Overslaan en naar de inhoud gaan

Derya ontroert senioren met zelfontworpen levensloopboxen

Levensloopboxen
© Levensloopboxen

Afgelopen week was Derya Halat, laatstejaars uit het graduaat Orthopedagogische Begeleiding, één van de 40 studenten die hun eindproject voorstelden. Op de halfjaarlijkse Projectmarkt van de opleiding kunnen studenten aan familie, mentoren en externe bezoekers tonen wat ze tijdens hun werkplekleren of stage hebben gerealiseerd. Derya liep mee in een woonzorgcentrum en heeft een uniek project opgezet voor de bewoners van het centrum.

Derya begeleidde in het woonzorgcentrum Hollebeek 65-plussers die niet meer zelfstandig kunnen wonen omwille van fysieke achteruitgang, psychische problemen of dementie. Als hulpverlener wou Derya de bewoners helpen met het trainen van hun geheugen. Samen met hen keek ze naar foto’s, luisterde ze naar hun lievelingsmuziek en babbelde ze over belangrijke levensgebeurtenissen. Door al die opgehaalde herinneringen, kreeg Derya het idee om die specifieke verhalen in de kijker te zetten.

Derya creëerde daarom voor enkele bewoners een levensloopbox. Ze kneedde uit polymeerklei beeldjes en voorwerpen die de belangrijkste elementen uit het leven van een bewoner vertegenwoordigen. Ze bakte de vormpjes af en plaatste ze in de kader. Vervolgens werden de kaders opgehangen naast de deur van de kamers en konden ze ingezet worden als startpunt voor een persoonlijk gesprek met de bewoner.

Derya haar doel was geslaagd: de boxen zorgden voor een verrijking van de gesprekken. Het project werd enthousiast onthaald en maakte heel wat emoties los. Eén van de bewoners bedankte Derya voor het mooiste cadeau dat hij ooit had gekregen. “De lange avonden waarop ik bolletjes klei heb zitten kneden, hebben iets moois opgebracht. De zure en gekleurde handen de dag nadien, nam ik er met veel plezier bij” vertelt een trotse Derya.

Wil jij ook een verschil maken? Dan is het graduaat Orthopedagogische Begeleiding misschien wel iets voor jou.

Gerelateerde artikels