Overslaan en naar de inhoud gaan

Freinet

 • Dagtraject
 • Start in februari mogelijk

  Programma

  Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

  We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs in 2022 en voor je eigen onderwijs­praktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.

  Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

  In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega’s binnen en buiten de school in kaart.

  Praktisch

  Data en locaties

  Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en loopt van februari 2022 tot januari 2023. Op vrijdagen heb je beurtelings les op een campus van AP, HOGENT, Arteveldehogeschool, of Odisee. Op zaterdagen trek je naar een Freinetschool.

  Module 1

  • 18 en 19/02/2022 (Gent, HOGENT)
  • 18 en 19/03/2022 (Antwerpen, AP)
  • 22 en 23/04/2022 (Brussel, Odisee)
  • 20 en 21/05/2022 (Gent, Artevelde)

  Module 2

   Data en locaties worden in mei 2022 gecommuniceerd aan de deelnemers van module 1.

   Prijs

   500 euro voor het volledige postgraduaat, te betalen in twee schijven.

   Reken naast het inschrijvingsgeld ook op verplaatsingskosten en kosten voor studiemateriaal. Na inschrijving ontvang je een factuur per e-mail.

   Vlaams zorgkrediet

   Werk je al in het Vlaamse onderwijs? Dan kan je een beroep doen op Vlaams zorgkrediet. Meer info.

   Na je opleiding

   Nog meer Freinet

   Na dit postgraduaat kan je je nog eens twee jaar verdiepen. Als je voor alles slaagt, heb je een diploma DHOS in handen (uitgereikt door OIOW).

   Verder professionaliseren

   Bekijk ons aanbod van opleidingen en navormingen voor leraren