Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemen

Kriebelt het bij jou om een eigen zaak op te starten? Maar weet je niet waar beginnen? Of heb je al een bedrijf maar wil je de kneepjes van het ondernemingsvak beter leren kennen? Dan is het postgraduaat Ondernemen iets voor jou. Je leert hoe je een slim ondernemingsplan kan opstellen met oog op een rendabel en duurzaam bedrijf. 

Iets voor jou? 

Ben je al student-ondernemer en wil je jouw bedrijf professionaliseren? Of heb je een straf idee en wil je dit omzetten naar een eigen zaak? Dan zit je bij het postgraduaat Ondernemen zeker goed. Maar ook werknemers zijn welkom. Als je de ambitie hebt om een nieuw product of dienst te lanceren binnen een bedrijf, leer je in deze opleiding alle aspecten van het ondernemen (intrapreneurship). 

Extra interessant is dat je tijdens deze opleiding het statuut van student-zelfstandige behoudt. Lees er alles over op de website van de Vlaamse overheid.

Wat leer je? 

Je leert van A tot Z hoe je een rendabel bedrijf kan starten en laat uitgroeien tot een schaalbaar concept.

  • Heb je al een idee? Dan ga je allereerst jouw ontwerp aftoetsen met de markt. Tijdens deze conceptvalidatie stel je jouw ondernemingsplan bij zodat deze perfect is afgestemd op jouw doelgroep.
  • Heb je nog geen concreet concept? Dan ga je dit tijdens de eerste lessen onder begeleiding bedenken. Want alles start tenslotte met een straf idee.

Nadat het concept is goedgekeurd, ga je verder met de uitrol van jouw businessmodel. En werk je toe naar een ondernemingsplan waarmee jij de markt kan veroveren. Je leert hoe je een winstgevend, schaalbaar en duurzaam bedrijf kan opbouwen en hoe je deze in markt zet. Een goed onderbouwd sales- en marketingplan is daarbij dus essentieel. Verder leer je ook de administratieve en juridische kant van ondernemen. Bijvoorbeeld: jouw rechten en plichten als zelfstandige, informatie opstellen over (samenwerkings)contracten en andere officiële documenten. 

Tenslotte bouw je een netwerk uit en stel je een financieel plan op zodat jij ook effectief jouw droom kan realiseren (lees: bekostigen). En waneer het volledige plaatje klopt, kijken we ook verder in de toekomst. Hoe ziet jouw langetermijnstrategie  en -doelstellingen eruit?

Wie word je?

Tijdens deze opleiding onderneem je ook écht. Dat wil zeggen dat je de theorie meteen toepast op jouw eigen bedrijf. Je start dus eigenlijk al tijdens je opleiding met je eigen zaak. Na deze opleiding mag je jezelf ondernemer of intrapreneur (bedenker van nieuwe producten of processen binnen een bedrijf) noemen.

 

Onze troeven

DOE-OPLEIDING

Je wil niet (opnieuw) in de boeken duiken. Maar vooral: doen. Dat snappen we. En daarom kan je meteen alle theoretische kennis die je opdoet, toepassen op jouw bedrijf. Je krijgt daarbij de nodige begeleiding zodat je ook écht wordt verder geholpen in jouw project. 

EXPERTISE RECHTSTREEKS UIT HET WERKVELD

Binnen AP staat er een coach voor jou klaar die heel je traject zal volgen. Je kan gedurende je opleiding ook terecht voor ondersteuning in onze ondernemershub ondernemen@ap.

Daarnaast stellen we ook een externe mentor aan. Op die manier krijg je advies van een ervaren ondernemer die je tijdens je hele opleiding zal begeleiden. Er zijn ook verschillende experts uit het werkveld gebonden aan deze opleiding. Afhankelijk van jouw concept hebben we experts rond meerdere topics in ons netwerk die we graag aan jouw project verbinden. Je zal ook les krijgen van tal van experts en ondernemers uit het werkveld.

UITGEBREID NETWERK

Vergeet niet dat je naast de theoretische en praktische kennis ook een straf netwerk opbouwt. Wat van onschatbare waarde is als je de stap naar een eigen onderneming neemt.

Eenjarig traject

Het postgraduaat duurt één jaar en bestaat uit 30 studiepunten in totaal en is opgedeeld uit volgende opleidingsonderdelen:

  • Conceptvalidatie (voor 6 studiepunten): hoe bedenk ik een concept en toets ik dit af in de markt? Hoe presenteer ik mijn idee voor een publiek?
  • Business modelling (voor 3 studiepunten): hoe stel ik een rendabel businessmodel op?
  • Go-to-market (voor 6 studiepunten): hoe benader ik de markt met een onderbouwd sales- en marketingplan? 
  • Startup modalities (voor 3 studiepunten): alle (juridische) rechten en plichten die je hebt als zelfstandige, informatie over opstellen van (samenwerkings)contracten en andere officiële documenten.
  • Funding and connections (voor 6 studiepunten): financieel plan opstellen, financiering ophalen en pitchen voor investeerders.
  • Growth plan (voor 6 studiepunten): schalen van je bedrijf en langetermijndoelen opstellen.
Wanneer heb ik les?

Je krijgt elke dinsdagavond les op campus Meistraat of bij externe bedrijven. In de eerste week van je opleiding maak je jezelf eenmalig twee keer overdag vrij.

Les