Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops voor leerlingen

Bent u op zoek naar een toffe praktijkgerichte onderwijsactiviteit voor uw leerlingen? Hieronder kan u inspiratie opdoen. Wij delen graag onze ervaring en expertise met het onderwijsveld.

Workshops op onze campussen

Bouw je IoT-applicatie

Tijdens deze workshop leer je data van zelf aangesloten sensoren via een zelfgemaakt netwerk door te sturen naar een zelfgemaakte webapplicatie. We zorgen voor een aanpak op maat van jouw interesses en competenties.

Sociaal Werk - Privilege Walk

Aan de hand van een begeleide groepsoefening ervaren uw vijfde- of zesdejaarsleerlingen zelf hoe ongelijkheid in de samenleving verankerd is en krijgen ze meer inzicht in het sociaal werk.

Onderzoeksworkshop Orthopedagogie

We verkennen met uw laatstejaars praktijkwetenschappelijk onderzoek vanuit orthopedagogisch oogpunt. We exploreren de campusbib en maken kennis met bronnenonderzoek. Ze verwerven basis onderzoekscompetenties, ideaal voor die stap naar het hoger onderwijs.

Laser Arduino

Na deze workshop begrijpen je leerlingen hoe informatie door het internet reist. In deze workshop bekijken we hoe we door middel van laserstralen informatie kunnen doorsturen van a naar b. Het is een oefening met een dubbel doel: enerzijds leren de leerlingen bij over het computerplatform Arduino en laserleds, en ook tegelijk iets over communicatieprotocollen.

Aan de slag met radio

Duik onze radiostudio in en maak zelf een radioprogramma!

Workshops Landmeten

We organiseren 4 workshops landmeten voor leerlingen uit het zesde jaar. 

Voedingshygiëne in de praktijk

Leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken rond voedingshygiëne.

Virtueel 3D-bedrijfsautomatisatie

In deze workshop gaan we leerlingen vanuit een virtuele 3D-omgeving interactief software leren ontwikkelen. Dit aan de hand van realistische bedrijfsopdrachten. Wat ze ontwikkelen, kunnen ze virtueel testen en in dienst stellen.

Interactief groepsbezoek rond veiligheid

In onze didactische ruimtes ontdek je meer rond welzijn op het werk en veiligheid thuis. Je hebt keuze uit 7 verschillende modules.

Tussen lucht en olie

Tijdens deze workshop maak je kennis met de opleiding elektromechanische systemen en gaan we dieper in op de Hydropneumatica.

CSI: DNA-vingerafdruk maken

DNA is bij iedereen 99,5% identiek.  Hier en daar zitten er echter kleine verschillen verborgen, die maken dat het DNA van ieder mens uniek is. Tijdens deze workshop leer je een DNA-vingerafdruk of DNA-profiel maken.

Sociaal Werk - Krachtgericht Werken

Aan de hand van een realistische praktijkopdracht ontdekken vijfde- of zesdejaarsleerlingen 'krachtgericht werken', een basis in het sociaal werk. Achteraf leggen we de link met het boeiende en uitgebreide beroepenveld van de sector, en welke rol zij hierin kunnen spelen.

Themaworkshop Orthopedagogie

Interactieve groepsoefening rond een van onze thema's dat u zelf kiest uit een lijst van mogelijkheden 

Het (on)veilige internet

Hoe veilig zijn we op het internet? Verdiep uw leerlingen uit het secundair onderwijs in veiligheid en privacy op het internet.

Chemie doen!

Wil u de liefde voor wetenschappen bij uw leerlingen aanwakkeren door te doen? 

Onderhoudsactiedagen

Aan de hand van een aantal praktische proeven voor leerlingen Mechanica-Elektriciteit inzicht in actuele technieken rond voorspellend of predictief onderhoud.

Energiedagen

Uw leerlingen Elektrotechnieken en Elektrische installatietechnieken bestuderen het werkingsprincipe van een warmtepomp en krijgen inzicht in de werking van een warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonne-installatie.

Bib leren gebruiken voor GIP

Je geïntegreerde proef (GIP) uitwerken en wetenschappelijk onderbouwen: dit staat of valt met het gebruik van correct wetenschappelijke bronnen. We leren je hoe.

Kennismaking met de industrie

Bij elke 'automatisering' komt een stuk regeltechniek kijken en het doel van een regelkring bestaat erin het systeem 'automatisch' te laten werken. In deze workshop kom je te weten hoe we dit praktisch aanpakken met een PLC, een programmeerbare besturing.

Kennismaking met koeltechniek

In deze workshop leer je de basisconcepten van HVAC en maak je een eerste contact met moderne industriële en residentiële HVAC-installaties. Na een introductie over koelprocessen voer je conditiemetingen (druk, temperatuur) uit in een koelinstallatie.

Workshops voor in de klas

Workshops Seksuele Voorlichting

Onze studenten Vroedkunde geven als deel van hun opleiding gratis workshops Seksuele Voorlichting voor leerlingen uit de lagere school of de eerste jaren van het secundair onderwijs. Een sessie van goed anderhalf uur (100 minuten) aanvragen kan telkens tot 15 november via opleidingshoofd Eveline Mestdagh via eveline.mestdagh@ap.be.

Workshop EHBO

Onze studenten Verpleegkunde geven als deel van hun opleiding gratis workshops EHBO. Wil je jouw leerlingen graag een EHBO-sessie van 3 uur aanbieden? Contacteer dan voor 10 oktober opleidingshoofd Eva Van der Linden per mail via mdverpleegkunde@ap.be om een workshop voor de volgende schooljaar aan te vragen. 

Sociaal Werk - Krachtgericht Werken

Aan de hand van een realistische praktijkopdracht ontdekken vijfde- of zesdejaarsleerlingen de principes van 'krachtgericht werken', een basis in het sociaal werk. Achteraf leggen we samen de link met het boeiende en uitgebreide beroepenveld van de sociale sector, en welke rol zij hierin kunnen spelen.

Themaworkshop Orthopedagogie

Interactieve groepsoefening rond een van onze thema's dat u zelf kiest uit een lijst van mogelijkheden 

Wie is de vroedvrouw en wat doet ze?

De vroedvrouw doet veel meer dan enkel baby's verzorgen. In deze workshop op maat van het doelpubliek, maken je leerlingen kennis met de vroedvrouw en haar werk.

Sociaal Werk - Privilege Walk

Aan de hand van een begeleide groepsoefening ervaren uw vijfde- of zesdejaarsleerlingen zelf hoe ongelijkheid in de samenleving verankerd is en krijgen ze meer inzicht in het sociaal werk.

VCA Examen

Je kan bij ons terecht voor Basisveiligheid VCA-examens, VOL-VCA examens en een opleiding Train de opleider VCA.

Digitale workshop veiligheid

Aan de hand van concrete voorbeelden en beeldmateriaal leert de jongere bewuster om te gaan met gevaren en risico’s in zijn of haar omgeving.

Vragen of suggesties?