Opleiding Integrale Veiligheid | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Integrale Veiligheid

 • Dagtraject

  Troeven

  Uniek

  AP is de enige Vlaamse hogeschool die de bacheloropleiding Integrale Veiligheid aanbiedt. We doen dat op vraag van Europa en in samenwerking met de grote industriële bedrijven uit de Antwerpse haven. Werkzekerheid gegarandeerd dus!

  Eén diploma, drie attesten

  Deze opleiding is vernieuwend en uniek binnen het aanbod van veiligheidsopleidingen in Vlaanderen. Je studeert niet enkel af met een bachelordiploma in de Integrale Veiligheid, maar ontvangt tegelijk de opleidingscertificaten Preventieadviseur Niveau II en Milieucoördinator Niveau B. Daarnaast krijg je de kans om tijdens de opleiding ook andere veelgevraagde attesten te behalen, zoals Coördinator Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen niveau B, EHBO en Kleine Blusmiddelen.

  Recht van het werkveld

  De opleiding Integrale Veiligheid is case-gestuurd: wat je leert wordt steeds gekoppeld aan een voorbeeld uit het bedrijfsleven. De meesten van je lectoren zijn zelf actief als veiligheidsspecialist en brengen tonnen ervaring naar het leslokaal. De theorie die je bestudeert is actueel, relevant en direct toepasbaar.

  Keuzetraject

  Als student Integrale Veiligheid leiden we je op tot preventieadviseur en milieucoördinator. Daarbovenop kies je in je tweede jaar een derde specialisatiedomein: veiligheidscoördinator tijdelijke en mobiele bouwplaatsen, ergonomie of security.

  Keuzetraject 1: Veiligheidscoördinator Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen

  Als veiligheidscoördinator geef je advies over mogelijke risico’s bij projecten met verschillende aannemers. Dankzij je gerichte expertise stel je verschillende instrumenten op om een project veilig en vlot te laten verlopen. Veiligheids- en gezondheidsplannen, coördinatiedagboeken en post-interventiedossiers hebben geen geheimen meer voor jou.

  Als je dit keuzetraject succesvol aflegt, ontvang je het erkende attest Veiligheidscoördinator Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen niveau B.

  Keuzetraject 2: Ergonomie

  Als preventieadviseur met een specialisatie in ergonomie zie je erop toe dat een werkomgeving optimaal is aangepast aan het comfort en welzijn van de werknemers. Dat kan gaan om veranderingen in de fysieke werkruimte maar ook over de manier waarop het werk georganiseerd is binnen een bedrijf. Je bouwt een diepgaande kennis op binnen 3 specifieke domeinen:

  • Fysieke ergonomie: focus op de menselijke anatomie, voorbeeld: de werkhouding, werkplekinrichting, omgaan met zware lasten … 
  • Cognitieve ergonomie: focus op de mentale processen betrokken bij het werk, voorbeeld: mentale werkbelasting helpen verminderen, stresstraining, …
  • Organisatie-ergonomie: focus op de organisatie van het werk, voorbeeld: plan van aanpak voor thuiswerk, flexibele werktijden, teamwork, …

  Keuzetraject 3: Security

  Er is momenteel erg veel vraag naar preventieadviseurs met een specialisatie in beveiliging en bewaking. En dat zal in de toekomst niet anders zijn. In dit keuzetraject doe je de nodig kennis en vaardigheden op om binnen dit domein een correct en grondig plan van aanpak te formuleren. In het keuzetraject komen uiteenlopende onderwerpen aan bod:

  • Kennis over de publieke en private veiligheid
  • Rechtspraak: grondrechten, strafwet, strafprocesrecht, aansprakelijkheid, ...
  • Praktijkgerichte thema’s: inbraakdetectie, camerabewaking, doorgangscontrole, beveiliging van evenementen, waardetransport, ...
  • Veiligheidsanalyse en bewakingstechnieken: welke dreigingen zijn er voor een bedrijf of organisatie? Welke maatregelen moeten er genomen worden?

  Programma

  Eerste jaar

  Je start de opleiding met een uitgebreid basisinzicht in de veiligheids- en preventiethema’s binnen een organisatie. Daarnaast maak je kennis met de technische vakken en leer je ook verschillende professionele vaardigheden aan die in het bedrijfsleven zeker van pas zullen komen.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar ga je dieper in op de toepassingen van veiligheid en milieu. Daarnaast start je met een keuzetraject: Veiligheidscoördinator, Ergonomie of Security. De complexiteit van de gebruikte technologieën, de grootte van de risico’s, en de veelzijdigheid van de vereiste veiligheidsbenadering nemen aanzienlijk toe. Op het einde van het tweede jaar ben je al in een bedrijf aan het werk om je attest Milieucoördinator te behalen.

  Derde jaar

  Het derde jaar staat bijna volledig in het tegen van praktijk. Naast een intensieve stage en bachelorproef zijn er ook labo’s en EHBO-opleidingen. Je krijgt ook enkele pittige bedrijfsprojecten voorgeschoteld, waarbij je een antwoord zoekt op een bestaand veiligheidsvraagstuk.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag 

  Een bachelordiploma Integrale Veiligheid biedt je werkzekerheid en heel wat carrièremogelijkheden. Zo kan je aan de slag als:

  • Veiligheidsdeskundige
  • Preventieadviseur
  • Milieudeskundige
  • Milieucoördinator
  • Veiligheidscoördinator
  • Veiligheid-, gezondheid- en milieucoördinator
  • Medewerker Preventie & Bescherming
  • Safety auditor
  • Safety and workplace rehabilitation coördinator

  Verder studeren

  Als je je verder wil verdiepen in de wereld van veiligheid en milieu kan je na je opleiding aanvullende attesten behalen: 

  • Preventieadviseur niveau I: met dit certificaat kan je in alle bedrijven en ondernemingen aan de slag als preventieadviseur, ongeacht het aantal medewerkers of de risicoklasse van de onderneming.
  • Erkenning milieucoördinator niveau B: na één jaar praktische ervaring als interne milieucoördinator (niveau B) voor een werkgever kan je een erkenning aanvragen. Hiermee mag je als extern milieucoördinator niveau B de markt op, of kan je bij een externe milieudienst werken.
  • Milieucoördinator niveau A: met dit certificaat zal je meer verantwoordelijkheid mogen opnemen op vlak van milieubeheer.

  Met het diploma professionele bachelor in de Integrale Veiligheid kan je bovendien via een specifiek schakelprogramma toegang krijgen tot een masteropleiding:

  • Master in de Milieuwetenschappen
  • Master in het Milieu- en Preventiemanagement.

  Internationaal

  Trek erop uit

  Als student Integrale Veiligheid heb je verschillende mogelijkheden om een deel van je studie buiten België af te werken. Zo kan je je stage en bachelorproef bij een bedrijf of organisatie in het buitenland doorlopen of een semester bij onze partnerhogescholen in Nederland en Tsjechië gaan studeren. Je kan ook deelnemen aan een zomercursus in het buitenland dankzij een internationaal netwerk van veiligheidsopleidingen waar AP Hogeschool deel van uitmaakt.

  Voor de studenten die niet naar het buitenland willen of kunnen gaan, is er internationalisering@home voorzien. Dat wil zeggen dat het buitenland naar de Antwerpse campus wordt gehaald, bijvoorbeeld door gastlessen van buitenlandse lectoren, een internationale projectweek of projectwerking met buitenlandse studenten.  

  Flexibel studeren

  Verkort programma

  Heb je al een attest van preventieadviseur, milieucoördinator, veiligheidscoördinator of strategisch leidinggevende binnen security? Dan kan je een verkort programma volgen.

  Als Preventieadviseur niveau II of I

  • Een preventieadviseur niveau II krijgt 25 studiepunten vrijgesteld.
  • Een preventieadviseur niveau I krijgt 34 studiepunten vrijgesteld.

  Als Milieucoördinator niveau B of A

  • Een Milieucoördinator niveau B of A krijgt 25 studiepunten vrijgesteld.

  Als Veiligheidscoördinator TMB niveau B of A

  • Een Veiligheidscoördinator TMB niveau B of A krijgt 24 studiepunten vrijgesteld.

  Als Strategisch leidinggevende binnen security?

  • Een Strategisch leidinggevende binnen security krijgt 15 studiepunten vrijgesteld of volgt een ander keuzetraject.

  Uiteraard kunnen combinaties van verschillende attesten ook altijd en extra credits behaald in hoger onderwijs kunnen ook zorgen voor extra vrijstellingen.

   

  Certificaat behalen

  Wil je enkel een certificaat halen? Ook dat is mogelijk. op één academiejaar is het mogelijk om een certificaat 'Coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaats niveau B', of 'Milieucoördinator niveau B' te behalen.

  Coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaats niveau B

  Vak Studiepunten
  Inleiding in welzijn en veiligheid 3
  Bouwkunde 5
  Bijzondere risico's 5
  Veiligheidscoördinatie bouwplaats 5
  Eindwerk 5


  Milieucoördinator niveau B

  Vak Studiepunten
  Milieu 1: Coördinatie 3
  Milieu 2: Lucht - Ecologie - Mobiliteit 3
  Milieu 3: Afval - Bodem - Mest 3
  Milieu 4: Water 5
  Milieu 4: Geluid - Gevaarlijke stoffen  
  Energie IV 3
  Milieuwetgeving 4
  Beheersystemen 3
  Stage en Eindwerk 7

   

  Deeltijds studeren

  De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject van drie academiejaren van telkens 60 studiepunten ook een deeltijds traject. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie jaar. Je neemt bijvoorbeeld per jaar 30 of 45 studiepunten, verspreid over respectievelijk zes of vier jaar.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou