Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthopedagogische Begeleiding

Je ontfermt jezelf graag over mensen die het moeilijk hebben. Je wil kinderen, jongeren of volwassenen helpen om zichzelf goed te voelen in de maatschappij. Als orthopedagogisch begeleider breng je samen met andere zorgverleners meer zelfstandigheid aan in het dagelijks leven van kwetsbare personen of groepen. Je biedt ondersteuning zodat hun thuis-, woon- en leefomgeving verbeteren. In dit graduaat ligt de focus volop op praktijk en werkplekleren. Al doende, leer je! 

Iets voor jou?

Is het jouw ambitie om mensen te begeleiden die het moeilijker hebben? Vind je het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt, ongeacht zijn of haar beperkingen? Sta je achter het idee van een maatschappij waarin iedereen telt?  Lijkt het je boeiend om met mensen uit verschillende doelgroepen te werken? Ben je sociaal, communicatief en weet je van aanpakken? Dan is deze opleiding iets voor jou.

161115ap_hbo5_19_crop.jpg

WAT LEER JE?

 • Je leert jezelf gepast en professioneel te gedragen als orthopedagogisch begeleider. 

 • Hoe vorm je een beeld van je cliënt? Wat zijn de mogelijkheden, krachten en beperkingen?

 • Je leert hoe je een relatie opbouwt met je cliënten en een veilige omgeving creëert.

 • Door zelfreflectie word je bewust van je eigen kwaliteiten en valkuilen. Dat is belangrijk in je rol als orthopedagogisch begeleider. 

 • Brede soft skills zoals teamgericht werken en communicatie.

 • Je begeleidt zowel groepen als individuen een-op-een. 

WIE WORD JE?

Als orthopedagogisch begeleider bied je hulp aan personen die problemen ondervinden in hun ontwikkeling en functioneren in de thuis-, woon- en leefomgeving. Een orthopedagogisch begeleider benadert het kind, de jongere, de volwassene of de ouderwordende mens als een persoon in ontwikkeling. Je focust je op de totale persoon en op alle elementen van de complexe leefsituatie van de betrokkene in zijn omgeving (bv. school, familie, vrienden, werk, financiën ...). Dat doe je aan de hand van regelmatige en langdurige contacten in dagelijkse situaties. Zo creëer je een klimaat van vertrouwen onderling met veel empathie en wederzijds respect. 

Klaar voor het werkveld

Je kan de opleiding al in twee jaar afleggen en dus snel aan de slag gaan als orthopedagogisch begeleider. In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding combineer je voortdurend theorie en praktijk, je leert dus al doende. Vanaf het begin van het programma sta je in contact met het werkveld. Zo start je al in je eerste jaar met werkplekleren. Dat wil zeggen dat je meteen meedraait op de werkvloer. Het is geen afgebakende periode, zoals bij een stage, maar een geïntegreerd onderdeel van je programma tijdens het hele jaar en opleiding. Je pakt dit stap per stap aan. 

Het traject in Antwerpen kan je via een modeltraject opstarten in september of februari. Dat betekent dat je in het tweede semester kan starten, zonder dat je studieduur verlengt. Je vindt meer info hierover in het tabblad 'Programma (start in februari)'. In Mechelen en Turnhout kan je ook starten in februari, maar moet je een individueel traject volgen als je ook op twee jaar wil afstuderen.

Werk je al in de sector en wil je je verdiepen of bijscholen? Weet dan dat je de opleiding kan combineren met een job in de sector. In Antwerpen en Mechelen kan je ook een avondtraject volgen. Je hebt dan minder contacturen (lesuren), en verwerkt meer leerstof thuis. Uiteraard kan je hierbij ook rekenen op de nodige begeleiding. 

De opleiding volg je op maar liefst drie locaties: Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Op deze manier is er altijd wel een locatie dicht bij jou in de buurt, en hoef je jezelf niet al te ver te verplaatsen.

Benieuwd naar onze campussen? Neem als een virtueel een kijkje via onze 360° tours

Wil je na je studies snel aan de slag? Ideaal, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar orthopedagogische begeleiders groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Start in september

Je kan kiezen uit drie locaties: Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Je lessen lopen van midden september tot eind juni en zijn opgedeeld in twee semesters per academiejaar.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je kan de opleiding ook starten in februari in plaats van september. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden februari tot eind juni, en half september tot eind januari. Je studeert dan af zonder studieduurverlenging. Dat betekent dat je in het modeltraject twee jaar later in februari afstudeert. 

Dit programma start als modeltraject enkel op in Antwerpen. Wil je graag starten in februari in Turnhout of Mechelen? Dan neem je best contact op met een trajectbegeleider om de opties te bekijken.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Dagtraject

 • Volg je in Antwerpen, Mechelen of Turnhout. 
 • Het traject telt 120 studiepunten en kan je minimaal in twee jaar tijd afleggen.

Avondtraject

 • Het avondtraject kan je enkel in Antwerpen of Mechelen volgen. 
 • Je volgt hetzelfde programma en je hebt dezelfde examens als de dagopleiding, maar je krijgt de leerstof op minder contacturen. Je verwerkt dus meer leerstof thuis. De opleiding duurt ook twee jaar.
 • Je hebt slechts twee lesavonden in de week en volgt les via afstandsonderwijs op zaterdagvoormiddag.  

Zowel het dag- als avondprogramma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar, zowel voor de starters in september als februari. 

Wil je je programma liever spreiden en de studiedruk verlagen? Dan kan je via een individueel traject de opleiding spreiden over een langere periode.

Meteen aan de slag

Een job als orthopedagogisch begeleider is heel divers. Je werkt met kinderen, jongeren, volwassen of ouderen, en rond verschillende problematieken. Denk maar aan: 

 • personen met een beperking;
 • kinderen en jongeren uit een verontrustende opvoedingssituatie;  
 • jeugdwerk; 
 • mensen met psychische kwetsbaarheid; 
 • mensen in armoede, daklozen, vluchtelingen; 
 • mensen met ASS of dementie;
 • ...

Er zijn verschillende soorten organisaties die werken met orthopedagogische begeleiders zoals Centra voor Algemeen Welzijn (CAW), voorzieningen binnen de integrale jeugdhulpverlening, jeugd- en volwassenenpsychiatrie, ouderenzorg, jeugdwerk, organisaties voor mensen met een beperking, mensen met concrete en/of tijdelijke ondersteuningsnoden, straathoekwerk, werkingen voor thuis- en daklozen, organisaties die zich richten tot integratie, het gelijkekansenbeleid, het sociaal-artistiek werkveld …

Je kan hulp en ondersteuning bieden op verschillende manieren:

 • residentieel of semi-residentieel: dit zijn plekken waar mensen permanent of deeltijds verblijven;
 • ambulant: waarbij hulpverlening thuis wordt aangeboden;
 • dagopvang;
 • preventief;
 • crisisinterventie;
 • ... 

Als je graag verder studeert, is de bacheloropleiding Orthopedagogie een logische stap. Dankzij de nauwe samenwerking onderling kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het bijkomend bachelordiploma behalen. Of geef je kennis door en kies voor een verkort traject naar de lerarenopleiding.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Aangepaste trajecten

Droom je van een job als orthopedagogisch begeleider maar is studeren voor jou niet zo evident? Dan zijn er heel wat flexibele opties waaruit je kan kiezen.

 • Drie locaties: Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Kies wat jou het beste uitkomt. 
 • Dag- of avondtraject: wil je je studie combineren met een job of gezin? Dat kan perfect dankzij het avondprogramma. Verwacht je aan minder contacturen en wat zelfstudie, maar altijd met een goede ondersteuning. 
 • Start in september of februari: je kan de opleiding in twee jaar afronden of je nu start in september of februari. 
 • Gespreid of individueel traject: studeer op eigen ritme. Verlaat het modeltraject en kies voor een individueel traject op maat waarbij je slechts enkele onderdelen opneemt. Zo studeer je iets langer, maar doe je het op je eigen tempo. Contacteer zeker een trajectbegeleider voor meer info.

 

FAQ over deze opleiding

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dagtraject in Antwerpen, Turnhout of Mechelen

  Eerste jaar

  • In het eerste semester volg je ongeveer twee dagen per week les op de campus en is er geen werkplekleren.
  • In het tweede semester volg je twee dagen per week les op de campus en heb je ongeveer twee dagen per week werkplekleren. Om de veertien dagen is er een halve dag voorzien op de campus voor supervisie of coaching.

  Tweede jaar

  • In het tweede jaar volg je ongeveer twee dagen per week les op de campus en heb je ongeveer twee dagen per week werkplekleren. Om de veertien dagen is er een halve dag voorzien op de campus voor supervisie of coaching.

  Avondtraject in Antwerpen

  Eerste jaar

  • In het eerste semester volg je twee avonden per week les op de campus, en een van op afstand op zaterdagvoormiddag.
  • Vanaf het tweede semester start je ook met ongeveer twee dagen per week werkplekleren. 

  Tweede jaar

  • In het eerste semester volg je één avond per week les op de campus, en van op afstand op zaterdagvoormiddag. Je hebt ook ongeveer twee dagen per week werkplekleren. Hier komt om de veertien dagen een avond op de campus bij voor supervisie/coaching.
  • In het tweede semester volg je twee avonden per week les op de campus en heb je ongeveer twee dagen per week werkplekleren. 
    

  Avondtraject in Mechelen

  Eerste jaar

  • In het eerste jaar volg je twee avonden per week les op de campus, en een van op afstand op zaterdagvoormiddag.

  Tweede jaar

  • In het eerste semester volg je één avond per week les op de campus, en van op afstand op zaterdagvoormiddag. Je hebt ook ongeveer twee dagen per week werkplekleren. Hier komt om de veertien dagen een avond op de campus bij voor supervisie/coaching.
  • In het tweede semester volg je twee avonden per week les op de campus en heb je ongeveer twee dagen per week werkplekleren. 

 • Hoe worden de examens georganiseerd?

  • Je krijgt les volgens een semestersysteem. Je hebt examens in januari en juni, en eventueel herexamens in augustus.
  • Niet alle opleidingsonderdelen hebben een theoretisch examen. Per semester heb je maximaal vier schriftelijke examens.

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  Je mag zelf een voorziening of organisatie kiezen:

  • In het eerste semester krijg je heel wat tips & tricks om je zoektocht tot een goed einde te brengen. 
  • De opleiding heeft ook een database met goedgekeurde werkplekken waaruit je kan kiezen.
  • Je kan eventueel zelfs werkplekleren op je huidige werkplek. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

 • Kan ik deze opleiding combineren met een job?

  Als je de opleiding wil combineren met een job, kies je best voor het avondprogramma in Antwerpen of Mechelen. 

  • Je hebt minder contacturen en verwerkt de leerstof deels thuis via zelfstudie. 
  • Je wordt wekelijks nog twee avonden op de campus verwacht, maar je combineert dat met afstandsonderwijs op zaterdagvoormiddag.
  • Werken en studeren blijft niet evident. Je zal sowieso een tandje moeten bijsteken, dus je bent best supergemotiveerd.
  • Als je voltijds in de sector werkt, kan je eventueel werkplekleren op je huidige job. Als je in een andere sector werkt, zal je tijd nodig hebben om ergens anders te werkplekleren. 

  Vragen of advies nodig? Contacteer een trajectbegeleider.

   

 • Wat is het verschil tussen het graduaat Maatschappelijk Werk, Sociaal-Cultureel Werk en Orthopedagogische Begeleiding?

  Elke opleiding heeft zijn eigen unieke focus en toepassingsgebied. 

  • Orthopedagogische Begeleiding gaat eerder over het begeleiden van personen of groepen die uitdagingen ondervinden in hun dagelijkse thuis-, woon- en leefomgeving. Je helpt hen om (opnieuw) zelfstandig te worden. Je kan onder meer aan de slag gaan met kwetsbare kinderen of jongeren, of mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Je bouwt een goede relatie op met je cliënt en zorgt voor vertrouwen. 
  • Maatschappelijk Werk is gericht op het aanpakken van persoonlijke en maatschappelijke problemen. Denk maar aan armoede, dakloosheid, verslaving, prostitutie, werkloosheid, criminaliteit, handicap ... Je geeft individuele ondersteuning zodat deze mensen geholpen worden.
  • Sociaal-Cultureel Werk werkt hoofdzakelijk rond het versterken en begeleiden van groepen, gemeenschappen en buurten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakantie- en speelpleinwerkingen, jeugdhuizen, jeugdbewegingen, verenigingen voor senioren, sociaal-artistieke projecten, organisaties rond LGBTQ+ of vrouwenrechten, buurthuizen, culturele centra ... De opties zijn echt eindeloos. Je werkt mee aan activerende, educatieve, culturele, recreatieve of gemeenschapsvormende activiteiten.