Overslaan en naar de inhoud gaan

Programmeren

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3-4 jaar)

  Troeven

  Onmiddellijk aan de slag!

  Je bent met je diploma direct inzetbaar als programmeur en vormt een toegevoegde waarde in het projectteam. De opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt en bevat een groot aandeel werkplekleren, waarbij we je de werkvloer opsturen. Zo blijf je helemaal up-to-date en studeer je af, klaargestoomd voor het échte werk. Ons enthousiast lectorenteam beschikt over ruime expertise. Zo begin je met voorsprong aan je loopbaan.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  Inoefenen staat centraal in deze opleiding. Het grote aandeel praktijk zorgt ervoor dat je de nodige technische vaardigheden snel in de vingers hebt. Je krijgt een duidelijk zicht op je eigen capaciteiten en leert die optimaal te benutten.

  Individuele begeleiding

  Heb je het moeilijk met bepaalde lesonderdelen? Geen paniek, we organiseren wekelijks extra monitoraatlessen waar je onder begeleiding kan oefenen. Hierbij kan je rekenen op persoonlijke begeleiding van je lectoren.  

  Kort en krachtig

  We leiden je in een mum van tijd op tot een volwaardige (web)ontwikkelaar. Wat je ziet in de les, zal je ook snel omzetten in de praktijk. De opleiding gaat dus snel vooruit, en je ziet meteen je voortgang.

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding overdag. 

  Voor heroriënteerders (studieswitchers) uit een andere richting worden de opleidingsonderdelen Programmeren en Webtechnologie uit het eerste semester opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen kunnen starten met de opleiding. Ook Databanken Intro en IT Organisatie kunnen in semester 2 gevolgd worden.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Programmeren omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. 

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  • Programmeren - Dag - Modeltraject 1: 60 SP
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Programmeren Intro 6
   Webtechnologie 6
   Webprogrammeren 3
   Databanken Intro 3
   Netwerken 3
   IT Essentials 3
   IT Organisatie 3
   Communiceren 3
   Programmeren 6
   CMS Intro 3
   Webontwikkeling 6
   Databanken 3
   Software Security 3
   IT Project 9
  • Programmeren - Dag - Modeltraject 2: 60 SP
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Web Frameworks 4
   CMS Development 3
   Software Testing 3
   Mobile 3
   Web Services 3
   IT Case 14
   IT Stage 30

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding ’s avonds. 

  Voor heroriënteerders (studieswitchers) uit een andere richting worden de opleidingsonderdelen Programmeren en Webtechnologie uit het eerste semester opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen kunnen starten met de opleiding.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Programmeren omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in avondonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. 

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met het graduaatsdiploma Programmeren op zak zijn je mogelijkheden talrijk. Als je ervoor kiest om meteen aan de slag te gaan, kom je als programmeur in een projectteam terecht. Enkele concrete voorbeelden van functies zijn (web)programmeur, CMS-programmeur, tester, …

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica en Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je dan een bachelordiploma in het traject IT & Software.

  Massaal veel praktijk

  Wat kan je verwachten?

  Al van bij de start van je programma verplaatsen de leeractiviteiten zich geleidelijk naar de werkvloer. Voor de opleidingsonderdelen IT Essentials, IT Organisatie, Software Security en Communiceren volg je workshops waarbij je wordt ondergedompeld in de organisaties waarin je later terecht kan komen. Ze laten je kennismaken met topics als planning, documentatie, security en privacy. Ook breng je regelmatig een bezoek aan interessante bedrijven en organisaties.

  Voor het opleidingsonderdeel IT Case brengen we het werkveld binnen de schoolmuren. Tijdens een kick-off krijg je een echte case voorgeschoteld waarvoor je een ontwerp opmaakt. Vervolgens krijg je enkele weken tijd om een applicatie te programmeren, gebaseerd op een eigen ontwerp. Je werkt volgens de meest gebruikte projectmanagement-methodes en leert samenwerken met teamgenoten. Het bedrijf waarvoor je werkt, neemt de rol van de product owner op en geeft inhoudelijke feedback om de applicatie te verbeteren. Daarnaast volg je er workshops om je project succesvol af te werken.

  Tijdens de IT Stage is het tijd voor het echte werk: je draait een heel semester mee op de werkvloer en maakt het volledige verloop van een softwareproject mee. Je leert omgaan met deadlines en krijgt voeling met de bedrijfscultuur.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is een driejarig traject in avond- of dagonderwijs voorzien (modeltraject B) en een vierjarig traject in avondonderwijs (modeltraject C).

  WERKEN EN STUDEREN

  Je kan de opleiding volgen in dag- of avondonderwijs, zodat je die goed met je werk kan combineren. Indien het beter zou passen, kan je ook een combinatie van de twee volgen.

  Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject van het VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

  Micro degree

  Wil jij een goede basis leggen om websites te leren bouwen, maar heb je geen zin om een volledige graduaatsopleiding te volgen? Dan bieden we je de optie om je in te schrijven voor het micro degree Webontwikkeling, een traject met afstandsonderwijs dat je toelaat om je werk en studies met elkaar te combineren.

  Je studeert dus waar en wanneer je wil, en werkt onder begeleiding enkele realistische projecten uit verdeeld over twee modules. Er zijn tussentijds optionele contactmomenten op de campus en de evaluatie van elke eindopdracht vindt ook plaats on campus. Na afloop van een module krijg je een certificaat overhandigd.

  Begeleiding

  Beide modules zijn voorzien als afstandsonderwijs. Je krijgt dus volledig uitgewerkt cursusmateriaal -inclusief videolessen- waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met een vaklector die je bijstaat als je vast komt te zitten. Je staat er dus niet helemaal alleen voor maar we verwachten wel een grote vorm van autonoom studeren.

  Evaluatie

  Gedurende de modules zal je gevraagd worden om jouw resultaten te uploaden naar onze vaklectoren. Zij geven je feedback op de gemaakte opdrachten en projecten. Aan het einde van elke module voorzien we een examen bij ons ter plaatse.

   

  Module 1: Frontend development

  In deze eerste module leer je gebruiksvriendelijke en interactieve websites bouwen. Denk dan aan statische bedrijfswebsites, productpagina's, interactieve websites, maar ook kleinschalige apps die geen interactie met andere gebruikers vereisen zoals prijsberekenaars of dashboards. Je kan deze module zowel in het eerste als in het tweede semester starten.

  Wat leer je:
  • de fundamentele technologieën van het web: HTML, CSS en HTTP
  • praktische ervaring met web API's
  • een goede basis TypeScript om interactiviteit aan websites toe te voegen
  • het declaratief frontend framework React.js

   

  Module 2: Backend development

  In de tweede module - die je pas kan starten na het afronden van module 1 - leer je functionaliteit aan een website toe te voegen die niet enkel door de webbrowser afgehandeld kan worden. Denk dan aan gebruikersaccounts, berichtensystemen, of leer gevoelige informatie verwerken zonder deze naar de buitenwereld te communiceren. Daarnaast ontdek je als student hoe je websites online zet.

  Wat leer je:
  • Via Express.js ben je in staat om zowel klassieke hypertext pagina's als data voor interactieve websites en mobiele apps aan te bieden via web services
  • Je leert werken met zowel MySQL- als MongoDB-databanken, en kan er vlot complexe gegevens in bijhouden en bewerken.
  • Je professionaliseert je in moderne technologieën voor de efficiënte deployment van applicaties in een productieomgeving door middel van versiebeheer, containerisatie en orchestratie.

  FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

   We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

   Let wel: we nemen een snelle start, dus je zal vanaf dag één aandachtig moeten meewerken. 

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

   In het dagtraject heb je als eerstejaars ongeveer 24 uur per week les. 

   • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je zeker een halve dag per week vrij hebt. 
   • Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

   In het avondtraject heb je als eerstejaars 3 avonden per week les tussen 18 - 22 uur. 

   Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

   Als toekomstig webprogrammeur worden jij en je laptop onafscheidelijk. Goed zorg dragen voor je computer is cruciaal, maar we verwachten geen speciale toestellen. De minimale computervereisten zijn:

   • Microsoft Windows
   • Processor: i5 of (aangeraden) i7
   • Geheugen: minstens 8 GB RAM (16GB aangeraden)
   • Opslagruimte: Minstens 256 GB SSD
   • Scherm: 13 of 15 inch
   • Netwerkconnectie: Ethernet + WiFi

  • Leren we ook mobiele apps maken?

   Je krijgt alle moderne programmeerprincipes aangeleerd. Deze kan je gebruiken om (later) zelf mobiele applicaties te ontwikkelen. 

  • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

   Het wordt aangeraden om de opleiding Programmeren te starten in september bij de start van het academiejaar. Als je toch wil inschrijven in het tweede semester en al enkele opleidingsonderdelen wil volgen, moet je contact opnemen met de opleiding via graduaat.it@ap.be zodat we individueel kunnen bespreken wat de beste opties voor jouw individuele case zijn. 

   Er is lang en grondig nagedacht over de volgtijdelijkheid van de verschillende opleidingsonderdelen waarbij heel wat kennis en vaardigheden van het eerste semester noodzakelijk zijn voor de opleidingsonderdelen van het tweede semester. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: