Graduaat Werforganisatie - Woningbouw | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Werforganisatie

Woningbouw

 • Dagtraject

  Troeven

  Zoals het echt is

  De opleiding is volledig afgestemd op het werkveld. Je kan ervan uitgaan dat je de meest up-to-date kennis en vaardigheden meekrijgt. We nodigen ook regelmatig gastsprekers uit die de nieuwste technieken en ‘het leven zoals het is op de werf’ kunnen toelichten. Zo word je optimaal klaargestoomd voor het échte werk.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  Een belangrijk deel van deze graduaatsopleiding is het grote aandeel werkplekleren. Vanaf het tweede semester ga je al effectief aan de slag op een werf. Dat begint met het bijwonen van vergaderingen, en het uitvoeren van controles. Daarna krijg je steeds meer verantwoordelijkheden, en proef je volop van wat je na afstuderen te wachten staat. 

  Werk verzekerd

  Met je diploma op zak kan je zeker zijn van een uitdagende job. In de bouwsector is er namelijk een groot tekort aan organisatietalent dat over een stevige technische basis beschikt. Je maakt bovendien deel uit van een uniek profiel, aangezien de opleiding quasi uniek is in Vlaanderen.

  Werk en studies combineren

  Je moet niet voltijds student worden om aan deze opleiding te starten. We plannen je lessen in op drie dagen per week, en starten bewust pas in de namiddag. Zo is het mogelijk om je werk en studies te combineren.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. De lessen in deze opleiding vinden voornamelijk ‘s namiddags en in de vroege avond (tot 20u) plaats.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Werforganisatie omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  De mogelijkheden na deze graduaatsopleiding zijn talrijk. Je kan ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan of, als je al werkt in de sector, om op te klimmen op je werkplaats. Als werfleider kan je terecht bij aannemingsbedrijven, gemeentelijke diensten, overheidsdiensten zoals de watermaatschappij en intercommunale maatschappij, enzovoort.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je via een verkort traject een bachelordiploma Bouw behalen.

  Binnen AP kan je vrijstellingen krijgen in de bachelor Vastgoed/Landmeten of de bachelor Integrale Veiligheid.

  Massaal veel praktijk

  Wat kan je verwachten?

  Al vanaf het eerste semester sturen we je voor je opleiding op werfbezoek om kennis te maken met de praktijk en de werkvloer. Zo woon je gedurende het hele semester werfvergaderingen bij om de kneepjes van het vak te leren.

  In het derde semester voer je onder andere (kwaliteits)controles uit op een werf en stel je een eigen werfinrichtings- en signalisatieplan op.

  Het werkplekleren in het vierde semester focust op de specifieke  activiteiten die jij als toekomstige werfleider zal uitvoeren, zoals de organisatie van een toolboxmeeting, de opmaak van een vorderingsstaat, een werfrondgang en een coördinatievergadering.

  Aan werkplekken is er in de bloeiende bouwsector overigens geen gebrek. Je kan een werkplek kiezen uit een lijst van de opleiding of zelf een voorstel doen.

  Flexibel studeren

  Aangepast traject

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

  Werken en studeren 

  Voor studenten die al werken in de sector zoeken we naar mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplaats.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.