Opleiding Bedrijfsmanagement - Financie-en Verzekeringswezen | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Bedrijfsmanagement

Financie-en Verzekeringswezen

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Praktijkgericht

  De opleiding is van begin tot einde praktijkgericht. Enthousiaste lectoren schotelen je realistische voorbeelden voor en laten je kennismaken met dat waar jouw vakgebied voor staat in de echte wereld.

  Experts uit het werkveld

  Door een intensieve samenwerking met verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen word je vanaf de start tot het einde ondergedompeld in het werkveld. Er komen ook regelmatig experts uit het werkveld als gastdocent spreken zodat je tijdens de lessen echte cases voorgeschoteld krijgt.

  Internationaal

  De financiële wereld is onmogelijk te doorgronden door enkel binnen de eigen grenzen te blijven. Daarom plannen we verschillende internationale uitstappen, met als bijkomend voordeel dat je zo aan je talenkennis kan werken.

  Programma

  Eerste jaar

  Het eerste semester spitst zich toe op algemene economische en bedrijfskundige kennis en inzichten, aangevuld met de nodige ICT- en taalvaardigheden. Vanaf het tweede semester richt de opleiding zich op opleidingsonderdelen die specifiek handelen over bank- en verzekeringsactiviteiten en over het beurswezen en beleggingsstrategieën. In het eerste semester begeleiden we je van dichtbij en brengen we je vooral kennis en inzicht bij. Naarmate je studies vorderen, leggen we meer en meer de nadruk op zelfstandig werken, waarbij je de verworven kennis en inzichten leert toe te passen.

  Tweede jaar

  Je bouwt voort op de kennis die je in het eerste jaar verworven hebt. De gewone taalvakken maken plaats voor zakelijke varianten van Nederlands, Frans en Engels, en daarnaast werk je aan projecten.

  Derde jaar

  In het eerste semester van het derde jaar volg je nog enkele specialisatievakken, maar de focus voor het afstuderen ligt op je stage, bachelorproef en business mobility (internationale opdracht). Je krijgt de unieke opportuniteit om aan te tonen dat jij origineel werk kan produceren over een boeiend onderwerp binnen het domein van financie- en verzekeringswezen.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  • Bedrijfsmanagement, Financie- en verzekeringswezen modeltraject 1 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Bedrijfsprocessen 6
   Micro-economie 3
   Macro-economie 3
   English 3
   Français 3
   Communication in English 3
   Communication en français 3
   ICT-skills: Excel 3
   ICT- bedrijfscommunicatie: tools 3
   Inleiding burgerlijk recht 3
   Inleiding handels- en sociaal recht 3
   Toegepaste statistiek 3
   Financiële algebra 3
   Internationale oriëntering 3
   Technieken van binnen - en buitenlandse handel 3
   Algemeen boekhouden FV 6
   Inleiding tot het financie- en verzekeringswezen 3
   Praktische oriëntering op het professionele werkveld FV 3
  • Bedrijfsmanagement, Financie- en verzekeringswezen modeltraject 2 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Zakelijke communicatie 3
   Correspondance en français 3
   Business English 3
   Expérience internationale 3
   English Correspondence 3
   Vennootschapsrecht 3
   Bankproducten 3
   Beurswezen 3
   Financiële actualiteit 3
   Financial markets 3
   Environmental management 3
   Seminaries / Projecten Financie- en verzekeringswezen 3
   Verzekeringsrecht 3
   Personenbelasting 3
   Vennootschapsbelasting 3
   Motorrijtuigenverzekeringen (BOAR 1) 3
   Riskmanagement 3
   Commerciële vaardigheden 3
   International financial management 3
   Leadership & Coaching 3
  • Bedrijfsmanagement, Financie- en verzekeringswezen modeltraject 3 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Beleggingsleer 3
   Project financiële actualiteit 3
   Aansprakelijkheids - en persoonsverzekeringen 6
   Commerciële vaardigheden: uitbreiding 3
   Software financie- en verzekeringswezen 3
   Registratie-, schenk- en erfbelasting 3
   Project Financie- en verzekeringswezen / Bachelorproef 15
   Business mobility 4
   Stage Financie- en Verzekeringswezen 20

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Je bent na de opleiding onmiddellijk inzetbaar. De sector ondergaat momenteel een forse verjongingskuur en staat te popelen om pas afgestudeerden aan te werven. Zo kan je aan de slag als adviseur binnen de verschillende domeinen bij een bank of verzekeraar. Bedrijven met een financiële afdeling zijn dan weer in je geïnteresseerd omdat je multi-inzetbaar bent en daarnaast kan je dankzij je veelzijdige opleiding ook internationaal aan de slag. Of start je liever als zelfstandige na enkele jaren praktijkervaring? Ook dat hoort met dit diploma tot de mogelijkheden.

  Verder studeren

  Op anderhalf jaar tijd kan je binnen AP nog een tweede bachelordiploma behalen in een andere afstudeerrichting van de opleiding Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit, Logistiek Management, Marketing of Rechtspraktijk.

  Ook een masterdiploma behalen aan een universiteit behoort tot de mogelijkheden. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan de master in de Handelswetenschappen of de master Toegepaste Economische Wetenschappen.

  Internationaal

  Bedrijfsmanagement goes international

  Wie dacht dat deze opleiding zich enkel richt op de Belgische markt, heeft het grondig mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

  In het eerste jaar trek je erop uit op eigen initiatief, in het tweede jaar vertrek je met een groep voor meerdere opdrachten naar een Franstalig land. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar een buitenlandse universiteit/hogeschool in het laatste jaar – die wil niemand missen!

  Erasmus

  In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationalisering @ home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma International Class in Business Management (ICBM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit. En je bouwt alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op je eigen campus rondlopen.

  Flexibel studeren

  Verkorte programma's

  Als je al een bachelordiploma op zak hebt, bieden we enkele verkorte programma’s aan. Zo kan je op één, anderhalf of twee jaar tijd een extra diploma Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Financie- en verzekeringswezen behalen. Zo bieden we verkorte programma’s voor:

  • bachelors in het Office Management en Bedrijfsmanagement – Marketing
  • bachelors in het Bedrijfsmanagement – Accountancy-fiscaliteit
  • bachelors in het Bedrijfsmanagement – Logistiek management
  • bachelors in het Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk

  Vervolgtraject

  Als je de volledige graduaatsopleiding 'Verzekeringen' met succes doorlopen hebt, kan je het diploma van bachelor in het Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen behalen na het volgen van een vervolgtraject.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou