Opleiding Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Bedrijfsmanagement

Rechtspraktijk

 • Dagtraject
 • Avondtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5 (dagtraject of NIEUW: avondtraject)

Specialiseer je met trajecten

De eerste twee jaar zijn gemeenschappelijk voor alle studenten Rechtspraktijk. Zo krijg je een sterke algemene basis, en heb je al eens kunnen proeven van de verschillende richtingen die je met het diploma uit kan. Aan het einde van het tweede jaar kan je zo ook goed geïnformeerd beslissen met welk deeltraject je jezelf in het derde jaar kan specialiseren.

  Troeven

  Lange traditie

  AP heeft een heel lange traditie in het opleiden van rechtspractici. We creëerden de opleiding zo’n dertig jaar geleden en ze blijft, ondanks de vele andere hogescholen die ons volgden, dé referentie op jouw cv. 

  Praktijkgericht

  We ontwikkelden vijf opties waarin je jouw interesse kan volgen. De opleiding wordt voortdurend afgetoetst aan de behoeften van het werkveld, is kwalitatief hoogstaand en zeer praktijkgericht. Door de opties specialiseer je je volgens eigen interesse.

  Bovendien zijn onze lesgevers stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied. Je krijgt les van vrederechters, advocaten, verzekeringsagenten, politie-inspecteurs, …

  Lange stage

  In het derde jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je on the job leert hoe een juridische dienst concreet werkt. Dankzij de lengte van je stage kan een bedrijf je effectief inschakelen om mee te draaien in de dagelijkse praktijk. Onze stagiairs zijn terug te vinden bij de Federale Politie, griffies van rechtbanken, juridische diensten van werknemers- en werkgeversorganisaties, de kantoren van notarissen en advocaten, in de vastgoedsector en in de bank- en verzekeringssector.

  Talentontwikkeling & gepersonaliseerd

  We besteden veel aandacht aan de talentontwikkeling van elke student en hebben dan ook een ruim aanbod studie- en studentenbegeleiding. Studenten die hun talen extra willen bijspijkeren kunnen terecht bij de taalcoaching. Een gepersonaliseerde aanpak is in deze opleiding verzekerd: jouw studietraject, jouw gezins- en werkomstandigheden, jouw interesses tellen!

  Bedrijfsproject

  Als sluitstuk van de opleiding is er nog een academische uitdaging: het bedrijfsproject. Je krijgt je opdracht in samenspraak met je begeleider op je stageplaats. Je onderzoekt autonoom of in een beperkt team een beroepsrelevant en juridisch complex probleem. Voor je onderzoek gebruik je alle noodzakelijke juridische bronnen om zo tot een onderbouwd en genuanceerd advies te komen.

  Programma (Dagtraject)

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster, op campus Meistraat. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

  Eerste jaar

  Bij de start van de opleiding ontwikkel je een stevige juridische basis: je leert juridische bronnen te gebruiken, duikt in wetboeken en contracten en raakt vertrouwd met gerechtelijke procedures. Je versterkt ook je talenkennis (Engels en Frans), je leert zakelijk te communiceren en verwerft een basiskennis van economie en ICT.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar krijg je nog meer recht op je bord, trainen we je communicatieskills en verbeteren we je kennis van het juridisch Frans en Engels. In het vak Juridische markt maak je kennis met de verschillende sectoren van het juridische werkveld.

  Derde jaar

  In het derde jaar kies je een specialisatietraject. Met Business Law ligt de zakenwereld aan je voeten; met Social Law krijg je vooral vakken rond sociaal recht en HR; Real Estate leert je alles over vastgoed;  Crime & Justice bereidt je dan weer voor op een masterstudie Rechten of Criminologie, of een loopbaan bij politie of parket.

  Programma (Avondtraject)

  Vanaf het academiejaar 2019-2020 organiseert AP de bachelor Rechtspraktijk ook in avondonderwijs, speciaal voor personen die werken en studeren willen combineren, of al een bachelordiploma op zak hebben.

  In het avondtraject volg je een combinatie van avondlessen en afstandsonderwijs. Je kiest zelf jouw studietraject en bepaalt hoeveel avonden in de week je les volgt. Kom je vier avonden in de week les volgen, dan neem je het traject voltijds op en studeer je in drie jaar af. Kies je ervoor om je studie te spreiden over vier jaar, dan volg je drie avonden in de week les. Ook minder intensieve trajecten behoren tot de mogelijkheden, maar uiteraard duurt je opleiding dan ook langer. 

  Net zoals in onze dagopleiding krijg je les van experten uit de praktijk die je de juridische kneepjes van het vak bijbrengen. Aan het einde van de opleiding volgt een stage van 16 weken. Hiervoor kijken we samen met jou wat mogelijk is en of een stage op je huidige werkplaats een optie is.

  Opmerking: de vakken in bijgevoegd modeltraject zijn niet de volledige opleiding. Deze vakken kunnen al worden opgenomen, de andere worden nadien nog toegevoegd.

  Heb je interesse in dit avondtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Eens je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag. Je benadert de problemen binnen een bedrijf of organisatie met een juridische blik. Je hebt ruime keuzemogelijkheden in de verschillende juridische sectoren:

  • Business law: een boeiende carrière die helemaal draait rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen ligt in het verschiet, kortom: een echte zakenman of -vrouw! Je bent helemaal klaar voor een startfunctie in de tax consultancy of de belastingadministratie of je gaat aan de slag in de bank- en verzekeringssector.
  • Real estate: je bent klaar om als juridisch geschoold medewerker een belangrijke rol te gaan spelen op een notaris- of vastgoedkantoor. Het voorbereiden en opvolgen van aktes, het onthalen van en afspraken maken met klanten, het verrichten van opzoekingswerk ... kortom een gevarieerde job die elke dag iets nieuws brengt.
  • Social law: als consultant ben je klaar voor een startfunctie binnen de sectoren waar sociaal recht een grote rol speelt. Denk maar aan een baan bij een sociaal secretariaat, de personeelsdienst van een bedrijf of als medewerker van de dienst arbeidsrecht binnen een werknemersorganisatie.
  • Crime & justice - Police garandeert een vlotte doorstroom naar het criminologisch werkveld. Afgestudeerden zoeken vaak een jobuitdaging bij politie of parket.
  • Crime & justice – Academic: hiermee kan je voornamelijk op de griffie of in een advocatenpraktijk terecht.

  Verder studeren

  Het leertraject Crime & justice - Academic is op maat gemaakt voor studenten die willen verder studeren. Met dit leertraject kan je vlot doorstromen naar het schakelprogramma Rechten aan de universiteit. Het leertraject Crime & justice - Police vormt een opstap naar de politieopleiding.

  Internationaal

  Rechtpraktijk goes international

  Internationalisering behoort tot de strategische doelstellingen van de opleiding Rechtspraktijk. Wie dacht dat recht enkel nationaal was, heeft het grondig mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

  In het eerste jaar trek je erop uit op eigen initiatief, in het tweede jaar vertrek je met de hele groep voor een meerdaagse reis naar Parijs. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar Granada in het laatste jaar – die wil niemand missen!

  Erasmus

  In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een of meerdere modules in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationalisering @ home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies and Studies in European Management (ALSEM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit en je bouwt alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op je eigen campus rondlopen.

  Flexibel studeren

  Verkort programma

  Als je al een diploma Bedrijfsmanagement met een andere afstudeerrichting op zak hebt, dan kan je een verkort programma volgen om een tweede bachelordiploma te behalen. Zo kan je op anderhalf jaar tijd het diploma Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk op je naam schrijven. Bekijk hier het programma met vakken en studiepunten.

  Vervolgtraject HBO5

  Heb jij een graduaatsdiploma (HBO5) Rechtspraktijk op zak? Heb je interesse om door te stromen naar de Bachelor BM-Rechtspraktijk? Dan is het aanvullingsprogramma Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk iets voor jou. Je het kan het in dagtraject volgen, maar ook in avondonderwijs (nieuw vanaf 2019-2020). Je krijgt les van experten uit de juridische praktijk waarbij jouw juridische kennis verder wordt uitgediept.

  Bekijk hier het programma met vakken en studiepunten.

  Wil je meer info? Neem contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

  Werken en studeren

  Je bent werkzoekend of je werkt maar je wil vooruit? Je wil je werk combineren met studies? Speciaal voor jou bieden we deze opleiding ook aan in avondtraject.  Je ontwikkelt dezelfde competenties als de studenten in dagtraject en studeert eveneens af als een professionele Bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Rechtspraktijk.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou