Overslaan en naar de inhoud gaan
Counseling

Contextuele Systemische Counseling

Dit postgraduaat leidt je op tot een volwaardige contextuele counselor. Na deze opleiding kan je zelfstandig counseling aanbieden volgens de contextuele en systematische theorieën en modellen. Het driejarig programma is gericht op gediplomeerde professionals uit de psychosociale sector. Naast de theoretische en technische inzichten, groei je ook als mens in je beroepsrol. Een diepgaande en relevante aanvulling op je huidige carrière.

Iets voor jou?

Je begrijpt en gelooft in de kracht van verbinding tussen mensen. Sterke en gezonde relaties met familieleden en anderen, vormen de basis van de groei en het herstel van je cliënt. Voor jou is contextueel en systematisch denken, een essentiële aanvulling op de individuele en medische benadering van het menselijk verdriet. Bestaande relaties versterken of nieuwe verbindingen aangaan, wordt het uitgangspunt in je hulpverlening. Je bent net afgestudeerd of werkt nu al professioneel met individuen, koppels, groepen of gezinnen als psychosociale hulpverlener (counselor, therapeut, psycholoog, maatschappelijk werker ...) en wil contextueel - systemische counseling toevoegen aan je expertise. 

Wat leer je?

Het programma is een combinatie van theoretische en technische kaders, persoonlijke ontwikkeling en praktijk op de werkvloer. 

 • Je leert de principes van contextuele counseling, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van menselijke relaties binnen de bredere context van familiesystemen, sociale omgevingen en culturele invloeden.
 • Je verdiept je in verschillende theoretische perspectieven en modellen binnen het domein van systemische counseling.
 • Je leert hoe je een vertrouwelijke en dialogische relatie aangaat tussen hulpvrager en hulpverlener.
 • Je krijgt relevante counselinginterventies onder de knie zoals communicatietechnieken, conflictoplossing, gezinsgesprekken en systeemheroriëntatie. Deze technieken pas je toe op de specifieke settings en problematieken die in jouw werkomgeving leven. 

Wie word je?

Na dit postgraduaat ben je expert in contextuele en systematische counseling. Je past de modellen en theorieën zelfstandig toe in je huidige job en mag jezelf contextuele counselor noemen. Naast de theoretische kennis verwerf je ook essentiële skills zoals zelfreflectie en heb je controle over je eigen dynamiek en hulpverleningsrelatie. Als afgestudeerde kan je verschillende rollen en functies vervullen in meerdere sectoren, waaronder:

 • een individuele counselingpraktijk;
 • individuele of groepsgerichte gesprekken;
 • de geestelijke gezondheidszorg;
 • in socioculturele settings; 
 • het onderwijs en CLB (leerlingenbegeleiding, ouderbegeleiding, zorgondersteuning);
 • zorginstellingen (rust en verzorgingstehuizen, opvang, thuiszorg …);
 • organisaties vanuit HR;
 • zorg voor mensen met een beperking (VAPH-sector);
 • jeugdhulpverlening.
Toegepast op je persoonlijke werkomgeving

In de opleiding kan je heel concreet aangeven wat jouw ervaringen of uitdagingen van vandaag zijn. Je integreert je huidige werkcontext mee in de lessen. Op die manier leren we van elkaar en passen we de theorie concreet toe op jouw noden. Bovendien volg je les met cursisten uit verschillende functies binnen de psychosociale sector. Dat levert ongetwijfeld boeiende, interdisciplinaire inzichten op. 

Tijdens of naast de les deel je relevante ervaringen met je medecursisten en bouw je aan een uitgebreid netwerk. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan gastcolleges met hulpverleners die diepgaande vakkennis hebben. Deze ervaring zal je helpen om je carrière te starten met een stevig professioneel netwerk.

In de opleiding krijg je een grondige theoretische basis, die je in het vervolg van je carrière de juiste handvaten geeft als contextuele hulpverlener. Maar theorie en praktijk gaan altijd hand in hand. Met praktijkgerichte oefeningen zet in op je communicatietechnieken, conflictoplossing, gezinsgesprekken, systeemheroriëntatie ... Tot slot pas je tijdens de opleiding de theorie ook toe op je huidige werkplek met je bestaande cliënten. De ideale manier om je kennis en vooruitgang te testen. 

Onze lectoren zijn niet enkel lesgevers. Het zijn vooral ervaren professionals in het werkveld, die zijn opgeleid in contextuele therapie, systeemtherapie en meer. Het zijn experten in hun vak die heel wat praktijkervaring naar de les brengen. Deze opleiding is een samenwerking tussen AP Hogeschool en Academie Contextueel Werk

Deze opleiding is erkend door de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS). Bekijk hier de voorwaarden op hun website. 

De opleiding staat voorop als het gaat om nieuwe ontwikkelingen en trends, zowel nationaal als internationaal. Je wordt uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor toekomstige uitdagingen. Dat geeft je alvast een voorsprong in een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Programma

De opleiding duurt drie jaar als je het modeltraject volgt. De lessen vinden plaats op vrijdag van midden september tot eind juni. 

In het eerste jaar focus je vooral op de wetenschappelijke en essentiële kennis.

 • Het eerste semester start bij de basis. Je bestudeert een aantal systemische en aanverwante modellen. Het vijfdimensionele contextuele model van Ivan Boszormenyi-Nagy vormt het fundament in deze opleiding. De nadruk ligt op de complexiteit van menselijke relaties en wil onrecht in die verbindingen aanpakken als herstel van psychische schade. Het model helpt ook andere kaders door en naast elkaar te gebruiken, geeft inzicht en taal. 
 • In het tweede semester wordt de focus verlegd. Je onderzoekt je eigen familiale en relationele geschiedenis om contact te krijgen met de emoties, patronen en balansen die invloed hebben op je beroepsrol. Het onderdeel supervisie draait om wat echt telt: de concrete toepassing op de werkvloer.

In het tweede jaar ligt de klemtoon op het contextueel-systemisch procesmatig werken. Daarbij neem je onder andere het onderzoekswerk van Van der Meiden onder de loep.  

In het derde jaar duik je nog dieper in de materie met thematische dagen en vervolgsupervisies. Ter afsluiting staat een eindpresentatie gepland.

Toelatingsvoorwaarden

Om deel te nemen, moet je momenteel professioneel actief zijn binnen hulpverlenings- of begeleidingswerk waarbij er counseling plaatsvindt. Daarnaast ben je minstens in het bezit van een graduaats-, bachelor- of masterdiploma in het studiegebied:

 • sociaal- agogisch werk;
 • gezondheidswetenschappen;
 • psychologie;
 • of pedagogische wetenschappen.

Interesse of benieuwd of je in aanmerking komt? Neem contact op met Sabine Bogaert of Wim Stinkens na een intakegesprek en selectieprocedure bekijken we je motivatie en profiel. 

De lessen vinden plaats op vrijdag van 9 uur tot 16.15 uur in De Kanteling, Turnhoutsebaan 197a in 2110 Wijnegem.

 

Het postgraduaat bedraagt 2.495 euro per opleidingsjaar. Iedere lesdag is er water, koffie en thee ter beschikking en een broodjeslunch is inbegrepen. 

Contextuele counselor

Na dit postgraduaat ben je een contextuele counselor en krijg je een getuigschrift. Je past de verworven theoretische kennis, kaders en vaardigheden vlot toe in je eigen werkdomein. Bovendien ben je gegroeid in je rol als professionele hulpverlener door middel van regelmatige zelfreflectie en ga je een sterke, dialogische werkrelatie met je cliënten aan. 

Je kan verschillende rollen en functies vervullen in meerdere sectoren, waaronder:

 • een individuele counselingpraktijk;
 • individuele of groepsgerichte gesprekken;
 • de geestelijke gezondheidszorg;
 • in socioculturele settings; 
 • het onderwijs en CLB (leerlingenbegeleiding, ouderbegeleiding, zorgondersteuning);
 • zorginstellingen (rust en verzorgingstehuizen, opvang, thuiszorg …);
 • organisaties vanuit HR;
 • zorg voor mensen met een beperking (VAPH-sector).

Wil je meer weten over deze nieuwe opleiding? Neem deel aan een van onze digitale infosessies. Tijdens deze sessies krijg je eerst heel wat inhoudelijke informatie en kan je ook zelf vragen stellen. De sessies gaan door op onderstaande data.

 • 16 mei 2024 van 19.00 tot 20.00 uur
 • 6 juni 2024 van 19.00 tot 20.00 uur

Neem contact op met Sabine Bogaert als je graag wil deelnemen.