Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops voor leerlingen

Bent u op zoek naar een toffe praktijkgerichte onderwijsactiviteit voor uw leerlingen? Hieronder kan u inspiratie opdoen. Wij delen graag onze ervaring en expertise met het onderwijsveld.

Gezondheid & Wetenschap

  • EHBO
    Deze workshop is een vorming rond reanimatie en EHBO. Deze workshops worden telkens gegeven door enkele derdejaarsstudenten van de opleiding met ondersteuning van een docent. De twee workshops nemen een drietal uren in beslag. Er wordt per workshop 75 minuten voorzien, met telkens een pauze van 15 minuten tussen de workshops. Deze kunnen parallel gegeven worden of voor de voltallige klas, afhankelijk van het aantal leerlingen
    Meer info
  • Seksuele voorlichting
    Onze studenten Vroedkunde geven als deel van hun opleiding gratis workshops Seksuele Voorlichting voor leerlingen uit de lagere school of de eerste jaren van het secundair onderwijs. Een sessie duurt 100 minuten. Aanvragen kan via opleidingshoofd Eveline Mestdagh, maar voor academiejaar 2023-2024 zijn alle workshops al volzet..
     
  • Voedingshygiëne in de praktijk
    Leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken rond voedingshygiëne.
    Meer info
     
  • Wie is de vroedvrouw en wat doet zij?
    De vroedvrouw doet veel meer dan enkel baby's verzorgen. In deze workshop op maat van het doelpubliek, maken je leerlingen kennis met de vroedvrouw en haar werk. Deze workshop is al volzet voor academiejaar 2023-2024.
    Meer info

Industrie & Omgeving

  • BIB voor GIP
    Je geïntegreerde proef (GIP) uitwerken en wetenschappelijk onderbouwen: dit staat of valt met het gebruik van correct wetenschappelijke bronnen. We leren je hoe.
    Meer info
     
  • Chemie doen
    Wil u de liefde voor wetenschappen bij uw leerlingen aanwakkeren door te doen? 
    Meer info
     
  • CSI: DNA vingerafdruk
    DNA is bij iedereen 99,5% identiek.  Hier en daar zitten er echter kleine verschillen verborgen, die maken dat het DNA van ieder mens uniek is. Tijdens deze workshop leer je een DNA-vingerafdruk of DNA-profiel maken.
    Meer info
     
  • Energiedagen
    Uw leerlingen Elektrotechnieken en Elektrische installatietechnieken bestuderen het werkingsprincipe van een warmtepomp en krijgen inzicht in de werking van een warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonne-installatie.
    Meer info
     
  • Kennismaking met de industrie (PCL workshop)
    Bij elke 'automatisering' komt een stuk regeltechniek kijken en het doel van een regelkring bestaat erin het systeem 'automatisch' te laten werken. In deze workshop kom je te weten hoe we dit praktisch aanpakken met een PLC, een programmeerbare besturing.
    Meer info
     
  • Kennismaking met koeltechniek
    In deze workshop leer je de basisconcepten van HVAC en maak je een eerste contact met moderne industriële en residentiële HVAC-installaties. Na een introductie over koelprocessen voer je conditiemetingen (druk, temperatuur) uit in een koelinstallatie.
    Meer info
     
  • Landmeten
    We organiseren 4 workshops landmeten voor leerlingen uit het zesde jaar. 
    Meer info
     
  • Onderhoudsactiedagen
    Aan de hand van een aantal praktische proeven voor leerlingen Mechanica-Elektriciteit inzicht in actuele technieken rond voorspellend of predictief onderhoud.
    Meer info
     
  • Tussen lucht en olie
    Tijdens deze workshop maak je kennis met de opleiding elektromechanische systemen en gaan we dieper in op de Hydropneumatica.
    Meer info
     
  • Virtueel 3D-bedrijfsautomatisatie
    In deze workshop gaan we leerlingen vanuit een virtuele 3D-omgeving interactief software leren ontwikkelen. Dit aan de hand van realistische bedrijfsopdrachten. Wat ze ontwikkelen, kunnen ze virtueel testen en in dienst stellen.
    Meer info

Media, Design & IT

  • Aan de slag met radio
    Duik onze radiostudio in en maak zelf een radioprogramma!
    Meer info
     
  • Bouw je eigen filmzoek-app
    Tijdens deze "hands-on" workshop ontdekken we de verschillende web-technologieën waarmee websites en webapps worden gebouwd. We maken gebruik van een online film-bibliotheek en voorzien een grafische schil om onze filmzoek-app vorm te geven. 
    Meer info
     
  • Bouw je smartphone app
    In deze workshop ontwikkel je je eigen mobile app in het platform-onafhankelijke framework flutter. We spreken een webservice aan, halen data op en tonen die binnen onze app.
    Meer info
     
  • Draadloze energieoverdracht
    Leer op deze hands-on workshop hoe je een elektromagnetisch veld opwekt waarmee je op afstand een led-lampje kan laten branden.
    Meer info
     
  • Network security
    Wat is hacking en hoe kan je dit voorkomen? Tijdens deze workshop leer je alles over network security. Concreet zal je een aantal aanvallen uitvoeren, om nadien het netwerk en jouw ps te beveiligen.
    Meer info

Mens & Maatschappij

  • Bachelor in de Orthopedagogie: Beroepsgeheim in de hulpverlening
    Wat doe ik als een meisje mij vertelt dat ze seksueel misbruikt wordt en mij vraagt om het niet verder te vertellen? Wat doe ik als ik verboden middelen vind in de leefgroep? Mag ik dit als hulpverlener doorgeven aan de politie of andere instanties? Moet ik zwijgen of spreken? In deze workshop bespreken we het beroepsgeheim in hulpverlening aan de hand van enkele situatieschetsen. 
    Meer info
     
  • Bachelor in de Orthopedagogie: Verbindend communiceren
    Verbindende communicatie (Marshall Rosebergs nonviolent communication) is communicatie waarbij aandacht is voor het welzijn van alle partijen. Het is een poging om bewust te zijn van je eigen emoties en behoeften en op basis daarvan een duidelijk verzoek te richten tot de ander. Tegelijkertijd heb je aandacht en begrip voor de emoties, behoeften en het verzoek van de ander. Het ultieme doel: wegblijven van oordeel, verwijt en verbale agressie en in plaats daarvan een dialoog op gang te brengen. We brengen leerlingen op een interactieve en laagdrempelige manier in contact met deze vorm van communicatie en laten zien hoe ze die zowel in privé- als werksfeer kunnen toepassen.
    Meer info
     
  • Orthopedagogische Begeleiding
    Onze graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding biedt verschillende workshops aan voor jou en je leerlingen.
    Meer info
     
  • Sociaal Werk: Diversiteit
    Door middel van een actieve workshop leren de studenten zich op een veilige en comfortabele manier inleven in anderen, gaan ze situaties vanuit een andere bril bekijken en durven ze nadenken over hun eigen referentiekader én dat van anderen. We koppelen achteraf ook nog even terug naar de verschillende (graduaats)opleidingsmogelijkheden binnen het thema sociaal werk.
    Meer info

Onderwijs & Training

  • Filosoferen met je leerlingen rond burgerschapsvorming
    In deze workshop snijden we moeilijke onderwerpen aan zonder in discussie te vervallen, te oordelen en te verzanden in een uitwisseling van meningen.
    Meer info
     
  • Frans studeer je niet, Frans 'doe' je
    Frans een dode taal? Niets is minder waar! Maar het blijft een struggle om leerlingen hiervoor te enthousiasmeren. Dringend tijd dus om Frans nieuw leven in te blazen! Maar hoe motiveer je leerlingen opnieuw om Frans amusant te vinden? Hoe maak je het inoefenen tegelijkertijd doeltreffend maar toch plezant?
    Meer info
     
  • Klaar voor het hoger onderwijs?
    In deze workshop gaan we samen met je leerlingen aan de slag: wie ben je, wat kan je, en wat je kan inzetten om succesvol door het hoger onderwijs te raken (of er alvast goed aan te beginnen).
    Meer info
     
  • Mode "op maat"
    Een ontwerp realiseren met je leerlingen buiten je eigen schoolmuren? Dat kan! Onze lector mode bespreekt graag samen met jou welke workshop jullie bij AP kunnen komen volgen. Dit koppelen we graag aan een kennismaking met Antwerpen als modestad.
    Meer info
     
  • Welke (leer)kracht schuilt in jou?
    'Leraar zijn' is zoveel meer dan wat leerlingen dagelijks zien in hun klaslokaal. In deze workshop verkennen je leerlingen de uitdagingen en troeven van het lerarenberoep. Door een gezonde mix van beweging en spel ontdekken ze of zij beschikken over de juiste basiscompetenties om aan de andere kant van het klaslokaal te staan.
    Meer info

Veiligheidsinstituut

  • Digitale workshop veiligheid
    Aan de hand van concrete voorbeelden en beeldmateriaal leert de jongere bewuster om te gaan met gevaren en risico’s in zijn of haar omgeving.
    Meer info
  • Interactief groepsbezoek rond veiligheid
    In onze didactische ruimtes ontdek je meer rond welzijn op het werk en veiligheid thuis. Je hebt keuze uit 7 verschillende modules.
    Meer info
  • VCA Examen
    Je kan bij ons terecht voor Basisveiligheid VCA-examens, VOL-VCA examens en een opleiding Train de opleider VCA.
    Meer info

Vragen of suggesties?