Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek

Type

Postgraduaat

Duur

1 Jaar

  • Dagtraject

In het postgraduaat Muziek krijgt de student de kans om zich te verdiepen en/of te specialiseren in een bepaald aspect van de muziekpraktijk. Het aantal opleidingsonderdelen en contacturen is vrij beperkt en er wordt een grote mate van zelfwerkzaamheid van de student verwacht.

Deze postgraduaatopleidingen bieden een éénjarige diepgaande focus op een bepaald aspect van je musiceerpraktijk. Je kan zelf aangeven rond welk specifiek repertoire of ter voorbereiding van welke wedstrijd of auditie je wil werken.

Iets voor jou?

Leeft jouw talent op in combo, kamermuziekverband, big band, een koor of orkest? Ga je voor componist, orkestmusicus, leraar of solist? Kies dan voor de opleiding Muziek.

Om deze opleiding te starten, moet je de beschikken over ene Bachelor in de Muziek en slagen voor de artistieke toelatingsproef. De kandidaat-studenten bereiden een programma voor van minstens dertig minuten met minstens twee representatieve werken uit minstens twee verschillende stijlperiodes. Hierbij komen nog extra onderdelen afhankelijk van je keuze voor een bepaald postgraduaat. 

muziek.jpgWat leer je?

De post­graduaatopleidingen bieden geconcentreerde pro­gramma’s met voornamelijk individueel af te spreken contacturen. Zo focus je niet alleen op wat voor jou belangrijk is, maar ook wanneer het voor jou kan. Onze opleidingen zijn stuk voor stuk verbonden met een internationaal netwerk.

Orkestinstrument, Concertsolist: instrument, Concertsolist: zang, Compositie, Begeleiding en coaching, Kamermuziek en Jazz/lichte muziek

Deze postgraduaatopleidingen bieden een éénjarige diepgaande focus op een bepaald aspect van je musiceerpraktijk. Je kan zelf aangeven rond welk specifiek repertoire of ter voorbereiding van welke wedstrijd of auditie je wil werken. Het aantal opleidingsonderdelen in het programma is beperkt. 

Suzuki lerarenopleiding (Viool) ESA 1-3 en Suzuki lerarenopleiding (Viool) ESA 4 -5

Deze postgraduaten -die alternerend worden aangeboden- gaan dieper in op de methode ontwikkeld door de Japanse violist en pedagoog Shin'ichi Suzuki (1898–1998). Hij baseerde zich hiervoor op het natuurlijk aanleren van de moedertaal bij jonge kinderen. De focus ligt op de beleving van muziek op jonge leeftijd. Deze methode kan in principe op elk instrument worden aangeleerd, maar is het populairst op strijkinstrumenten. 

De opleiding heeft als doel om de kennis en vaardigheden van de Suzuki-methode voor viool te kunnen onderwijzen (inclusief het behalen van Level 1 tot en met 5-certificaten van de Europese Suzuki Associatie) en bevat onder meer de volgende opleidingsonderdelen: Filosofie Moedertaalmethode, Suzuki pedagogie, Gedetailleerde studie van de ‘Teaching Points’ Levels 1 tot 3 en Specifiek lesgeven aan zeer jonge kinderen. De opleiding staat open voor een internationaal publiek en zal in het Engels worden gegeven. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is in Europa de enige academische instelling die dit postgraduaat aanbiedt.

Kinder- en jeugdkoor directie

Leid je een samenzanggroep of een kinder- of jeugdkoor? Wil jij de muzikale grenzen van de jonge zangers verleggen en ben je op zoek naar de knepen van het vak? Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen richt deze postgraduaat in omdat kwaliteitsvol zingen met kinderen professionaliteit en een specifieke pedagogische slagkracht vereist.

Het doel van de opleiding is de artistieke capaciteiten van professionele muzikanten verrijken met een gerichte pedagogiek en didactiek voor kinderen en jongeren. Want zingen met kinderen kan heel plezierig zijn maar tegelijk ook een belangrijk onderdeel in de algemene muzikale ontwikkeling van het kind.

Je krijgt op regelmatige basis lessen rond de specifieke didactiek van zingen met kinderen en jongeren. Er worden passieve en actieve stagemomenten georganiseerd in samenzangklassen en kinder- of jeugdkoren. Je krijgt ondersteuning in de eventuele eigen samenzang- en/of koorpraktijk. Dit alles wordt aangevuld met masterclasses door autoriteiten uit binnen- en buitenland rond het brede thema van zingen met kinderen

Wie word je?

We leiden studenten op tot excellente musici met een uitgesproken artistieke persoonlijkheid die hun weg vinden in de hedendaagse internationale muziekwereld. Het Conservatorium vormt je tot een bewust en kritisch musicus die aan de slag kan als onder andere instrumentalist, zanger, leraar, componist, arrangeur, dirigent en maker. Of een combinatie die bij jou past.

In het bredere culturele veld vind je werk als bijvoorbeeld programmator, producer of muziekmanager. Vaak combineren alumni meerdere facetten binnen een portfolio-carrière. Voor een loopbaan in het (kunst)onderwijs of de kunsteducatieve sector kan je tijdens of na je masteropleiding de Specifieke lerarenopleiding muziek volgen, die we ook op onze campus aanbieden. Binnen de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen kan je als alumnus aan onderzoek doen of een doctoraat in de kunsten starten.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou