Overslaan en naar de inhoud gaan

Programmeren

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3-4 jaar)

  Troeven

  Onmiddellijk aan de slag!

  Je bent met je diploma direct inzetbaar als programmeur en vormt een toegevoegde waarde in het projectteam. De opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt en bevat een groot aandeel werkplekleren, waarbij we je de werkvloer opsturen. Zo blijf je helemaal up-to-date en studeer je af, klaargestoomd voor het échte werk. Ons enthousiast lectorenteam beschikt over ruime expertise. Zo begin je met voorsprong aan je loopbaan.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  Inoefenen staat centraal in deze opleiding. Het grote aandeel praktijk zorgt ervoor dat je de nodige technische vaardigheden snel in de vingers hebt. Je krijgt een duidelijk zicht op je eigen capaciteiten en leert die optimaal te benutten.

  Individuele begeleiding

  Heb je het moeilijk met bepaalde lesonderdelen? Geen paniek, we organiseren wekelijks extra monitoraatlessen waar je onder begeleiding kan oefenen. Hierbij kan je rekenen op persoonlijke begeleiding van je lectoren.  

  Kort en krachtig

  We leiden je in een mum van tijd op tot een volwaardige (web)ontwikkelaar. Wat je ziet in de les, zal je ook snel omzetten in de praktijk. De opleiding gaat dus snel vooruit, en je ziet meteen je voortgang.

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding overdag. 

  Voor heroriënteerders (studieswitchers) uit een andere richting worden de opleidingsonderdelen Programmeren en Webtechnologie uit het eerste semester opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen kunnen starten met de opleiding. Ook Databanken Intro en IT Organisatie kunnen in semester 2 gevolgd worden.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Programmeren omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. 

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding ’s avonds. 

  Voor heroriënteerders (studieswitchers) uit een andere richting worden de opleidingsonderdelen Programmeren en Webtechnologie uit het eerste semester opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen kunnen starten met de opleiding.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Programmeren omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in avondonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. 

  Opleidingsonderdelen jaar 3

  Semester 5 (20 STP)  
  Webontwikkeling  
  CMS Development 3
  Programmeren  
  Mobile 3
  Projectwerking  
  IT Case 14
  Semester 6 (30 STP)  
  Projectwerking  
  IT Stage 30

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met het graduaatsdiploma Programmeren op zak zijn je mogelijkheden talrijk. Als je ervoor kiest om meteen aan de slag te gaan, kom je als programmeur in een projectteam terecht. Enkele concrete voorbeelden van functies zijn (web)programmeur, CMS-programmeur, tester, …

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica en Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je dan een bachelordiploma in het traject IT & Software.

  Massaal veel praktijk

  Wat kan je verwachten?

  Al van bij de start van je programma verplaatsen de leeractiviteiten zich geleidelijk naar de werkvloer. Voor de opleidingsonderdelen IT Essentials, IT Organisatie, Software Security en Communiceren volg je workshops waarbij je wordt ondergedompeld in de organisaties waarin je later terecht kan komen. Ze laten je kennismaken met topics als planning, documentatie, security en privacy. Ook breng je regelmatig een bezoek aan interessante bedrijven en organisaties.

  Voor het opleidingsonderdeel IT Case brengen we het werkveld binnen de schoolmuren. Tijdens een kick-off krijg je een echte case voorgeschoteld waarvoor je een ontwerp opmaakt. Vervolgens krijg je enkele weken tijd om een applicatie te programmeren, gebaseerd op een eigen ontwerp. Je werkt volgens de meest gebruikte projectmanagement-methodes en leert samenwerken met teamgenoten. Het bedrijf waarvoor je werkt, neemt de rol van de product owner op en geeft inhoudelijke feedback om de applicatie te verbeteren. Daarnaast volg je er workshops om je project succesvol af te werken.

  Tijdens de IT Stage is het tijd voor het echte werk: je draait een heel semester mee op de werkvloer en maakt het volledige verloop van een softwareproject mee. Je leert omgaan met deadlines en krijgt voeling met de bedrijfscultuur.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is een driejarig traject in avond- of dagonderwijs voorzien (modeltraject B) en een vierjarig traject in avondonderwijs (modeltraject C).

  WERKEN EN STUDEREN

  Je kan de opleiding volgen in dag- of avondonderwijs, zodat je die goed met je werk kan combineren. Indien het beter zou passen, kan je ook een combinatie van de twee volgen.

  Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject van het VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: