Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus klAP: Sofyan Belkadi

campus klap podcast ap hogeschool antwerpen ondernemer student

Student Sofyan is naast het behalen van zijn bachelor Bedrijfsmanagement ook volop bezig met zijn eigen onderneming. Hij bewijst dat de weg naar succes niet altijd per se een rechte lijn is. Want net zoals ondernemen is ook studeren vaak een proces van vallen en opstaan. Ontdek zijn verhaal in onze vijfde podcastaflevering.

“In het middelbaar ging alles vanzelf. Dat was een beetje een vergiftigd geschenk.  

In het middelbaar heb ik economie-talen gevolgd. Dat kostte me vrij weinig inspanning: alles ging vlotjes en vanzelf. Dat was op zich een beetje een vergiftigd geschenk. Ik was zoals velen onvoldoende klaargestoomd om te gaan verder studeren. Ik heb zware ADHD en wist niet goed hoe ik die grote hoeveelheden informatie moest verwerken. Daardoor was de overstap naar het hoger wel moeilijk.   

Eerst heb ik twee jaar een taalopleiding aan de universiteit gestudeerd. Dat ging vrij moeizaam, dus ik ben van richting veranderd. Taal is altijd mijn passie geweest en mijn resultaten waren niet superslecht, maar de aanpak lag mij gewoon niet. Hogeschool is veel meer op praktijk toegespitst en het contact met je lectoren is veel laagdrempeliger. Je krijgt de nodige begeleiding en kan altijd bij iemand terecht als je vragen hebt. Bij AP Hogeschool voel ik echt me thuis. 

“Als ondernemer mag je motivatie niet alleen geld zijn" 

Ik merk dat veel mensen willen ondernemen. Velen starten echter als zelfstandige omdat ze gewoon niet graag in loondienst willen werken. Dat is een verkeerde motivatie. Je moet echt de focus leggen op een dienst of product waarin jij de beste wil zijn. Welke expertise (kennis of skills) kan jij bieden? Je motivatie om te ondernemen mag niet enkel geld zijn. Ondernemen is fantastisch, maar het is ook vaak zwaar. Je hebt dus een drive nodig die echt uit het hart komt. 

Ik ben al van jongs af geboeid door verzorging. Omdat ik eigenlijk niet zo veel natuurlijke producten vond die én betaalbaar én voor mannen waren hebben, heb ik mijn eigen productlijn en later ook eigen verzorgingssalons opgestart. Het lijkt alsof mannen niet veel bezig zijn met verzorging, maar de gemiddelde man spendeert ook wel wat tijd voor de spiegel. Heel vaak gebruiken ze wel de verkeerde producten, zoals de shampoo van hun vriendin ofzo. We gebruiken nog net geen waspoeder om ons haar te wassen (lacht). Er is dus nog veel werk aan de winkel.  

“De examens zijn mijn jaarlijks verlof" 

Als ondernemer heb je sowieso veel slapeloze nachten. Tijdens de examenperiode sluit ik meestal even de deuren. Dat is mijn jaarlijks verlof. (lacht) Tijdens het jaar is het ook vaak stressen. Les volgen, van een groepswerk met medestudenten recht naar een zakelijke meeting moeten, of ’s avonds nog met een half afgewerkte paper zitten die die je de dag erna moet indienen. Dat gebeurt wel vaak ... (lacht) 

Ik heb gelukkig wel recht op een speciaal statuut als student-ondernemer (net zoals topsporters, kunstenaars ...) Dat geeft je een beperkte vorm van flexibiliteit. Bijvoorbeeld: eens een les skippen als die samenvalt met een belangrijke zakelijke afspraak. Zoiets gebeurt natuurlijk wel steeds in samenspraak met de lectoren en de keerzijde van de medaille is dat je veel zelf moet inhalen.  

“Zonder die hulp had ik zeker niet gestaan waar ik nu sta" 

Mijn bachelor Bedrijfsmanagement is zeker een stimulans geweest voor mijn ondernemerschap. Toen ik nog op unief zat, had ik dat zeker nog niet in mij. Zodra ik Supply Chain Management ging studeren, kon ik de kennis en skills uit mijn opleiding rechtstreeks toepassen op mijn onderneming. Zo kon ik een klantenbestand opbouwen van Europa tot het Midden-Oosten, Zuid-Amerika … Ook nu loopt er natuurlijk nog steeds regelmatig van alles mis. (lacht) Maar dat is gewoon eigen aan groeien en ondernemen. 

Als ik ergens vragen rond had, kon ik bij mijn lectoren terecht en ook vanuit het ondernemerslAP hebben ze mij echt bijgestaan in mijn ondernemerschap. Via deze weg kwam ik onder meer in contact met SINC en TAKEOFFANTWERP. Al dat advies vond ik super. Ik heb het geluk gehad dat ik op de juiste personen beroep kon doen. Ik ben zeker niet iemand die zegt ‘Ik heb alles alleen gedaan.’ Zonder die externe hulp had ik zeker niet gestaan waar ik nu sta. Stilstaan is achteruitgaan. Ik doe mijn best om elke dag beter te zijn dan gisteren. 

ZIN IN MEER CAMPUS KLAP? 

Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube

Gerelateerde artikels