Overslaan en naar de inhoud gaan

Ali Seena helpt als student-ondernemer het verschil maken voor anderen

Ali Seena

Ali Seena startte naast zijn opleiding Accountancy-Fiscaliteit zijn eigen onderneming. Als sociaal tolk in bijberoep helpt hij anderstalige nieuwkomers ondersteunen. Zijn onderneming is niet alleen een uitlaatklep voor zijn liefde voor cijfers, maar ook voor zijn persoonlijke ervaringen om voor anderen iets te kunnen betekenen.

Kan je ons meer vertellen over jouw eigen onderneming?

“Via mijn eenmanszaak ‘De Taalbrug’ werk ik als sociaal tolk Nederlands en Dari. Dari is mijn moedertaal, want ik kom zelf uit Afghanistan. Ik voer tolkopdrachten uit voor organisaties die in contact komen met mensen die de Nederlandse taal niet volledig beheersen. Zoals Atlas, Agentschap Integratie en Inburgering, Brussel onthaal en Amal. Zo kan ik bijvoorbeeld opgeroepen worden om te helpen tijdens een gesprek op school tussen ouders die enkel Dari spreken en de leerkrachten.  

Het is mijn passie om een brug te zijn tussen verschillende talen en culturen en ik ben enorm trots op mijn bedrijf. In 2015 ontvluchtte ik Afghanistan en kwam ik in België in een asielcentrum terecht. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met sociaal tolken. Ik heb zelf ervaren hoe betekenisvol deze job is. Het feit dat ik nu kan betekenen voor anderen, wat ik destijds als zo belangrijk heb ervaren, is de bron van mijn motivatie.”

Waarom koos je voor de bachelor Accountancy-Fiscaliteit op AP Hogeschool?

“Na twee maanden in het OKAN-traject (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers) mocht ik al aansluiten in de opleiding handel. Daar ontdekte ik dat ik veel interesse en aanleg had voor cijfers. Ik koos dan ook voor de bacheloropleiding Accountancy-Fiscaliteit om me verder te verdiepen in boekhouden en het geven van fiscaal advies.”

Hoe combineer je jouw opleiding met je activiteiten als ondernemer?

“In het begin combineerde ik een tijdje twee opleidingen: mijn bacheloropleiding bij AP en de opleiding tot sociaal tolk. Dat was pittig. Een van de meest intense momenten was in juni, toen ik op dezelfde dag mijn certificeringsproef voor sociaal tolken en een examen op AP had. Gelukkig kon ik rekenen op veel begrip van mijn leerkrachten en in juni behaalde ik met succes mijn certificaat als sociaal tolk.

Sindsdien werk ik naast mijn bacheloropleiding in bijberoep als sociaal tolk. Daarvoor heb ik een speciaal statuut kunnen aanvragen als student-ondernemer. Bij de opstart van mijn eigen onderneming kon ik binnen AP ook op persoonlijke begeleiding rekenen van het Ondernemen@AP team. Ik kreeg er boekhoudkundig en fiscaal advies en kan er altijd terecht met allerlei vragen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen als jonge ondernemer?

“Tijdens de examenperiodes is de druk het hoogst. Dat komt door de grote vraag naar tolkopdrachten van Dari naar Nederlands, want Dari is een knelpunttaal. Ik ervaar dit zowel positief als negatief. Enerzijds is er genoeg werk voor mij, maar aan anderzijds betekent dit jammer genoeg ook dat het slecht gaat in mijn geboorteland.

Een andere grote uitdaging is dat ik vaak geconfronteerd word met heftige verhalen. Hierdoor denk ik soms terug aan mijn eigen verleden. Gelukkig heb ik tijdens mijn opleiding sociaal tolk geleerd om met deze emoties om te gaan. Het is belangrijk om een klik te maken na deze gesprekken en bepaalde zaken niet mee naar huis te nemen.”

Wat zijn je plannen als je afstudeert?

“Ik ben van plan om eerst te gaan werken in een boekhoudkantoor, om zo nog meer ervaring op te doen. Daarna wil ik de titel ITAA behalen, om accountant te worden. Ik blijf sowieso sociaal tolk in bijberoep, dat zou ik nooit opgeven.”

Heb je nog een gouden tip voor studenten die ook een eigen onderneming willen starten?

“Ik weet dat het cliché klinkt, maar doe vooral iets dat je graag doet. Een eigen onderneming vraagt veel tijd en moed. Als je iets met passie doet, dan zal je zeker niet opgeven!”

Gerelateerde artikels