Overslaan en naar de inhoud gaan

Integrale Veiligheid

Safety & security! Dat is waar het in de bachelor Integrale Veiligheid om draait. Wist je trouwens dat je deze opleiding enkel aan AP Hogeschool kan volgen? Bovendien heb je met dit diploma toegang tot verschillende knelpuntberoepen. Je hoeft dus nooit te vrezen voor een job! Vanaf dit jaar starten we met een gloednieuw programma, afgestemd op de noden uit het werkveld.

Iets voor jou? 

Je wil graag jouw steentje bijdragen aan de fysieke veiligheid en het mentaal welzijn van de mensen in je omgeving. Je voelt je verantwoordelijk, ook als het spannend wordt. Maar je bent ook iemand die graag samenwerkt en je bent nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit. Je houdt van een gezonde afwisseling tussen bureauwerk en in beweging zijn. Je durft te inspireren, motiveren en communiceren.

Integrale VeiligheidWat leer je?

De opleiding bereidt je voor op een waaier aan veiligheids- en welzijnsuitdagingen in het werkveld van vandaag en morgen. De focus ligt op safety en security.

 • Safety: alles wat zich binnen in een organisatie afspeelt in het domein van veiligheid & welzijn. Safety zorgt dat de organisatie veilig is op vlak fysiek en mentaal welzijn en diversiteit. 
 • Security: alles wat zich afspeelt in de maatschappij of in de omgeving van een organisatie in het domein van veiligheid & welzijn.

Maar je leert ook algemene vaardigheden die goed van pas komen in je toekomstige carrière. Denk maar aan verandermanagement, communicatie en advies om impact te kunnen creëren binnen een organisatie.

Wie word je?

Je wordt onmisbaar op de werkvloer. Je analyseert verschillende veiligheids- en welzijnscases en geeft onderbouwd advies om te zorgen dat iedereen zich veilig en goed voelt. In crisissituaties hou je het hoofd koel en kan je coördineren en actie ondernemen. Met dit profiel heb je toegang tot tal van boeiende jobs: preventieadviseur in een bedrijf of organisatie, adjunct veiligheidscoördinator op een evenement of bouwplaats, voorbereiding op een beroep bij de hulpdiensten (politie, brandweer, crisiscoördinator ...), security-expert, welzijnscoördinator, ergonoom, noodplancoördinator ... In elke denkbare sector zoals de industrie, zorg, logistiek, maritiem, bouw, overheid, beveiliging, studiebureau, enzovoort.

Gloednieuwe campus

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria met alles erop en eraan. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Tijdens de opleiding sta je met beide voeten in de praktijk. Zo sluit je elk semester af met een projectweek en krijg je naast de theorie ook labo's met actuele casussusen uit het werkveld. Op die manier leer je meteen wat er écht leeft op de werkvloer. 

Naast de klassieke examens word je ook beoordeeld op praktijktoetsen doorheen het jaar. De ideale combinatie voor wie goed al doende leert. Daarnaast krijg je de kans om veel praktijkstages te lopen en is er ruimte om je te verdiepen in zelfgekozen topics. Zo ontdek je stap per stap welke specialisatie het best bij je past in het ruime werkveld van safety & security. 

Naast verschillende bedrijfsbezoeken in de loop van je opleiding, krijg je ook de kans om verschillende keren deel te nemen aan noodoefeningen. De stad Antwerpen, De Provincie Antwerpen en ook Binnenlandse zaken betrekken de studenten van Integrale Veiligheid bij nood- en rampoefeningen binnen de provincie. Denk bijvoorbeeld aan:

Evacuatieoefeningen

 • Sportpaleis
 • Koningin Elisabethzaal
 • Liefkenshoektunnel
 • ...

Noodoefeningen

 • Bayer
 • Ziekenhuis Duffel
 • Riviercruiseschip
 • ...

Je studeert niet enkel af met een bachelordiploma Integrale Veiligheid, maar ontvangt tegelijk verschillende opleidingscertificaten:

 • Preventieadviseur niveau II
 • EHBO
 • VCA-VOL
 • Lean Six Sigma Yellow Belt

Daarnaast krijg je de kans om tijdens de opleiding ook andere veelgevraagde attesten te behalen, zoals:

 • Coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaatsen niveau B
 • Verdieping in ergonomie

Deze laatste twee attesten zijn onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

De opleiding Integrale Veiligheid is case-gestuurd: wat je leert wordt steeds gekoppeld aan een voorbeeld uit het bedrijfsleven. De meesten van je lectoren zijn zelf actief als veiligheidsspecialist en brengen tonnen ervaring naar het leslokaal. De theorie die je bestudeert is actueel, relevant en direct toepasbaar.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Integrale Veiligheid is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Programma 2024-2025

De opleiding bestaat uit 180 studiepunten verspreid over drie jaar. Per jaar neem je dus 60 studiepunten op verdeeld over twee semesters. Benieuwd naar het traject? Download het programma hier.

Gespreid programma over vier jaar

Je wil je graag inschrijven, maar je hebt een vermoeden dat een modeltraject van 60 studiepunten per jaar te zwaar gaat zijn? Dan kan je het programma ook spreiden over vier jaar. Je neemt dan minder studiepunten op per academiejaar. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar onze trajectbegeleider.

Je start je opleiding met een basisinzicht in veiligheids- en preventiethema’s binnen een organisatie en leert op een praktische manier risicoanalyses maken. Daarnaast doe je professionele vaardigheden op die in het bedrijfsleven van pas zullen komen. 

In het tweede jaar verdiep je je in meerdere veiligheidsthema’s. Je krijgt lessen in ergonomie waar je meer zal leren over het menselijk lichaam in verschillende arbeidsomstandigheden. Je gaat ook aan de slag met veilig bouwen en wonen. Verder leer je hoe je een organisatie draaiende houdt in de meest extreme omstandigheden. 

Het derde jaar staat bijna volledig in het teken van praktijk. In het eerste semester oefen je de kennis die je hebt opgedaan in de labo’s zodat je klaar bent voor de stage en bachelorproef in het tweede semester. Je schrijft ook een eindwerk over veilig bouwen en wonen om je attest van Coördinator Tijdelijke Mobiele Bouwplaatsen te behalen. Dit is meteen ook een goede oefening voor het schrijven van je bachelorproef. 

Meteen aan de slag

Een bachelordiploma Integrale Veiligheid biedt je werkzekerheid en heel wat carrièremogelijkheden. Zo kan je aan de slag als:

 • Preventieadviseur in een bedrijf of organisatie
 • Adjunct veiligheidscoördinator op een evenement of bouwplaats.  
 • Voorbereiding op een beroep bij de hulpdiensten (politie, brandweer, crisiscoördinator ...) 
 • Security-expert
 • Welzijnscoördinator 
 • Ergonoom
 • Noodplancoördinator
 • Toegang tot diverse sectoren (industrie, zorg, logistiek, maritiem, bouw, overheid, beveiliging, studiebureaus)

Als je je verder wil verdiepen in de wereld van safety & security kan je na je opleiding nog verder studeren:

 • Postgraduaat preventieadviseur niveau 1   
 • Postgraduaat milieucoördinator B   
 • Postgraduaat rampenmanagement   
 • Algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent   
 • Voorbereiding opleiding politie-inspecteur    

Met het diploma professionele bachelor in de Integrale Veiligheid kan je bovendien via een specifiek schakelprogramma toegang krijgen tot een masteropleiding:  

 • Master in de veiligheidswetenschappen 
Trek eropuit

Als student Integrale Veiligheid heb je verschillende mogelijkheden om een deel van je studie buiten België af te werken. Zo kan je je stage en bachelorproef bij een bedrijf of organisatie in het buitenland doorlopen of een semester bij onze partnerhogescholen in Nederland en Tsjechië gaan studeren. Je kan ook deelnemen aan een zomercursus in het buitenland dankzij een internationaal netwerk van veiligheidsopleidingen waar AP Hogeschool deel van uitmaakt.

Voor de studenten die niet naar het buitenland willen of kunnen gaan, is er internationalisering@home voorzien. Dat wil zeggen dat het buitenland naar de Antwerpse campus wordt gehaald, bijvoorbeeld door gastlessen van buitenlandse lectoren, een internationale projectweek of projectwerking met buitenlandse studenten.  

Verkort programma

Heb je al een attest van preventieadviseur, veiligheidscoördinator of strategisch leidinggevende binnen security? Dan kan je een verkort programma volgen.

Als Preventieadviseur niveau II of I  

 • Een preventieadviseur niveau II krijgt 36 studiepunten vrijgesteld.  
 • Een preventieadviseur niveau I krijgt 39 studiepunten vrijgesteld.  

Als Veiligheidscoördinator TMB niveau B of A  

 • Een Veiligheidscoördinator TMB niveau B of A krijgt 24 studiepunten vrijgesteld.  

Als strategisch leidinggevende binnen security  

 • Een strategisch leidinggevende binnen security krijgt 15 studiepunten vrijgesteld of volgt een ander keuzetraject.  

Uiteraard kunnen combinaties van verschillende attesten ook altijd en extra credits behaald in hoger onderwijs kunnen ook zorgen voor extra vrijstellingen. 

Wil je enkel een attest behalen via een creditcontract, neem dan contact op met trajectbegeleider via integraleveiligheid@ap.be

Wil je enkel een certificaat halen? Dan kan je op één academiejaar het certificaat 'coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaats niveau B' behalen.

Coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaats niveau B

Vak Studiepunten
Inleiding in welzijn en veiligheid 3
Bouwkunde 5
Bijzondere risico's 5
Veiligheidscoördinatie bouwplaats 5
Eindwerk 5

 

De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject van drie academiejaren van telkens 60 studiepunten ook een deeltijds traject. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie jaar. Je neemt bijvoorbeeld per jaar 30 of 45 studiepunten, verspreid over respectievelijk zes of vier jaar.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Interesse, motivatie en inzet zijn uiteraard wel noodzakelijk. 

  • Er bestaat in het secundair geen specifieke vooropleiding voor deze unieke bachelor.
  • Onze studenten en alumni zijn zowel uit het BSO, TSO als ASO afkomstig.
  • Heb je een BSO-diploma en wil je je opleiding toch graag wat meer spreiden? Dan kan je bij AP ook voor een apart traject kiezen waarbij je slechts 45 studiepunten per jaar opneemt en je studielast dus minder zwaar is.  

   

 • Kan ik internationale ervaring opdoen in deze opleiding?

  • In het tweede jaar organiseren we een studiereis.
  • Je kan ook deelnemen aan een zomerschool bij onze partnerinstellingen. 
  • In het derde jaar kan je op uitwisseling naar het buitenland gaan om te studeren of stage te lopen. 

 • Kan ik vrijstellingen krijgen?

  Dat kan als je al een opleiding of ervaring hebt als preventieadviseur niveau 1 (of 2). Voor info en advies op maat kan je contact opnemen met het opleidingshoofd. 

 • Ga ik snel een job vinden met dit diploma?

  Preventieadviseur is een knelpuntberoep, dus er is veel vraag naar dit profiel. Onze afgestudeerden hoeven zelden lang te zoeken naar een job. 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  • Windows 10 Professional / Enterprise
  • Quad Core 3 GHz | Processor i5 (met min 64bit)
  • 8 GB RAM 
  • Grafische kaart 1GB video memory (of hoger)
  • Schermresolutie: 1920 x 1080 or higher screen resolution N6 of hoger
  • Ingebouwde of externe webcamera
  • Koptelefoon of oortjes
  • Computermuis
  • Enkel IT ondersteuning door lectoren bij Windows

  Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt, gebruik de eerste lessen om te testen of deze voldoet.