Programma
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Ben je graag onder de mensen, creatief en commercieel ingesteld? Wil je een afwisselende job waarin je je energie kan inzetten om klanten te overtuigen en samen te werken in een team? Dan ben je een geboren marketeer. Je wil werken aan slimme marketing- en communicatieplannen die perfect inspelen op de noden van consumenten. Uitdagingen schrikken je niet af. Als digital marketeer speel je later moeiteloos in op nieuwe trends en technologische innovaties.
Naast grondige vakkennis en talenkennis, leer je ook heel wat persoonlijke skills. Denk maar aan: zelfstandig werken, creatief denken, sociale en culturele vaardigheden ... Talenten die je goed kan inzetten op je toekomstige werkplek.
Met je diploma Marketing op zak ben je gespecialiseerd, maar tegelijk ook breed inzetbaar. Je kan aan de slag op marketing- en communicatiedepartementen of aan- en verkoopafdelingen, bij reclamebureaus of marktonderzoeksbureaus. Zo kan je doorgroeien tot digital marketeer, content marketeer, salesmanager, brand manager, merchandiser …
Vanaf het prille begin zorgen we voor verschillende initiatieven om je goed te ondersteunen.
In de opleiding leer je ook aan jezelf werken. Je gaat voor de juiste attitude als professional waarbij je inzet op zelfstandigheid, creatief denken en een internationale mindset. In een klas van ongeveer 35 studenten krijg je een mentor toegewezen die je individueel begeleidt aan de hand van coachingsgesprekken richting persoonlijke groei. Je staat er dus niet alleen voor!
Je bent de architect van jouw studieloopbaan en krijgt vanaf het tweede jaar de kans om via vier keuzetrajecten kleur te geven aan jouw ontwikkeling: creative skills, digital development (graphic design) of ondernemerschap. Je kan ook opleidingsonderdelen opnemen uit het schakelprogramma naar de masteropleiding.
De opleiding is praktijkgericht, dus je zult dus niet enkel met je neus in de boeken zitten.
AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op.
De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties:
Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.
De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.
Het programma van de opleiding telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Je neemt 60 studiepunten op per jaar verdeeld over twee semesters.
Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijhorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.
Het eerste semester is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen van de opleiding Bedrijfsmanagement. Je verwerft een basiskennis van alle disciplines en spitst je toe op algemene economische en bedrijfskundige kennis en inzichten, aangevuld met de nodige digitale skills en taalkennis.
In MyTalent focus je op persoonlijke ontwikkeling en zelfsturing. Aan het einde van het eerste semester maak je een begeleide keuze voor een afstudeerrichting.
Vanaf het tweede semester volg je opleidingsonderdelen met specifieke focus op marketing.
Je zal hoofdzakelijk nog lessen volgen in het eerste semester. Daarnaast verruim je je horizon met het vervolg van jouw keuzetraject en een cross-over business project. Je verdiept je in contentmarketing, merkreputatiemanagement en verkoopmanagement. Je voert een groot marktonderzoeksproject uit in opdracht van echte bedrijven. Je leert ook meer over de laatste trends in marketing. Het laatste semester van je opleiding spendeer je volledig aan jouw (buitenlandse) stage en bachelorproef.
Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.
Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.
In het tweede jaar krijg je de kans om via vier keuzetrajecten kleur te geven aan jouw opleiding.
In het keuzetraject Creative skills stap je binnen in de wereld van een creatief reclamebureau. Je ontdekt de verschillende stappen van een creatief proces om tot een straf concept te komen voor een affiche, billboard, radio- of tv-spot of digitale campagne.
In het keuzetraject Digital development werk je zowel aan je strategische als creatieve skills. Je leert om zelf een campagne op te zetten die niet alleen inhoudelijk, maar ook qua look en feel goed zit.
Via het keuzetraject Ondernemerschap krijg je de kans om tijdens je opleiding al een eigen zaak op te starten. Ideaal als je houdt van een berekend risico, afwisseling in je job en waarde wil creëren voor de samenleving.
In dit keuzetraject krijg je de kans om tijdens je bacheloropleiding drie opleidingsonderdelen uit het schakelprogramma naar de masteropleiding Organisatie en Management (UA) op te nemen. Het gaat om de opleidingsonderdelen Inleiding tot de bedrijfskunde, Onderzoeksmethodologie en Inleiding tot de financiële verslaggeving. Op die manier neem je al een voorsprong zodat je na jouw bachelordiploma vlot kan starten aan een universitaire opleiding.
Net het graduaat Marketing- en Communicatiesupport met als afstudeerrichting Marketingsupport succesvol afgerond? Dan is het vervolgtraject van 118 studiepunten naar de bachelor Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Marketing een logisch vervolg voor jou. Bekijk hieronder het programma.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Heb je al een bachelordiploma behaald? Dan zijn er enkele verkorte trajecten met vrijstellingen mogelijk naar de bachelor Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Marketing.
Heb je een ander diploma bezit, contacteer dan de trajectbegeleider voor meer informatie over je programma.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
De arbeidsmarkt staat te springen voor jouw specialisatie in marketing. Je bent specialist in je vak maar ook breed inzetbaar. Je kan aan de slag op marketing- en communicatiedepartementen of aan- en verkoopafdelingen, bij reclamebureaus of marktonderzoeksbureaus. Zo kan je doorgroeien tot digital marketeer, content marketeer, salesmanager, brand manager, merchandiser …
Studeer je graag verder? Dan kan je in anderhalf tot twee jaar tijd nog een tweede bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een andere afstudeerrichting. Maar ook de weg naar een masterdiploma ligt voor je open. Via een schakelprogramma stroom je makkelijk door.
Alle vaardigheden, kennis en inzichten die je in de les opdoet, breng je in de praktijk tijdens projecten, bedrijfssimulaties, de stage en je bachelorproef.
Je bestudeert in team de markt van een fast moving consumer good (FMCG) in al haar aspecten: marktaandelen, prijzen, positionering, merkbekendheid, koopgedrag, gebruiksgewoonten … Dit gebeurt aan de hand van deskresearch, een distributieonderzoek en een consumentenenquête. Je maakt een verslag op en geeft aan het einde van het project een mondelinge presentatie. In deze opdracht ga je aan de slag in het Nederlands, Frans en Engels en zet je je beste ICT-skills in.
In dit bedrijfsproject doe je zo veel mogelijk praktijkervaring op, zodat je klaar bent voor het echte werk. De afgelopen jaren werkten de studenten verschillende projecten uit voor grote en kleine bedrijven en organisaties op het vlak van:
In groepjes van twee tot vier studenten voer je een echte marketingcase van A tot Z uit. Onze lectoren en je opdrachtgever ondersteunen je tijdens dit onderzoek. Aan het einde van de opdracht presenteer je je resultaat.
Afstuderen doe je na een geslaagde werkveldstage van 13 weken in binnen- of buitenland. Tijdens deze stage krijg je de mogelijkheid verder te werken aan de leerresultaten die je nog onvoldoende beheerst om te kunnen afstuderen. De activiteiten van de stage en jouw zelfreflectie rapporteer je aan de hand van stagedagboeken. Je stagebegeleider en mentor volgt je tijdens je hele stageproces op.
In je bachelorproef formuleer je een onderzoeksvraag die gerelateerd is aan jouw stageplaats. Je werkt die onderzoeksvraag verder uit tijdens je stage en rapporteert de resultaten aan de hand van een individueel werkstuk dat je ook presenteert voor een vakjury.
In het tweede semester van het derde jaar kun je op Erasmus gaan en zo een semester in het buitenland studeren. Liever praktijkervaring? Kies dan in het laatste semester voor een stage van 13 weken in het buitenland.
Hiermee verbeter je niet alleen je talenkennis, maar ontdek je nieuwe culturen en leer je samenwerken in een internationale context. Dankzij financiële tegemoetkomingen, zoals beurzen, is dit avontuur voor iedereen haalbaar.
Ook op de campus kijken we over de landsgrenzen heen. Tijdens de opleiding verbreed je je horizon met internationale vakliteratuur en opleidingsonderdelen die in een andere taal worden gegeven.
Al in je eerste jaar steek je de grens over om samen te werken met Nederlandse studenten. In je laatste jaar ga je zelfs een week lang op studiereis naar een buitenlandse bestemming.
Om de lessen vlot te kunnen volgen is er wel een goede kennis van Frans en Engels nodig. In het eerste jaar krijg je niet alleen Frans en Engels als taalvak, maar ook enkele andere vakken worden in het Engels gedoceerd.
Natuurlijk zal je je moeten inspannen om nieuwe materie te verwerken, maar dat is in elke studierichting zo. Met een sterke motivatie en inzet ben je al half gewonnen.
Er zijn twee mogelijkheden binnen de wereld van marketing aan de AP Hogeschool:
Wat houdt het graduaat precies in?
Een graduaat is dus korter, heel praktijkgericht en met minder talen. Als je twijfelt of je een bachelor wel aankan, is een graduaat dus een goed alternatief. Je kan ook gerust beide doen: als je je graduaatsdiploma hebt behaald, kan je via een vervolgtraject (twee jaar) nog een professionele bachelor bij behalen.
Je kan aan de slag op marketing- en communicatiedepartementen of aan- en verkoopafdelingen, bij reclamebureaus of marktonderzoeksbureaus. Er zijn zeker ook alumni die het tot marketing of sales director geschopt hebben. Hiervoor moet je meestal wel eerst nog wat extra jaren werkervaring opdoen. Meestal start je als assistant product of brand marketing.
Je brengt altijd je eigen, opgeladen laptop met internettoegang mee naar de les en examens. Als je kiest voor deze opleiding, is het belangrijk dat je toestel Windows heeft als besturingssysteem. Dat betekent dat Chromebooks en MacBooks (macOS) niet zijn toegestaan. Je laptop moet minstens voldoen aan de specificaties van de ‘basis+’-klasse. Dit zijn de minimumspecificaties van deze klasse:
Na je inschrijving kan je via onze partners Academic Shop en CampusShop voordelig een laptop kopen of huren. Via de sociale dienst van het Student Center kan je ook een renteloze laptoplening aanvragen. Je betaalt het bedrag dan af in vaste maandelijkse schijven. Meer info over studentenkorting, het huren of lenen van een laptop vind je via deze link.