Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshop Bachelor in de Orthopedagogie: Verbindende Communicatie

We starten een interactieve oefening in uw klasgroep met een onderwerp dat ongetwijfeld aansluiting vinden bij de leefwereld van de jongeren. Het doel is om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de orthopedagogische hulpverlening, en te reflecteren over bredere thema's als inclusie, de relatie tussen hulpverlener en cliënt en grensoverschrijdend gedrag.

Programma

  • Verbindende communicatie

Verbindende communicatie (Marshall Rosebergs nonviolent communication) is communicatie waarbij aandacht is voor het welzijn van alle partijen. Het is een poging om bewust te zijn van je eigen emoties en behoeften en op basis daarvan een duidelijk verzoek te richten tot de ander. Tegelijkertijd heb je aandacht en begrip voor de emoties, behoeften en het verzoek van de ander. Het ultieme doel: wegblijven van oordeel, verwijt en verbale agressie en in plaats daarvan een dialoog op gang te brengen. We brengen leerlingen op een interactieve en laagdrempelige manier in contact met deze vorm van communicatie en laten zien hoe ze die zowel in privé- als werksfeer kunnen toepassen.

Deze workshop sluit naadloos aan bij lesinhouden uit richtingen als Humane Wetenschappen, Sociale Technische Wetenschappen, Jeugd- en Gehandicaptenzorg en Gezondheid- en Welzijnswetenschappen.

Praktisch

  • Duur van de workshop: 2 lesuren
  • Doelgroep: derde graad Humane Wetenschappen, Sociale en Technische Wetenschappen, Jeugd- en Gehandicaptenzorg en Gezondheid- en Welzijnswetenschappen
  • Maximum aantal deelnemers: 25 leerlingen 
  • Locatie: op onze campus Spoor Noord - Noorderplaats in Antwerpen
  • Interesse? Neem contact op met Joke Adriaensens voor meer info of om deze sessie in te plannen. Belangrijk: deze workshop is volzet voor het huidige schooljaar. Je kan wel al een workshop aanvragen voor volgend schooljaar.