Workshops voor leerlingen | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops voor leerlingen

Bent u op zoek naar een toffe praktijkgerichte onderwijsactiviteit voor uw leerlingen? Hieronder kan u inspiratie opdoen. Wij delen graag onze ervaring en expertise met het onderwijsveld.

Workshops op onze campussen

Ontwikkel je eigen Tetris-spel

In deze workshop ontwikkel je je eigen Tetris-spel met behulp van de ontwikkelingstaal Javascript. Personaliseer jouw zelfgemaakte Tetris-spel met aangepaste kleuren, gedrag en bewegingen. Javascript is de populairste front-end ontwikkelingstaal en vormt de basis van de meest actuele frameworks in webontwikkeling.

Sociaal Werk - Krachtgericht Interveniëren

Aan de hand van een groepsdynamische oefening casus ontdekken vijfde- en zesdejaarsleerlingen de methode van het krachtgericht interveniëren, waarna we de link leggen met de job van een maatschappelijk assistent. Dit doen we vanuit drie verschillende invalshoeken: als sociaal-cultureel werker, als maatschappelijk werker en als personeelswerker.

Laser Arduino

Na deze workshop begrijpen je leerlingen hoe informatie door het internet reist. In deze workshop bekijken we hoe we door middel van laserstralen informatie kunnen doorsturen van a naar b. Het is een oefening met een dubbel doel: enerzijds leren de leerlingen bij over het computerplatform Arduino en laserleds, en ook tegelijk iets over communicatieprotocollen.

System on Chip on FPGA

In deze workshop leer je op een eenvoudige manier de mogelijkheden van de FPGA kennen, van zeer eenvoudige schakelingen tot een volledige System-on-Chip.

Aan de slag met radio

Duik onze radiostudio in en maak zelf een radioprogramma!

Workshops Landmeten

We organiseren 4 workshops landmeten voor leerlingen uit het zesde jaar. 

Voedingshygiëne in de praktijk

Leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken rond voedingshygiëne.

Aan de slag als maatschappelijk assistent

Aan de hand van een realistische praktijkopdracht ontdekken leerlingen het boeiende beroepenveld van Sociaal Werk.

CSI: DNA-vingerafdruk maken

DNA is bij iedereen 99,5% identiek.  Hier en daar zitten er echter kleine verschillen verborgen, die maken dat het DNA van ieder mens uniek is. Tijdens deze workshop leer je een DNA-vingerafdruk of DNA-profiel maken.

 

Het (on)veilige internet

Hoe veilig zijn we op het internet? Verdiep uw leerlingen uit het secundair onderwijs in veiligheid en privacy op het internet.

Maak je eigen Instagram-app

React Native is een platform om mobiele applicaties te ontwikkelen via de programmeertaal Javascript. Je leerlingen kunnen van start gaan op hun eigen laptop. Ze krijgen een introductie in een moderne aanpak voor front-end mobile en web development applicaties en gaan naar huis met hun eigen ontwikkelde app.

Chemie doen!

Wil u de liefde voor wetenschappen bij uw leerlingen aanwakkeren door te doen? 

Onderhoudsactiedagen

Aan de hand van een aantal praktische proeven voor leerlingen Mechanica-Elektriciteit inzicht in actuele technieken rond voorspellend of predictief onderhoud.

Energiedagen

Uw leerlingen Elektrotechnieken en Elektrische installatietechnieken bestuderen het werkingsprincipe van een warmtepomp en krijgen inzicht in de werking van een warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonne-installatie.

Bib leren gebruiken voor GIP

Je geïntegreerde proef (GIP) uitwerken en wetenschappelijk onderbouwen: dit staat of valt met het gebruik van correct wetenschappelijke bronnen. We leren je hoe.

Virtueel 3D-bedrijfsautomatisatie

In deze workshop gaan we leerlingen vanuit een virtuele 3D-omgeving interactief software leren ontwikkelen. Dit aan de hand van realistische bedrijfsopdrachten. Wat ze ontwikkelen, kunnen ze virtueel testen en in dienst stellen.

Workshops voor in de klas

Workshops Seksuele Voorlichting

Onze studenten Vroedkunde geven als deel van hun opleiding gratis workshops Seksuele Voorlichting voor leerlingen uit de lagere school of de eerste jaren van het secundair onderwijs. Een sessie van goed anderhalf uur (100 minuten) aanvragen kan telkens tot 15 november via opleidingshoofd Eveline Mestdagh via eveline.mestdagh@ap.be.

Workshop EHBO

Onze studenten Verpleegkunde geven als deel van hun opleiding gratis workshops EHBO. Wil je jouw leerlingen graag een EHBO-sessie van 3 uur aanbieden? Contacteer dan voor 10 oktober opleidingshoofd Eva Van der Linden per mail via mdverpleegkunde@ap.be om een workshop voor de volgende schooljaar aan te vragen. 

Wie is de vroedvrouw en wat doet ze?

De vroedvrouw doet veel meer dan enkel baby's verzorgen. In deze workshop op maat van het doelpubliek, maken je leerlingen kennis met de vroedvrouw en haar werk.

Sociaal Werk - Krachtgericht interveniëren

Aan de hand van een groepsdynamische oefening casus ontdekken vijfde- en zesdejaarsleerlingen de methode van het krachtgericht interveniëren, waarna we de link leggen met de job van een maatschappelijk assistent. Dit doen we vanuit drie verschillende invalshoeken: als sociaal-cultureel werker, als maatschappelijk werker en als personeelswerker.

Vragen of suggesties?