Overslaan en naar de inhoud gaan

Freinet

Type

Postgraduaat

Duur

1 Jaar

 • Dagtraject
 • Start in februari mogelijk

Ben je (bijna) leraar in het basisonderwijs of secundair onderwijs en wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen? Dan is dit postgraduaat iets voor jou.

Deze opleiding kwam tot stand door een samenwerking tussen AP Hogeschool, HOGENT, Odisee en Arteveldehogeschool, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen. 

Iets voor jou?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.

freinetonderwijs in de praktijkWat leer je?

Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.

Je bouwt in het postgraduaat niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen. Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.

Het programma wordt gespreid over twee modules. Je hebt afwisselend les bij een van de organiserende hogeronderwijsinstellingen. 

Wie word je? 

Na de opleiding kan je zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken. Jij weet de Freinetpedagogiek in de hedendaagse onderwijspraktijk toe te passen. Na succesvol afronden, ontvang je een getuigschrift postgraduaat. 

Programma

Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs in 2022 en voor je eigen onderwijs­praktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.

Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega’s binnen en buiten de school in kaart.

Praktisch

Data en locaties

Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en loopt van februari 2022 tot januari 2023. Op vrijdagen heb je beurtelings les op een campus van AP, HOGENT, Arteveldehogeschool, of Odisee. Op zaterdagen trek je naar een Freinetschool.

Module 1

 • 18 en 19/02/2022 (Gent, HOGENT)
 • 18 en 19/03/2022 (Antwerpen, AP)
 • 22 en 23/04/2022 (Brussel, Odisee)
 • 20 en 21/05/2022 (Gent, Artevelde)

Module 2

  Data en locaties worden in mei 2022 gecommuniceerd aan de deelnemers van module 1.

  Prijs

  500 euro voor het volledige postgraduaat, te betalen in twee schijven.

  Reken naast het inschrijvingsgeld ook op verplaatsingskosten en kosten voor studiemateriaal. Na inschrijving ontvang je een factuur per e-mail.

  Vlaams zorgkrediet

  Werk je al in het Vlaamse onderwijs? Dan kan je een beroep doen op Vlaams zorgkrediet. Meer info.

  Na je opleiding

  Nog meer Freinet

  Na dit postgraduaat kan je je nog eens twee jaar verdiepen. Als je voor alles slaagt, heb je een diploma DHOS in handen (uitgereikt door OIOW).

  Verder professionaliseren

  Bekijk ons aanbod van opleidingen en navormingen voor leraren