Overslaan en naar de inhoud gaan

Spot op: Veilig op kot

Voor velen is de periode van op kot zitten één van de meest zorgeloze in hun leven. Zonder een domper op de feestvreugde te willen zetten is het nuttig om in deze tijd van dikwijls verhoogde nonchalance en avontuur een aantal concrete preventiemaatregelen op een rijtje te zetten.

 

Brand - CO

Natuurlijk is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de kotbaas om de juiste voorzieningen te treffen, maar zelf kan je ook enkele maatregelen nemen. En als er dan toch brand uitbreekt, weet je best wat je kunt doen om de gevolgen te beperken. Rook is doodsoorzaak nummer één bij brand. Als je slaapt dan ruik je niets, maar de rookmelder hoor je wel.

  • Check of er een rookmelder is op elke verdieping in de gangen en bij voorkeur ook in je eigen kamer. 
  • Rook niet in bed!! Gooi geen asbakken leeg in een prullenbak.
  • Kijk uit met koken of frituren, vooral ‘s avonds of ‘s nachts. Zorg ervoor dat er zeker iemand bij is die compleet nuchter is.
  • Hang wasgoed op een veilige afstand van een kachel te drogen.
  • Gebruik stekkerdozen met een CE-markering.
  • Pas op met kaarsen. Dit zijn warmtebronnen die snel brand kunnen veroorzaken als ze te dicht bij brandbare materialen staan of hangen.
  • Blus een vlam in een pan of frietketel nooit met water. Doe er een deksel op of gebruik een branddeken en sluit gas of elektriciteit af. 

Realiseer je ook dat niemand van nature verstandig handelt bij een brand. Er kan paniek uitbreken. Door rookontwikkeling ben je zelfs in de kleinste ruimtes binnen de kortste keren je oriëntatie kwijt. Je hebt maar drie minuten de tijd om je woning veilig te verlaten. Juist die belangrijke eerste minuten komt het op jezelf en je huisgenoten aan.

  • Bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute en bespreek deze met elkaar. 
  • Bepaal een tweede vluchtroute voor het geval de uitweg van de eerste is geblokkeerd. 
  • Zorg ervoor dat de vluchtroutes altijd vrij zijn. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar buiten treft. Zo kun je snel bepalen of er nog iemand binnen is. 
  • Maak een taakverdeling. Wie is bv. verantwoordelijk voor de huisdieren?
  • Geef op de plattegrond aan waar blusmiddelen hangen en waar de hoofdafsluiters zijn van gas en elektriciteit.
  • Spreek een vaste plek af voor het opbergen van huissleutels.
  • Spreek af dat je in geval van brand altijd de deuren achter je sluit. Een deur kan verspreiding van rook en vuur voorkomen of in ieder geval vertragen. 
En is er toch brand...

Tot de brandweer er is, ben je op jezelf aangewezen: blijf kalm, waarschuw je huisgenoten, houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je, blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer en verlaat de woning via de kortste weg, ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is, bel 112 en vertel je naam en het volledige adres, wacht op de brandweer en meld bijzonderheden. 

Ook CO-vergiftiging komt nog regelmatig voor. Ondanks talrijke initiatieven om de bevolking te sensibiliseren, worden toch nog steeds mensen er het slachtoffer van. 

Voor alle preventiemaatregelen hieromtrent, check https://www.brandwonden.be/nl/preventie/thuis/co-vergiftiging 
Om het antigifcentrum te bereiken, bel dan 070/245.245.

 

Case: opladers

Het aantal woningbranden neemt de laatste jaren toe. De oorzaak van die toename is onder meer te vinden bij de vele oplaadbare toestellen die we tegenwoordig thuis in het stopcontact hebben zitten. We laden heel veel toestellen op - denk maar aan elektrische fietsen, hoverboards, laptops, tablets of smartphones. Vroeger hadden we die dingen niet en was het risico – op dat vlak – veel kleiner.

Hoe laden we onze toestellen veilig op?
  • Laad je elektronische toestellen overdag op, best onder toezicht en in de buurt van een rookmelder. Wanneer je slaapt, ruik je niets en zal de geur van rook je dus ook niet wakker maken. Laad je je toestel toch ’s nachts op, doe het dan zeker in de buurt van een rookmelder. Haal je oplader overdag uit het stopcontact.
  • Vermijd het overladen van je toestel. Haal daarom laptops, tablets, elektrische fietsen en gsm's of smartphones altijd uit het stopcontact als ze zijn opgeladen. Ook al hangt bv. je gsm niet meer aan de oplader, hij blijft stroom vragen en wordt daarom warm. Dat is het grote verschil met bv. een radio of televisie, die zitten ook altijd in het stopcontact, maar hebben geen batterij. Uittrekken is dus de boodschap.
  • Schakel een stekkerdoos tussen je oplader en het stopcontact. Op die manier kan je bv. de oplader van je gsm wel laten zitten ’s morgens op voorwaarde dat je de stekkerdoos uitschakelt door bv. met je voet op de verlichte aan/uit knop te duwen. Neem bij voorkeur een verticale drukknop in plaats van een kantelknop. Handiger voor ’s morgens!

  • Laad je elektrische toestellen niet op in de buurt van fijnverdeelde materialen zoals textiel, gordijnen, je dekbed, kussens, stoffen zetels enz. Deze materialen kunnen veel gemakkelijker branden dan bv. een massief eikenhouten vloer. Laad je telefoon dus op naast je bed, op een harde ondergrond of nachtkastje, ver genoeg van fijnverdeelde materialen.

 

  • Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels. Vooral de goedkopere merkloze kabels en opladers geven hitteproblemen. Ondertussen zijn er zowel in België als in Nederland (via het internet) winkels waar alle originele opladers verkrijgbaar zijn. Deze zaken garanderen je dat de opladers origineel zijn en geen schade zullen aanbrengen aan jouw apparaat.
  • Laad je toestellen zeker niet op in een vluchtweg: laad bijvoorbeeld geen elektrische fiets op in de inkomhal, want als er brand uitbreekt, zit je in de val en raak je je kot niet meer uit.
  • Verwijder bij het opladen het hoesje van je gsm. Zo kan je toestel beter afkoelen.

 

Achter het scherm

Als student breng je regelmatig meer dan 2 uur per dag achter het beeldscherm door. Dan is een instelbare bureaustoel met een comfortabele steun in de onderrug nog steeds de beste oplossing.

Om af te wisselen met een statische zithouding zijn allerhande zitballen en schommelstoelen dikwijls goede dynamische alternatieven. Let er wel op dat je in die gevallen je werkblad aanpast aan de dikwijls veranderde zithoogte. 

Gebruik liever een desktop i.p.v. een laptop. Wanneer een laptop echter absoluut noodzakelijk is, kan het gebruik best beperkt worden tot kortere periodes dan bij een desktop. Bij regelmatig gebruik van een laptop (ook op verplaatsing, op de campus bv.) gebruik je best een laptopsteun, een los toetsenbord en een externe muis. Plaats de (verstelbare) laptop-steun zo, dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte komt.


 

De afwisseling tussen zitten en staan, tussen een bureaustoel en zetel, tussen wandelen en zitten (...) blijven de beste manier om éénzijdige overbelasting te vermijden. 

Neem regelmatig pauzes. Op die manier krijgen spieren en pezen de kans om te herstellen van statische spanningen. Het is beter om vele korte pauzes te nemen dan een paar langere. 

Bij schrijf - of leeswerk: zorg voor een schuine opstelling van het werkvlak: bij schrijftaken een hoek van 10 à 15°, bij leestaken eerder 45°.

 

Pas op je oren

Uit een grootschalige studie bij 4800 studenten (14-25 jaar, alle Vlaamse provincies, alle studierichtingen) blijkt:

  • 60% van de jongeren gebruikt dagelijks draagbare audiospelers; 
  • de meest gekozen volume-instelling is 70% van het maximale volume, op de voet gevolgd door 100%, 80% en 50%;
  • 17,5% hoort de hoge frequenties (voor het verstaan van spraak) minder goed; 
  • 74% ervaart regelmatig tijdelijke tinnitus;
  • 18% heeft reeds permanente tinnitus;
  • 19,5% van de studenten heeft hyperacusis (je hebt de indruk dat het geluid te hard binnenkomt, of dat je oren overgevoelig zijn);
  • minder dan 5% gebruikt gehoorbescherming;
  • 95% maakt zich geen zorgen om symptomen na lawaaiblootstelling.

 

Praktische tips:
  • Als je naar muziek luistert gebruikt je beter een koptelefoon (die de oren volledig bedekt) dan oortjes: achtergrondgeluiden worden zo veel efficiënter afgeschermd waardoor het geluidsvolume niet zo hoog dient te zijn. De klankkwaliteit is bij een goeie koptelefoon ook beter omdat de bastonen beter doorkomen. De neiging om het nog harder te zetten wordt daarom kleiner.
  • Gebruik de juiste gehoorbescherming op feestjes, concerten en indien nodig op café. Ondertussen is er een ruim, kwalitatief aanbod. Dit wil dan zeggen dat ze zowel genoeg dempt (bv. 9, 15, 20 of 25dB) als de kwaliteit van het geluid maximaal bewaart. Deze gehoorbescherming bestaat zowel op maat als in universele versie. Het is belangrijk dat je het tijd geeft om je eraan aan te passen.
  • Een acuut lawaaitrauma (gehoordaling en/of tinnitus door een eenmalige blootstelling aan een zeer hoog intensiteitsniveau) kan binnen de 48 uren na blootstelling door een behandeling aangepakt worden. Na deze termijn kan de schade permanent worden. Wees er m.a.w. op tijd bij. Je gaat dan best naar de spoed.
  • Om overprikkeling door omgevingsgeluiden te vermijden kan je oortjes of een koptelefoon met noise-cancelling gebruiken. Uiteraard is dit niet aan te raden als je in het drukke verkeer zit; in een trein is dat van weinig belang, maar op de fiets in de stad houd je je oren beter goed open.

 

3 keer vrolijker

Hoe houden we het hoofd rustig en gezond ondanks de hoeveelheid impulsen die tegenwoordig op ons worden afgevuurd want veel psychische klachten worden veroorzaakt door overprikkeling. 

Het is erg belangrijk om je weerbaarheid tegen deze overload aan impulsen op peil houden. Focus op een aantal hulpmiddelen die je wèl min of meer zelf kan regelen. Zet in op frisse lucht, genoeg daglicht en voldoende spel en beweging! Drie boerenwijsheden!


 
1) Een betere luchtkwaliteit voor een beter denkvermogen

Een slechte kwaliteit van de binnenlucht kan ons denk-, concentratie- en probleemoplossende vermogen aantasten. Zet daarom heel regelmatig een raam open, verlucht je ruimten grondig en doe regelmatig een wandeling in open lucht!

 

2) Betere lichtkwaliteit voor een beter denkvermogen

Onze hersenen produceren ’s avonds en ’s nachts melatonine. Ons lichaam weet dan dat het nacht is… en dus tijd om te slapen.

Daglicht stimuleert daarentegen de aanmaak van serotonine; dat is een stof in onze hersenen die een rol speelt bij het regelen van onze stemming. Meer serotonine in de hersenen is gelinkt aan een betere stemming en meer tevredenheid; het houdt de lusteloosheid op een afstand.

  • Ga daarom minstens een half uur per dag naar buiten, zeker tijdens donkere herfst- en winterdagen. Maak bv. een korte wandeling als je je wat minder voelt, de kans is groot dat je beter gezind van die wandeling zal terugkeren. 
  • Gebruik dikwijls je fiets of ga te voet.
  • Een ochtend- en/of avondwandeling helpen ook om 's nachts beter te slapen. 

 

3) Meer bewegen voor een beter denkvermogen

Beweging is goed voor het lichaam: je hartslag gaat omhoog, je spieren worden warm, je gaat zweten en je voelt het bloed door je lijf stromen Maar bewegen heeft ook invloed op je brein, en dat voel je óók. Ook ons cognitief functioneren verbetert als we bewegen.

De effecten op een rijtje:

  • Regelmatig bewegen vermindert het risico op een beroerte, de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen waarbij het zenuwstelsel aftakelt. 
  • Regelmatig bewegen bevordert het geheugen, als je tenminste ook voldoende rust neemt en goed slaapt. 
  • Sporten of bewegen kan ook op het moment zelf een positieve bijdrage aan ons welbevinden leveren. Je kunt ervan genieten om te sporten, erdoor ontspannen of misschien voel je je naderhand wel beter. Steeds meer onderzoek wijst erop dat twintig tot dertig minuten per dag bewegen zijn vruchten al snel afwerpt. 
  •  Bewegen helpt om je beter te focussen. Je raakt niet zo snel afgeleid en kunt - mocht dit nodig zijn - beter multitasken. Je houdt letterlijk je aandacht er beter bij.
  • Je wordt ook creatiever als je beweegt. Een onderzoek van de Stanford Universiteit onder wandelaars toonde aan dat beweging een goede brainstorm op gang brengt. 
  • Een ander onderzoek bracht dan weer de hersenactiviteit in kaart: na stilzitten of na 20 minuten wandelen.

 

Kotweb

Kotweb biedt het grootste kotbestand van Antwerpen met meer dan 5.000 koten, studio’s en appartementen. Je kan er snel opzoeken of het studentenpand gecontroleerd werd op kwaliteit en veiligheid.

Je vindt er neutrale informatie over huren of verhuren van studentenkamers in Antwerpen en de informatie is vrij en makkelijk beschikbaar en wordt permanent geactualiseerd. Je vindt er ook een checklist om een veilig kot te herkennen.

De site kent labels toe aan de koten die voldoen aan de kwaliteitseisen die werden opgelegd door de stad Antwerpen.

 

Bronnen

 

Links

 

MEER WETEN?
STEL JE VRAAG AAN HET INFORMATIECENTRUM VAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT