Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemen

Droom je ervan een eigen zaak op te starten, maar weet je niet waar beginnen? Of heb je al een bedrijf en wil je de kneepjes van het ondernemen beter leren kennen? Dan is het postgraduaat Ondernemen iets voor jou. Je leert hoe je een slim ondernemingsplan kan opstellen met oog op een rendabel en duurzaam bedrijf. 

Iets voor jou? 

Ben je al student-ondernemer en wil je je bedrijf professionaliseren? Of heb je een straf idee dat je wil omzetten naar een eigen zaak? Dan zit je bij het postgraduaat Ondernemen zeker goed. Ook werknemers zijn welkom als je de ambitie hebt om een nieuw product of dienst te lanceren binnen een bedrijf (intrapreneurship). Extra interessant is dat je tijdens deze opleiding het statuut van student-zelfstandige behoudt. Lees er alles over op de website van de Vlaamse overheid.

Wat leer je? 

Je leert van a tot z hoe je een rendabel bedrijf kan starten en laat uitgroeien tot een schaalbaar concept.

 • Heb je al een idee? Dan ga je allereerst je ontwerp aftoetsen met de markt. Tijdens deze conceptvalidatie stel je jouw ondernemingsplan bij zodat deze perfect is afgestemd op de doelgroep.
 • Heb je nog geen concreet concept? Dan ga je dit tijdens de eerste lessen onder begeleiding bedenken. Alles start tenslotte met een straf idee.

Nadat het concept is goedgekeurd, ga je verder met de uitrol van het businessmodel. Je werkt toe naar een ondernemingsplan waarmee je de markt kan veroveren. Je leert hoe je een winstgevend, schaalbaar en duurzaam bedrijf kan opbouwen en hoe je deze in markt zet. Een goed onderbouwd sales- en marketingplan is daarbij dus essentieel. Verder leer je ook de administratieve en juridische kant van ondernemen. Bijvoorbeeld: de rechten en plichten als zelfstandige, informatie opstellen over (samenwerkings)contracten en andere officiële documenten. 

Ten slotte bouw je een netwerk uit en stel je een financieel plan op zodat jij ook effectief je droom kan realiseren (lees: bekostigen). Wanneer het volledige plaatje klopt, kijken we ook verder in de toekomst. Hoe ziet je langetermijnstrategie en -doelstellingen eruit?

Wie word je?

Tijdens deze opleiding onderneem je ook echt. Dat wil zeggen dat je de theorie meteen toepast op je eigen bedrijf. Je start dus eigenlijk al tijdens de opleiding met je eigen zaak. Na deze opleiding mag je jezelf ondernemer of intrapreneur (bedenker van nieuwe producten of processen binnen een bedrijf) noemen.

 

Doe-opleiding

Je wil niet (opnieuw) in de boeken duiken. Maar vooral: doen. Daarom pas je meteen alle theoretische kennis toe op jouw bedrijf. Je krijgt daarbij de nodige begeleiding zodat je ook echt wordt verder geholpen in je project. 

Binnen AP staat er een coach klaar die heel je traject zal volgen. Je kan gedurende de opleiding ook terecht voor ondersteuning in onze ondernemershub ondernemen@ap.

Daarnaast stellen we ook een externe mentor aan. Op die manier krijg je advies van een ervaren ondernemer die je tijdens je hele opleiding zal begeleiden. Er zijn ook verschillende experts uit het werkveld gebonden aan de opleiding. Afhankelijk van jouw concept hebben we experts rond meerdere topics in ons netwerk die we graag aan je voorstellen. Je krijgt ook les van tal van experts en ondernemers uit het werkveld.

Vergeet niet dat je naast de theoretische en praktische kennis ook een straf netwerk opbouwt. Wat van onschatbare waarde is als je de stap naar een eigen onderneming neemt.

Eenjarig traject

Het postgraduaat duurt een jaar en bestaat uit 30 studiepunten, verspreid over volgende opleidingsonderdelen.

 • Conceptvalidatie (voor 6 studiepunten): hoe bedenk ik een concept en toets ik dit af in de markt? Hoe presenteer ik mijn idee voor een publiek?
 • Business modelling (voor 3 studiepunten): hoe stel ik een rendabel businessmodel op?
 • Go-to-market (voor 6 studiepunten): hoe benader ik de markt met een onderbouwd sales- en marketingplan? 
 • Startup modalities (voor 3 studiepunten): alle (juridische) rechten en plichten die je hebt als zelfstandige, informatie over opstellen van (samenwerkings)contracten en andere officiële documenten.
 • Funding and connections (voor 6 studiepunten): financieel plan opstellen, financiering ophalen en pitchen voor investeerders.
 • Growth plan (voor 6 studiepunten): schalen van je bedrijf en langetermijndoelen opstellen.

Wil je meer weten over deze nieuwe opleiding? Neem deel aan een van onze digitale infosessies. Tijdens deze sessies krijg je eerst heel wat inhoudelijke informatie en kan je ook zelf vragen stellen. De sessies in 2024 gaan door op onderstaande data. Klik op deelnemen om de gewenste sessie te starten.

Wanneer heb ik les?

Je krijgt elke dinsdagavond les op campus Meistraat of bij externe bedrijven. In de eerste week van je opleiding maak je jezelf eenmalig twee keer overdag vrij.

Les

Interesse in het postgraduaat Ondernemen? Dan kan je je inschrijven onder volgende voorwaarden

 • Je bent in het bezit van een graduaat, bachelor- of masterdiploma.
 • Je registreert je via de website. 
 • Daarna stuur je een motivatiebrief naar mireille.soudyn@ap.be.
 • Binnen de zeven werkdagen ontvang je feedback op je brief. 
 • Bij een positieve beoordeling nodigen we jou uit voor een intakegesprek.
 • We laten je snel weten of je de studie kan starten.