Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Financiën en Verzekeringen in finale van The Fin Competition

financien en verzekeringen fin competition

Studenten Ouiam, Imane, Brahim en Jonas uit onze bachelor Bedrijfsmanagement - Financiën en Verzekeringen behaalden een knappe vierde plaats in de finale van The Fin Competition. Tijdens dit online bankenspel strijden laatstejaars uit financiële opleidingen tegen elkaar. Ze besturen hun eigen virtuele bank en staan zoals echte bankiers voor verschillende uitdagingen. 

Wat is The Fin Competition precies ?

"The Fin Competition is een banksimulatiespel gericht op hogeschoolstudenten. In deze wedstrijd georganiseerd door Febelfin Academy strijden teams van verschillende scholen op een speelse maar toch competitieve wijze tegen elkaar. In een eerste fase wordt gedurende het eerste semester het spel gespeeld binnen iedere hogeschool. Ieder groepje bestuurt hun eigen virtuele bank.

Het winnende team mag hun school vertegenwoordigen in de Grand Final van The Fin Competition. En dit jaar hadden wij die eer. Er zijn vijf rondes met allerlei proeven in verschillende economische situaties. We moesten beslissingen maken over rentevoeten, leningen, personeelsbeleid,… . Na iedere ronde werd er gekeken welk team het beste presteerde op vlak van omzet, aandeelwaarde en tevredenheid van het personeel en de klanten."

Hoe hebben jullie je voorbereid op de wedstrijd? 

"In de eerste fase hebben we het spel tegen medestudenten van onze eigen hogeschool gespeeld. Hierdoor hadden we al wat ervaring voor in de finale. Gedurende het hele semester kregen we veel leerstof en tips en tricks die we hebben kunnen meenemen naar de finale. We kregen ook enkele video’s waarin het spel werd uitgelegd: deze hebben we uitgebreid bekeken."

Hoe was de taakverdeling binnen het team?

"Ons team bestond uit vier leden. Iedere persoon heeft eigen kwaliteiten, dus zo vulden we elkaar goed aan. Een deel van de groep beschikt over een sterk kritisch en analytisch inzicht, een ander deel zijn risiconemers die doordachte keuzes durfden te maken. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat we goed hebben gepresteerd tijdens de wedstrijd en de finale."

Wat heeft jullie gemotiveerd om mee te doen?

"We wisten van tevoren dat dit de ideale manier zou zijn om nog meer kennis te vergaren en praktijkervaring op te doen. De wedstrijd is een interessante ervaring. Het heeft ons veel inzichten gegeven in de werking van een bank. De top drie kreeg de kans om te gaan skydiven. Dit was de hoofdprijs en voor ons een motivatie om extra ons best te doen."

Welke competenties heb je tijdens de opleiding versterkt die je nu kon toepassen?

"Gedurende onze opleiding hebben we veel theorie gekregen over de financiële wereld. Deze kennis was dan ook van belang om de wedstrijd tot een goed einde te kunnen brengen. Veel leerstof kwam aan bod. Het was het ideale moment om de theorie toe te passen in de praktijk. We werden tijdens de wedstrijd uitgedaagd om  kritisch en analytisch te denken aangezien iedere keuze impact had op de volgende rondes. Deze ervaring in combinatie met onze lessen is een goede voorbereiding voor groepsleden die verder in de wereld van finance willen duiken."

Wat was het leukste aan jullie deelname?

"Het leukste was om in team samen te werken en AP Hogeschool te mogen vertegenwoordigen tijdens de Grand Final. We hebben veel bijgeleerd, zowel qua theorie als praktijk. Deze kennis kunnen we meenemen naar de toekomst. We blikken terug op een fijne ervaring!"

Gerelateerde artikels