Overslaan en naar de inhoud gaan

Autismespectrumstoornissen

In de bachelor-na-bachelor-opleiding (banaba) Autismespectrumstoornissen (ASS) bouw je verder op je ervaring in het werkveld. In deze opleiding verrijk je je ideeën over autisme met de inzichten van je studiegenoten en lectoren, die zelf minstens deeltijds professioneel bezig zijn met autisme. Je krijgt ook inzicht in recent wetenschappelijk onderzoek over autisme. Zo heb je alle instrumenten in handen om uit te groeien tot een expert in je vakgebied.

Iets voor jou?

Menselijk gedrag vind je fascinerend. Personen met autisme probeer je binnen dit geheel volledig te begrijpen, zodat je hen correct kan begeleiden. Je bent op zoek naar wetenschappelijke inzichten en onderzoeken die je daarbij de juiste handvaten geven. Op die manier wil je een verschil maken met je deskundigheid en je uitdagingen van vandaag aanpakken. Je hebt oog voor je doelgroep, maar vergeet ook hun omgeving niet. Familie, vrienden, de school of verenigingen: je wil iedereen verbinden, zodat jullie samen een sterk front vormen in de ondersteuning van personen met autisme. Als expert neem je een cruciale en betekenisvolle rol op.

161115ap_hbo5_40_0.jpgWat leer je?

 • Een breed, wetenschappelijk kader om met autisme om te gaan.
 • De ontwikkeling van de mens is het vertrekpunt, autisme krijgt daarin een correcte plaats.
 • Wetenschappelijk en op de praktijk gebaseerd methodisch handelen in het omgaan met mensen met autisme en hun netwerk.
 • Het ondersteunen van mensen met autisme binnen het gehele spectrum en in de transities binnen alle levensdomeinen.
 • Het uitbouwen van ondersteunings- en begeleidingstrajecten vanuit een visie gefundeerd in ‘autistisch denken’.

Wie word je?

Je meerwaarde in het werkveld is heel erg groot. In de school of organisatie waar je vandaag werkt, neem je morgen een rol op als autismedeskundige. Je hebt genoeg bagage om de lijnen uit te tekenen van het interne beleid. Zo breng je wetenschappelijke inzichten en ervaringen van anderen samen in je eigen organisatie. En dat heeft natuurlijk een positief effect op de cliënten waarvoor je dit allemaal onderneemt en het team waarin je werkt.

Uniek in Vlaanderen

Deze banaba is een unieke Vlaamse bacheloropleiding specifiek gericht op autisme. Het programma gaat veel verder dan praktische tips en concrete oplossingen voor individuele cases. Je krijgt ook een grondige wetenschappelijke basis waarop je in de praktijk verder bouwt. 

Je kan heel wat kennis uitwisselen met medestudenten en lectoren. Na je studie krijg je er dus meteen een uitgebreid professioneel netwerk bij. 

Je krijgt les van experts uit het werkveld die heel wat waardevolle praktijkervaring hebben. Zo brengen onze lectoren je niet alleen theoretische kennis bij, maar ook de meest recente inzichten en ontwikkelingen over autisme. 

De opleiding is zo opgesteld dat je deze studie gemakkelijk kan combineren met een job. Er wordt gewerkt met een blended leeromgeving.

 • Op maandag krijg je les tussen 14 uur en 19.30 uur op de campus.
 • Thuis bereid je opdrachten voor, doe je aan zelfstudie en verwerk je de leerstof op je eigen tempo.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bachelor-na-bacheloropleiding Autismespectrumstoornissen is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

De opleiding bestaat uit twee delen van 30 studiepunten. Zo heb je na twee jaar 60 studiepunten opgenomen. Bekijk hieronder het standaard programma met bijhorende vakken of download de printbare pdf en ontvang het volledige modeltraject per mail. 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste deel van de opleiding ga je dieper in op de ontwikkeling van de mens en in dat brede geheel bekijk je alle facetten van autisme. Je leert de theoretische basis in combinatie met praktijkgerichte lessen. Theorie en praktijk gaan dus altijd hand in hand. 

In het tweede deel verdiep je jezelf nog meer in je eigen praktijkervaringen. Leg je eigen accent en focus je op autisme en het gezin, bij volwassenen of in de schoolomgeving. Daarnaast verken je het werkveld binnen hulpverlening en onderwijs in perspectief van mensen met autisme. Een belangrijk deel van je tijd zal je besteden aan een eigen praktijkonderzoek.

Affiniteit met personen met autisme

Begeleid je nu al actief mensen met autisme in een professionele context? Dan heb je alvast een voorwaarde afgevinkt. Doe je dat nog niet? Dan kom je nog steeds in aanmerking wanneer in je in je tweede jaar van je opleiding minstens drie uur per week vrijwilligerswerk volgt in deze sector. We helpen je graag bij het vinden van de geschikte plek.

 

De opleiding Autismespectrumstoornissen is een bachelor-na-bachelor (banaba). Dat wil zeggen dat je al een relevant bachelor- of een masterdiploma moet hebben om in te schrijven voor deze opleiding. Deze diploma's komen in aanmerking:

 • professionele bachelors Orthopedagogie, Sociaal Werk, Ergotherapie, Logopedie, Toegepaste Psychologie, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs;
 • of een ander bachelor- of masterdiploma in een van de volgende studiegebieden: Gezondheidszorg, Geneeskunde, Onderwijs, Sociaal-agogisch werk, Bewegings- en revalidatiewetenschappen, Psychologie en Pedagogische Wetenschappen of Sociale Gezondheidswetenschappen.

Heb je een diploma hoger onderwijs dat niet in het lijstje staat, maar wel relevant kan zijn? Of studeer je momenteel aan AP Hogeschool in een verwante opleiding? Neem dan zeker contact op met onze trajectbegeleider. Samen bekijken we je motivatie en de mogelijkheden voor inschrijving. 

Werken en studeren

Je krijgt alle kansen om je studies succesvol te combineren met een job. De opleiding vindt daarom deeltijds plaats, gespreid over twee academiejaren. Je neemt per jaar dus 30 studiepunten op. De lessen lopen van midden september tot eind juni en vinden plaats op maandag tussen 14 en 19.30 uur. In januari en juni leg je examens af.

De opleiding is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor betaald educatief verlof. Met eerder verworven kwalificaties en competenties kom je bovendien in aanmerking voor vrijstellingen. Voor banaba's heb je ook geen leerkrediet nodig. 

FAQ over deze opleiding

 • Is fysieke aanwezigheid verreist?

  Je wordt verwacht fysiek aanwezig te zijn. Zo kunnen we in deze praktijkgerichte banaba het beste met jouw input omgaan in functie van taken, interactieve lessen, supervisie …

 • In welke context kan ik werken of vrijwilligerswerk volgen?

  Het begeleiden van een persoon met autisme in een niet-professionele context zoals een familielid, vriend of buur is onvoldoende. Het is van belang dat je tijdens het tweede jaar van het opleidingstraject beroepsmatig actief bent in het werkveld met mensen met autisme. Anders ben je verplicht om minstens drie uur per week vrijwilligerswerk te volgen in deze sector.

 • Wat is het verschil tussen een banaba en postgraduaat Autismespectrumstoornissen?

  De banaba Autismespectrumstoornissen geeft je een bijkomend bachelordiploma in tegenstelling tot een postgraduaat. De banaba is ook omvangrijker: 60 studiepunten tegenover 40 studiepunten.

 • Kan ik nog starten in het tweede semester?

  Het is in principe mogelijk om te starten in het tweede semester, maar het is niet aan te raden. De vakken van het tweede semester bouwen namelijk verder op de vakken van het eerste semester.