Overslaan en naar de inhoud gaan

Inclusiedag secundair onderwijs

De bacheloropleiding Orthopedagogie van AP Hogeschool organiseert op 10 februari 2023 opnieuw haar Inclusiedag voor secundaire scholen. Na de succesvolle voorgaande edities nodigen wij u en uw leerlingen graag uit voor een inspirerende voor- of namiddag op onze campus in Antwerpen.

Inclusiedag secundair onderwijs?

Laat uw leerlingen op 10 februari 2023 actief kennismaken met de inclusiegedachte tijdens een gratis themadag ingericht door de bacheloropleiding Orthopedagogie van AP Hogeschool. De sessies sluiten naadloos aan bij leerinhouden van vijfde- en zesdejaars ASO en TSO. 

De inclusiegedachte vertrekt vanuit het idee dat ieder mens het recht heeft om deel uit te maken van de samenleving. Binnen de inclusiegedachte wordt er niet gedacht vanuit doelgroepen en sectoren. Want om de samenleving behapbaar te maken, delen we ze graag op in doelgroepen, sectoren en structuren. Maar dat zorgt voor labeling, afzondering en exclusie. Soms denken we dat de dingen moeten lopen zoals ze lopen. Misschien is dat wel verkeerd gedacht? 

Schrijf je nu in

De inclusiedag voor secundair onderwijs 2023 is volzet. Inschrijven is jammer genoeg niet meer mogelijk. Neem een kijkje in ons aanbod voor leerlingen van secundaire scholen om een andere workshop of sessie te plannen. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor leerkrachten om op de hoogte te blijven van een volgende inclusiedag. 

Locatie

  • Campus Spoor Noord - Noorderplaats (Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen) 

Programma

In de voor- en namiddag van 10 februari 2023 bieden we hetzelfde programma aan met een college en workshops begeleid door experten uit de opleiding Orthopedagogie. 

Voormiddag (VOLZET)

9u - 10u            Interactief college door onderzoeker/lector Orthopedagogie Beno Schraepen over ‘excluses’, ook wel ingebakken excuses om personen uit te sluiten. In 2021 publiceerde hij hierover een boek samen met William Boeva. 

10u15 - 12u      Workshops volgens doorschuifprincipe, onder andere:

  • Veranderende kijk op personen met een beperking in onze samenleving. We illustreren dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk: hoe zag een voorziening er 50 jaar geleden uit en wat is er veranderd? 
  • Privilege en het effect op inclusie. Een privilege wijst op een voorrecht ten opzichte van anderen. Hoewel je zelf niet altijd een invloed kan uitoefenen op de privileges die je hebt, is het belangrijk dat je ze samen met hun bijhorende machtsposities kan (h)erkennen. Tijdens deze workshop proberen we samen tot inzichten komen rond eigen en andermans privileges en hoe deze vaak onbewust discriminatie in de hand werken. Bewustwording is de eerste stap naar verandering en meer inclusie!
  • Six Bricks: een hands-on leertool. Aan de hand van leuke, korte activiteiten met LEGO DUPLO® blokken in zes heldere kleuren oefenen deelnemers hun geheugen, motoriek, creativiteit en meer. Je kunt de activiteiten aanpassen en eigen activiteiten bedenken om ze aan te laten sluiten bij de vaardigheden en interesses van de deelnemers.
  • De praktijkgerichte orthopedagoog in onderwijs: inclusief en activerend. Aan de hand van voorbeelden en concrete situaties hebben we het over inclusief onderwijs en wat je daarin als praktijkgerichte orthopedagoog kan betekenen. We staan stil bij de activerende en krachtgerichte basishouding en het belang van diversiteitsdenken.

12u – 13u         Optioneel: broodje en drankje in het restaurant aangeboden door AP

Namiddag (VOLZET)

12u30 – 13u30  Optioneel: broodje en drankje in het restaurant aangeboden door AP
13u30 - 14u30   Interactief college
14u45 - 16u30   Workshops (zie boven)

Past dit moment niet, of ben je op zoek naar een ander thema voor een inspirerende activiteit met je leerlingen?