultaten tot gevolg.

Verkort traject

Heb je al een bachelordiploma, maar wil je graag nog verder studeren? Via een verkort traject haal je in tweeënhalf jaar tijd een extra diploma Grafische en Digitale Media. Je volgt dan het modeltraject met vrijstellingen voor het opleidingsonderdeel mindset & skills studio in het eerste en twee jaar. In je derde jaar ben je voor 30 studiepunten vrijgesteld zodat je na je stage in januari meteen kan afstuderen.

Na een graduaatsdiploma Digitale Vormgeving kan je een bijkomend bachelordiploma Grafische en Digitale Media behalen via een verkort vervolgtraject van 120 studiepunten verdeeld over vier semesters. Je studeert af in twee jaar. 

Meteen aan de slag

Dankzij onze desing labs studeer je af met een uniek profiel. De jobs zijn heel uiteenlopend.

 • Zijn multimedia je ding? Dan creëer je straks video's, animaties, immersive experiences of 3D effecten die de boodschap of het merk ondersteunen en kracht bijzetten. Of werk als UX/UI-designer in de interactieve digitale sector.
 • Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben je binnenkort misschien de creatieve aanwinst in de snel veranderende grafische sector. Of sta je mee aan de wieg van merkidentiteiten, ruimtelijke concepten en innovatieve verpakkingsconcepten.

Na je studie kan je nog een extra expertniveau behalen in een extra design lab: Brand, Motion of Mixed Design. Heb je academische ambities? Stroom dan vlot door via een schakelprogramma naar de master Beeldende kunsten: Grafisch Ontwerp.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

  We starten van nul, dus je hebt geen voorkennis nodig van Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign of After Effects. Tijdens de opleiding leer je stapsgewijs alle softwarepakketten. Een kunstopleiding is dat mooi meegenomen, maar geen must. Je hoeft zeker geen Rubens te zijn, maar tekenen (zowel analoog op papier als digitaal) en creatief denken zijn uiteraard in de opleiding. Zo zal je bijvoorbeeld een schetsboek moeten bijhouden waarin je je ideeën en ontwerpen eerst op papier visualiseert voordat je ze digitaal uitwerkt. 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  Dit zijn de laptopspecificaties om grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te kunnen gebruiken.

  • Microsoft Windows 10 64-bits (versie 1909) of hoger of Mac OS 
  • Minimum 8 GB RAM, aangeraden 16 GB RAM (of meer) 
  • Processor: Intel®- of AMD-processor met 64-bits ondersteuning, minimaal 2 GHz met SSE 4.2 of hoger
  • Harde schijf: minimum 128 GB, aangeraden 256 GB (aangeraden SSD of Fusion) 
   • Tip: Voorzie van bij de start van het academiejaar een externe harde schijf of cloudopslagabonnement voor regelmatige (dagelijkse) back-upmogelijkheid 
  • Scherm met goede en ruime kleurweergave en minimum HD resolutie: 1920 px x 1080 px 
   • (aangeraden 15 of 17 inch of 13 inch retina-display) 
   • Tip: extern groter scherm om laptop thuis op aan te sluiten om comfortabel te werken 
  • Grafische kaart: GPU met ondersteuning DirectX 12. 4 GB GPU-geheugen voor schermen met 4K of meer.
  • Ingebouwde webcamera of externe webcamera I Goede WiFi en lange batterij-ondersteuning 
  • Tip: diefstalverzekering en vlotte service-ondersteuning bij defecten

  Aangepaste specificaties voor Motion Design Lab:

  • 16 GB RAM (of meer)
  • Processor: i7 of i9 (of gelijkwaardige AMD zeker voor video- en 3D- bewerking)
  • Harde schijf: 1TB SSD
  • Grafische kaart met voldoende ondersteuning voor bewegend 2D en 3D-beelden (vb Nvidia Geforce, RTX 2060, RTX 3060, RTX 3070...)
  • Goede WiFi en lange batterij ondersteuning
  • Apple: Kiezen voor M2 Macbook, aangeraden 16GB RAM (of meer)
  • Tot 10-core CPU of 32-core GPU

  Tip

  • Als student kan je een Adobe Creative Cloud abonnement aanschaffen voor zo'n 90 euro per jaar. 
  • Als student kan je via onze partners voordelig een computer aanschaffen. Meer details hier. 

 • Moet ik sterk zijn in talen?

  Er zijn geen aparte taalvakken in deze opleiding, maar een goede kennis van het Nederlands (schrijven & spreken) is wel nodig om:

  • je ontwerpen (affiches, boekcovers, campagnes, websites, apps, films ...) te voorzien van vlotte en correct geschreven tekst; 
  • je werk mondeling te presenteren aan medestudenten en lectoren tijdens lessen en officiële evaluatiemomenten (jury, examen ...);
  • professioneel te communiceren met klanten en stagebedrijven. 

  Extra ondersteuning nodig?

  • In het eerste jaar leg je een taaltest Nederlands af. Zo kennen we je niveau van spelling, grammatica, woordenschat ... Als je minder goed scoort, kan je extra ondersteuning of bijscholing krijgen van een taalcoach.  
  • Iedereen krijgt specifieke coaching en workshops om je professionele taal- en communicatievaardigheden te verbeteren. Je leert presenteren, een reflectieverslag schrijven, een cv opstellen ... Essentiële soft skills voor later.

 • Kan ik deze opleiding ook in avondonderwijs of afstandsonderwijs volgen?

  Nee, je kan deze opleiding enkel in dagonderwijs volgen. 

   

 • Kan ik deze opleiding in een verkort traject volgen?

  Heb je al een bachelordiploma, maar wil je graag nog verder studeren? Via een verkort traject haal je in tweeënhalf jaar tijd een extra diploma Grafische en Digitale Media. Je volgt dan het modeltraject met vrijstellingen voor het opleidingsonderdeel mindset & skills studio in het eerste en twee jaar. In je derde jaar ben je voor 30 studiepunten vrijgesteld zodat je na je stage in januari meteen kan afstuderen.

 • Ik heb onvoldoende leerkrediet. Kan ik minder design labs opnemen in het tweede semester?

  We raden af om bijvoorbeeld slechts twee van de drie design labs op te nemen in het eerste semester.

  • De kennis en skills die je in de designlabs verwerft, bouwen op elkaar verder. 
  • In bepaalde situaties kan een uitzondering gemaakt worden, maar dit vereist extra werk en inzet. Als je in het tweede semester start, zal je alle gemiste kennis en skills zelfstandig moeten bijbenen. 

 • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

  Dit raden we af, omdat je heel snel een (te grote) achterstand oploopt. Twee weken na de start van het academiejaar is het maximum. In de eerste weken krijg je al heel wat basistheorie en skills mee. Die ervaring is nodig om latere vakken of labs vlot te kunnen volgen. Tijdens de praktische opdrachten krijg je ook meteen persoonlijke feedback en bijsturing van je lectoren. Ongeveer de helft van je beoordeling is gebaseerd op je aanwezigheid en activiteit in een design lab. Kortom: hoe later je inschrijft, hoe meer je mist, hoe zelfstandiger je moet zijn en hoe moeilijker het wordt.