Opleiding Vastgoed - Vastgoed | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Vastgoed

Vastgoed

 • Dagtraject

  Troeven

  Aandacht voor het volledige spectrum

  De opleiding onderhoudt nauwe contacten met alle geledingen van het werkveld. Daarom wordt naast de residentiële vastgoedmarkt ook gekeken naar niet-residentiële vastgoedmarkten. Zo wordt de student tijdens deze professionele bacheloropleiding niet alleen tot makelaar opgeleid maar eerder tot vastgoedprofessional in de brede zin van het woord.

  Projectwerk: net zoals in't echt

  Voor de projecten werk je nauw samen met het werkveld en je collega-studenten van de afstudeerrichting Landmeten. Want ook al spelen jullie een erg verschillende rol in de vastgoedmarkt, jullie zullen elkaar later wél geregeld tegenkomen. Je krijgt een reële case voorgeschoteld en werkt, samen met je medestudenten, een interdisciplinaire oplossing uit.

  Innovatieve campus

  Jouw tweede thuis wordt de moderne Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe les- en praktijkruimtes. De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

  De echte wereld in

  Je duikt tijdens je opleiding volop in de vastgoedwereld. Een pand schatten? Dat doe je niet achter je bureau, daarvoor ga je de straat op. Een plaatsbeschrijving? Daarvoor moet je ... ter plaatse gaan. Stilzitten is er als vastgoed-professional niet bij. Je laatste semester loop je stage en breng je dus volledig in de praktijk door. Check zeker onze Facebook-pagina om onze uitstappen, workshops en dergelijke vanop de eerste rij te bekijken.

  Naar het buitenland

  Landsgrenzen zijn relatief voor vastgoedprofessionals. Je zal in je beroep vaak te maken hebben met buitenlandse projecten en ook daar bereiden we je op voor. Je kan stage lopen of een project doen in internationale context.

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit 2 semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Je start de opleiding met een intensief programma bouwkunde en recht. Je leert over stabiliteit en bouwmethodes en kijkt kritisch naar materialen, technieken en afwerking. Ook dompelen we je onder in vastgoedrecht, milieurecht en ruimtelijke ordening. Die basisvakken zijn cruciaal. Daarnaast staan er een aantal algemene vakken op het programma zoals economie en talen. Al in het eerste jaar zet je je tanden in uitdagende projecten en praktijkopdrachten.

  Tweede jaar

  Je afstudeerspecialisatie Vastgoed wordt nu steeds belangrijker. Bijna driekwart van je tijd gaat naar specifieke vastgoedvakken. Je gaat aan de slag met gespecialiseerde software uit het werkveld en voert plaatsbeschrijvingen uit. Je leert verkoopgesprekken voeren, stelt koop- en verhuurdossiers op, verdiept je in budgetten en fiscale regelgeving, doet schattingen,  ... We leren je te denken als een projectontwikkelaar door onder andere rendementsanalyses uit te voeren vastgoedprojecten uit te werken.

  Je diept je kennis uit het eerste jaar verder uit en ontwikkelt een kritische en gefundeerde kijk op de vastgoedsector. Hoe wordt verkrotting aangepakt? Wat is de impact van het toenemende aantal eenoudergezinnen op de woningmarkt? Hoe geef je onroerend goed zo belastingvriendelijk door aan volgende generaties? Welke gevolgen hebben bepaalde ruimtelijke structuurplannen? Je leert antwoorden formuleren op de meest gespecialiseerde vragen.

  Derde jaar

  Je derde jaar draait vooral rond praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om te proeven van het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, praat met toekomstige werkgevers, voert praktijkopdrachten uit voor bedrijven, …En dan het kroonstuk van je opleiding: de stage. Je draait als volwaardig werknemer mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je een lange periode op dezelfde plek doorbrengt, kan je je inwerken in complexe dossiers en zelf initiatief nemen in projecten.

  Voor je eindproject werk je in een team aan een reële praktijkopdracht buiten de campusmuren.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  De opleiding biedt je een reeks uitdagende jobmogelijkheden. Je kan onder meer aan de slag als:

  • Vastgoedmakelaar: via stage Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)
  • Vastgoedconsulent
  • Beheerder van een gebouw (syndicus) of van een vastgoedportefeuille (rentmeester)
  • Medewerker bij vastgoed-, notaris- en advocatenkantoren
  • Vastgoedspecialist bij financiële instellingen, bouwpromotoren en projectontwikkelaars
  • Vastgoedspecialist bij de regionale, gewestelijke of federale overheden zoals het kadaster, bij stedenbouwkundige diensten, hypotheekkantoren, belastingsdiensten, ...
  • Zelfstandige in de vastgoed- of bouwsector

  Verder studeren?

  Heb je na je opleiding de smaak helemaal te pakken? Je bachelordiploma vormt een uitstekende basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een master Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw.

   

  Internationaal

  Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat mogelijkheden. We werken namelijk samen met de voornaamste internationale vastgoedfederaties en onderwijspartners. En dat heeft alleen maar voordelen voor jou!

  Semester of stage in het buitenland

  Breng in het derde jaar een semester of je stage in het buitenland door. Je verblijft enkele maanden in het buitenland en leert een andere vastgoedmarkt van binnenuit kennen. Studenten trokken de voorbije jaren vooral naar Frankrijk en Spanje, maar ook China, Belize, Suriname of New York behoren tot de mogelijkheden. Een Erasmusbeurs geeft je een financieel duwtje in de rug.

  Internationale projecten

  In het tweede en het derde jaar krijg je de kans om te kiezen voor een internationaal project en je onder te dompelen in een smeltkroes van vastgoeddivisies. Samen met collega-studenten van de Hogeschool Rotterdam, de Duitse Hochschule Aschaffenburg en de Engelse University of Bristol ontwikkel je een vastgoedproject. Deze oefening wordt afwisselend in een ander land georganiseerd.

  Internationalisering @ home

  Voor de studenten die zelf niet naar het buitenland willen of kunnen gaan, voorzien we in het derde jaar de lessenreeks Internationaal Vastgoed. De wereld wordt - figuurlijk dan - steeds kleiner en dat geldt net zo voor de vastgoedmarkt. Wonen en werken in het buitenland is niet ongewoon. Een verblijf in het buitenland als investering wordt steeds aantrekkelijker. Daarom nodigen we binnen- en buitenlandse gastsprekers uit die dieper ingaan op internationale wetgeving, fiscaliteit en financiering en die de vastgoedwetgeving van populaire landen en steden toelichten. Een mooie meerwaarde op je programma! 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou